Eetstoornissen

Als je een eetstoornis hebt of denkt dat je die hebt, dan ben je niet alleen. In Nederland zijn maar liefst zo’n 200.000 mensen die een eetstoornis hebben. 200.000 mensen waarvoor eten iedere dag een worsteling is: mensen die niets durven te eten, mensen die juist tot hun grote schaamte en walging heel veel eten en mensen die er alles aan doen om alles wat ze eten zo snel mogelijk weer uit hun lichaam te krijgen. Herkenbaar?

Aantal mensen eetstoornis

.

Wil jij weten of je een eetprobleem of eetstoornis hebt?

Ik heb zelf heel lang getwijfeld of ik nu een eetstoornis had. Ja, ik deed wel een beetje raar met eten, maar of ik nu echt een probleem had? Alleen in mijn hoofd had ik af en toe de vraag of het wel normaal was wat ik deed. Het hierover hebben met iemand dat durfde ik al helemaal niet want stel je voor dat zij zeiden dat ik een probleem had, dan zou ik er zo maar wat aan moeten doen. Heel lang heb ik mijn eetstoornis (boulimia) ook geen stoornis genoemd. Maar dat was het natuurlijk wel. “Struisvogelgedrag”. Jammer want hierdoor heb ik wel veel langer last van gehad dan nodig was. Ik had veel eerder van mijn eetverslaving af kunnen komen als ik maar eerder informatie en hulp had gezocht.

Wil jij wel weten of je een eetprobleem of eetstoornis hebt, dan vind je hieronder korte informatie over de verschillende eetstoornissen: anorexia, boulimiaeetbuistoornis en andere eetstoornissen. Via de links vind je vervolgens per eetstoornis uitgebreide informatie over de kenmerken, hoe vaak het voorkomt, op welke leeftijden, wat de risico’s zijn en of je ervan kunt herstellen.

.

Anorexia Nervosa

Als je anorexia hebt vind je jezelf onaantrekkelijk. Afvallen en dunner worden geeft je zelfvertrouwen en het gevoel dat je controle hebt. Je bent bang om dik te worden. Het vervelende is dat je omgeving vaak vindt dat jij te dun bent en moet aankomen en dat botst nog wel eens. Je probeert uit alle macht zelf controle te houden, zo min mogelijk te eten of probeert door braken, laxeermiddelen te gebruiken of door veel te bewegen of sporten te zorgen dat je af blijft vallen. Het kan ook zijn dat je zou willen stoppen met dit gedrag, maar niet meer weet hoe? Meer weten over anorexia?

 

Boulimia Nervosa

Als je boulimia nervosa hebt, ben je bang om dik te worden, wissel je periodes van weinig of niet eten af met onbeheersbare eetbuien en probeer je je gewicht onder controle te houden door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of door extra veel te sporten of bewegen. Mensen met boulimia vind je in alle soorten en maten. Heb je boulimia dan heb je vaak een normaal gewicht en postuur (al vind je dat zelf misschien niet), maar het kan ook zijn dat je dunner bent of overgewicht hebt. Meer weten over boulimia?

 

Eetbuistoornis (binge eating disorder, BED)

Ook bij eetbuistoornis ben je bang om dik te worden en wissel je periodes van weinig of niet eten af met onbeheersbare eetbuien. Je bent onzeker en voelt je ongelukkig en schaamt je vaak enorm over je eetbuien. Door de eetbuien wordt je vaak steeds zwaarder of heb je sterk overgewicht en ook daaronder lijd je. Je zou hier wel van af willen, maar zou niet weten hoe. Meer weten over eetbuistoornis?

 

Andere eetstoornissen & Eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven) 

Tja, daar zit je dan. Je hebt het idee dat je niet echt normaal met eten, je lichaam en je gewicht om gaat, maar je voldoet ook niet aan de criteria zoals deze beschreven staan voor anorexia, boulimia of eetbuistoornis. Is er dan niets aan de hand? Moet je je dan geen zorgen maken? Of maak je je juist zorgen en voel je jezelf een beetje tussen wal en schip vallen? Lees meer.