Boulimia Nervosa

Als je boulimia nervosa hebt, zien mensen dat vaak niet direct. Vaak heb je een normaal postuur, bent niet te dik of te dun en eet in gezelschap ook aardig normaal. Daarom twijfel je zelf ook vaak of je nou wel of niet een eetprobleem of eetstoornis hebt. In Nederland zijn er, schrik niet, volgens de officiële bronnen maar liefst 22.000 mensen met boulimia nervosa (dus vier maal zo veel als dat er mensen met anorexia nervosa zijn). Als je het hebt ben je dus niet alleen. Maar hoe weet je nou echt of je boulimia hebt? 

[Boulimia nervosa betekent overigens “ziekelijke honger door nerveuze oorzaak”. Boulimia is afgeleid van het Griekse woord “bous” (= os) en “limos” (=honger) wat samengevoegd neerkomt op “honger als een os”. Nervosa = door nerveuse oftewel psychische oorzaak.]

 

Meestal heb je zelf al een vermoeden

Vaak weet je ergens diep van binnen al wel of je op een gezonde manier met eten om gaat of dat je een beetje “vreemd” doet met eten. Je bent waarschijnlijk ook niet voor niets op deze website terecht gekomen. Maar wil je duidelijkheid hebben of jouw gedrag rondom eten en gewicht nu normaal is, lees dan hieronder wat de kenmerken van boulimia nervosa zijn, hoe vaak het voor komt en hoe en of je er weer af kunt komen. Voor een officiële diagnose ga je natuurlijk naar een arts.

 

Kenmerken van boulimia Nervosa*

  • Je maakt je zorgen over je gewicht en bent bang aan te komen of dik te worden en/of raakt in paniek als je voor je gevoel te veel, te vet, te zwaar of te ongezond hebt gegeten.
  • Je hebt wekelijks, dagelijks of meerdere malen per dag last van onbeheersbare eetbuien: je eet grote hoeveelheden voedsel, snoep of snacks in korte tijd, soms haal je alle kastjes of zelfs de vriezer leeg om te kunnen blijven eten of gaat speciaal hiervoor eten kopen. Vaak eet je door totdat je maag voor je gevoel bijna op barsten staat. Tijdens de eetbuien ben je de controle over jezelf kwijt.
  • Je probeert de schade van eetbuien, maaltijden of tussendoortjes te beperken of teniet te doen door (zonder dat anderen het in de gaten hebben):
    • alle voedsel zo snel mogelijk na het eten weer uit te braken of door laxeer- of plaspillen te gebruiken.
    • maaltijden over te slaan, extreem te lijnen of door veel te gaan sporten of bewegen.
    • Het kan ook zijn dat je alle compensatiemogelijkheden door elkaar heen gebruikt.
  • Vaak denk je niet zo positief over je lichaam of over jezelf.
  • Je hebt hier al meer dan drie maanden last van.

*Volgens de DSM-5 richtlijnen maar dan vertaald in mijn woorden.

 

Hoe vaak komt boulimia nervosa voor?

Totaal hebben in Nederland ongeveer 22.000 mensen boulimia (Bron: NAE). Dit is volgens mij echter nog maar het topje van de ijsberg. Doordat boulimia aan de buitenkant slecht zichtbaar is, kun je het heel lang verborgen houden (gemiddeld houden mensen dit zelfs zeven jaar geheim). Volgens de officiële gegevens is 85% van de mensen met boulimia vrouw en 15% man (Bron: Weltzin e.a., 2005). Maar wellicht liggen de werkelijke cijfers anders want misschien is het voor mannen nog veel moeilijker hiermee naar buiten te komen dan voor vrouwen en houden zij het helemaal geheim. Slechts 6% van de mensen met boulimia is onder behandeling en daarmee is boulimia nervosa ook een hele eenzame ziekte.

 

Wat is de kritische leeftijd voor boulimia nervosa?

De meeste eetstoornissen worden ontwikkeld in de kwetsbare puberleeftijd tussen 15 en 20 jaar maar ook op jongere en oudere leeftijd is het mogelijk om een eetstoornis te ontwikkelen. Onderzoek wijst zelfs uit dat boulimia nervosa het meeste voorkomt in de leeftijdscategorie tussen de 25 en de 44 jaar (1,9% heeft op deze leeftijd boulimia. Bron: Trimbos) In mijn praktijk, komen echter vaak ook vrouwen die jonger zijn dan 25 of ouder dan 44. Ik denk dat de officiële cijfers nog vertekend zijn omdat heel veel mensen geen hulp zoeken. Vaak denken mensen dat een eetstoornis alleen bij jongeren voorkomt waardoor het taboe om er op oudere leeftijd mee naar buiten te komen alleen maar groter wordt.

 

Wat zijn de lichamelijke risico’s van boulimia nervosa?

Doordat mensen met boulimia er over het algemeen ‘normaal’ uitzien qua postuur en geen onder- of overgewicht hebben, lijkt het relatief onschuldig. Dit is echter maar schijn. Ook boulimia nervosa is schadelijk voor je gezondheid en kan zelfs dodelijk zijn. Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn:

  • Heesheid, keelpijn, opgezwollen speekselklieren, gesprongen adertjes in je oog of huid en (ernstige) aantasting van het tandglazuur door het braken (maagzuur tast het glazuur aan).
  • Maagkrampen en maagpijn door de grote hoeveelheden eten in je maag met het gevaar van maagscheuring of maagbloeding.
  • Buikpijn, ernstige verstopping, beschadiging van maag en darmwand en uitdroging door het gebruik van laxeermiddelen
  • Door braken verlies je o.a. kalium. Een tekort hieraan kan leiden tot hartritmestoornissen en in uitzonderlijke gevallen tot een hartstilstand. Ook de nieren kunnen door een tekort beschadigen.
  • Problemen met de menstruatie (bij 25% van de mensen met boulimia).

De meeste lichamelijke klachten verdwijnen weer wanneer je weer normaal gaat eten, stopt met braken en laxeren en je weer op een gezond gewicht komt.

 

Psychische en financiële problemen bij boulimia nervosa

Naast lichamelijke klachten, kun je ook last krijgen van psychische en financiële problemen, zoals:

  • Depressiviteit en stemmingsschommelingen.
  • Gebrek aan zelfvertrouwen, jezelf niet de moeite waard vinden.
  • Enorme schaamte en schuldgevoel over je boulimia-gedrag en schijnleven.
  • Jouw hele dag wordt beheerst wordt door je gewicht, (niet) eten en compenseren, waardoor je niet toekomt aan sociale contacten, nieuwe ervaringen en je eigen ontwikkeling.
  • Steeds verdere sociale isolatie: je hebt steeds minder contact met anderen en trekt je steeds meer terug.
  • Financiële problemen: de kosten van eetbuien kunnen behoorlijk oplopen en soms worden de psychische en lichamelijke klachten zo ernstig dat je niet meer kunt werken en dus geen inkomen meer hebt.

Tijdens behandeling horen ook deze problemen meegenomen te worden om volledig te kunnen herstellen.

 

Wat is de genezingskans voor mensen met boulimia nervosa?

Genezen van boulimia is mogelijk. Ik ben daar zelf het levende bewijs van. Toch blijkt helaas uit de officiële cijfers dat niet iedereen van boulimia herstelt. Ongeveer de helft van de mensen met boulimia nervosa herstelt. De andere heeft minder last, maar houdt wel klachten, blijft ziek of ontwikkelt een andere eetstoornis (Bron: Trimbos). Houd hierbij wel in je achterhoofd dat op dit moment nog maar 6% van de mensen met boulimia hulp zoekt en veel mensen hun ziekte (en dus ook herstel) geheim houden.

Wat is de genezingskans voor boulimia nervosa zonder behandeling of hulp?

Het is niet onmogelijk maar uit onderzoek blijkt het behoorlijk lastig te zijn zonder hulp van boulimia nervosa af te komen. Slechts 1/3 lukt het, terwijl 2/3 blijft worstelen met de kenmerken van boulimia. (Bron: Steinhausen 1999).

Wat is de genezingskansen voor boulimia nervosa met behandeling of hulp?

De cijfers die hierover bekend (Steinhausen 1999) zijn:

  • 48% is na behandeling volledig hersteld.
  • bij 26% is de situatie verbeterd.
  • bij 26% is de situatie chronisch geworden of verslechterd.

 

Is er kans op terugval na herstel van boulimia nervosa?

Er is altijd kans op terugval (zo’n 33%, onderzoek Fairburn 1999) zowel als je zelf hersteld bent als dat je hulp hierbij hebt gehad. Als je tijdens de behandeling echter andere manieren hebt geleerd om met lastige situaties om te gaan en weet wat je kunt doen om een terugval te voorkomen en waar nodig op te lossen, kun je sneller de regie over je leven weer terug pakken. In de praktijk heb je steeds eerder door wanneer het mis gaat of dreigt te gaan en kun je op tijd zelf maatregelen treffen of hulp zoeken.

 

Wanneer ben je genezen van boulimia nervosa?

Volgens de officiële DSM-5 richtlijnen ben je hersteld als:

  • je ruim drie maanden geen eetbuien meer hebt (of minder dan 1 per week waarbij deze niet meer onbeheersbaar is).
  • je ruim drie maanden niet meer compenseert door braken, laxeren, vasten of veel bewegen.
  • gewicht en lichaamsbeleving niet meer allesbepalend zijn over hoe je je voelt over jezelf.

Voor mij zou hier nog bij horen dat:

  • je goed voor jezelf en je lichaam zorgt door o.a. regelmatig, voldoende, volwaardig en lekker te eten.
  • je je energie richt op datgene wat je werkelijk wilt in jouw leven: zowel op sociaal gebied als op het gebied van werken, studeren, reizen, etc.

 

Hoe kun je herstellen van boulimia nervosa?

Herstellen van boulimia nervosa is mogelijk. Het gaat echter niet vanzelf en meestal lukt het sneller en beter als je hierbij professionele hulp krijgt. Heb je hierbij hulp nodig? Boek dan een startsessie of ga zelf aan de slag met het boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia.

 

Over de drempelStartsessie

Boek een startsessie en zet de eerste stap naar vrijheid en een leven zonder eetbuien. Krijg inzicht waar je eetbuien vandaan komen, hoop en vertrouwen dat je volledig kunt herstellen en ontdek welke stappen jou helpen om normaal te kunnen eten en genieten van het leven. Lees meer.

 .

NIEUW – Boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia

Wil je zelf aan de slag of is de stap naar een coach of therapeut nog te groot, dan kan dit boek helpen. In dit boek ontdek je hoe je af kunt komen van eetbuien en een obsessie voor eten en gewicht. Je ontdekt de oorzaak, ontwikkelt weer een normaal gezond eetpatroon en leert hoe je je zelfbeeld en zelfvertrouwen kunt versterken. Het boek maakt je wakker en motiveert om aan de slag te gaan met de vele tips, oefeningen en ervaringsverhalen. Bestellen kan via deze link.

 

Meer weten?

 

Contactformulier

    Ik ben geïnteresseerd in:

    Meer informatie over training of coaching
    Een afspraak voor een startsessie - 1,5 uur

    Naam*

    e-mail*

    Telefoonnummer*

    Aanvullende informatie of vragen
    (geef eventueel ook aan op welk tijdstip ik je het beste kan bellen)

    Gegevens met * zijn verplicht en gebruik ik alleen om contact met je te kunnen opnemen via mail of telefoon. Privacy beleid