05 sep

Wat gaat er mis als de liefde voor jezelf ontbreekt?

Als de liefde voor jezelf ontbreekt, wordt het leven hard werken. Complimenten komen niet goed binnen. Kritiek des te meer. En hoe hard je ook werkt, hoe goed je ook je best doet, ergens zal het van binnen blijven knagen. Zal je blijven twijfelen of je wel goed genoeg bent, zal onzekerheid de kop blijven opsteken, zal je een gebrek aan zelfvertrouwen blijven voelen, jezelf blijven vergelijken met anderen, blijven hunkeren naar goedkeuring van anderen. Autonomie en stevigheid zijn dan ver te zoeken. Niet echt een stevig fundament als je wilt herstellen van een eetstoornis. Wat kun je eraan doen?

.

Liefde voor jezelf

Zelfvertrouwen en van jezelf houden. Het lijken twee kanten van dezelfde medaille, maar dat zijn ze niet. Je kunt blaken van zelfvertrouwen, weten dat je dingen heel goed kunt en toch kun je je ongelukkig voelen, jezelf leeg en eenzaam voelen. Een leegte die maar voor een klein deel te vullen is met zelfvertrouwen en niet met andere dingen (ook niet met eten). Liefde voor jezelf is wat de leegte kan vullen. Liefde voor wie je bent, wat je kunt. Werkelijk van binnenuit voelen dat je jezelf het waard vindt om van te houden. Zonder liefde voor jezelf, ben je een bodemloze put. Zonder liefde voor jezelf kan de wereld zwart lijken ook al schijnt de zon volop. Een verhaal. Mijn verhaal.

Een heftig maar zo mooi weekend

8 Jaar geleden boekte ik een training “Volledig Vrouw zijn” (een vrouwenweekend). Het leek me een interessant weekend van 3 dagen speciaal en alleen met vrouwen: een zweethutceremonie, veel oefeningen en contact met andere vrouwen. Ik was vrij blanco maar met een opgewonden gevoel van verwachting naar de cursus gegaan. De eerste opdracht na aankomst was het bos ingaan en een voorwerp meenemen dat symbool stond voor mijn thema voor het weekend. Nietsvermoedend liep ik het bos in. Gespannen wat mijn thema zou kunnen zijn. Ik zocht op de grond en vond niets dat symbool voor mijn thema stond. Geen blaadjes, geen steen, geen veertje, geen takje. Dat was het allemaal niet. Dat voelde ik wel. Totdat ik het zonlicht zag schijnen op een blaadje. Een blaadje in de zon. Ik wist dat dit het was. De tranen schoten in mijn ogen. De zon op het blaadje. Toen wist en besefte ik wat er met mij aan de hand was. Waarom ik al een tijd niet gelukkig was. Waarom ik zoekend was naar ik weet niet wat. Dit was het.

Op dat moment besefte ik dat “Ik niet hield van mezelf“. Ik vond mezelf niet veel waard. Een sterke buitenkant en veel kwaliteiten maar het gevoel van binnen miste. Voor mezelf althans. Ik ben gaan zitten en heb eerst maar eens een potje zitten huilen. Want dit was wel heel erg. Want als ik al niet van mezelf houd, hoe moet dan de liefde van anderen bij mij binnenkomen? Als ik mezelf al niets waard vind, hoe moeten andere mensen mij dan iets waard vinden? Ik heb tot snikkens aan toe zitten huilen daar met mijn rug tegen een boom aan in het bos. Heb alles opgeschreven wat ik erbij dacht en voelde en ben toen terug gegaan naar de groep en heb geëmotioneerd verteld over mijn ontdekking.

Liefde

Tijdens de training was dit mijn thema: van mezelf houden. Mijn thema om mezelf te vinden. De kern van mij. Liefde voor mij. Het was een heftig weekend en een van de mooiste trainingen die ik ooit heb gedaan. Ik heb de liefde voor mezelf gevonden. Nog steeds als ik aan dat weekend denk, voel ik geluk en blijdschap. Alsof de zon is gaan schijnen. Doordat ik liefde voor mezelf ben gaan voelen, kon ik ook eindelijk de dingen gaan doen die ik eerder nooit voor mogelijk had gehouden en kon ik gaan vertrouwen op mijn autonomie en mijn gevoel. Dat bracht niet altijd fijne en mooie keuzes met zich mee, maar wel de juiste. De juiste keuzes die mij uiteindelijk heel veel geluk gebracht hebben (ik zei mijn baan op en begon voor mezelf, ik volgde opleidingen en ontwikkelde me tot trainer en coach, ik beëindigde mijn huwelijk waar ik al een tijd niet gelukkig in was en vond de liefde van mijn leven).

Hoe is dat voor jou?

Hoe is het met jouw liefde voor jezelf? Houd jij van jezelf? Zo ja, dan ben je al een heel eind. Ik kan alleen maar blij voor je zijn. Vanuit de liefde voor jezelf kun je jezelf ontwikkelen en je doelen bereiken. Je hebt een kern. Een basis in je leven en dat ben jezelf.

Mocht je, net als ik destijds, beseffen dat de liefde voor jezelf ver te zoeken is, ga hiermee dan aan het werk. Zelfvertrouwen kan niet zonder liefde voor jezelf. Misschien is het verstandig om hier een keer met een therapeut of coach aan te werken die jou hierbij kan begeleiden. Ik heb ook een oefening die je hierbij kan helpen. Uitproberen? Je vindt ‘m via deze link.

Hoe is het met jouw liefde voor jezelf? Deel je reactie!

Deel je reactie over dit onderwerp in het reactieveld hieronder. Wat het bij je oproept, hoe jij het ervaart, wat jouw verlangen is of deel hoe jij de liefde voor jezelf hebt meegekregen, ontdekt of veroverd.

 

 

7 thoughts on “Wat gaat er mis als de liefde voor jezelf ontbreekt?

  1. Ik ben op het diepste punt van mijn eetstoornis begonnen met yoga en kan nu dus niet meer zonder. Het geeft me rust en leert om bij mijn gevoel te komen, dat geeft soms emotie die ik moeilijk vind om toe te laten maar dat gaat steeds beter. Het geeft zo een goed gevoel en dat maakt dat ik me beter voel.
  2. Weer een mooie blog. Ik herken mezelf zo in wat je schrijft. Ook ik mis de liefde voor mezelf en zoals jij ook schrijft vraag ik me af hoe kan iemand van mij houden of mij goed vinden als ik het zelf niet eens kan? Ik heb al therapie gehad maar dat liep helaas niet zoals het moest (ik had gehoopt) en daar ben ik zoals ik al eerder meldde dus mee gestopt en ik weet nog niet precies hoe ik verder wil/ga. Natuurlijk heb ik er wel al dingen van opgestoken en ben ik er wel al wat sterker en zekerder van geworden en dat heeft veel energie gekost dus nu even een time-out en dan weer verder. Dank weer voor deze mooie blog......
    • Fijn om te horen. En met liefde geschreven. Herkenning, daar begint t mee. En ergens komt de liefde voor jezelf dan ook je leven in. Soms langzaam en met horten en stoten en soms met gezwinde spoed. De weg hiervoor is de weg naar binnen. De sleutel ligt niet buiten. Wat kan helpen is meditatie, yoga, mindfulness en de natuur. Ergens komt het goed. Ook voor jou. Liefs, Charlie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *