Boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia

Afbeelding van het boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia, prijs 39,95, 332 pagina's, met leeslint. Met de link om het product direct te bestellen.

Boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia, 2e editie 

Je kunt zelf herstellen van eetbuien en boulimia. Dat bewijst Charlie Paludanus als geen ander met dit praktische boek. Een echt doe-boek waarmee je jezelf bevrijdt van eetbuien, dwangmatig (gezond) eten en sporten, overgeven en laxeren. Stap-voor-stap. Dit boek helpt je op weg naar vrijheid en een leven zonder schaamte en onzekerheid.

Dit is geen boek om alleen maar te lezen. Het maakt je wakker en motiveert om aan de slag te gaan met de vele tips, oefeningen en ervaringsverhalen. Daardoor krijg je meer regie over je leven. Je zit beter in je vel en krijgt meer zelfvertrouwen. Zo verschuift je aandacht van eten en gewicht naar wat je werkelijk wilt in je leven.

In dit boek ontdek je:

 • De oorzaak van je eetbuien en obsessie voor eten en gewicht.
 • Hoe je jezelf kunt bevrijden van je eetbuien en compensatiegedrag.
 • Hoe je een normaal, gezond eetpatroon krijgt.
 • Hoe je je zelfvertrouwen en zelfbeeld versterkt.
 • Hoe je je eigen kracht volledig benut en ontwikkelt.

De 2e editie bevat geactualiseerde informatie over het ontstaan, voorkomen en herstellen van eetstoornissen in Nederland op basis van het nieuwe Handboek eetstoornissen en Zorgstandaard eetstoornissen. Ook zijn enkele nieuwe modellen, informatie en oefeningen toegevoegd.

 

.

Recensies en reacties van lezers

“Doorleefd, persoonlijk en een schat aan actuele informatie en hulp voor mensen met eetbuien, boulimia en emotie-eten” – Dr. Greta Noordenbos (zie volledige recensie onderaan).

“Dit is het mooiste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven. Dit boek voelt niet als zelfhulp. Charlie leidt je rustig door de pagina’s. Alsof je niet alleen aan het werk bent, maar het samen doet.” – Michele, cliënte Vrij van Eetstoornis.

“Het boek waar we op gewacht hebben. Nooit betuttelend of te simpel voorgesteld, maar een zoeken naar wat voor jou helpend kan zijn.” – Els Verheyen, voorzitter stichting vereniging ANBN België.

“Prachtig boek dat je stap voor stap meeneemt naar een eetstoornisvrij leven. Paludanus schrijft alsof ze naast je staat en ziet hoe je aan jezelf werkt. – Stichting Weet.

“Compleet, concreet en bovenal praktisch boek. Charlie draait niet om de zaken heen. Toch blijft de toon nuchter en licht.” – Elske, cliënte Human Concern (zie volledige recensie onderaan).

 

naar-bestellen

 

.

Inkijkexemplaar

Afbeelding voorzijde boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia van Charlie Paludanus van Vrij van Eetstoornis met link naar inkijkexemplaar van het boek

Klik op de afbeelding om de inhoudsopgave en een aantal pagina’s uit het boek te bekijken.

.

Voor wie is dit boek?

‘Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia’ is voor mensen die hun eetbuien meer dan zat zijn en echt willen veranderen. Nu! Mensen die naar zichzelf willen en durven kijken en die (met behulp van mij en dit boek) andere stappen durven zetten in hun leven dan ze tot nog toe hebben gedaan.

Ben jij zo iemand? Wil jij jezelf bevrijden van eetbuien & boulimia? Dan is dit boek er speciaal voor jou. Het wijst je de weg. Stap-voor-stap. Zodat ook jij vrij kunt gaan leven. Voluit. Zonder terughoudendheid. Doen wat je wilt, vrij kunnen genieten van jezelf, van contact met anderen en ook van eten.

Daarnaast kan dit boek ook psychologen, psychiaters, artsen, coaches, therapeuten, diëtisten en andere hulpverleners helpen in hun werk. Net zoals het mensen die dichtbij jou staan, helpt begrijpen waar jij mee worstelt. Je kunt het boek ook gebruiken als steun, naslagwerk en oefenboek naast de therapie die je volgt.

Dit boek is bedoeld als aanvulling op reguliere geneeskunde of geestelijke gezondheidszorg, niet als vervanging. Maak je je zorgen over je gezondheid, ga dan (ook) naar je huisarts.

.

naar-bestellen

.

Over de auteur

Charlie Paludanus is eetstoornistherapeut, blogger, oprichter van Vrij van Eetstoornis en (ervarings)deskundige op het gebied van eetbuien en boulimia. Zij ontwikkelde de LEVEN-methode waar dit boek op is gebaseerd. Charlie staat bekend om haar verfrissende, positieve aanpak van eetstoornissen. Met de focus op persoonlijke ontwikkeling in plaats van eten en gewicht. En een grenzeloos vertrouwen in de veerkracht en het verandervermogen van de mens.

Charlie is tevens het levende bewijs dat je 100% kunt herstellen van een eetstoornis. Zij bevrijdde zichzelf van de boulimia waar zij tussen haar 20e en 27e aan leed.

 

Waarom dit boek?

Ik geloof in de kracht en uniekheid van ieder mens. Als je een eetstoornis hebt, lukt het je alleen niet om deze kracht voluit te benutten. Mijn droom is dat iedereen met eetbuien of een eetstoornis zichzelf hiervan weet te bevrijden. Ik weet dat het mogelijk is en ik gun het iedereen.

In mijn praktijk help ik mensen hierbij via intensieve sessies en kortdurende trajecten (vaak drie tot vier maanden). Hier gebruik ik de door mij ontwikkelde LEVEN-methode. Het aantal mensen dat ik individueel kan helpen is echter beperkt. Bovendien weet ik dat mensen die met eetbuien en boulimia kampen, dit het liefst geheim houden (gemiddeld zelfs zo’n zeven jaar blijkt uit onderzoek) en dat maar weinig mensen hulp zoeken (slechts 6%).

Hieruit ontstond voor mij een sterke behoefte dit boek te schrijven. Door mijn methode en ervaringen via mijn boek te delen, hoop ik nog meer mensen te kunnen helpen. In dit boek vind je zowel informatie als concrete handvatten en hulp op alle facetten die belangrijk zijn om te kunnen herstellen.

In 2021 verscheen alweer de derde druk. Het boek waaraan ik acht jaar geleden begon met schrijven en waar ik vijf jaar geleden de eerste druk van uitgaf. Een boek waarvan ik hoopte dat het mensen zou helpen de omslag te maken naar bevrijding van hun eetstoornis. Een boek waar uitgevers niet zomaar in durfden de stappen (want te dik en ik wilde er ook een mooi boek qua illustraties en vormgeving van maken) en wat ik toen zelf maar ben gaan vormgeven, illustreren en uitgeven. Omdat ik het belangrijk vond en in geloofde. Een boek waarmee ik hoop en hulp wil bieden aan iedereen die nu nog worstelt met eetbuien, boulimia of een verstoorde relatie met eten. En hun omgeving en therapeuten. Praktisch, volledig, met wat humor en vooral veel tips, uitleg, oefeningen en ervaringsverhalen. Ik hoop ook met de derde druk weer veel mensen te kunnen helpen.

 

Boekgegevens 

 • Titel: Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia, 2e editie
 • ISBN: 9789492984777
 • Uitgever: Vrij van Eetstoornis
 • Boekvorm: gebonden, hardcover, leeslint
 • Pagina’s: 332
 • Formaat: 20.5 x 26.5 cm
 • Prijs: € 39,95
 • Druk: derde druk, oktober 2021
 • NUR: 770, 777, 443
 • Trefwoorden: boulimia, eetbuien, eetstoornis, persoonlijke ontwikkeling, zelfhulp, dieet, emoties, zelfvertrouwen, zelfbeeld, lichaamsbeeld.
 • Bestellen

Neem voor  lezingen, interviews of meer informatie contact met me op via deze link.

 

Recensies boek ‘Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia’

36 thoughts on “Boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia

 1. Al jaren, jaren, jaren last van eetstoornis. Bij ‘toeval’ kwam ik op je website. Ik heb je boek besteld. En nadat het een paar dagen nieuw lag te wezen, ben ik er in begonnen. Eerlijk gezegd: ‘doodeng’. De manier waarop je schrijft en de dingen uitlegt is fijn en ik hoop dat het me helpt om een nieuwe weg in te slaan. Vrij van eetbuien. Ik heb me nooit bewust gerealiseerd dat mijn eetbuien ook mijn vriendin zijn en wat ik vooral eng vind is om die vriendin, waar ik tegelijkertijd ook een hekel aan heb, los te laten. De eerste stap heb ik gezet, de eerste opdrachten gemaakt en het lukte me om eerlijk te zijn, in ieder geval tegenover mezelf. En hoewel nog steeds doodeng, kan ik het en doe ik het. Dat geeft moed.
 2. Ik wil je graag bedanken voor het schrijven van het boek bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia. Ik ben momenteel bezig met lezen en het heeft me nu al heel erg geholpen! Ik heb al voor een paar jaar last van een eetstoornis, maar ik was te verlegen (en eigenwijs) om professionele hulp te zoeken, daarom is dit boek zo perfect voor mij. Dus bedankt voor het uitgeven van dit boek en voor het delen van je eigen ervaring en kennis. Je hebt me een hele hoop geleerd en laten inzien. Ik wens je een mooi en vervuld leven!
 3. Ik heb onlangs je boek gekocht en wilde je alleen even zeggen hoe fijn het boek is en ook al ben ik er pas in begonnen ik nu al zo veel herkenning heb. Door mijn coach is regelmatig aan mij gevraagd waarom ik dan eetbuien heb. En ik antwoord dan dat ik het eigenlijk niet goed weet maar het lijkt alsof het komt door onrust die sterker lijkt dan ikzelf. En dan lees ik exact dat in jouw boek, eetbuien door onrust. Ik hoop echt dat ik er, net als jij, vanaf kom maar sowieso enorm bedankt dat je dit boek geschreven hebt!
 4. Bedankt voor het schrijven van dit prachtige boek. Cliënten komen voornamelijk bij ons om af te vallen, maar soms stuiten we dan op een dieper liggend probleem. Op het moment gebruikt één van mijn cliënten het boek, met succes! Het geeft haar meer inzicht en vooral de wandelmeditatie die ze direct kan inzetten bevalt haar goed. Ik ga het boek vaker aanbevelen bij cliënten die worstelen met eetproblematiek.
 5. Heel blij ben ik met deze aanschaf! Dit boek leert je jezelf echt kennen en op een positieve manier naar jezelf te kijken en te luisteren. Het heeft mij al heel ver gebracht en is nog steeds mijn Bijbel wanneer nodig. Het is op een prettige en leuke manier geschreven waardoor je er fijn doorheen leest en verder wil lezen.
 6. Dit boek heb ik zelf gelezen en het heeft mij heel erg geholpen. Ik dacht eerst dat ik anorexia had, maar door het lezen van het boek kwam ik erachter dat ik geen anorexia had en ook geen boulimia. Ik had een eetstoornis. Als ik stress had dan at ik gewoonweg niet en ook gooide ik alles er uit na het eten. Ik heb het ruim 20 jaar verborgen kunnen houden, tot dat ik op het punt kwam van nou moet ik het iemand vertellen. Doordat ik het verteld had luchtte het op en kreeg ik dit boek, bevrijd je zelf van eetbuien en boulimia. Ik ben nu een 3 kwart jaar verder en heb geen last meer van een eetstoornis doordat ik dit boek heb gelezen. Door dit boek te lezen krijg je veel meer inzicht van hoe het allemaal werkt, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb, het heeft mij enorm veel geholpen en het heeft mij laten inzien dat dit niet de manier is om je problemen op te lossen.
 7. Wat heb jij een goed boek geschreven en oh, zo herkenbaar. Het boek had wel over mijn leven kunnen gaan. Lezen van het boek was confronterend: ik voelde schaamte, schuld, eenzaamheid en verdriet. Het heeft mij ook gerustgesteld (ben niet de enige) en ik heb mezelf hierdoor beter leren begrijpen.
 8. Recensie: Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia Wie kan een boek over eetstoornissen beter bespreken dan diëtisten die in een kliniek voor eetstoornissen werken? Hanneke Tuijtel en Juul Koemans, diëtisten bij Altrecht Rintveld in Zeist, lazen voor ons het boek “Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia”. Prettig leesbaar “Bevrijd jezelf” is een mooi vorm gegeven en prettig leesbaar boek. Mensen met boulimia en mensen met eetbuien zullen zich echt gezien en begrepen voelen. De auteur, Charlie Paludanus is ervaringsdeskundige en coach. Ze heeft een eigen methode ontwikkeld: de LEVEN methode. Met deze methode wil ze iedereen helpen de weg te vinden naar vrij zijn van de eetstoornis. Een weg die voor iedereen anders loopt en een heel persoonlijke weg is. De LEVEN methode De methode is opgedeeld in 4 delen, met in totaal 24 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt Paludanus een ander thema, zoals vrij eten, alles wat je niet wilt weten over eetstoornissen en loslaten. Per thema krijg je achtergrondinformatie over het onderwerp, aangevuld met ter zake doende, persoonlijke ervaringen van de auteur. Ieder hoofdstuk sluit af met praktische opdrachten om zicht te krijgen op de persoonlijke situatie, wensen en acties. In het boek is ruimte voor het uitwerken van die opdrachten. Daarmee wordt het een echt persoonlijk werkboek. Het voedingsadvies De auteur geeft per hoofdstuk keurig aan waar ze de achtergrondinformatie uit gehaald heeft. De bronnen zijn heel divers: wetenschappelijke artikelen, allerlei sites en informatie van ervaringsdeskundigen. Allemaal terug te vinden in de lijst “Bronnen & Inspiratie” achterin het boek. De voedingsinformatie is geïnspireerd op de natuurvoeding en de complementaire geneeskunde. Daarbij worden suiker en toevoegingen in een kwaad daglicht gezet, de auteur spreekt zelfs van vergif. Dat gaat ons te ver, want dat is niet waar. Bovendien is deze doelgroep erg gevoelig voor verboden en geboden. Aangeraden wordt om niet meer dan 20% koolhydraten te gebruiken en 50% groente en fruit. Minimaal 400 gram groente per dag en 2-4 porties fruit. Voor de meeste mensen is dit echt geen haalbare kaart. Voor mensen met ondergewicht is dit zelfs onwenselijk. Verderop in het boek nuanceert de schrijfster een en ander gelukkig met de regel 80/20: 80% van de voeding moet de gezonde basis vormen en 20% is vrij in te delen. Ze moedigt dan ook aan om te experimenteren, angsten aan te gaan en laat ook zien dat 100% gezond niet wenselijk is. Ze vertelt ook dat het belangrijk is om zelf op zoek te gaan naar informatie over gezond eten en uit te proberen wat bij jou past. Gedragsverandering De opdrachten en testjes zijn vereenvoudigde varianten van opdrachten en testen uit onder andere de cognitieve gedragstherapie en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). De schrijfster vertelt er bij de testjes altijd bij dat de uitkomst geen diagnose is, dat daarvoor contact gezocht moet worden met professionele behandelaars. Er wordt goed geïnventariseerd waar de lezer nu staat, waar die last van heeft en of die eraan toe is om te veranderen. Daarvoor gebruikt de schrijfster onder andere het model van Kubler-Ross, dat ze enigszins aangepast heeft. Het model laat zien welke fases je doorloopt in het proces van gedragsverandering en welke emoties daar bij horen. Wij zouden liever kiezen voor de later ontwikkelde en evidence based Motivatiecirkel voor gedragsverandering. Persoonlijk Heel prettig is het dat er tussen alle theorie door persoonlijke ervaringen staan en dat er sprake is van eerlijkheid, mildheid en compassie. Tevens is het boek een doeboek. De lezer wordt aan het werk gezet. Met open vizier en doortastend. Last but not least, het boek bevat een goed terugvalpreventieplan. Al met al een goed boek voor mensen met eetbuien en boulimia. Maar de titel doet veronderstellen dat je kunt genezen door alleen maar dit boek te lezen. Dat zal niemand lukken, maar we denken wel dat dit boek kan ondersteunen in het proces van herkennen, erkennen en de eerste stappen van genezing. De auteur is zelf overigens de laatste die pretendeert dat het boek DE oplossing is. Zij verwijst gelukkig op meerdere momenten naar andere behandelaren.
 9. Dit boek heb ik zelf gelezen en het heeft mij heel erg geholpen. Ik dacht eerst dat ik anorexia had, maar door het lezen van het boek kwam ik erachter dat ik geen anorexia had en ook geen boulimia. Ik had een eetstoornis. Als ik stress had dan at ik gewoonweg niet en ook gooide ik alles er uit na het eten. Ik heb het ruim 20 jaar verborgen kunnen houden, tot dat ik op het punt kwam van nou moet ik het iemand vertellen. Doordat ik het verteld had luchtte het op en kreeg ik dit boek, bevrijd je zelf van eetbuien en boulimia. Ik ben nu een 3 kwart jaar verder en heb geen last meer van een eetstoornis doordat ik dit boek heb gelezen. Door dit boek te lezen krijg je veel meer inzicht van hoe het allemaal werkt, zowel lichamelijk als geestelijk. Meer lees je op de site van Ik begrijp jou.
 10. Nog een boek over eetstoornissen, is dat wel nodig? Wel: you ain’t seen nothing yet! Het boek ‘Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia’ is uniek in zijn soort. Het is een boek waar we op gewacht hebben en waar velen steun, inzicht en herstel door zullen vinden. Je voelt al meteen bij het ter hand nemen dat dit boek met veel liefde en inzicht voor de doelgroep is geschreven. Al bladerend valt je oog op de aantrekkelijke lay-out, de duidelijk gestructureerde hoofdstukken, de afwisseling tussen uitleg en uitnodigen om zelf te reflecteren door de vele oefeningen en opdrachten. Dat Paludanus zelf jarenlang een eetstoornis had en deze ervaringen ingezet heeft om haar boek vorm te geven, maakt het ook een boek waarin je persoonlijk aangesproken en gemotiveerd wordt. Ook al is het boek geschreven voor een ‘anonieme lezer’, zo voelt het helemaal niet aan. Het boek spreekt je aan, het is alsof Paludanus tegenover je zit en je mee op weg neemt, je helpt om jezelf beter te leren kennen en stapjes te zetten in de richting van herstel. Het is nooit betuttelend of te simpel voorgesteld: geen 10 stappen naar herstel, maar wel een zoeken naar wat voor jou helpend kan zijn, op basis van onderzoek en ervaringen van mensen met een eetstoornis. Of je nu nog maar net problemen hebt met eten, of al langere tijd in de ban bent van een eetstoornis: dit boek is een absolute aanrader. Neem het regelmatig ter hand, maak de oefeningen en ga erover in gesprek met je naasten of je hulpverleners. Herstellen doe je zelf, maar als het voor je lukt doe je het best niet alleen. Recensie Els Verheyen, voorzitter ANBN, begeleiding mensen met eetstoornissen via Voedsel voor de Ziel België
 11. Ik heb jouw boek kado gekregen van een vriendin. Wat is dit een fantastisch boek. Het is zo herkenbaar en heel praktisch met de opdrachten. Op dit moment ben ik er dus hard mee aan de slag. Daar wil ik je al voor bedanken. Ik heb eindelijk weer een sprankje hoop dat ook ik hier uit kan komen.
 12. WoW. Dit boek mag je niet missen! Wat een prachtig nieuw boek van ervaringsdeskundige Charlie Paladanus. Super-motiverend om hiermee aan de slag te gaan door de uitnodigende lay-out, de heldere uitleg, de vele oefeningen tussendoor en het overal doorklinkende gevoel dat herstel echt mogelijk is. Het is zo mooi uitgegeven en zo helder en uitnodigend geschreven dat je met plezier aan je herstel kan beginnen werken. Geen saaie sjablonen, maar een boek dat motiveert! Een boek op te gebruiken en te koesteren! #zelfhulpboek #eetstoornis #eetstoornisherstel #eetbuien #freeyourself #freeyourmind #edsupportWoW. Dankjewel Charlie om hier zoveel van jezelf in te leggen. We zetten het met veel liefde in onze bieb om uit te lenen en raden het alvast iedereen aan die op zoek is naar een echt goed zelfhulpboek!
 13. Dit boek geeft mij enorm veel kracht. Dat iemand boulimia overleefd heeft en hier iets productiefs en inspirerends van heeft gemaakt waar zoveel mensen mee geholpen kunnen worden. Dank daarvoor.
 14. “Compleet, concreet en bovenal praktisch boek. Charlie draait niet om de zaken heen. Toch blijft de toon nuchter en licht.” 'Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia' is geschreven door Charlie Paludanus. Charlie is ervaringsdeskundige: zij had zelf jarenlang boulimia en weet dus waar ze over schrijft. Inmiddels is zij hersteld van haar eetstoornis en begeleidt ze in haar praktijk cliënten met een eetstoornis. In haar boek 'Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia' beschrijft ze hoe je jezelf stap voor stap van eetbuien kunt bevrijden. Ik volg Charlie haar blog al best lang. Haar aanpak en manier van schrijven spreken mij aan en ik was daarom erg benieuwd naar haar boek. Charlie draait niet om de zaken heen, en dat zie je ook in haar boek terug. In de eerste hoofdstukken beschrijft ze uitgebreid hoe een eetstoornis eruit kan zien en wat de gevolgen zijn van eetbuien. Zowel voor je fysieke gezondheid als op psychosociaal vlak. Ze noemt de feiten en cijfers, maar weet daarbij ook te nuanceren. Daarnaast vertelt ze open over haar eigen eetstoornis en herstel. Ook in de rest van het boek neemt ze haar eigen ervaring regelmatig als voorbeeld, wat het voor mij de geloofwaardigheid vergroot: ze weet waar ze over schrijft. Toch blijft de toon nuchter, praktisch en licht. LEVEN-methode De LEVEN-methode die Charlie heeft ontwikkeld vormt door het boek heen de rode draad. Waarbij LEVEN staat voor Lessen, Energie, Vrij kiezen, Experimenteer en Nu. Ieder thema gaat gepaard met uitleg en, minstens zo belangrijk, opdrachten. Lessen Om te beginnen kijk je naar hoe het nu echt met je is. Wat is de functie van je eetstoornis en wat zijn de positieve en negatieve kanten van je gedrag? Op deze manier ontdek je wat je graag wilt houden en waar je vanaf wilt. Een fijne methode die uiteindelijk leidt naar het maken van een keuze: wil je wil of niet van je eetstoornis af? Energie Dit hoofdstuk gaat over de dingen waar jij je energie op wilt richten. Want het is niet alleen belangrijk om te weten wat je niet wilt, je moet ook weten wat je wel wilt. Juist dan kun je de motivatie voor herstel vasthouden. Een oefening die je daarvoor kunt gebruiken, is het model van de logische niveaus. Het is ontwikkeld door gedragstherapeuten Gregory Bateson en Robert Dilts. Hierbij breng je verschillende aspecten in kaart die je kunt veranderen om uiteindelijk je doel te bereiken. Dit kan aan de hand van de volgende vragen: - Waar ben ik (omgeving)? - Wat doe ik (gedrag)? - Wat kan ik (vaardigheden)? - Wat geloof ik (overtuigingen)? - Wie ben ik (identiteit)? - Waar maak ik deel van uit (grote geheel)? Op deze manier blijft je doel niet abstract, maar kun je bijna voelen hoe het is als je jouw doel hebt bereikt. Voor mij werkt dit erg goed. Ook maakt deze oefening duidelijk wat je moet doen of nog moet leren om je doel te bereiken, welke overtuigingen je kunnen helpen of juist in de weg zitten en of het doel past bij wie je bent. Vrij kiezen Vrijheid is een vaardigheid om te kunnen kiezen voor vrijheid en wat je werkelijk wilt, in plaats van gevangen te zitten in eet- en denkpatronen. Kiezen voor ontwikkeling, verbinding en vooral jezelf zijn, schrijft Charlie. Wie wil dat nou niet? Tegelijkertijd weet iedereen die een eetstoornis heeft (gehad) dat het soms bijna onmogelijk lijkt om niet voor de eetstoornis te kiezen, maar voor gezond gedrag. In dit hoofdstuk leer je je bewust te worden van de keuzes die je maakt en de verschillende opties die je hebt voor ogen te houden. Experimenteer Van theorie naar praktijk: experimenteren betekent dat je daadwerkelijk doelen gaat stellen en de stappen die nodig zijn om je doel te bereiken in kaart brengt. Ook hierbij krijg je weer een hoop praktische tips en oefeningen. Nu In je herstel helpt het om meer in het NU te leven. Het verleden kun je niet meer veranderen en als je teveel in de toekomst leeft, vergeet je nu te leven. In dit deel van het boek staat een aantal oefeningen en tips die helpen om even afstand te nemen van alles waar je midden in zit en ‘uit je hoofd te komen’. Vrij eten Na de uitleg en oefeningen van de LEVEN-methode volgt een deel over voeding, waarbij ‘vrij eten’ de basis is. Ook hierbij is het principe dat je je eigen keuzes leert maken. Er zijn geen voorschriften, regels of eetlijsten. Ook bij het maken van keuzes op het gebied van eten geldt dat je ook kiest voor de consequenties van je eigen eetgedrag. Omdat het met een eetstoornis vaak lastig is te bepalen wat goed voor je is, krijg je bij het opbouwen van je eetpatroon voldoende handvaten. Charlie omschrijft welke hoeveelheden ongeveer normaal zijn, wat de functies van verschillende voedingsstoffen zijn voor je lichaam, hoe je naar de signalen van je lichaam kunt leren luisteren en hoe je regelmaat in je eetpatroon kunt aanbrengen. Eetbuien en compenseren Omdat het hebben van een volwaardig eetpatroon niet meteen betekent dat je geen drang meer hebt naar eetbuien of braken. Ook hierop kun je de LEVEN-methode toepassen. Daarnaast geeft dit hoofdstuk een aantal tips en alternatieven. Naast de LEVEN-methode en Vrij eten komen er nog een aantal thema’s aan bod die vaak spelen bij mensen met een eetstoornis, zoals je zelfbeeld, omgaan met emoties en jezelf zijn in contact met anderen. Ook deze thema's gaan weer gepaard met oefeningen. Compleet en praktisch Al met al denk ik dat 'Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia' een heel compleet, concreet en bovenal praktisch boek is. Het is best een dikke pil, maar de opmaak en indeling zijn overzichtelijk, zodat je er stapje voor stapje doorheen kunt. Ook inhoudelijk is er een duidelijke opbouw. De oefeningen kun je allemaal zelfstandig doen en kunnen een goede en krachtige ondersteuning bieden tijdens je herstel. Ze zetten je aan het denken en brengen je in beweging. Daarbij is het fijn dat je helemaal zelf kunt bepalen waar je de focus op legt en welke doelen je jezelf wilt stellen. Daardoor neem je zelf de regie in handen in plaats van maar te doen wat iemand anders je voorschrijft. Tot slot Wat ik wel wil benadrukken is dat het boek geen vervanging is van professionele hulp. Juist als je aan je eetpatroon gaat werken en richting wilt geven aan je leven, kun je de onderliggende functies van je eetstoornis behoorlijk tegenkomen. Ondersteuning van een therapeut of coach kan dan hard nodig zijn. Dit onderschrijft Charlie overigens ook. Achter in het boek is een hoofdstuk opgenomen met informatie over hulpverlening.
 15. Als je met een verslavingsprobleem zit en dit zelf wilt aanpakken dit een heel leerzaam boek is en ook heel prettig te lezen is. Niet doodsaai, maar leuk.
 16. Belangrijke, krachtige tools om in te zetten bij cliënten met een eetstoornis. Als ervaringsdeskundig psychomotorisch therapeut ken ik de eetstoornis van binnenuit. Desondanks valt er nog altijd veel te leren. Iedere eetstoornis is immers anders. Dit leren doe ik graag door het lezen van boeken, maar zeker ook door het luisteren naar ervaringen van anderen. Charlie combineert beide in haar boek ‘Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia’. Ze deelt theoretische kennis op een leesbare en overzichtelijke wijze en deelt ook regelmatig eigen ervaringen. Dit maakt het voor mij een erg prettig boek om te lezen. Daarnaast biedt het boek een uitgebreid aanbod aan mooie oefeningen wanneer je aan de slag wilt met je eetstoornis. Mij geeft het boek als hulpverlener tevens belangrijke en krachtige tools voor binnen mijn contacten met cliënten met een eetstoornis. Dus Charlie, dankjewel voor het schrijven en uitbrengen van dit boek! - Yvette Spijkstra biedt vanuit haar eigen praktijk Yvette Voor Jou hulp bij eetstoornissen.
 17. "Doorleefd, persoonlijk en een schat aan actuele informatie en hulp voor mensen met eetbuien, boulimia en emotie-eten. ' Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia' is een zeer informatief boek, vol met bruikbare kennis en allerlei oefeningen en tips voor mensen die gevangen zijn geraakt in de valkuil van eetbuien en boulimia. Charlie Paludanus schrijft op zeer toegankelijke maar ook heel persoonlijk manier, omdat ze zelf jarenlang geworsteld heeft met een boulimia en de negatieve gevolgen daarvan aan den lijve heeft ondervonden. Daarnaast is ze jarenlang coach en trainer van mensen met eetbuien en boulimia. Dit maakt het boek zeer doorleefd, persoonlijk en heel gevarieerd voor een grote groep mensen die worstelen met een eetbuien, boulimia en emotie-eten. In elk hoofdstuk worden zij persoonlijk aangesproken en aangemoedigd om hun eetstoornis los te laten. Gelukkig heeft Charlie haar eigen eetstoornis heel goed kunnen overwinnen, waardoor ze een levend voorbeeld is van herstel! Bovendien is ze in staat om mensen die nu nog een eetstoornis hebben stap voor stap te begeleiden op de weg naar hun herstel. Daarbij maakt ze gebruik van de door haarzelf ontwikkelde LEVEN methode die staat voor Lessen om te leren, Energie om te ontwikkelen, Vrij Kiezen van eten, Experimenteren en oefenen en gericht zijn op het NU. Uitgangspunt hierbij is dat de methode effectief moet zijn, gebruik moet maken van de eigen kracht van de cliënt en de werkelijke oorzaak van de eetstoornis aan moet pakken. In 24 hoofdstukken krijg je een schat aan actuele informatie over tal van thema’s, zoals eten en gewicht, de voorwaarden om weer vrij te kunnen eten wat je wilt, het belang van goede en regelmatige voeding, het loslaten van je eetbuien en compensatie gedrag, het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en het krijgen van meer zelfvertrouwen, het ontwikkelen van een positief lichaamsbeeld en je lichaam benutten als krachtbron, je emoties herkennen, accepteren en uiten en een positieve relatie opbouwen met jezelf en met anderen. Bij al deze hoofdstukken vind je diverse oefeningen die je helpen om te herstellen van je eetprobleem. Bovendien is het boek prachtig vormgegeven met een heldere en overzichtelijke lay- out, en geïllustreerd met allerlei passende en speelse tekeningen die Charlie zelf heeft gemaakt. Dit maakt het boek zeer aantrekkelijk en noodt uit tot verder lezen. Dit boek is dan ook zeer aan te raden voor mensen die niet langer willen doorgaan met een eindeloze herhaling van eetbuien, braken en laxeren, maar weer vrij willen kunnen kiezen van al het eten dat ze lekker vinden. Door deze LEVEN methode kun je weer volop leren genieten van eten en nieuwe keuzes maken die je leven de moeite waard maken. Mocht je het moeilijk vinden om dit boek helemaal op je eentje door te nemen dan kan ik je zeker aanraden om bij Charlie Paludanus een training te volgen en je door haar te laten coachen op de weg naar jou herstel!" Dr. Greta Noordenbos was senior onderzoeker eetstoornissen aan de Universiteit Leiden - Klinische Psychologie en is erelid van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen.
 18. Toen Charlie Paludanus met het manuscript van dit doe-boek naar de uitgever stapte, vond die het boek veel te uitgebreid. Minstens de helft zou ze eruit moeten schrappen. Gelukkig heeft de schrijfster besloten dit niet te doen. Ze wilde de koper van het boek geen halve oplossing bieden en daarom heeft ze het boek zelfstandig uitgegeven. Het resultaat is een prachtig werkboek dat je stap voor stap meeneemt naar een eetstoornisvrij leven. Wat dit boek onderscheidt van andere zelfhulpboeken is dat Paludanus schrijft alsof ze naast je staat en ziet hoe je aan jezelf werkt. Doordat ze zichzelf helemaal openstelt en zelfs enorm schaamtevolle situaties uit haar verleden schetst, weet de lezer dat de schrijver met hetzelfde heeft geworsteld. Wanneer je iets te snel door het boek heen gaat, tikt ze je als het ware op de vingers. Als je niet de tijd neemt om dit prachtig vormgegeven en geschreven boek te lezen, verliest het zijn functie als hulpmiddel.
 19. LEF Magazine "Stof tot nadenken. Hoewel zelfhulpboeken moeilijk hetzelfde kunnen bereiken als persoonlijke begeleiding, doet deze dikke pil een serieuze poging. Schrijfster Charlie Paludanus is trainer, coach, spreekster en ervaringsdeskundige op het gebied van eetbuien en boulimia. In 'Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia' lijkt het alsof ze zelf tegen je praat. Door haar heldere, persoonlijke en daardoor toegankelijke schrijfwijze legt ze haar LEVEN-methode uit, gebaseerd op best practices van verschillende coach- en trainingsmethodes. Haar teksten, schema's, tips, quotes en opdrachten motiveren de lezer op z'n minst om de noodzakelijke bewustwording te creëren. En dat is al heel wat, want slechts 6% van de mensen met eetbuien zoekt hulp. Deze aanvulling op de reguliere geneeskunde is geschreven voor die overige 94 procent." - LEF Magazine is een glossy magazine voor verslaafden in herstel en hun naasten.
 20. Wat een geweldig boek. Met handvatten te over, inspiratie, kennis en alles wat je als (eet)verslaafde nodig hebt. Heerlijk leesbaar." - Amber Albarda is bekend van "Eet jezelf mooi slank & gelukkig", het Better Health Event en vele andere boeken.
 21. Een boek dat je roept. Lees mij, lees mij! Het valt eerst al direct op door de prachtige vormgeving van zowel de buiten- als de binnenkant. Inhoudelijk maakt het je op een heel duidelijke en makkelijk leesbare manier bewust van wat je zelf kunt doen om rust te brengen in je relatie met eten. En hoe je niet meer in je eigen valkuilen hoeft te vallen. Echt de moeite waard om te lezen en daarna naar de opgedane kennis te handelen!
 22. De prachtige vormgeving van dit boek maakte al dat ik zin kreeg om te lezen, te bladeren, plaatjes te kijken en ondertussen de tips in de kaders te bekijken. Een bladwijzer tref je zelden meer in boeken. In dit boek versterkte het mijn gevoel dat dit boek met liefde en aandacht is gemaakt, dat het de bedoeling is dat het een genot is om te lezen. Ik heb het eerste deel gelezen en het leest heel gemakkelijk: warm, persoonlijk, goede informatie, die goed onderbouwd is, heldere oefeningen die haalbaar zijn. In mijn werk train en begeleid ik mensen met allerlei achtergronden en vragen. Ook wanneer er geen eetstoornis in je leven is bevat het boek talloze inspirerende hoofdstukken die je kwaliteit van leven verbeteren: zelfbeeld versterken, balans, jezelf zijn in contact met anderen om er maar een paar te noemen. Voor mij is het daarom ook een prettig naslagwerk waarmee ik mezelf en anderen kan helpen en naar kan verwijzen.
 23. Bij veel vragen over gezond en gelukkig leven gaat het over willen en kunnen. Als je -om welke reden dan ook- niet wilt werken aan gezond en gelukkig leven heeft geen enkel advies of boek waarde. Ik ben er echter van overtuigd dat de meeste mensen wel degelijk willen, zeker als het over problemen gaat die continu het dagelijkse bestaan verstoren. Dit boek is een prachtig voorbeeld van hulp in de vorm van een aanpak om daadwerkelijk te kunnen werken aan eetbuien en boulimia. Als je daarbij ook nog ondersteuning zoekt in je directe leefomgeving is de kans groot dat je daadwerkelijk kunt bevrijden van eetbuien en boulimia. Van harte aanbevolen!!
 24. Ik ben enorm dankbaar, dat ik via een simpele actie op Google heb gezocht op 'eetbuien', en daarbij Charlie heb gevonden. Zij heeft me in één kennismakings sessie zo ontzettend goed geholpen! In dit gesprek van 1,5 uur heeft zij alle juiste snaren geraakt. Na een 30 tal jaren van eetbuien, heb ik nu de juiste mindset om die niet meer nodig te hebben in mijn leven. Omdat ik nog veel gedachten en gevoelens een plaats moest geven, heb ik ook het boek 'Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia', besteld. Dit is het mooiste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven. Het is een fantastisch hulpmiddel voor iedereen die, in welke mate dan ook, te maken heeft met eetbuien en daar niet meer meer door wil gaan. Ik heb het boek nog lang niet uit, er staat veel stof tot nadenken in, en het staat ook bol van oefeningen (die je graag wilt doen, dat in tegenstelling tot de oefeningen in veel andere 'zelfhulp' boeken waar ik meestal sceptisch tegenover sta. Trouwens, dit voelt niet als 'zelfhulp', Charlie praat tegen je, zij leidt je rustig door de pagina's, bladzijde na bladzijde, je hebt totaal niet het idee dat je alleen aan het werk bent, nee, je doet het samen met haar!), het hele boek heb je niet zomaar uit, dat zal weken tot maanden duren. Daarmee geef je je eigen therapie vorm. Maar ik ben nu al zo enthousiast, en dat wil ik graag hier delen. Op iedere pagina ontdek ik wel een juweeltje: een mooie uitspraak, vergelijking, treffend voorbeeld, goed schema of helder advies. Een waarheid, een tip, een handvat, een beeld.. er staat iets in over een emmer met kots. Dat beeld heeft zich in mijn hoofd vastgezet. Ik heb ook mijn emmer met kots, wel niet zo letterlijk als Charlie die had, maar ik heb hem figuurlijk, hij staat voor mij gelijk aan mijn afschuwelijke eetbuien. En voel ik dat er eentje aankomt, dan zie ik mijn emmer met kots. En dan baedank ik vriendelijk voor de zogenaaamde troost, vulling, het comfort, de verzachting en verdoving die mijn eetbui mij dacht te brengen. Ik ben er klaar voor om te zoeken naar een betere manier om mijn gevoelens en gedachten hun weg te laten vinden. Om voor 100% mezelf te zijn en uit het leven te gaan halen wat erin zit. Ik gun iedereen die eten gebruikt voor iets anders dan om jezelf te voeden en om van te genieten, dit boek. Zodat je weet dat het anders kan. Ik weet nu dat het mogelijk is.
 25. Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia” is een eerlijk boek over erkenning en herkenning. Het is geen verhaal dat over iedereen behalve jezelf gaat, het boek is aan en voor jou geschreven. Als lezer word je in stappen begeleid in het ontdekken van je eigen leef- en eetpatronen. Met behulp van eigen ervaringen, handige informatie en goede metaforen zet de schrijfster je binnen een paar hoofdstukken al op het juiste spoor. In dit boek kom je moeilijkheden én talenten tegen waarvan je niet wist dat je ze had. Op een praktische manier helpt het boek je daarmee zelf op (de) weg naar herstel. In “Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia” zitten opdrachten die je wél wil uitvoeren. Hierdoor sta je niet langer vanaf de zijlijn naar jezelf te kijken, maar doe je weer mee. Dit is het eerste 'zelfhulpboek' dat tijdens mijn herstelperiode van boulimia een verschil heeft gemaakt. En verschil moet er zijn.
 26. Je beschrijft in dit boek de overlevingsmechanismes die je in je leven hebt ontwikkeld. Ik denk dat ook mensen zonder eetstoornis dit soort mechanismes hebben die hiermee ook goed aan te pakken zijn.”
 27. Ik vind de stijl van dit boek zeer duidelijk omdat alles stap-voor-stap uitgelegd wordt. Ik word ook tijdens het lezen geënthousiasmeerd en geloof dat het mogelijk is om mijn eetstoornis te overwinnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *