Ervaringsdeskundig eetstoornistherapeuten Nederland & België

Charlie Paludanus – oprichter Vrij van Eetstoornis – Ervaringsdeskundig eetstoornistherapeut Utrecht en online waar je ook bent.

Mijn missie is zoveel mogelijk mensen helpen zichzelf te bevrijden van hun eetbuien, boulimia en/of verstoorde relatie met eten, sporten en hun lichaam. Zodat ze helemaal zichzelf kunnen zijn en voluit kunnen leven. Ik vind dit het mooiste werk dat er is. Mensen mogen begeleiden, samen kijken wat werkt, stappen zetten in het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het loslaten van destructieve gewoontes. De vrijheid die dat oplevert. Er is niets mooiers dan dat.

De afgelopen jaren is mijn praktijk zo gegroeid dat mensen soms moesten wachten voor een eerste afspraak. En dat is nou nét wat ik niet wilde. Daarom leid ik vanaf 2019 coaches, therapeuten, psychologen en diëtisten die ooit zelf een eetstoornis hadden op tot Ervaringsdeskundig Eetstoornis Therapeut.

Ik ben supertrots en blij dat inmiddels zes therapeuten gecertificeerd zijn om met mijn LEVEN-methode en beproefd drie-maanden-programma te kunnen werken. Zodat we met elkaar veel meer mensen met eetstoornissen kunnen helpen zichzelf te bevrijden. Hieronder stellen de eerste therapeuten die in Nederlands Brabant en in België gevestigd zijn zich voor. Binnenkort volgen ook de andere gecertificeerde therapeuten.

Mocht  je trouwens meer willen weten over mij of een afspraak met mij willen inplannen, dan kan dat via deze link. In Utrecht of online waar je ook bent.

 

 

ANDERE ERVARINGSDESKUNDIG EETSTOORNISTHERAPEUTEN NEDERLAND

Esti van Dieen (1987)  – Esti Helpt – Ervaringsdeskundig eetstoornistherapeut Kaatsheuvel (Brabant) en online waar je ook bent

In 2016 liet ik mijn eetprobleem achter me en nam de kracht om m’n eigen keuzes te maken zelf weer in de hand. Ik voel dat ik nu echt IK ben. Ik ben dankbaar voor het leven, af en toe onzeker en durf me ook open en kwetsbaar op te stellen. Omdat dat allemaal mag én ook kracht is. Ik gun het iedereen om deze levensvrijheid weer te mogen ervaren.

Ik genoot van mijn tienerjaren toen ik de eetstoornis ontwikkelde. De thuissituatie werd onzeker en ik bleek ook erg onzeker te worden van de overstap naar het studentenleven. Vanaf dat moment greep de eetstoornis zijn kans en voedde mijn onzekerheid met allerlei destructieve stemmetjes. Ik zocht controle in voeding en sport en dat wierp helaas z’n vruchten af. De eetstoornis werd een veilig mechanisme waar ik me letterlijk en figuurlijk in bewoog. Steeds minder nam ik deel aan sociale gelegenheden, ze werden zelfs eng en bedreigend, waardoor perioden van afzonderen en eetbuien volgden.

Hoeveel de eetstoornis had aangericht bleek toen ik overspannen en depressief thuis kwam te zitten. Hoe kon ik nou falen?! Dat was het omslagpunt. Ik kon dit niet alleen en zocht hulp. Wat een opluchting toen mijn therapeute, een ervaringsdeskundige, tegenover me zat en mij begreep. Therapiesessies gingen voorbij met de daarbij horende spanningen. Diepgewortelde pijn, verdriet en schaamte kwamen naar het oppervlak. Eindelijk was dit bespreekbaar en ik leek de eetstoornis daardoor steeds minder nodig te hebben. Ik zette me over mijn angsten heen, kreeg meer zelfvertrouwen en leerde luisteren naar wat ik nodig had. Wat een bevrijding!

Om mijn ervaring ook professioneel in te zetten, heb ik mij geschoold als Toegepast Psycholoog en Counselor. Ik volg regelmatig cursussen en opleidingen om mijn kennis up-to-date te houden. Sinds ik de opleiding Ervaringsdeskundig Eetstoornistherapeut van Vrij van Eetstoornis heb afgerond, bied ik ook  het drie-maanden-programma van Charlie aan om mensen te helpen bevrijden van hun eetstoornis.

Meer weten over Esti of een afspraak met haar maken, kan via deze link.

Esti is overigens ook gespecialiseerd in het begeleiden van mensen waar sporten een obsessie is geworden en die heel graag weer het plezier en balans in sporten willen terugvinden.

 

Jannette Ozinga  – Centrum voor eetstoornissen Friesland – Ervaringsdeskundig eetstoornistherapeut Follega  (Friesland)

Mijn eetstoornis heeft mij als jong meisje meer dan 10 jaar in zijn greep gehad. Vele jaren waarin ik een soort dubbelleven heb geleid, met heel veel eten naar binnen proppen en met heel veel overgeven. En altijd weer die stem die mij vertelde dat ik niet goed genoeg was, dat ik het niet waard was, dat ik beter mijn best moest doen, en dat ik maar lekker moest gaan eten….. om daarna alles er weer uit te gooien.

Zonde van mijn jaren als twintiger. Het hadden mooie jaren kunnen zijn, als ik niet in de ban was geweest van mijn boulimia. Ik schaamde me, durfde er met niemand over te praten en dacht dat ik voor altijd met dit GROTE GEHEIM zou moeten leven…..Ik was gedoemd om door het leven te gaan als een leugenaar die alleen maar op gewicht kon blijven door iedere dag over te geven.

Maar…… niets is minder waar! Een eetstoornis kan verdwijnen! Ik heb het aan den lijve ondervonden. En wanneer de eetstoornis weg gaat, dan opent zich daar een hele nieuwe wereld. Bijzonder hoe ik me achteraf realiseerde dat mijn gedachten 24/7 werden opgeslokt door mijn eetstoornis, en wat voor ruimte er in mijn hoofd kwam toen ik de eetstoornis achter me had gelaten!

Na jaren in de verzekeringsbranche gewerkt te hebben, 4 dochters op de wereld te hebben gezet en samen met mijn man ook nog een prachtig interieurbouwbedrijf te zijn gestart, heb ik eind 2019 besloten om mijn eigen (levens-)ervaring te gaan gebruiken om eetstoornistherapeut te worden. Ik heb de afgelopen jaren vele  studies gevolgd waaronder de opleiding Ervaringsdeskundig Eetstoornistherapeut van Charlie Paludanus. Aan de hand van haar LEVEN-methode, boek en  succesvolle ‘Bevrijd Jezelf 3 maanden programma’ help ik mensen zich te bevrijden van eetbuien, eetstoornissen en obsessies voor gewicht, sporten en eten.

Ik werk vanuit een fijne ruime en lichte praktijk in mijn boerderij met uitzicht over het prachtige Friese landschap.

Meer weten van Jannette of een afspraak met haar maken? Dat kan via deze link 

.

Foto van eetstoornis therapeut Loes Peters

Loes Peters (1984) – 2b-eat – Ervaringsdeskundig Eetstoornistherapeut Erp (Brabant) of online waar je ook bent

Vanaf mijn 16ste tot ongeveer mijn 26ste heeft mijn leven grotendeels gedraaid om anorexia, boulimia en eetstoornis N.A.O.

Eigenlijk ben ik nooit te zwaar geweest. Toch wilde ik op een gegeven moment afvallen. Waardoor? De ruzies thuis? Het gepest worden? Mijn lichamelijk ontwikkeling tijdens de puberteit? Het volwassen (moeten) worden? Niet om kunnen gaan met mijn gevoelens en negatieve gedachten? Wellicht een combinatie van dit alles. Ineens had ik het idee dat mijn lichaam niet goed genoeg was en ik moest afvallen. Het begon met niet snoepen. Ik viel dan even af, maar kreeg op een gegeven moment juist trek in meer zoet- en vettigheid. De paar kilo die eraf waren gegaan zaten er dan ook vrij snel weer aan.

Tot ik op een gegeven moment niet meer een jojo’er was, maar iemand met een eetstoornis Gedurende tien jaar wisselden periodes van bijna niets eten zich af met periodes van niet meer kunnen stoppen met eten. De periodes waarin ik bijna niets at voelde ik me goed en sterk. De periodes waarin ik veel te veel at voelde ik me slecht en zwak. Mijn eetbuien probeerde ik te compenseren door te braken, sporten, laxeren en allerlei andere afslankpillen naar binnen te werken in de hoop dat ik mijn falen (te veel eten) daarmee ongedaan kon maken.Ik leefde in een wereld waarin het NOOIT goed was. Symbolisch voor hoe ik mij over mezelf voelde: NOOIT GOED GENOEG.

Mijn leven bestond steeds meer uit alleen mij en mijn eetstoornis. Ondanks dat het eenzaam was, voelde het ook veilig. Het gaf mij een (gevoelsmatige) uitvlucht van het echte leven. Het leven wat ik eng vond en dacht niet aan te kunnen. Altijd maar een masker op.

Uiteindelijk heb ik de stap richting hulp durven zetten. Doodeng! Een weg met ups en downs volgde. Een pittige tijd waarin ik heb leren ontdekken wie ik ben, waar mijn grenzen en mogelijkheden liggen en waar mijn dromen liggen in dit leven. En echt, wat een mooi leven heb ik nu ik niet meer die eetstoornis met me mee hoef te zeulen.

Ik ben getrouwd en moeder van vier prachtige zonen. Mijn vijf mannen houden mij lekker druk maar daarnaast vind ik het ook heerlijk om even tijd voor mijzelf te hebben door te gaan sporten of het lezen van een goed boek.Inmiddels heb ik van mijn ervaring mijn werk gemaakt. Ik vind het geweldig dat ik nu anderen in soortgelijke situaties mag helpen. Om mijn ervaringen op een deskundige manier in te kunnen zetten heb ik verschillende cursussen en trainingen gevolgd op het gebied van ervaringsdeskundigheid (onder andere bij Charlie). Daarnaast ben ik Pedagoog en GGZ-agoog.

Wil je meer weten over Loes of een afspraak met haar maken, dan kan dat via deze link.

 

OVERIG NEDERLAND

Therapeuten en coaches in Nederland waar je ook terecht kunt (maar die niet werken met mijn methodes) vind je via deze links:

 

 

ERVARINGSDESKUNDIG EETSTOORNISTHERAPEUTEN BELGIË

Audrey Witteboon (1965) – Ervaringsdeskundig eetstoornistherapeut Ekeren (omgeving Antwerpen)

Gezondheid heeft altijd al centraal gestaan in mijn leven. Als klein meisje was ik mijn moeder al aan het coachen om te stoppen met roken. Ook wilde ik al op zeer jonge leeftijd begrijpen waarom we doen wat we doen.

Daarnaast werd ik als jonge competitiezwemster vroeg geconfronteerd met mijn lichaam. Ik was te zwaar ook al trainde ik uren per dag. Nadien volgde mijn modellencarrière, waar ik obsessief en dwangmatig met eten bezig was. Tegelijkertijd snakte ik naar graag gezien worden, waardoor ik van de ene destructieve relatie in de andere terecht kwam. Ik ondervond dat liefde een obsessie kon zijn die meer verdriet dan geluk bracht. Van eetverslaafd ging ik naar relatieverslaafd en weer terug.

Al deze pijn heeft me gebracht tot verdieping en persoonlijke groei. Mijn innerlijke kind helen, zelfliefde genereren en grenzen stellen zijn thema’s waarmee ik zelf aan de slag ben gegaan. Mijn honger naar kennis bracht mij naar diverse opleidingen o.a. oplossingsgericht coachen, NLP en de vierjarige Academie voor Integrale Gezondheidszorg, waar ik gezondheid in al haar aspecten gestudeerd heb. Mijn missie is om met al deze kennis en persoonlijke ervaring, mannen en vrouwen te coachen naar vrijheid! Vrij van relatieverslavingen, eetverslavingen en al de onderliggende problematieken.

Ondertussen werk ik al enkele jaren samen met Charlie, haar LEVEN-methode en drie-maanden-programma, tot nu toe als enige in België, met veel succes.

Meer weten over Audrey of een afspraak met haar maken kan via deze link. Zij gebruikt waar behulpzaam overigens ook paardencoaching in haar begeleiding.

 

OVERIG BELGIË

Therapeuten/coaches in België waar je ook terecht kunt (maar die niet werken met mijn methodes) vind je via Stichting ANBN.