Over mij – Charlie Paludanus

Profielfoto van eetstoornistherapeut Charlie Paludanus met hand onder kin

‘Een eetstoornis, daar kom je toch nooit van af?’

Tja, dat dacht ik ook. Toch is het me ruim 30 jaar geleden gelukt.

En ik ben geen uitzondering.

In mijn praktijk Vrij van Eetstoornis lukt het mannen en vrouwen van alle leeftijden om het roer om te krijgen.

Van de 67-jarige vrouw die al 49 jaar iedere dag eetbuien had en braakte. De gestreste ondernemer die zich tijdenlang met schranspartijen ontlaadde en steeds zwaarder en ongelukkiger werd. Tot het meisje van 17 dat uit onzekerheid over haar geaardheid obsessief het perfecte lichaam nastreefde maar daar steeds in faalde.

 

Charlie Paludanus, eetstoornis- en traumatherapeut 

In mijn praktijk begeleid ik al vele jaren mensen die worstelen met een eetstoornis. Ik ben gespecialiseerd in eetbui gerelateerde eetstoornissen. Zoals boulimia, emotie-eten, binge eating disorder (BED, eetbuistoornis) en gemengde eetstoornissen (NAO, niet anderszins omschreven).

Mijn aanpak is doelgericht. Ik werk met een succesvol drie-maanden-programma dat ik de afgelopen 10 jaar steeds verder heb verfijnd én dat ik aansluit bij wat voor jou werkt. We werken stap-voor-stap samen toe naar hoe jij wilt leven. Zodat je de eetstoornis los kunt laten. En die dingen kunt doen waar je werkelijk blij van wordt.

Je leert nieuwe manieren hoe je jezelf kunt reguleren en geruststellen. Krijgt inzicht in de bron van je eetprobleem en verwerkt gebeurtenissen uit je verleden. Je leert vertrouwen op je lichaam en luisteren naar je behoeftes. En ontdekt hoe je steeds meer jezelf kunt zijn. Ook in verbinding met anderen. Natuurlijk maak je ook de omslag naar een ontspannen relatie met eten. Maar vooral leer je jezelf te zijn en te leven.

Naast het begeleiden van mensen, schreef ik meerdere boeken over eetstoornissen en hoe ervan af te komen. Het zelfhulpboek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia en Een emmer kots in de kast, een bundel verhalen over leven, eetbuien en boulimia. Ook leidde ik andere mensen op tot Ervaringsdeskundig Eetstoornis Therapeut.

 

Ervaringen

Sinds ik twee jaar geleden bij jou een traject volgde is mijn leven compleet veranderd. Ik doe wat ik leuk vind, ben happy met mijn lijf en heb helemaal geen last meer van mijn eetstoornis. Overmatig trainen en wegen van eten is echt verleden tijd. Ik heb nooit meer gebraakt, volg geen enkel dieet en eet chocola wanneer ik daar zin in heb. Het leven is een stuk leuker geworden. Nathalie – 25 jaar

 

Charlie hielp me om na 28 jaar mijn eetstoornis te overwinnen. Door het oneindig zonder vooroordeel samenlopen met mij. Het geven van handvatten die van toepassing waren op mij en mijn problematiek. Geen nummer maar een individuele aanpak die paste bij mij. Maira – 55 jaar

 

Vanaf het eerste moment voelde het vertrouwd. Charlie is open, rustig, luistert goed en weet de juiste dingen te zeggen. Er is ruimte voor een grapje tussendoor en dankzij haar eigen ervaringen voelde het voor mij als een plek waar ik alles kon en durfde te zeggen. Ramon – 28 jaar

 

Het meest waardevolle vond ik het nooit ontbreken van vertrouwen. Ik voelde altijd een overtuiging bij Charlie dat ik er hoe dan ook uit zou komen. Ze bleef ook kalm als het echt heel slecht ging en ik het vertrouwen zelf miste. Zo kwam ik door een intense periode van mijn leven totdat ik genoeg geleerd had om mijn eetbuien te kunnen stoppen. Donna-Tinka – 17 jaar

 

Ik weet uit eigen ervaring dat je kunt herstellen van een eetstoornis

Tussen mijn 20e en 27e had ik een eetstoornis waarvan de laatste vijf jaar boulimia. Mijn eetgedrag dat ooit begon als manier om grip te krijgen op mijn lijf, werd een obsessie. Zonder dat iemand dit wist of zelfs maar vermoedde. Mijn leven was een continue strijd tussen eten en niet eten, eetbuien, overgeven en bergen schaamte. Ik leidde een dubbelleven: naar buiten toe sterk, van binnen onzeker en bang.

Tot ik zo walgde van mezelf dat ik besloot dit niet langer te willen. Toen pas besefte ik dat mijn gewicht niet het echte probleem was, maar mijn eetgedrag en wat daaronder schuilging. En dat ik de enige was die dit kon veranderen. Vanaf dat moment overwon ik met vallen en opstaan op eigen kracht mijn eetstoornis. Mijn grootste bevrijding ooit.

 

Ben ik daarna gelijk eetstoornis therapeut geworden??

Nee zeker niet. Nadat ik de boulimia had overwonnen, ben ik eerst maar eens voluit gaan leven. Ik had wel wat in te halen vond ik zelf. Ik dompelde mezelf onder in studeren, reizen en genieten van het leven. En ontwikkelde mezelf als mens en in mijn werk.

Ik was altijd al nieuwsgierig naar waarom mensen doen wat ze doen. Die nieuwsgierigheid kon ik helemaal kwijt in mijn vak als marketeer, productontwikkelaar, (project)manager en trainer. Ik werkte meer dan 25 jaar met veel plezier bij internationale bedrijven die het leven van mensen mooier willen maken. Van kunstschildersverf tot medische voeding voor mensen met Alzheimer. En van voedingssupplementen en cosmetica tot biologische voeding. Geweldig en inspirerend werk.

Toch wilde ik diepgaander met mensen aan de slag. Dus gooide ik het roer om en besloot me om te scholen en te richten op dé mensen die me het meest aan het hart gaan. Mensen met eetbuien en boulimia. Hieruit ontstond 10 jaar geleden mijn praktijk Vrij van Eetstoornis.

 

Ik leer nog altijd

Ik verwonder me iedere dag opnieuw over de wijsheid van ons lichaam en brein en geniet ervan me daarin te verdiepen. Ik volgde tal van psychologische en therapeutische opleidingen op het gebied van eetstoornissen, verslavingen, gezondheid, hechtingsproblematiek en trauma. En verdiep me in psychische aandoeningen en kwetsbaarheden die overlap hebben met eetstoornissen. Zoals AHDH/ADD, dyslexie, autisme, genderproblematiek en hormonen.

Door de jaren heen begeleidde ik al honderden mensen. Ik werk met intensieve sessies en kortdurende trajecten (vaak drie tot vier maanden). Hierbij gebruik ik de door mij ontwikkelde LEVEN-methode. Omdat 94% van de mensen met eetbuien en boulimia geen hulp zoekt, besloot ik het boek ‘Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia’ te schrijven. Dit is inmiddels al in de 3e druk. Door mijn methode en ervaringen via dit boek te delen, hoop ik nog meer mensen te kunnen helpen.

 

Meer over mij?

 

Worstel je ook met een eetstoornis?

Verlang jij ook naar een leven waarin je zelfvertrouwen hebt, helemaal jezelf kunt zijn en kunt genieten van wat je werkelijk wilt doen in je leven? Blijf er dan niet mee zitten en boek een startsessie of start met het boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia. Ik help je graag.