Tja, daar zit je dan. Je hebt het idee dat je niet echt normaal met eten, je lichaam en je gewicht om gaat, maar je voldoet ook niet aan de criteria zoals deze beschreven staan voor anorexia, boulimia of eetbuistoornis (BED). Te zwaar, niet genoeg eetbuien, je spuugt of compenseert niet genoeg, je voldoet niet andere criteria of je doet dingen rondom eten en je gewicht die sowieso niet beschreven staan onder anorexia, boulimia of eetbuistoornis.
Tja, wat nu? Is er dan niets aan de hand? Moet je je dan geen zorgen maken? Of maak je je juist zorgen en voel je jezelf een beetje tussen wal en schip vallen?
Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt
Hoe het ook is. Als jij zelf het idee hebt dat eten, gewicht en je lichaam een obsessie zijn geworden, dan heb je alle reden om hiermee aan het werk te gaan. Om hulp te zoeken en te kijken hoe je een meer ontspannen relatie met eten kunt krijgen. Dus kijk niet zo zeer naar de ‘labeltjes’ die ergens op geplakt worden, maar ga uit van je eigen gevoel, behoeftes en wensen.
Verder is het zo, dat er wel degelijk ook nog andere eetstoornissen of problemen zijn dan anorexia, boulimia en eetbuistoornis. Vroeger vielen die onder de indicatie Eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO) maar met de komst van de nieuwe DSM-5 richtlijnen is deze indicatie vervangen door een groep “Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen”.
Andere gespecificeerde voedings- en eetstoornissen (DSM-5 benaming)
Eetstoornissen die sowieso onder deze noemer vallen zijn:
- Atypische anorexia: je gewicht is redelijk normaal voor je lengte, je valt niet extreem af maar je voldoet wel aan andere criteria die voor anorexia gelden (bijvoorbeeld: angst om aan te komen, sterk negatief zelfbeeld, geobsedeerd door eten en gewicht).
- Boulimia nervosa met lage frequentie/beperkte duur: je voldoet wel aan de kenmerken van boulimia, maar je hebt bijvoorbeeld tussendoor ook periodes dat je er geen last van hebt of je eetbuien en compensatiegedrag komen minder vaak voor dan één keer per week of minder lang dan drie maanden.
- Hetzelfde geldt voor eetbuistoornis. Ook hier wordt een variant onderkent die Eetbuistoornis met lage frequentie/beperkte duur heet waarbij de eetbuien ook tijden uitblijven of in ieder geval minder vaak voorkomen dan één keer per week en minder lang dan drie maanden.
- Purgeerstoornis: deze lijkt wel wat op boulimia, maar bij purgeerstoornis heb je geen eetbuien. Wel probeer je je gewicht of je figuur te beïnvloeden door te braken of door laxeermiddelen, plaspillen of andere medicijnen te gebruiken.
- Nachtelijk eetsyndroom: heb je hier last van, dan eet je na het avondeten nog grote hoeveelheden eten of ga je ’s nachts je bed uit om nog de voorraadkasten en koelkast te plunderen en veel te eten.
- ARFID (Avoident Restrictive Food Intake Disorder) oftewel de Vermijdende, Restrictieve Voedselinnamestoornis. Hierbij durf of kun je bepaalde voeding niet eten. Niet vanwege een negatief lichaamsbeeld of angst voor gewichtstoename, maar door slikangst, braakneigingen of weerstand tegen de smaak, textuur, kleur, geur, vorm of andere associaties bij bepaald eten. Hierdoor kun je te veel afvallen, gezondheidsproblemen krijgen of wordt deelnemen aan het sociale leven steeds lastiger.
Het kan zijn dat jij ook hier niet vind waar je last van hebt. Misschien durf je bepaalde voedingsmiddelen helemaal niet te eten of niet in gezelschap te eten. Of je hebt bepaalde dwangrituelen rondom eten of ….. Wat jij ook hebt en hoe je het ook noemt, dat maakt niet uit. Als jij er last van hebt en je leven en je gedrag wilt veranderen, dan heb je alle reden om er zelf werk van te maken of hulp te zoeken.
Hoe kun je herstellen van andere eetstoornissen?
Ook herstellen van andere eetstoornissen is mogelijk. Heb je hierbij hulp nodig? Boek dan een startsessie en zet de eerste stap naar vrijheid en een leven zonder eetbuien. Krijg inzicht in je eet- en gedragspatronen, hoop en vertrouwen dat je volledig kunt herstellen en ontdek welke stappen jou helpen om normaal te kunnen eten en genieten van het leven. Lees meer.
Meer lezen?
- Terug naar overzichtspagina?
- Meer weten over anorexia?
- Meer weten over boulimia?
- Meer weten over eetbuistoornis (binge eating disorder)?
- Meer weten over coaching en persoonlijke begeleiding?