17 apr

Je eetstoornis is maar een deel van jou

Je-eetstoornis-is-maar-een-deel-van-jou-2Heb jij het idee dat je leven zo langzamerhand alleen nog maar bestaat uit je eetstoornis en alles wat daarmee te maken heeft? Zitten je dagen vol met (denken aan) eetbuien, je dik voelen, juist wel of niet eten, schaamte en schuldgevoelens?  Als je er middenin zit, lijkt er soms niets anders meer te bestaan. Waar ben je zelf gebleven? Toch is je eetstoornis maar een deel van jou en je bent nog zoveel meer.

 .

Je bent niet je eetstoornis

Een eetstoornis ontwikkel je ergens in je leven als oplossing voor een probleem waar je bewust of onbewust mee worstelt. Misschien is er iets ingrijpends gebeurd, misschien voelde je je onzeker over jezelf of je uiterlijk, werd je gepest of stond je op de een of andere manier onder druk. Controle op eten of jezelf verdoven met eten sluipt dan als ultieme oplossing je leven binnen. En voor je het weet neemt je eetstoornis stap-voor-stap jouw leven en jou over. Totdat je op een gegeven moment zo verstrengeld raakt met je eetstoornis dat je bijna niet meer weet wie en wat je zelf bent. Wat jouw eigen mening is en waar je eetstoornis je toe dwingt.

Herkenbaar? Als je merkt dat je op dit punt bent aangekomen, is het tijd om weer wat licht en lucht in je leven toe te laten. Weet dat jij niet jouw eetstoornis bent. Je eetstoornis is maar een deel van jou. Al zou het op dit moment 90-95% van jouw leven in beslag nemen, dan nog is het maar een deel van jou.

 

Je bent nog zoveel moois meer 

Naast dit eetstoornis deel ben je nog veel meer. Je bent in ieder geval vrouw of man en zoon of dochter, maar misschien ook vriend(in), geliefde, (eigen) baas, werknemer, student, sporter, feestganger, reiziger, vader of moeder, theaterbezoeker, schoonmaker, stylist (in ieder geval van je eigen huis), kok of klusser. Of misschien ben jij ook nog af en toe een heerlijke flierefluiter, een ‘fashionista’, een ‘super organizer’ of een rebel? Wie zal het zeggen? Hoe dan ook, je hebt veel meer delen in huis dan alleen maar je eetstoornis deel.

TIP Zet eens op een rijtje wat voor moois jij nog meer in huis hebt. Waar je trots op bent. Of vraag aan andere mensen waar zij jou om bewonderen. Schrijf het op een mooi lijstje en kijk er regelmatig naar. Je bent nog zoveel meer dan wat je nu denkt.

 

Ga op ontdekkingsreis

Nu is het sowieso al goed en misschien ook super leuk om je meer te richten op die andere delen in je (zie ook blog Alles wat je aandacht geeft groeit). Maar je eetstoornis deel of delen kunnen je ook verder helpen. In mijn praktijk is dat zelfs één van de eerste dingen die ik doe met mensen: ontdekken welke eetstoornis delen er allemaal actief zijn en wat ze met je voor hebben. Zodat je je van daaruit verder kunt ontwikkelen.

Delen van je eetstoornis

Heel vaak ontdekken mensen dan dat het niet één deel is waar ze last van hebben, maar dat het er meer zijn. Zo heb je onder andere:

 • Het pakken-wat-je-pakken-kan-deel dat bang is dat je weer streng gaat lijnen en daarom uit voorzorg maar alles naar binnen werkt wat het te pakken kan krijgen.
 • De rustbrenger of verdover die je laat eten om onrust of emoties niet te hoeven voelen.
 • De schuldige die zich schuldig voelt over al die eetbuien en die maakt dat jij je volgende maaltijd over slaat of dan alleen maar groente eet.
 • De gatenvuller die zorgt dat het lege gevoel in jou verdwijnt.
 • De straffer die jou maar zwak vindt en jou straft door bijvoorbeeld laxeermiddelen te laten gebruiken zodat jij de hele nacht met buikpijn op de wc zit.
 • De ontlader die je helpt spanningen en stress te ontladen door enorme eetbuien.
 • Het dun-is-“the-thing”-deel dat vindt dat je af moet vallen en wel zo snel en zo veel mogelijk.
 • De gezondheidsfreak die vindt dat je alleen maar gezonde super foods mag eten.
 • De vertroetelaar die lief voor je is en je het plezier van lekker onbegrensd snoepen geeft.
 • De focus-brenger die je helpt om jezelf te concentreren door je te laten snoepen of snacken zodra er onrust ontstaat.

TIP Kijk eens in het lijstje met soorten delen. In welke delen herken jij jouw eetstoornis-patronen? En hoe reageren zij op elkaar?

Mocht je trouwens zelf exact willen ontdekken welke delen bij jou actief zijn, kom dan een keer langs voor een startsessie. Maar wees gewaarschuwd. Laatst zei iemand tegen mij “Ik kan nu nooit meer normaal naar stoelen kijken” en misschien geldt dat straks ook voor jou. 

 

Gerelateerde blogs

 .

Wat heb jij allemaal in huis? Deel je ervaring.

Ik ben heel benieuwd naar wie je bent en welke delen je hebt ontdekt.

 1. Wat heb jij nog meer voor moois in je?
 2. In welke eetbuidelen herken jij je eetstoornis-patronen?

Deel je reactie in het invulveld hieronder (je e-mail adres wordt niet vermeld dus reageren kan anoniem).

5 thoughts on “Je eetstoornis is maar een deel van jou

 1. Wat heb je weer een mooi stuk geschreven waarin je duidelijk aangeeft dat mensen meer zijn dan hun eetstoornis! Ik denk dat mensen hier veel aan kunnen hebben.
 2. In het verleden was er mijn eetstoornis en daar had ik een leven omheen. Dat is veranderd en dat geeft echt een rust. Er is nu mijn leven en daarin speelt de eetstoornis een rol. De rol van mijn eetstoornis gaat een steeds kleinere rol spelen en na het gesprek van laatst zie ik het (het is geen hem en het is geen haar) echt als een iets in mij dus los van wie ik ben. Dit klinkt voor anderen misschien heel raar maar ik denk dat jij Charlie wel snapt wat ik bedoel :-) Ik heb daarin ook geleerd om er van een afstand naar te kijken en te accepteren dat het er is maar dat ik er iets mee kan en meer dan alleen maar boos worden op mezelf omdat ik weer gek doe met eten. Natuurlijk doe IK gek met eten maar voor mij is het "HET" dat zo doet en daardoor kan ik na een eetbui wel beter begrijpen en beseffen wat er aan de hand is/was en er op terugkijken van een 'afstand' En HET is er en zal langzaam van mij verwijderd raken hoop ik. En ik ben er en zal sterker gaan worden. Daar ben ik van overtuigd! Al zal dit soms met vallen en opstaan gepaard gaan.
  • Wat beschrijf je het mooi Jolanda. Mooi dat je steeds meer je leven hebt met alles dat daarbij hoort en dat de rol van je eetstoornis steeds kleiner aan het worden is. Dat betekent dat je "het" steeds minder nodig hebt, maar zelf uit eigen kracht andere manieren hebt gevonden om met het leven om te kunnen gaan. Stap voor stap en met vallen en opstaan. Super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *