14 jun

Waarom steeds die strijd tussen wel of niet eten? Overwin het met je eigen bullshit-bingo

Tekening bullshit bingo eetbuien met drie rijen van drie vakken in een rood vlak. Tekst per vak van links naar rechts en van boven naar onder: het is nu toch al verpest, ik kan het straks toch eruit gooien, nu kan het (nog), eentje kan wel, ik heb het verdiend, me time - daar hoort lekkers bij, zonde om weg te gooien, ik kan het toch niet laten, zo geen zin! eerst wat lekkersHoe cliënt M. en ik tot de oplossing van een bullshit-bingo kwamen nadat we doorkregen wat de werkelijke oorzaak was van haar meest recente eetbui. Voel je je ook gevangen in de eindeloze cyclus van eetbuien en strikte diëten? Lees verder en ontdek hoe je met je eigen bullshit-bingo hier een einde aan kunt maken.

 

Analyse van hoe een eetbui ontstaat

‘Ik vond dat ik het verdiend had’ zegt ze.

M. en ik pluizen uit waardoor een recente eetbui ontstond.

Waarom had je het verdiend, vraag ik?

‘Omdat ik zielig was. De cavia was overleden’.

En toen?

‘Toen heb ik wat lekkers genomen’.

En hielp het?

‘Ja even, maar daarna vond ik het een slechte dag en baalde ik van mezelf. Tja, en toen maakte het toch niets meer uit en kon ik net zo goed dooreten.’

Klinkt logisch. Daarna kwamen er nog een paar gedachten bij M. op:

‘Ik kan het eten er straks ook uitgooien’ én ‘Als ik toch ga braken, dan kan ik nu nog meer eten’.

En zo werd het een mega-eetbui gevolgd door braken.

 

Bullshit-Bingo

We kijken elkaar aan en moeten allebei lachen om onze analyse. Want ja, zo gaat dat. Zo herkenbaar. Deze gedachten houden precies de strijd tussen wel en niet eten in stand.

Goh, zeg ik. ‘Eigenlijk zouden we er een bullshit-bingo van moeten maken. Gewoon je belangrijkste bullshit eetbui-gedachten opschrijven en op de koelkast plakken. Dan kun je ze elke keer afkruisen als ze weer voorkomen. Geeft je hoofd ook rust als die ze niet steeds zelf hoeft op te lepelen.’ Al gniffelend brainstormen we nog wat over die bullshit redenen voor wel of niet eten. Wat een onzin concluderen we samen. Zo niet kloppend en niet helpend deze bullshit redenen.

Ik geniet van dit soort gesprekken met cliënten. Wederzijds inspirerend en tot nieuwe inzichten leidend. Met een brede grijns ronden we de sessie af. Ik neem me voor hier een keer een blog over te schrijven. En dat lees je nu.

M. vond het zo grappig dat ze de sessie daarna met haar eigen bullshit bingo versie kwam van eetbui-in-stand-houdende gedachten. Subliem.

 

 

Bullshit-redenen zijn nooit iets nieuws

Ik weet niet hoe het met jou is, maar de meeste redenen om wel of juist niet te mogen eten, zijn niet nieuw. Het zijn gedachtes die te pas en te onpas bovenkomen. Als gewoonte en steeds in exact dezelfde formulering.

‘Het is nu toch al verpest’ en ‘Pas op, dat je niet te veel eet’ waren in mijn boulimia-tijd mijn grootste influencers. Ze sleurden me heen en weer tussen niet mogen eten én enorm doorslaan in wel eten (en dan heel veel!). En zo had ik meer van dit soort drogredenen die logisch maakten dat ik in de vicieuze cirkel van eetbuien en boulimia bleef hangen. Wel of niet eten was het thema van de dag. Totdat ik me realiseerde dat dat bullshit is. Al die redenen waren noch behulpzaam op de langere termijn, noch liefdevol.

 

Voorbeelden van twee bullshit bingokaarten. Eentje voor eetbuien en eentje voor afvallen. Negen witte vlakjes met daarin in zwarte letters voorbeelden van bullshit redenen of gedachtes die leiden tot eetbuien of juist dwangmatig afvallen.

Wat heb je aan een bullshit bingo?

Nou, heel veel. Het relativeert en brengt helderheid. Door je belangrijkste bullshit redenen in een bullshit-bingo te zetten, haal je de bullshit letterlijk uit je hoofd. Je kunt er vanaf een afstandje naar kijken. Met strijdlust, misschien boosheid of verdriet, met een glimlach, maar in ieder geval met duidelijk hebben dat je niets hebt aan al deze gedachten. Ze helpen voor geen meter. Ze zijn slechts een dwaalspoor die je weghouden bij waar het echt om draait. Zoals bij M. het verdriet om het overlijden van de cavia.

Eenmaal opgeschreven, kun je die bullshit-redenen om wel of niet te eten uit je hoofd zetten en je richten op waar je werkelijk van slag van bent. En dan kijken wat je echt nodig hebt en een beter gevoel van krijgt op dit moment.

 

Maak je eigen bullshit-bingo 

Invuldocument om je eigen bullshit bingo te maken. Probeer het ook uit. Maak je eigen bullshit-bingo met behulp van dit invuldocument. Bedenk je eigen bullshit-redenen en/of put uit de lijsten hieronder met voorbeelden van bullshit redenen voor eetbuien en te weinig eten.

Hang ‘m op een handige plek zodat je ‘m op lastige momenten kunt gebruiken.

Heb je bingo of is je kaart vol? 
Geef jezelf een high five.

Laat los en ga iets doen wat echt voldoening geeft en waar je morgen ook nog blij mee bent.

 

Voorbeelden bullshit redenen 

Bullshit redenen voor eetbuien Bullshit redenen voor niet/weinig eten
 • Het is nu toch al verpest
 • Alleen eraan denken is al fout.
 • Het maakt nu toch niets meer uit.
 • Ik heb het verdiend.
 • Iedereen eet toch weleens wat lekkers?
 • Ik moet het NU!
 • Nu kan het nog (morgen niet meer).
 • Ik ben toch al dik.
 • Zonde om weg te gooien.
 • Het kan maar op zijn.
 • Omdat ik een beetje zielig ben.
 • Omdat ik het zwaar heb.
 • Ik moet ongesteld worden.
 • Het zijn mijn hormonen.
 • Netflixen, daar hoort lekkers bij.
 • Bij de bioscoop trouwens ook.
 • Ik heb nu eenmaal geen discipline.
 • Anders eet iemand anders het op.
 • Eentje kan wel.
 • Ik ga straks toch sporten/braken.
 • Dan heb ik het maar gehad.
 • Ik ben alleen, niemand let op me.
 • Me time – daar hoort lekkers bij.
 • Ik verveel me.
 • Anders kom ik niet door mijn werk/studie heen.
 • Ik heb zo geen zin, eerst even wat lekkers.
 • Het lekkers roept me.
 • Ik moet mijn bord leegeten.
 • Ik mag geen nee zeggen op een traktatie.
 • Het zal toch wel weer fout gaan.
 • Ik heb me de hele dag al ingehouden, dus nu mag het.
 • Ik kan het toch niet weerstaan, dus kan het beter gelijk doen.
 • Ik heb geen energie dus heb wat nodig.
 • Ik ben moe dus heb wat nodig.
 • Wat moet ik anders doen?
 • Als ik niet eet, ga ik piekeren.
 • Anders word ik gek van mijn gedachten/emoties.
 • Etc.
 • Als je zo doorgaat word je moddervet.
 • Je hebt al te veel gegeten.
 • Ik moet ruimte houden voor het etentje vanavond of deze/volgende week.
 • Ik moet zo snel mogelijk afvallen (voor de zomer, m’n huwelijk, m’n gezondheid, dat feest).
 • Iedereen kijkt naar hoeveel ik eet.
 • Je hebt het vandaag al verknald, dus morgen moet je op de rem.
 • Ze zullen wel denken.
 • Ik ben het eten niet waard.
 • Ik ben sowieso niets waard.
 • Ik mag geen P’s: pizza, poffertjes, patat, pannenkoeken, pasta.
 • Ik moet minder eten (dan anderen).
 • Ik moet dunner zijn (dan anderen).
 • Als je meer afvalt, heb je meer speelruimte.
 • Niet eten, anders krijg je net zo’n dikke reet als ……..
 • Ik moet afvallen, anders word ik (weer) gepest.
 • Als ik dikker word, word ik afgewezen.
 • Mijn stofwisseling werkt traag, dus ik moet wel minder eten.
 • Dit zal wel niet gezond zijn.
 • Ik moet perfect zijn.
 • Anders loopt het uit de hand.
 • Ik moet een afgetraind lijf hebben.
 • Ik moet controle houden.
 • Ik heb geen zelfdiscipline, dus moet wel controle houden.
 • Beter niet eten, anders kan ik niet stoppen.
 • Nog even flink lijnen en dan stop ik.
 • Ik mag niets ongezonds eten.
 • Pas als ik honger voel, ben ik goed bezig.
 • Pas als ik dun ben, doe ik ertoe.
 • Als je eet, ben je een slappeling.
 • Ik moet om in die broek te passen.
 • Van vet word je moddervet.
 • Van koolhydraten trouwens ook.
 • Pas op dat je niet te veel eet.
 • Ik ben nergens (anders) goed in.
 • Dun zijn is succesvol zijn.
 • Dik zijn is voor losers.
 • Ik moet me aan mijn regels houden.
 • Ik moet zo snel mogelijk afvallen.
 • Ik mag niet meer eten dan ……. per dag.
 • Hier heb ik in ieder geval controle over.
 • Mijn dieet is mijn houvast.
 • Pas als ik …. weeg, ben ik goed genoeg.
 • Je hebt gisteren ook al te veel gegeten.
 • Vandaag moet ik compenseren.
 • Etc.

 

 

Leuk als je jouw bullshit-bingo-ervaring deelt.

Misschien heb jij nog aanvullende redenen om juist niet of juist wel te mogen eten. Of wil je jouw bullshit-bingo en ervaringen met ons delen. Of heb je andere vragen. Laat het weten.

High five!

 

Meer lezen? Deze blogs sluiten aan bij dit thema

9 thoughts on “Waarom steeds die strijd tussen wel of niet eten? Overwin het met je eigen bullshit-bingo

 1. Vond dit net in mijn mailbox, geweldig bedacht! Hier ga ik zeker wat aan hebben. :-) Ik vraag me alleen af waar ik de grens moet trekken tussen bullshit en een echt goede reden om iets lekkers te nemen. Bijvoorbeeld Me Time, dat is toch wel ultiem met iets lekkers, en naar mijn idee kan het je dan ook juist zo ontzettend goed doen. En ongesteldheid/PMS/PMDD vind ik toch vaak ook wel een geldige reden; je hebt dan echt even iets nodig. Of bewijst dit alleen maar dat ik nog helemaal in een verkeerd denkpatroon zit? Waarschijnlijk wel, ik ben tenslotte ook niet voor niets in therapie...
  • Hi MB, goed dat je het vraagt. Mijn filosofie is altijd: 'Ik mag alles eten, als ik het ook echt wil'. Het gaat erom dat je ervaart dat je een 'vrije keus hebt'. Dus heb je zin in me-time en je wilt wat lekkers. Lekker doen en van genieten. Als het alleen een must wordt en je jezelf steeds overeet op die momenten dan is er misschien een gewoonte ingesijpeld waar je (achteraf) niet zo blij mee bent. Me-time kun je op vele manieren invullen. Met of zonder eten. Hetzelfde geldt voor hormonale eetdrang. Deze heeft meestal niet echt wat te maken met dat je lijf voeding nodig heeft, maar meer met de hormonale en daarmee vaak emotionele verstoring. En van dan eten worden we wel wat rustiger omdat we dopamine (beloningshormoon) aanmaken. De vraag is of je deze verstoringen steeds met eten wilt blijven oplossen of een andere manier wilt ontdekken om ermee om te gaan. Kortom, het gaat om vrij kiezen. Doen wat goed is voor dat moment en waar je de dag daarna ook nog steeds achter staat. Kun je daar wat mee?
   • Hi Charlie, wat waardevol om zo samen met een cliënt op deze bingokaart te komen! Ik kan me voorstellen dat dit heel helpend kan zijn en altijd fijn als er een beetje humor bij komt kijken (werken aan herstel is vaak al zo loodzwaar). En wat fijn dat je je kennis en ervaringen op deze manier deelt. Ik ben benieuwd of ik de bingokaart met (een aantal) cliënten kan delen, denk dat het heel goed aansluit! Hartelijke groet, Dorinde
 2. Vanmorgen kreeg ik cravings (heel apart, heb ik nooit in de ochtend)...... totdat ik mijn mail opende en de bullshit bingo zag hahaha... Rollend in een deuk van het lachen zag ik het komische ervan in. Ik ga de BB uitprinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *