19 sep

Het eetpatroon dat mij definitief afhielp van mijn eetbuien en boulimia

Normaal eten?Baal je van je eetgedrag, je boulimia en je eetbuien? Weet je zo langzamerhand niet meer wat een gezond en normaal eetpatroon is. Ben je het aankomen en weer afvallen meer dan zat, lees dan dit blog. In dit blog deel ik mijn succesformule en een aantal recepten van het eetpatroon dat mij definitief van mijn eetbuien en boulimia af hielp.

Normaal eten

Toen ik boulimia had, wist ik echt niet meer wat normaal eten was. Ik at of heel gezond of niet, braakte volledige maaltijden uit en had onbeheersbare eetbuien. Dag in dag uit, week in week uit. Ik voelde me euforisch als het me lukte mijn strenge eetpatroonperiodes vol te houden en diep ellendig als ik voor de zoveelste keer de controle totaal kwijt was. Ik kon het gewoon niet: normaal eten. Overduidelijk een eetstoornis!

Hoe anders is het nu!

In 1992 gooide ik het roer compleet om en besloot goed voor mezelf te gaan zorgen. Ik onderzocht wat en hoeveel ik nu moest eten om me fit, krachtig en gezond te voelen en vond uit wat wel werkte en wat niet werkte. Al 25 jaar volg ik nu het eetpatroon dat ik toen ontwikkelde. Met succes! Ik voel me goed, heb nooit meer eetbuien, zit al die tijd al min of meer op hetzelfde gezonde gewicht en voel me gezond en krachtig. Maar nog belangrijker is dat eten een normaal ding in mijn leven is geworden in plaats van de obsessie die het was toen ik boulimia had. Ik eet wanneer ik honger heb en waar ik zin in heb, ik verheug me op uit eten gaan en eten bij andere mensen en geniet voluit van lekker koken en eten.

“Hoe kan ik normaal leren eten?”

Dit is een van de meest gestelde vragen die mensen mij vragen in mijn praktijk, op social media en in gesprekken. Nou kan ik hier heel sophisticated en wetenschappelijk verantwoorde overzichten en werkschema’s voor aanleveren, maar het leek me veel logischer en ook leuker om mijn eigen succesformule met jou te delen. Want wat mij van mijn boulimia en eetbuien heeft afgeholpen, kan jou ook helpen in jouw weg naar bevrijding. Dus bij deze: mijn eetpatroon inclusief een aantal favoriete recepten.

Uitgangspunten van mijn eetpatroon

Een paar simpele uitgangspunten waarom mijn eetpatroon zo goed werkt:

 • Mijn eetpatroon kun je altijd en overal toepassen. Zowel thuis, als op je werk, in restaurants, bij vrienden, op vakantie. Ik doe niet anders.
 • Ik ben nogal van het praktische dus je vindt bij mij geen ingewikkelde dingen die je absoluut niet meer mag eten of exotische, moeilijk verkrijgbare ingredienten die je juist moet eten. Gewoon simpel.
 • Op je avondeten na hoef je niet te veel na te denken. Ik ontbijt en lunch, op enkele uitzonderingen na (maar die geef ik aan) altijd op dezelfde manier. Lekker en gemakkelijk.
 • Ik ben gek op gezond & lekker dus vertrouw er maar op dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt (mijn eetpatroon voldoet ook aan de normale richtlijnen voor gezonde voeding).

Ontbijt – een goed begin van de dag

ontbijt

Zoals ik al zei, ik ontbijt altijd hetzelfde. Althans doordeweeks. Mijn succesontbijt is lekker, gemakkelijk te eten (brood vind ik op de vroege morgen niet weg te krijgen), gezond en geeft ook nog genoeg energie tot de lunch. Ideaal.

Muesli

Ik ontbijt standaard met muesli, vers fruit, gebroken lijnzaad en biogarde roer yoghurt. Een kop thee erbij en ik ben klaar. Mijn favoriete mueslirecept vind je hier.

Wintervariant

Is het erg koud in de winter dan schakel ik vaak over naar warme havermoutpap met rozijnen en sinaasappelsap. Lekker warm in m’n buik.

Weekend

In het weekend als ik meer tijd heb of buiten de deur ontbijt, eet ik ’s ochtends graag 1-2 volkoren of spelt broodjes (desem) met een lekker gekookt eitje, wat vers fruit en eventueel nog wat ander beleg. Een glas (karne)melk, koffie of thee en een krantje erbij en ik ben helemaal gelukkig.

Lunch met goed brood en heerlijk beleg

Brood met huttenkase met tomaat

Tja, mijn lunch. Misschien een beetje saai, maar zoals ik al zei, is mijn ontbijt- en lunchpatroon heel overzichtelijk. Tussen de middag eet ik meestal:

 • drie tot vier boterhammen (gemakkelijk te krijgen, lekker en praktisch)
 • heerlijk, hartig beleg (ga naar de recepten voor mijn favoriete broodbeleg)
 • een glas (karne)melk of thee

Ik merk dat als ik goed lunch, ik ’s middags nooit een dip krijg. Ik heb altijd voldoende energie tot het avondeten. Wel gebruik ik altijd brood van onze favoriete bakker in Utrecht. Deze bakt de lekkerste, authentieke en vaak biologische broden van puur spelt en noten (goddelijk), desembrood met pompoenpitten en volkoren of meergranen brood met of zonder noten. Allemaal lekker grof qua samenstelling zodat er veel smaak aan zit en je lang een verzadigd gevoel houdt. Mocht je niet zo’n overheerlijke bakker in de buurt hebben, het Liefde & Passie en het biologische brood van Albert Heijn is ook de moeite waard.

Soms, vooral ’s zomers, vervang ik mijn broodmaaltijd weleens door een lekker grote maaltijdsalade. Bijvoorbeeld: bietensalade met geitenkaas, walnoten en appel – of –  witlofsalade met makreel, augurkjes, veldsla en appel.

Favoriete broodbelegrecepten

Ik heb wel mijn favorieten qua broodbeleg: Hollandse geitenkaas met komkommer, Hüttenkäse met tomaat, zelfgemaakte humus of gegrilde courgette met feta en pesto. De recepten vind je door op de links te klikken.

Werklunch

Als ik onderweg ben of aan het werk ben, neem ik gewoon een lunchpakketje mee (ik word verwend, want deze worden vaak klaargemaakt door mijn lief) van vier boterhammen met lekkere oude kaas, humus of vleeswaar.

Uit eten lunch

Als ik tussen de middag uit eten ga, kies ik ook graag voor grof volkorenbrood met iets lekkers erop of ik kies een soep of maaltijdsalade (eventueel met een broodje als er geen aardappel, pasta of peulvruchten doorheen zitten).

Ik ga helemaal los bij het diner

Aubergine met rijst

Ik had het al gezegd he? Mijn ontbijt en lunch zijn zo standaard en praktisch dat je je daar verder geen zorgen over hoeft te maken. Lekker, voedzaam, gezond en vol goede ingrediënten waardoor je tussendoor ook geen dip krijgt. Maar bij het avondeten ga ik helemaal los. Ik hou van variatie en van smaak. Ik heb dus geen standaard week menu. Ik eet zelfs het liefst elke dag wat nieuws en wat anders. Ik vind het saai om altijd hetzelfde te eten. Ik heb wel wat richtlijnen waar ik me aan houd en ter inspiratie vind je hierbij een paar van mijn favoriete recepten die helemaal voldoen aan mijn eetpatroon. Waar let ik op? Alle belangrijke voedingstoffen moet erin zitten anders merkte ik door de jaren heen dat ik toch ergens een snaai bui kreeg achteraf en daar heb ik echt geen zin meer in.

In een goede avondmaaltijd zitten altijd:

 • Koolhydraten in de vorm van pasta, aardappels, peulvruchten, bataat (zoete aardappel), granen (liefst volkoren: zilvervliesrijst, couscous, bulgur, quinoa, boekweit, haver, amaranth): 1-2 volle opscheplepels in gare vorm (50-90 gram ongekookte granen of 100-250 gram aardappels of gekookte peulvruchten).
 • Groenten: zeker 3-4 volle opscheplepels (geroerbakt, rauw of gekookt) maar wil je meer, houd je dan vooral niet in.
 • Eiwitten in de vorm van peulvruchten (bonen, erwten, linzen, kikkererwten),  noten, vis of vlees (75-100 gram per persoon in gare vorm).
 • Gezonde vetten: olijfolie of kokosolie om in te roerbakken (1-2 eetlepels)

 Een paar favoriete gerechten

Buiten de deur dineren?

Dan kies ik iets wat ik thuis niet zo snel klaar maak of nieuwe smaken waarnaar ik benieuwd ben. Ben je bang dat je te veel gaat eten, eet dan eerst de eiwitten en groenten en pas als laatste de frietjes.

After diner lekkers

 • Soms een stukje pure chocola bij de thee ’s avonds.
 • Of een glaasje wijn zo rond 21.30 uur, eventueel met wat lekkere nootjes of olijfjes.

Eigenaardigheden van mijn eetpatroon

 • Mijn ontbijtritme is simpel en bijna altijd gelijk. Beetje saai, maar oh, wat geeft dat een rust en energie.
 • Ik doe geen boter op mijn brood. Is geloof ik niet volgens de richtlijnen, maar ik vind het gewoon niet lekker. Behalve in het weekend als ik alle tijd heb en een broodje eet, dan smul ik van een warm broodje met zoute roomboter en een eitje. En die gezonde vetten gebruik ik toch wel in mijn broodbeleg of avondmaaltijd.
 • Het beste ingrediënt is geen ingrediënt. Ik eet zo onbewerkt mogelijke producten: pure groenten, fruit, volkoren graanproducten, etc. en ik gebruik nooit kant-en-klare pakjes of zakjes.
 • Er staan geen tussendoortjes in mijn eetpatroon. Ja, dat klopt. Ik heb er namelijk helemaal geen behoefte aan. Het is niet dat het niet mag, maar ik heb genoeg aan mijn eetpatroon. Ik heb overdag voldoende energie door wat ik eet en heb er dan werkelijk geen behoefte aan. ’s Avonds wil ik nog wel eens iets lekkers bij een glaasje wijn nemen.
 • Ik gebruik niet of nauwelijks suiker. Dat voorkomt ook een bloedsuikerdip (zie hieronder)
 • Geen volledige maaltijd, niet of niet op tijd eten levert altijd stress op, een hongergevoel, een lage bloedsuiker (dus zweten, zweverig worden, niet scherp meer kunnen zien, niet helder meer kunnen nadenken), chagrijnig worden en een eetbui ‘s avonds. Daarom zorg ik altijd dat ik een volledige maaltijd eet.
 • Eet voldoende gezonde vetten: mijn leerschool om van mijn boulimia af te komen was “voldoende gezonde vetten eten”. Deze at ik eerder nooit. Pas toen ik ze wel ging gebruiken, kwam ik op een gezond gewicht.
 • Geen toetjes? Nee, groot geworden mèt (volgens mijn moeder is een maaltijd niet compleet zonder een toetje), maar ik eet ze bijna nooit meer. Aan mijn heerlijke maaltijden heb ik echt genoeg. Maar als je het lekker vindt, ga dan gerust je gang.

Meer lezen?

Deel je mening of reactie

Heb je vragen over mijn succesformule of wil je wat anders delen over dit onderwerp, geef dan je reactie in het reactieveld hieronder.

53 thoughts on “Het eetpatroon dat mij definitief afhielp van mijn eetbuien en boulimia

 1. Hoi! Wat een fijne blog. Eerlijkheid over hoe om te gaan met eten heb ik zo gemist in mn leven. Dit patroon geeft me ook heel veel rust en ik voel me ook goed in mn lichaam de laatste tijd. Ik heb lang ook te weinig gegeten afgewisseld door eetbuien. Op een gegeven moment was ik zo wanhopig dat ik ging zoeken op internet naar 'hoe eet ik normaal' en toen kwam ik hier. Ik ben er echt zo blij mee. Maar ik heb een vraag want bijvoorbeeld: ik kreeg laatst een chocoladereep en nu eet ik daar iedere dag van en dat vind ik irritant. Ik eet er niet teveel van en dat komt omdat ik al vol zit en weet dat de lunch er weer aankomt. Maar toch eet ik van die reep en het irriteert me. Hoe ga jij om met ongezond eten? snoep chocolade chips? Want die reep vind ik lekker en misschien wel een 8 zoals Els zou zeggen maar ik wil er niet iedere dag van eten. Veel liefs
  • Hi Pleun, wat fijn dat het je helpt. En ja, die extraatjes die zijn vaak extra ingewikkeld. Ik schreef er toevallig net een blog over toen jouw bericht binnenkwam. Hier kun je er alles over lezen. De chocolade in jouw geval lijkt me een gewoonte-trek te zijn die er even ingeslopen is. Altijd goed om op die momenten weer even te checken voor jezelf of je er wel echt trek in hebt én of je deze gewoonte wilt houden of niet.
   • Wat toevallig ha! Hele fijne uitleg, en inderdaad een gewoonte-trek die chocolade. Komende tijd ga ik uitproberen met het checken wat voor trek ik voel. Superfijn en vele vele malen dank en ik hoop dat je nog veel mensen zult helpen met hun eetpatroon. Ik ben, sinds ik deze blog en het voedingscentrum ken, me veel bewuster geworden van hoe ongezond en onregelmatig mensen eten en hoe ze dat tegenwerkt. Het delen van deze kennis en het gesprek over eetpatronen open leggen is zo waardevol dus nog heel veel succes met de blog!
 2. Hoi Charlie, wat een mooie site met duidelijke informatie. Ik had nog een vraagje over de hoeveelheden: hoeveel eet je van eenpansmaaltijden zoals stamppot of ovenschotel?
  • Hi Bregje, wat fijn dat de informatie je helpt. Je kunt uitgaan van deze hoeveelheden per persoon voor avondmaaltijden. Stamppotjes: 200 gram (zoete)aardappel of 90 gram gierst - koken en stampen met (amandel)melk, klontje boter of olijfolie, 300-400 gram groente, 75-100 gram vlees/vis/tofu/kaas/noten. Overige warme maaltijden of eenpansgerechten per persoon: 300-400 gram groente, 50-90 gram (ongekookte) pasta/zilvervliesrijst/couscous/gierst/quinoa/haver/linzen/bonen of 100-250 gram knollen ((zoete) aardappel, pastinaak, koolkraap, aardpeertjes), 75-100 gram vlees/vis/kip of 50-100 gram vegavarianten (noten, linzen, bonen, kikkererwten, tofu, feta, kaas, eieren, vleesvervangers) en 1-3 eetlepels vetten (olijfolie, kokosolie, roomboter). Kook je voor meer personen, dan kijk je naar wat ongeveer de verhoudingen zijn met z'n allen. Bijvoorbeeld gekookt voor vier, dan eet je ongeveer 1/4 van de pan/schotel. Ik hanteer zelf niet hele strikte hoeveelheden qua avondmaaltijden maar voel vooral of het voldoende is in mijn buik. Het kan immers heel erg afhankelijk zijn wat ik die dag heb gedaan (bijvoorbeeld als ik tig km gefietst heb, dan heb ik s avonds meer honger dan als ik een coach- of kantoordag heb en minder beweeg). Dus dat kan ik je sowieso aanraden. Blijf ook steeds tijdens het eten voelen hoe het met je buikverzadiging is (kan soms 15-30 minuten duren voordat je dat voelt).
 3. ik leef al jaren uit de koelkast ik ben als enige daarin niemand leeft zo ik zou weer normaal leren eten de acupuncturist zei dat ik alles uit de koelkast wat koud is uit de koelkast moet doen en ik wil dat niet meer
 4. Hoi Charlie, Ik vind je brood op de foto er zo lekker uit zien! Ik ben opgevoed met gewone bruine boterhammen van de supermarkt en heb hier zo'n afgunst van gekregen. Gewoon niet lekker... Hierdoor vind ik het lastig om te lunchen met brood. Ik ben de laatste tijd al wat aan het experimenteren met brood, maar vind het lastig. Ik wil nu proberen om bij de verse bakker wat te halen, maar waar kan je het beste naar vragen als je van die lekkere dikke plakken brood wilt hebben die jij op de foto hebt staan? Want als ik het goed zie zijn dat meer van de plakken brood die je in een restaurant krijgt (lekker dik en knapperig), en geen normale formaat boterhammen. Eet je van die dikke plakken ook 3 of 4? Groet!
  • Hi Willeke, ik kies bij onze bakker meestal volkoren desembrood met pompoenpitten of een Pain de Campagne. Deze vind ik het lekkerst. Compact, voedzaam, knapperige korst, lekker en verzadigend. Goed idee om naar een bakker te gaan en te kijken wat jij lekker vindt. Op fietsvakantie deze zomer merkte ik ook dat niet alle bakkers van dat lekkere, voedzame brood bakken. We hadden onderweg bij een bakker broodjes die lekker leken, maar uiteindelijk voornamelijk bestonden uit lucht. Niet voldoende dus om op te fietsen (hebben nog maar ergens een kop soep gehaald later). Ik eet meestal 4 boterhammen en afhankelijk van de grootte van het brood (middenstukken groter, zijkanten vaak kleiner) soms iets meer of minder. Ik bepaal dat op het oog (formaat inschatten) en voel ook tijdens het eten met mijn buik hoe verzadigd ik me voel. Kun je daar wat mee?
 5. Dag Charlie, dit is al een oudere post dus ik weet niet of je deze reactie nog krijgt. Het lukt mij niet goed om voldoende te eten waardoor ik constant terugval in eetbuien. Soms vlak na een maaltijd alweer honger en dan paniek omdat het volgende eetmoment nog zo lang duurt. Ik moet dus meer gaan eten. Mijn vraag is hoeveel biogarde eet jij? Ik neem nu 250 gr 0%griekse yoghurt met blauwe bessen en granola maar daar haal ik halverwege de ochtend amper mee op werkdagen als ik vroeg begin. Ik hoop dat je me kunt helpen. Alvast bedankt
  • Dat kan ik me voorstellen Jan. Fysieke honger kan eetbuien enorm triggeren dus goed dat je kijkt hoe je meer balans kan krijgen in je normale eetpatroon. Je ontbijt is de eerste maaltijd van de dag na een lange periode van niet eten. Het is dan goed om je lijf te voeden met alles wat het dan nodig is en gelijk een basis te scheppen voor een dag met een zo stabiel mogelijke bloedsuikerspiegel. In yoghurt en fruit zitten snelle koolhydraten (fruitsuikers en lactose wat ook suiker is). Deze zorgen voor snelle energie. Daarnaast heb je ook langzamer energiebronnen en bouwstenen nodig om de hele ochtend profijt te hebben van je ontbijt. Belangrijk hiervoor zijn eiwitten, vetten en langzame koolhydraten. Ik kan niet inschatten wat voor soort granola je gebruikt (met veel noten/zaden of misschien wel juist met honing of suiker). Ik zie wel dat je 0% vet in je yoghurt hebt. Ik eet zelf vaak ook een yoghurt ontbijt en ga dan uit van de volgende hoeveelheden: 250-350 ml yoghurt/kwark, 100-150 gram vers fruit, 2 eetlepels gemalen lijnzaad (goede vetten en vezels, vertragen opnames snelle suikers), 2 eetlepels walnoten/zonnebloempitten (ook goede vetten, vertragen opnames snelle suikers). Maar je kunt misschien ook eens experimenteren met een ander ontbijt. Bijvoorbeeld een omelet (2 eieren, 2 eetlepels (soya)melk, 100-125 gram groenten kleingesneden of geraspt, wat feta/of noten/zaden, 1-2 rijstwafels of 40-75 gram gekookte aardappel/zilvervliesrijst/quinoa). Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een goed tussendoortje in aanvulling op het ontbijt wat je nu hebt. Bijvoorbeeld: een klein handje ongebrande noten (ongeveer 30 gram), gekookt eitje, groentesap, fruit + paar walnoten, rauwkost, 2 stukjes chocola >70% cacao.
 6. Hej Charlie en lezers, wat een goed stukje! Ik ben opgegroeid met calorieën tellen mede omdat mijn moeder overgewicht had,altijd gedacht dat ik te dik was, maar nooit overgewicht gehad, wel ondergewicht door de boulimia en een prachtig wasbordje. Gelukkig heb ik het licht gezien, en jou eetpatroon is de eerste reële en gezonde die ik tegenkom sinds ooit! Ik ben Marokkaans opgevoed, met veel olijfolie en brood, dat pastte natuurlijk niet in mijn boulimia dieet, net als pasta e.d. Maar sinds ik dat weer eet zoals ik als kind al deed, kom ik niet meer bij, hoe minder ik nadenk over wat ik in mijn mond stop ( ik at nooit ongezond, maar gewoon te veel) ben ik super goed op gewicht, luister naar je lichaam en denk niet teveel na. Die geld niet voor iedereen. Maar de tijd dat ik geen brood en pasta at ben ik juist flink aangekomen. Dat merkte ik in mijn kleren, want het beste wat ik ooit gedaan heb is twee jaar geleden mn weegschaal van t balkon te gooien! Liefs
 7. Je post heeft me zoveel geholpen! Ik heb al bijna 20 jaar een vorm van boulemia, ik hou nl enkel tussendoortjes binnen en hoofdmaaltijden geef ik zo snel mogelijk terug over. Dit weekend kwam de klik, kan het fysiek niet meer aan om met mijn paard te werken, geen energie meer, hartkloppingen, het is gewoon op. Had ook lekker een paar dagen verlof die ipv aan leuke dingen doen opgingen aan bingen en kotsen. Zo zonde. Ik kwam op jouw pagina terecht zondagavond en dacht fuck ik doe het gewoon. Ik volg haar patroon en eet gewoon terug. We zien wel. Maandagochtend mijn eerste kom muesli met fruit en yoghourt weggewerkt. Pure paniek, zat te wenen bij elke hap wetend dat die erin moest blijven. Maar het lukte. S middags n kom soep, 4 kleine sneetjes brood met hummus en gegrilde courgette. Zitten rillen als n rietje. S avonds quinoa, gegrilde groenten, stukje vlees. Het ging. Geen paniek. Deze morgen voelde ik me niet opgeblazen ofzo. Deze keer wel genoten van het ontbijt. Geen honger tot de middag, nog nooit meegemaakt! Daarna meteen de vuurdoop : uit lunchen met n vriendin. Heel eng. Wel n gezond plaatsje uitgekozen. Ik kreeg niet eens alles op, een grote goed gevulde kom noodlesoep met extra groenten. En daarna... voor het eerst in twee maand tijd terug de kracht zin en energie om te paardrijden. Zo heerlijk. Vanavond zelfde menu als gisteren, met extra salade. Geen paniek. Twee dagen alles binnenhouden wat ik eet... Normale porties eten ipv vreten. Gezond ipv veel en rijk, bijna 20 jaar geleden allemaal. En helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. We zijn nog maar 2 dagen ver dus nog n lange weg te gaan maar die 2 zijn er alvast. Ik hoop vol te houden want het voelt echt zo bevrijdend. Mis alleen iemand om dit mee te delen terwijl het zo overweldigend is. Dus dank om even te lezen ?.
  • Hi Anna, je reactie was per ongeluk in de spam box terecht gekomen, dus ik lees 'm nu pas na mijn vakantie. Ik hoop zo dat je ook de afgelopen maand verder bent gegaan op je ingeslagen weg en dat je veel meer dagen en momenten meemaakt dat je rust ervaart, kracht hebt en vooral dat je weer kunt doen wat je wilt doen zoals paard rijden. Die vrijheid dat is onbetaalbaar.
 8. Ik ga dit eens proberen na al zoveel te hebben geprobeerd. Voornamelijk zijn het bij mij altijd kleine porties en meerdere per dag, alles minimaal en de honger blijft en dus de eetbuien ook en compensatie en het riedeltje blijft zo gaan. Dit is dus echt even iets anders voor mij, en vind het behoorlijk 'eng'. Bedankt voor deze blog en informatie en het delen ervan! Ik heb er zin in en ben gemotiveerd. Nog 1 vraagje heb ik alleen.. hoeveel gram houd je/u aan voor bijv de havermout/muesli.. ik vind el en opscheplepels lastig en ook hoeveel gram qua avondeten ongeveer groenten/rijst/proteïne? Ik ben nogal zo dat ik het dan precies wil weten anders voelt het.. uuhm tja hoe zeg je dat.. ongecontroleerd en dat kan ik nog niet zo goed aan, nou ja gewoon niet haha Liefs Bo-Marie
  • Hi Bo-Marie, Hierbij nog wat uitgangspunten qua hoeveelheden: Als je havermout eet als ontbijt: 40-50 gram havermout (1 kopje/4-5 el) - ik vul altijd aan met 100-125 gram fruit (appel of zomerfruit/bessen), kaneel en 5-6 walnoten Diner hoeveelheden: Groenten: 300 – 400 gram Koolhydraten: - Pasta, zilvervliesrijst, couscous, gierst, quinoa, haver, linzen, bonen 40 – 75 gram (ongekookt). - Knollen: (zoete) aardappel, pastinaak, koolraap, aardpeertjes 100 – 250 gram. Eiwitten - Vlees, vis, kip: 75 – 100 gram. - Vegetarisch: 50 – 100 gram (noten, linzen, bonen, kikkererwten, tofu, feta, kaas, eieren). Vetten: 1 – 3 eetlepels - Olijfolie (wokken, smaak, dressing). - Kokosolie, roomboter (bakken/braden). Ik hoop dat je hiermee weer verder kunt. Het is handig om ook gevoel te krijgen bij hoeveelheden zonder weegschaal. Dan raak je namelijk niet in de stress als je een keer niet kunt afwegen of bij een ander eet. Dit kun je jezelf aanleren door bij het afwegen ook even te kijken hoeveel het is (op een lepel, in een glaasje, op je bord of in je hand). Dan kun je langzamerhand het hele strakke loslaten en meer gaan leren genieten van eten.
   • Beste Charlie, Oh wat ontzettend fijn dat u snel reageert en ik ben echt heel blij met deze informatie. Ik was net toevallig een nieuw schema aan het maken aan de hand van uw website en eetpatroon. En nu kan ik hem helemaal goed maken. Ik snap uw punt helemaal met afwegen. Dat is erg vervelend en dan ga je weer in een obsessie zitten vind ik. Alleen opscheplepels zijn zo verschillend. Ik weet dan niet welke juist is etc. Maar absoluut een must om dat strakke, rigide los te laten. Ik heb echt goede moed gekregen en ben vandaag begonnen ;) Liefs, Bo-Marie Heel erg bedankt.
    • Ik gebruik voor de havermout altijd zo'n Frans Picardie wijnglaasje. Kan je goed in zien tot welke rand het komt (1 glaasje havermout, 2 glaasjes vocht). Heel veel succes (en hopelijk ook plezier) met de stappen die je gaat zetten richting vrijheid en een ontspannen relatie met eten. Charlie
 9. wat fijn om te lezen! ik ben het aan het proberen, in combinatie met je andere blog https://www.vrijvaneetstoornis.nl/tips-en-tricks-bloedsuikerspiegel/. spannend. vraag: hoe ga je om met uit eten gaan/bij anderen eten? als er alleen witte pasta is, of witte rijst en aardappelen. en daar schiet ik dan vaak van in paniek 'dit mag niet!' en dan 'dit is toch al verpest' en dan hups gaat het mis. ik heb ooit geleerd dat je dat óók moet blijven oefenen, anders zou je ernaar gaan 'craven'. ik weet niet of dat zo is, heb het idee van wel, maar dat komt misschien omdat de motivatie om het niet te eten niet klopte (dat je er dik van zou worden ipv de 'nieuwe motivatie' dat mijn bloedspiegel dan stabiel blijft) maar ik zou graag 'normaal' doen wat eten betreft: op smáák kiezen als ik in een Italiaans restaurant ben, en niet 'dan maar gaan voor de salade, omdat daar geen snelle koolhydraten in zitten'... wat doe jij in zo'n geval? (eergisteren had ik je blog gelezen, vervolgens had een vriend witte pasta gemaakt voor de lunch. ik maakte er een linzensalade bij, waar ik veel van at, een flinke portie, en een mini-beetje pasta. 'je durft dat zeker niet', zei mijn vriend. is dat nou 'niet durven,' of gewoon verstandig zijn?) idemdito met taartjes of snoep: zeg jij altijd nee?
  • Wat goed dat je aan de slag bent met het ontwikkelen van een stabiel eetpatroon. Je vragen over uit eten gaan of bij anderen eten zijn heel herkenbaar Liesje, dat had ik vroeger ook zo. Inmiddels ga ik er heel anders mee om. In restaurants eet ik waar ik zin in heb én waar mijn lijf ook blij mee is. Ik hou van goede voeding (vers, onbewerkt) met veel smaak en mijn lijf ook. Dus het liefst ga ik naar restaurants die dit bieden en mijn zintuigen weten te prikkelen. Maar als dit er niet is, dan eet ik wat er voorhanden is en probeer er het beste van te maken. Mijn lijf heeft immers wel brand- en bouwstoffen nodig, waar ik ook ben. Dan maar een dagje wat minder verantwoord en wat minder vezels, vitamines en mineralen, maar wel dat mijn lijf gevoed is. Want ik heb door schade en schande geleerd dat eetbuien op de loer liggen als ik die 'ongezondere varianten' laat liggen en minimalistisch ga eten. En daarnaast focus ik me vooral op het sociale aspect van het uit eten gaan en de nieuwe omgeving. Het is misschien trouwens ook goed om te weten dat juist pasta (meestal gemaakt van durumtarwe) een lage glycemische index heeft en dus valt onder de langzame koolhydraten. Deze witte pasta bevat dan wel geen vezels en mineralen, maar is vriendelijk voor je bloedsuikerspiegel. Zeker als je het combineert met eiwitten, gezonde vetten en groenten of zoals in jouw geval met linzen. Het is dus een groot misverstand dat pasta altijd slecht zou zijn (hooguit als je gevoelig bent voor gluten - en je moet er natuurlijk geen enorme bergen van eten). Met taart en lekkers is het een ander verhaal. Dat neem ik alleen als ik er trek in heb én benieuwd ben naar de smaak. Ik schat in hoe lekker de smaak is. Lijkt het me niets of flauw van smaak, dan sla ik lekker over. Maar is het een culinaire bijzonderheid (mijn schoonzus Els zou zeggen "krijgt het een cijfer 8 of hoger?"), dan proef ik met al mijn zintuigen. Lees ook eens deze blogs, die geven waarschijnlijk de antwoorden waar je naar op zoek bent: - Uit eten met een eetstoornis. - Koolhydraatarm eten leidt tot meer eetbuien - Lekkere trek? Geef jezelf het allerbeste - Sociale druk op eten lastig? Zeker als je een eetstoornis hebt. 5 Tips om hiermee om te gaan.
  • dank je voor je uitgebreide reactie! fijn om dat te weten van pasta! dat maakt me minder huiverig. fijn om te lezen hoe jij het doet. al schrik ik ervan hoe rigide ik geneigd ben iedere 'oplossing' aan te grijpem,, ook 'jouw' eetpatroon... ik ga eens onderzoeken of ik onderscheid tussen de drie soorten honger kan gaan maken. en op basis daarvan beslissen in het geval van taart en snoep. hoewel ik me ook kan voorstellen dat ik dat een tijdje niet moet eten, zoals ooit bij sigaretten (die neem ik nooit meer - dan gaat het mis). ik ben een beetje huiverig om daar te rigide in te zijn - om cravings uit te lokken. op dit moment overigens crave ik helemaal niet - ik ben inderdaad heel lang verzadigd als ik trage koolhydraten, eiwitten en vetten samen eet. (wat heb ik dat lang niet gedurfd! ik was geloof ik 11 toen mijn ouders monitignac ontdekten, en blijkbaar ging ik mee...) maar oei wat spannend, zo'n continu 'volle buik'. het is wat ik wil natuurlijk, want de lege of de 'kleine-beetjes-buik' lokt eetbuien uit. maar tegelijk merk ik dat ik een instant geluksgevoel aan die lege buik verbonden heb! en o wat mis ik dat! als ik met een lege buik wakker word, ben ik gelukkig, met een volle 'is er iets mis'. verdrietig om te realiseren hoe sterk dit is - dat dun-zijn een levensdoel is geworden. terwijl er toch veel mooiere, interessantere, leuke dingen zijn om je op te richten...
   • Hi Pleun, wat fijn dat het je helpt. En ja, die extraatjes die zijn vaak extra ingewikkeld. Ik schreef er toevallig net een blog over toen jouw bericht binnenkwam. Hier kun je er alles over lezen. De chocolade in jouw geval lijkt me een gewoonte-trek te zijn die er even ingeslopen is. Altijd goed om op die momenten weer even te checken voor jezelf of je er wel echt trek in hebt én of je deze gewoonte wilt houden of niet.
 10. Hoi Charlie, Het normale eetpatroon werkt momenteel erg goed voor mij en het voelt alsof ik eindelijk echt op weg ben naar genezing. Enige dat ik nog eng vind, is dat het aankomen niet stopt. Ik zit nu op een gezond BMI, maar wil liever niet verder aankomen. Mag ik verwachten dat mijn gewicht binnenkort stabiliseert? Hoe was dat bij jou destijds? Je geeft in je blog aan dat je uiteindelijk zelfs wat afviel, maar kwam je daarvoor eerst wat extra’s aan of hoe ging dat? Ik ben zo goed op weg, dat ik de angst niet de overhand wil laten hebben. Maar als het aankomen blijft doorgaan in dit tempo ben ik wel best bang voor een terugval....
  • Hi Renee, fijn dat het goed werkt voor je. Het is goed om te realiseren dat het tijd kost om je gezonde, natuurlijke gewicht te bereiken. Het kan zijn dat je afvalt (dat had ik, want ik was wat zwaarder dan mijn natuurlijke gezonde gewicht), het kan ook zijn dat je eerst aankomt. Je lichaam moet zich herstellen en zich opnieuw instellen op je nieuwe leefwijze. Geef het wat de tijd (zeker een week of zes) en richt je vooral op waarom je dit doet. Welke graadmeters heb je nog meer (naast gewicht) om te bepalen of het goed of slecht met je gaat? Bijvoorbeeld: beter in balans, lekker in je vel, aantrekkelijk voelen, fit/gezond voelen, energie hebben, gezonde haren/huid, rustige spijsvertering/darmen, zelfvertrouwen. Richt je vooral daarop en op de dingen die het belangrijkst zijn voor je in je leven (als werk, vrienden, passies, etc.). Ik snap ook je zorgen als je voor je gevoel (te veel) aankomt. Ik kan alleen niet inschatten of het aankomen buitensporig is of ook gewoon nog binnen normaal valt. Op mijn site heb ik het liever nooit over exacte gewichten en hoeveel je afvalt of aankomt per week. Stuur mij anders even een mailtje met waar je nu staat en hoe het verloop is per week, dan denk ik even met je mee.
 11. Ik doe zo mijn best om een normaal eetpatroon aan te leren. Ik probeer normaal te eten, maar 9 van de 10 keer gaat dit mis. Ik heb niet genoeg aan de normale hoeveelheden. Dan denk ik eerst dat ik wel iets erbij kan/moet pakken, omdat mijn lichaam er om vraagt, maar mijn maag is net een bodemloze put. Ik raak niet verzadigd en eet door totdat ik ineens veel te vol zit. En dan sla ik helemaal door en ga ik braken. Waarom gebeurt dit? Is dit 'extreme hunger'? Daarna probeer ik me alsnog op te pakken door de maaltijd erna gewoon te pakken in plaats van over te slaan, want ik moet toch enige regelmaat opbouwen? Maar ook dan gebeurt hetzelfde; dat ik niet weet wanneer ik vol zit en dat het dan snel teveel is waardoor ik in een eetbui raak en ga braken. Dit is zo vermoeiend en ik verlies de hoop dat het ooit goedkomt. Ik ben in 3 maanden 5 kg aangekomen hierdoor en ben bang dat ik weer de andere kant op sla en alweer ondergewicht krijg. Dus alle tips zijn welkom.
  • Wat vervelend. Ik snap dat je daar enorm van baalt en gestrest van raak. Al super goed dat je in ieder geval probeert een regelmaat aan te houden. Dat geeft je lichaam rust. Als je niet meer goed voelt wanneer je wel of niet verzadigd bent, dan is het inderdaad ontzettend moeilijk om op basis hiervan te baseren wanneer je genoeg hebt gehad. Het kost tijd om weer te leren voelen waar je behoefte aan hebt. Gelukkig hebben we altijd nog ons hoofd. Kijk in deze blog, of op het voedingscentrum of vraag hulp aan een diëtist en bepaal welke hoeveelheden voor jou waarschijnlijk genoeg zijn. Zodra je dat weet, kun je bijhouden in je hoofd of je alles hebt gegeten wat je lichaam nodig heeft. In de meeste gevallen ga je dan op een gegeven moment dan ook weer voelen wat genoeg is voor je en wat te veel en te weinig. Hoop dat je hiermee verder kunt. Mocht je een overzichtje willen hebben over welke hoeveelheden normaal zijn, stuur mij dan een mailtje, dan stuur ik je een variatiemenu dat wat meer inzicht geeft.
 12. Wauw wat goed om te lezen dit. Ik wil heel erg graad de viesuele circel van deze rot ziekte doorbreken. En wil dit menu dol graag uitproberen. Thanks! Wel ben ik best bang dat ik heel erg aankom. Omdat ik de laatste tijd gewoon veel eten compenseerde met braken en sporten.. Dus de vraag kom je er van aan?
  • Hi Ana, probeer het gewoon uit en kijk hoe het voor jou werkt. Ik ben er zelf niet van aangekomen, zelfs van afgevallen en toen de rest van mijn leven op een stabiel basisgewicht gebleven. Het grootste voordeel van een evenwichtig en regelmatig eetpatroon als dit, is dat je niet meer aangezet gaat worden tot fysieke eetbuien. En je weet dat je alle benodigde voedingstoffen eet, die je lichaam en geest nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Als je zo eet, hoef je niet te compenseren. Sporten blijft natuurlijk altijd gezond om te doen.
 13. Hoi Charlie, Hoe kan het dat jouw bloedsuikerspiegel zo stabiel blijft, zonder dat je geraffineerde suikers eet? Ik merk namelijk bij mezelf dat het hier vaak misgaat, als ik deze niet meer neem. Mijn eetbuien bestaan dan ook aan enorme hoeveelheid aan suiker. Ik merk bij dag 3 dat mijn lichaam&geest weer die grote hoeveelheid suiker nodig heeft, patronen die ik mezelf heb aangeleerd natuurlijk... maar het is zo lastig om dan daarvan af te komen omdat ik als ik op een ''goede dag'' een tussendoortje neem met suiker erin, dat ik snel weer doorsla. Bedankt voor het delen van jouw eetpatroon!
  • Hi Roos, Ik kan me de verwarring voorstellen. Suikers vormen immers brandstof voor je lichaam. Je hebt ze dus nodig. Alleen niet in de vorm zoals je ze nu neemt: namelijk geraffineerde suikers. Deze zorgen er namelijk juist voor dat je bloedsuikerspiegel enorm op en neer gaat en je juist uit balans raakt en 'sugar cravings' krijgt. Je lichaam kan eigenlijk alleen goed overweg met suikers die langzaam verteerd kunnen worden en daardoor rustig/gedoseerd in je bloed komen, de zogenaamde langzame koolhydraten (uit groenten, peulvruchten, granen, fruit). In deze twee blogs lees je hier alles over: - Over hoe het kan dat je zo'n last hebt van sugar cravings en hoe dit samenhangt met je bloedsuiker spiegel. - De 9 belangrijkste tips die je helpen een stabiele bloedsuikerspiegel te krijgen.
    • Lieve Charlie, na jaren wikken en wegen toch een keer een reactie sturen op deze blog...en een vraag. Ten eerste hartelijk dank voor je blogs die altijd zo fijn zijn om te lezen. Ik heb jouw manier van eten geprobeerd. Ik vind het fijn om gewoon goed vol te zitten na een maaltijd. Maar ik vind het in praktijk onmogelijk om niet ook tussendoortjes te nemen. Ik krijg trek in iets lekkers en soms is het gewoon het idee iets te willen eten volgens mij. Ik vind het moeilijk om dit toe te geven, maar goed. Heb je tips om niet altijd maar tussendoortjes te 'moeten' eten. Iets niet in huis halen heb ik tot op zekere hoogte wel geprobeerd, maar vind ik flauw voor mijn partner. Gezonde tussendoortjes ook, maar a. dat wordt ook al snel een groter tussendoortje zoals een boterham met stuk fruit en b. op een gegeven moment geef ik toe aan toch weer koekjes en chocolade...
     • Hi M., wat goed dat je het uitgeprobeerd hebt en wat goed ook dat je ook bij jezelf voelt wat voor jou wel en niet werkt. Voor de ene mens werkt het prima om de drie maaltijden te hebben en misschien ergens op de dag één tussendoortje of extraatje. Voor een ander werkt het beter om drie maaltijden en drie tussendoortjes te gebruiken. Ik merk altijd dat een basis met daarin een soort van regelmaat zowel voor je lichaam als voor jezelf het meest prettig zijn. Lekker overzichtelijk. Tussendoortjes zijn er om je lichaam te voeden omdat het extra brandstof nodig heeft tussendoor (merk je vaak aan een hongergevoel in je maag of als je wat lichter in je hoofd wordt of hangry wordt). Extraatjes zijn meer voor de extra/genietmomenten. Ik kan uit je verhaal niet helemaal halen of het bij jou wel honger is als je tussendoor trek hebt. Wat denk jij? Want soms is een trekgevoel ook meer een teken dat je te lang door hebt gewerkt (zonder pauze) of dat je je verveelt of geen zin hebt in wat je aan het doen bent of dat het meer met onrust te maken heeft. En deze laatste dingen zijn wel even te verdoven met eten, maar eigenlijk gaat het hier niet om eten, maar om wat anders. Als je vanuit deze oorzaken eet, lijken we ook vaak onverzadigbaar. Het gaat erom dus te onderzoeken wat er schuil gaat onder trek en of het echt met honger te maken heeft of met een andere oorzaak. Kun je hier wat mee?
  • Ik kijk niet heel nauwkeurig naar de hoeveelheden, maar ik ga uit van ongeveer - 400 ml kwark/(Griekse) yoghurt of biogarde (bij mij net geen hele pot van 500 ml) - 100-150 gram vers fruit (voor mij vaak 1 kleine appel/peer of blauwe bessen + sinaasappelsap) - 4-5 volle eetlepels haver/roggevlokken (dit is zo'n 40-50 gram) - 2 eetlepels walnoten/zonnebloempitten/pompoenpitten (zeg maar zo'n 6-7 walnoten + eetlepel pitjes) - 2 eetlepels gebroken lijnzaad
 14. Op deze site terecht gekomen omdat ik niet meer weet wat normaal eten is na jarenlang koolhydraat arm gegeten te hebben. Brood en pasta's waren uit den boze maar ja op vakantie is koolhydraat arm eten niet makkelijk en ben je snel weer in de verleiding. Als ik dan brood eet kom ik direct aan, zie je mijn buik opzwellen en kan ik niet naar de wc. Waardeloos, dus aan de laxeerpillen en tja das ook best makkelijk na een vreetbui om ervan af te raken wat uiteraard niet werkt. Het gewicht wat ik wil kost me te veel werk en bezorgt me inmiddels vreetbuien. Ik durf amper nog anders te eten dan ik gewoon was ook al vraagt mijn lichaam naar meer. Dus op zoek naar wat "normaal" is qua eten want ik weet t niet meer. Ik ga het aangegeven eet patroon proberen, al ben ik bang dat ik ervan aankom. Ik heb nog wel een vraag over het brood. Mag ik dat ook vervangen door bv spelt crackers of volkoren crackers voor de afwisseling of is volkoren brood gewoon beter? Ik las dat bv humus dus erg gezond is als beleg (heerlijk ik at dat vaak zo met wortels om maar geen brood te hoeven eten), mag notenpasta en pesto ook, of zelf gemaakte tonijn salade? En het ontbijt mag dat met griekse yoghurt? 0% vet of juist 10% vet? Alvast bedankt
  • Hi Sim, dankjewel voor je bericht. Ik kan me voorstellen dat je het spoor zo langzamerhand een beetje bijster bent. Niet alleen omdat je al van alles hebt geprobeerd, maar ook omdat de ene voedingsgoeroe na de andere opstaat met nieuwe eetpatronen. Uit jouw vraag, leid ik af dat koolhydraten gevoelig vallen bij jou. Dan zou ik daar een beetje mee oppassen. Het kan zijn dat je gevoelig bent voor tarwe of gluten (ik weet niet of je dat wel eens hebt laten onderzoeken). Je kunt ook zuurdesembrood of zuurdesemcrackers proberen (zeker als deze ook noten/zaden bevatten). Deze zuurdesemvarianten hebben langer de tijd gehad om te rijzen en fermenteren. Hierbij wordt een deel van de gluten en het fytinezuur dat in granen zit al voor verteerd zodat het voor jouw lijf ook gemakkelijker te verteren is. Ben je echt gevoelig voor tarwe, denk dan eerder aan haver, spelt of quinoa (kijk dan wel op het etiket of de fabrikant er toch stiekem geen tarwe in heeft gestopt). En natuurlijk mag notenpasta of pest ook en ook tonijnsalade (alhoewel deze laatste zo langzamerhand een bedreigde diersoort wordt dus je kunt ook denken aan makreelsalade of gerookte haringsalade). En Griekse yoghurt (de echte dus niet de Greek style) is ook rijk aan eiwitten dus ik zou zeggen 'doen'. Kies wat jij lekker vindt: de 0% of de 10%.
 15. Bij de behandeling voor de eetbuistoornis die ik volgde werd erop gehamerd dat je 3 tussendoortjes (en 3 maaltijden) per dag moet eten. Dit zou de bloedsuikerspiegel gelijkmatiger maken waardoor je minder risico op eetbuien hebt. Ik zou liever 3 maaltijden per dag nemen maar vooralsnog houd ik me maar aan de richtlijnen omdat deze me geholpen hebben (en verder heeft niks me kunnen helpen). Als ik kijk naar wat jij zoal eet op een dag denk ik dat je afvalt als als je dit elke dag eet - dit zal af hangen van hoeveel je 's avonds eet en wat je eet aan 'andere dingen' zoals drop, chocola e.d.). Je schrijft niet hoeveel je 's avonds eet. De richtlijn die wij kregen was 1 bord eten, niet meer. 1/3 van je bord aardappelen, iets minder dan 1/3 aan vlees / eiwitten en de rest groente. Richtlijn was ook om dagelijks ca. 2000 caloriën te eten, al werd caloriën tellen afgeraden: je maakt een eetplan waar ongeveer zoveel caloriën in zitten. Met vaste hoeveelheden en inderdaad meestal dezelfde lunch en ontbijt. Ik denk dat hoe jij eet nog steeds behoorlijk ingewikkeld is, veel regeltjes en het moet wel voornamelijk gezond zijn allemaal.
  • Fijn dat jij je weg hebt gevonden in wat voor jou werkt en dat de richtlijnen je helpen. Dat is altijd het belangrijkste. Voor de een is dat drie maaltijden en drie tussendoortjes. Voor de ander alleen drie maaltijden en weer een ander verdeeld de maaltijden over 5-6 momenten. Hmmmm.... en als jij zegt dat mijn eetpatroon je ingewikkeld lijkt, is het tijd dat ik daar eens een wat simpeler versie van op mijn site zet. :-) Die overzichtelijker versie heb ik al wel ontwikkeld voor het boek dat ik geschreven heb, maar staat dus nog niet online. Ik houd je op de hoogte.
 16. Geen tussendoortjes vind ik juist belangrijk. Dit word ook altijd aangeraden. Verder vind ik jouw keuze erg gezond. Te gezond zelfs. Waar zijn de ongezonde maar wel lekkere dingen ?
  • Hi Marie-Antoinette, goed dat je het je afvraagt. Een eetpatroon is persoonlijk. Wat goed is voor de een hoeft niet goed te zijn voor een ander. Dit is het eetpatroon dat mij destijds heeft geholpen, misschien heb jij aan iets heel anders behoefte. Goed dat je zelf je eigen formule uitdoktert, onderzoekt en ontwikkelt wat voor jou goed is. Mijn eetpatroon is overigens een basis. Ik denk dat ik dit zo'n 80% van de tijd volg. Gewoon omdat het voor mij goed voelt. Maar daarnaast....... Natuurlijk eet ik daarnaast ook andere dingen: chocolade, dropjes, een koekje of taartje als ik er zin in heb, lekkere franse kaasjes of een stukje pittige worst, friet met echte romige mayonaise (die vind ik het lekkerst), pizza en ook chips. Ik houd van het goede leven en mag van mezelf ook alles eten waar ik zin in heb. En zoals ik al aangaf eet ik niet standaard tussendoortjes omdat ik er zelf geen behoefte aan heb. Belangrijkste is te gaan voelen wat voor jou werkt. Heb jij vaker over de dag een hele maaltijd of een tussendoortje nodig, dan zou ik dat zeker inplannen in je eetpatroon. Het is echter geen must om van een eetstoornis af te komen. In dit blog vind je trouwens wat meer algemene richtlijnen voor een gezond eetpatroon (dus los van wat ik doe). Veel succes met uitdokteren wat voor jou werkt.
 17. Leuke blog! Ik heb geen eetstoornis maar vind het wel leuk om ook iets te vertellen over mijn lunch. Die is ook bijna altijd hetzelfde. Ik neem mijn brood niet mee van huis, want op kantoor hebben wij een beperkt, maar vers aanbod. Helaas is het brood wel donkerbruin, maar vaak niet volkoren (heb er wel om gevraagd, maar ik denk dat ze dat niet snappen; bruin = gezond denken ze). Croissants en kaasbollen blijf ik op mijn werk vanaf: die zijn voor bijzondere gelegenheden :) Ze hebben oa. tomaten, komkommer, sla, humus, sambal, zoet broodbeleg, vleeswaren en kaas. Best oke. Ik neem wel een avocado mee, zodat ik dat als beleg kan gebruiken. Mijn collega's vinden dat grappig, maar ik weet dat ik het erg lekker vind en dat mijn lunch mij in die samenstelling meestal voldoende energie geeft tot het avondeten. Als ik om half vier toch trek krijg, neem ik een sinaasappel, appel, peer, banaan of kiwi (afhankelijk van wat er in de fruitmand ligt).
 18. Leuk om te lezen. Ook ik heb een vast ontbijt en lunch en het avondeten verschilt enorm. Bij mij zit het 'probleem' echt in het avondeten wat niet genoeg of te makkelijk (snackbar, kant en klaar enz) ook tussendoortjes zijn echt rampen bij mij. Gelukkig zit ik nu al weer een tijdje in een goede periode en hoop ik echt dat het zo gaat blijven....
  • Dat hoop ik ook. Ik heb net een paar gemakkelijke en erg lekkere recepten toegevoegd qua avondeten ter inspiratie. Zie links in de blog. De maaltijdsalades die je tegenwoordig in de supermarkt kan kopen zijn trouwens ook wel goed. Let er dan wel op dat je die varianten kiest waarin ook pasta, koolhydraten of linzen in zitten. Anders krijg je 's avonds alsnog honger en ligt een eetbui op de loer.
   • Ik ga je recepten eens bekijken als ik weer thuis ben (heb nu heel slecht internet) ik haal inderdaad ook wel regelmatig een maaltijdsalade bij de AH en dan die met pasta omdat die ook echt lekker voed. Bij deze salade heb ik ook het gevoel dat ik een beetje gezond eet. Beter dan naar de snackbar en net zo makkelijk :-)
   • Ik heb de recepten eens uitgebreid bekeken en ga de wraps en de Pilav zeker eens maken ik denk zelfs een van deze al het weekend. Ook de pindasoep ga ik echt een keer maken. Moet alleen alles wel een beetje aanpassen omdat ik alleen ben en sommige recepten ingrediënten bevatten die ik niet kan/mag eten..... Maar ik heb er nu al trek in :-)
     • Vanavond de pilav gemaakt en echt genoten zo lekker en zo snel gemaakt echt ideaal. Ik heb voor het eerst sinds lange tijd weer eens lekker gekookt en echt lekker genoten van eten. Meestal eet ik snel, makkelijk en zonder veel aandacht. Heerlijk om weer eens lekker met eten bezig te zijn ipv op een gefrustreerde en gespannen manier. Omdat ik het lastig vond om zo bezig te zijn met eten doe ik meestal makkelijk en probeer ik niet veel meer uit en vanaf nu wil ik dat echt weer wat meer gaan doen. Vooral in het weekend als ik daar wat meer tijd voor heb. Charlie bedankt voor deze blog en heerlijk recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *