07 aug

9 Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Bloedsuikerspiegel deel 2.

Bloedsuikerspiegel in balansBen jij je eetbuien, sugar dips en gaaphonger zat, zorg dan dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Hierdoor voel je je veel helderder, energieker en je behoefte aan snoep, tussendoortjes en eetbuien neemt af. Hoe je dat doet? Vandaag geef ik je 9 tips en tricks voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

 

 

Tip 1. Ontbijt altijd!

’s Ochtends voor het ontwaken al, maakt je lichaam zich klaar voor de nieuwe dag. Alles komt weer op gang: je hersenen, je spijsvertering, je spieren, etc. Een goed ontbijt met voldoende eiwitten (o.a. eieren, kaas, vleeswaar, zuivel, hüttenkäse, kaas, noten, zaden) is de basis voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

 

Tip 2. Eet drie maaltijden per dag en 1-2 tussendoortjes

Verdeel je maaltijden over de hele dag en neem, als je dat wilt, 1-2 tussendoortjes. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel de hele dag op peil.

 

Tip 3. Kies zo veel mogelijk onbewerkte, pure voeding

Pure en onbewerkte voeding is het beste voor je lichaam. Deze bevat namelijk nog alle voedingstoffen, vezels, vitamines en mineralen en die zorgen weer voor een gelijkmatiger opname van suikers en voedingsstoffen in je bloed.

 Bloedsuikerspiegel stabiel

 .

Tip 4. Eet minder suiker

Ons lichaam is niet ingesteld op pure suiker. In de natuur komt pure suiker niet in grote hoeveelheden voor en je lichaam is hier dus niet op ingesteld. Pure suiker zorgt voor een te snelle stijging van je bloedsuikerspiegel waarna je lichaam van schrik veel insuline aanmaakt om het suikergehalte in je bloed te verlagen. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel echter weer te laag, waardoor je weer eetneigingen krijgt. Suiker is daarmee één van de grootse veroorzakers van sterke bloedsuikerschommelingen en onrust.

Lees ook artikel op foodwatch over andere benamingen van suiker die fabrikanten in allerlei bewerkte voedingsmiddelen stoppen.

 

Tip 5. Gebruik minder kunstmatige zoetstoffen

Nu denk je misschien “Ik drink light frisdrank of gebruik kunstmatige suikers, dus ik heb hier geen last van”, maar zo zit het ook niet in elkaar. De meningen zijn over dit punt wel wat verdeeld, maar ik vind het toch belangrijk om te melden. Zodra je op je tong zoet proeft, krijgen je hersenen een signaal dat er suiker in aantocht is. De insulineproductie wordt dan al opgestart met de bedoeling om suiker uit je bloed te halen. Komt er dan uiteindelijk geen suiker, dan heeft de insuline er al wel voor gezorgd dat je bloedsuikerspiegel gedaald is. Je voelt je slap en zonder energie. En daardoor ga je dan weer eten of krijgt in het ergste geval een eetbui.

 

Tip 6. Kies vaker voor langzame koolhydraten

Kies zoveel mogelijk voor langzame koolhydraten, daar kan je lichaam prima mee overweg. Een langzaam koolhydraat doet er langer over om opgenomen te worden en geeft al die tijd steeds een beetje suiker af aan je lichaam. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Welke koolhydraten kun je beter vermijden en wat zijn de alternatieven?

Beter vermijden Alternatieven
Suiker, snoep, chocola Liever zo min mogelijk suiker – of met mate suikers uit zuidvruchten of gedroogd fruit. Als extraatje of tussendoortje chocolade met > 70% cacao, noten, fruit, eitje, rauwkost.
Wit en bruin brood Volkoren zuurdesem- spelt- of roggebrood.
Crunchy of ontbijtgranen Havermout, havervlokken, ongezoete muesli met noten.
Witte pasta Volkoren pasta, speltpasta, boekweitpasta, kamutpasta.
Witte rijst Zilvervliesrijst, wilde rijst, gierst, haver, quinoa, amarant.
Witte (tarwe)bloem Volkorenmeel, boekweitmeel, amandelmeel, speltmeel.
Maaltijdsauzen (pakjes, zakjes, potten) Zelf bereiden van sauzen (zonder suiker).
Gewone aardappel Aardpeertjes, pompoen, zoete aardappel (bataat), pastinaak, biologische aardappel.
Frisdranken, vruchtensappen, gezoete zuiveldranken. Water, (kruiden)thee, groentesap, ongezoete zuivel, ongezoete amandelmelk.

 

Tip 7. Combineer met vetten, vezels en eiwitten.

Pure suiker en snelle koolhydraten worden heel snel opgenomen in je bloed, maar combineer je deze met vetten, vezels en/of eiwitten, dan gaat dit een stuk trager. Bijvoorbeeld: (pure) chocolade met noten (bevat ook vet, vezels en eiwitten) of brood met zaden (bevat ook vezels en eiwitten). Maar ook het regelmatig eten van peulvruchten (bonen, linzen, doperwten, kikkererwten) en veel groente en fruit helpt hierbij.

 .

Tip 8. Kies ook eens andere tussendoortjes

Kies vaker voor een ei, noten, combi noten/zuidvruchten of pure chocolade (>70% cacao) als lekker tussendoortje in plaats van (ontbijt)koek, Sultana’s, zoete mueslirepen of snoep. Of natuurlijk fruit of rauwkost.

 

Tip 9. Bewegen, rust en slaap

Bewegen, op tijd je rust nemen en voldoende slaap dragen ook bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

 

Gerelateerde blogs

 

Welke tip ga jij direct toepassen?

Met al deze tips en tricks, zal je merken dat je bloedsuikerspiegel veel meer in balans komt. Welke 1-2 zijn voor jou het gemakkelijkst direct toe te passen in je leven?

 

4 thoughts on “9 Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Bloedsuikerspiegel deel 2.

  1. Hi! Bedankt voor dit fijne en nuttige artikel! Ik heb een vraag over mijn eigen situatie, hopelijk kunt u mij helpen :-) Ik ben 8 jaar geleden verteld een prikkelbare darm te hebben (eindelijk een verklaring voor al mijn klachten, eureka) en mag daardoor o.a. geen gluten, lactose, ui, knoflook, bonen en peulvruchten. Sinds ik zo eet, gaat het veel beter met me. Nu heb ik alleen na jaren last van stress een zware burn-out gekregen. Dat is inmiddels een jaar geleden. Sinds die tijd eet ik meer dan daarvoor (ik heb toen mijn lichaam ook zwaar verwaarloosd, met soms de hele dag werken op enkel een ontbijt, een handje noten, een banaan en een pizza), maar wel voornamelijk gezond: groenten, fruit, vaak eiwitten + koolhydraten samen, qua drinken enkel water. Het lukt me alleen maar niet om 5x per dag te eten en om de koolhydraten in (glutenvrij) brood helemaal te laten en genoeg voeding te halen uit eieren, zalm of avocado. Ook daar zit een limiet aan qua hoe gezond het is en hoe duur het. Ik ben nu voor het eerst in 10 jaar gedurende de maanden 9 kg aangekomen en denk dat dat komt doordat ik te veel en te vaak eet en “insulineresistent” ben geworden. Als ik daarentegen niet op tijd of genoeg eet, dan worden mijn klachten (zweten, trillen, wazig zien, hartkloppingen) erger. Inmiddels ben ik redelijk ten einde raad. Heeft u een advies voor me? Ter info, gemiddeld eet ik op een dag: - 10u ontbijt met havervlokken, ongezoete amandelmelk, kaneel, rood fruit, zaden, walnoten en cacaonibs; - 12u banaan / kiwi + hand pecannoten; - 14u vier glutenvrije boterhammen met gezond beleg (kaas / vlees / zalm / avocado meestal) - 16u bakje lactosevrije yoghurt + gekookt ei / groente soep met vega balletjes en 2 glutenvrije boterhammen; - 18u kleine snack (chocola puur / dadel / hapje proeven tijdens het koken) - 19u bord avondeten (meestal iets met volkomen rijst / aardappel, groenten en vlees / vis / vleesvervanger / ei) - 21u restje avondeten - 23u crackers met lactosevrije roomkaas of groentespread / eitje + banaan of kiwi (als ik dat niet doe, lig ik tot 02u wakker met knorrende maag…) Alvast ontzettend bedankt!! Manou
    • Hi Manou, wat een roller coaster. Kan me voorstellen dat je zoekt naar oplossingen. Je geeft aan dat er insulineresistentie is ontstaan en dan is het belangrijk om gespecialiseerde hulp daarbij te zoeken. Hieronder een paar tips en mogelijkheden waar je hulp zou kunnen vinden:
      - Belangrijkste: vraag (nog een keer) bij de huisarts advies over de insulineresistentie en voedingsadvies. Deze kan je dan doorverwijzen naar een gespecialiseerde diëtiste, POH-er of kan je waar nodig in deze fase ter ondersteuning medicatie voorschrijven.
      - Sowieso belangrijk om met een expert te kijken naar je voedingspatroon. Frequenter eten werkt vaak averechts. De huisarts weet waarschijnlijk wie je daarbij kan helpen.
      - Insulineresistentie is vaak nog om te keren en te genezen. Op deze websites vind je meer informatie: Keerdiabetesom - Ziektevrijleven

      Ik hoop dat je met deze tips weer wat verder komt.
  2. Chocolade is niet per se slechts voor je bloedsuikerspiegel, vooropgesteld dat het om zo puur mogelijke chocolade gaat. De allerpuurste chocolade smaakt wellicht heel bitter. De smaakbeleving is echter heel anders wanneer je hem niet knabbelt, maar op de tong laat smelten.
    • Hi Natalie, dat klopt inderdaad. Daarom zie je in het alternatieven lijstje ook chocolade met meer dan 70% cacao staan. Bijkomend voordeel is ook dat de pure, wat bitterder smaak, ook meer smaakbeleving geeft waardoor je ook eerder verzadigd bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *