Favoriete ontbijtrecepten

Mijn favoriete muesli-recept

Muesli als ontbijtNodig per persoon

  • 4 volle (dus geen afgestreken) eetlepels muesli (tegenwoordig mixen wij onze muesli zelf van: havervlokken, gerstevlokken, rozijnen, zonnebloempitten, noten. Daarvoor kocht ik vaak deze muesli die je in veel natuurvoedingswinkels kunt kopen,  maar je kunt ook voor een ander merk kiezen, let er wel op dat er geen suiker toegevoegd is).
  • 1-2 stuks fruit. Ik kies altijd voor ½ tot 1 appel, ½ tot een paar stuks seizoensfruit (aardbeien, bramen, rode of zwarte bessen, banaan, net waar je zin in hebt, geen kiwi want dat mixt niet goed met yoghurt).
  • 2 volle eetlepels gebroken lijnzaad: vezelrijk, goed voor de stoelgang, rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen. Gemakkelijk verkrijgbaar bij supermarkten (Zonnatura) of in natuurvoedingswinkels.
  • 300-400 ml (Biogarde)roeryoghurt (heb je liever (soya)melk, dan kan dat natuurlijk ook)
  • (eventueel) vers sinaasappelsap van 1 sinaasappel

Klaar maken (10 minuten)

  • Ik laat altijd mijn muesli even 10-20 minuten weken in gekookt water (heb ik toch omdat ik thee zet) omdat ik dat lekkerder, sappiger vind maar mijn lief eet zijn muesli altijd zonder te weken (hard zeg maar). De 4 volle eetlepels muesli in een bord of bakje, kokend water toevoegen en afdekken. Vaak doe ik dit voordat ik ga douchen. Als ik dan weer beneden kom, maak ik de rest klaar.
  • In de tussentijd kun je het verse fruit in stukjes snijden.
  • Daarna giet je de muesli af.
  • Dan de twee eetlepels gebroken lijnzaad toevoegen, de yoghurt en het gesneden fruit toevoegen en als je het lekker vindt (net als ik) voeg je ook nog het sinaasappelsap toe.

 

Mijn favoriete winterontbijt: Havermoutpap met sinaasappelsap en rozijnen

Nodig per persoon

  • kopje havermout (ruim 6 volle eetlepels – kijk even in welk kopje of glas dit past bij jou) – ik gebruik zelf altijd zo’n duralex glaasje.
  • handje rozijnen (2-3 volle eetlepels)
  • twee kopjes melk
  • sinaasappelsap van 1 sinaasappe
  • appel in stukjes

 Klaarmaken (10 minuten)

  • Breng de melk aan de kook
  • Voeg de havermout en rozijnen toe en roer door totdat het 1 minuut aan de kook is.
  • Voeg dan de in stukjes gesneden appel toe en roer er doorheen.
  • Leg er dan een deksel op en laat even een paar minuten staan. Ik ga dan altijd douchen.
  • Als je terugkomt van het douchen is het klaar.
  • Doe de havermoutpap in een bord en voeg de sinaasappelsap toe.
  • Je ontbijt is klaar.

 

Meer recepten?