Tips en boeken voor ouders

In dit overzicht “tips boeken ouders en partners” vind je tips en een aantal boeken die ik zelf heb over dit onderwerp.  Het kan ook handig zijn om één of meerdere andere boeken te lezen over anorexiaboulimia of eetstoornissen algemeen.

Ik begeleid zelf jongeren vanaf ongeveer 16 jaar met eetbui gerelateerde eetstoornissen als boulimia, de eetbuistoornis (binge eating disorder), emotie-eten en gemengde eetstoornissen (NAO – niet anderszins omschreven, OSFED – other specified feeding or eating disorder). Je kunt dan een afspraak maken voor een startsessie met mij.

Heeft je kind (of broer, zus, vriend(in) anorexia, dan verwijs ik graag door naar andere behandelaars.

Hieronder vind je ook informatie over waar je meer hulp en ondersteuning kunt vinden.

 

First Aid Kit

Afbeelding van de website en app 'First Eet Kit'. Met de tekst 'Ken of ben je iemand met een eetstoornis?' En snel naar: wat is een eetstoornis, hoe kan ik je helpen. Voor zorgprofessionals: eetstoornis in één minuut. En hoe je via de first eet kit app laagdrempelig hulp kunt krijgen via verschillende instellingen.

Dit is de verzamelplek waar je veel informatie vindt hoe je je kind, broer, zus, vriend(in) kunt helpen en waar je hulp kunt vinden hoe ermee om te gaan. Je vindt er tips, filmpjes, boeken en podcasts. Voor ouders, broers, zussen, hulpverleners, leraren. En waar je hulpverleners vindt in jouw omgeving. Lees verder op de website van First Aid Kit.

Onderaan deze pagina vind je ook andere websites met informatie en online trainingen voor ouders.

 

Ouders als bondgenoot – James Lock  & Daniel le Grange

Ben je op zoek naar een manier hoe je je dochter of zoon met een eetstoornis als anorexia, boulimia kunt helpen, dan is dit boek een absolute aanrader. Waar je bij veel behandelingen als ouder opeens langs de zijlijn staat, biedt dit boek concrete handvatten hoe je de verantwoordelijkheid als ouder kunt nemen en je kind kunt en misschien zelfs moet begeleiden en helpen. Ook geeft het aan hoe je samen met de hulpverleners en omgeving een team vormt dat je kind op een eenduidige manier helpt. Het boek is gebaseerd op de Maudsley methode, een gezinsaanpak van eetstoornissen. Enkele mooie inzichten uit het boek:

  • Als ouders neem je (samen) de verantwoordelijkheid om je kind weer een normaal en gezond eetpatroon te helpen ontwikkelen.
  • Als ouders ontwikkel je een concreet plan van aanpak hiervoor.
  • Het gaat niet om de schuldvraag, maar om het aanpakken van de problemen.
  • Maak een onderscheid tussen het eetstoornis-gedrag van je kind en je kind als mens.
  • Wees consequent in je aanpak.
  • Wees redelijk in je verwachtingen
  • Gebruik methodes die je kind in zijn/haar waarde laten (dus zonder straffen, bedreigen of eens goed de waarheid zeggen)
  • Zorg dat familieleden en behandelaars jouw aanpak steunen
  • Hou vol (geef niet te snel op).

Het boek heeft een voorwoord van en wordt aanbevolen door Eric van Furth, professor eetstoornissen aan het LUMC en verbonden aan de Ursula kliniek.

Gratis e-book – Help, mijn kind heeft een eetstoornis. 7 Tips voor ouders – Charlie Paludanus.

In het gratis e-book “Help mijn kind heeft een eetstoornis” vind je 7 praktische tips die je zullen helpen gemakkelijker te communiceren en om te gaan met je kind en zijn of haar eetstoornis of eetprobleem. Het e-book geeft onder andere antwoord op de volgende vragen:

√     hoe kan ik mijn kind beter helpen?

√     hoe zorg ik ook goed voor mezelf en de rest van mijn gezin?

√     hoe kan ik gemakkelijker communiceren met mijn dochter of zoon?

     hoe ga ik om met mijn eigen emoties, angsten en frustraties?

√     hoe houd ik zelf meer energie en kracht over?

√     waar moet ik op letten als ik zoek naar hulp?

Wil je gratis het e-boek “Help mijn kind heeft een eetstoornis. 7 tips” ontvangen, laat me dat dan weten via deze link. Ik stuur je het e-boek dan direct toe. 

 

Behulpzame artikelen

Hieronder nog wat artikelen die je kunnen helpen om met je kind in gesprek te gaan:

.

.

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? – Stichting Kiem

Ook voor ouders heeft Stichting Kiem (preventie eetstoornissen) heeft een gratis handleiding ontwikkeld voor ouders. Je kunt deze gratis downloaden door op bovenstaande afbeelding te klikken.

Stichting Kiem organiseert ook ouderbijeenkomsten met tips voor ouders hoe om te gaan met de eetstoornis en hun kind te helpen.

.

Op zoek naar een specifiek boek?

Tussen deze boeken niet gevonden wat je zocht? Of juist op zoek naar iets heel anders? Ga dan zelf op zoek via onderstaande zoekfunctie of kijk op de pagina’s met specifieke boekentips over anorexiaboulimia of eetstoornissen algemeen.

Via deze link vind je ook andere boeken voor ouders over het thema eetstoornissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *