07 aug

9 Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Bloedsuikerspiegel deel 2.

Bloedsuikerspiegel in balansBen jij je eetbuien, sugar dips en gaaphonger zat, zorg dan dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Hierdoor voel je je veel helderder, energieker en je behoefte aan snoep, tussendoortjes en eetbuien neemt af. Hoe je dat doet? Vandaag geef ik je 9 tips en tricks voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

 

 

Tip 1. Ontbijt altijd!

’s Ochtends voor het ontwaken al, maakt je lichaam zich klaar voor de nieuwe dag. Alles komt weer op gang: je hersenen, je spijsvertering, je spieren, etc. Een goed ontbijt met voldoende eiwitten (o.a. eieren, kaas, vleeswaar, zuivel, hüttenkäse, kaas, noten, zaden) is de basis voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

 

Tip 2. Eet drie maaltijden per dag en 1-2 tussendoortjes

Verdeel je maaltijden over de hele dag en neem, als je dat wilt, 1-2 tussendoortjes. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel de hele dag op peil.

 

Tip 3. Kies zo veel mogelijk onbewerkte, pure voeding

Pure en onbewerkte voeding is het beste voor je lichaam. Deze bevat namelijk nog alle voedingstoffen, vezels, vitamines en mineralen en die zorgen weer voor een gelijkmatiger opname van suikers en voedingsstoffen in je bloed.

 Bloedsuikerspiegel stabiel

 .

Tip 4. Eet minder suiker

Ons lichaam is niet ingesteld op pure suiker. In de natuur komt pure suiker niet in grote hoeveelheden voor en je lichaam is hier dus niet op ingesteld. Pure suiker zorgt voor een te snelle stijging van je bloedsuikerspiegel waarna je lichaam van schrik veel insuline aanmaakt om het suikergehalte in je bloed te verlagen. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel echter weer te laag, waardoor je weer eetneigingen krijgt. Suiker is daarmee één van de grootse veroorzakers van sterke bloedsuikerschommelingen en onrust.

Lees ook artikel op foodwatch over andere benamingen van suiker die fabrikanten in allerlei bewerkte voedingsmiddelen stoppen.

 

Tip 5. Gebruik minder kunstmatige zoetstoffen

Nu denk je misschien “Ik drink light frisdrank of gebruik kunstmatige suikers, dus ik heb hier geen last van”, maar zo zit het ook niet in elkaar. De meningen zijn over dit punt wel wat verdeeld, maar ik vind het toch belangrijk om te melden. Zodra je op je tong zoet proeft, krijgen je hersenen een signaal dat er suiker in aantocht is. De insulineproductie wordt dan al opgestart met de bedoeling om suiker uit je bloed te halen. Komt er dan uiteindelijk geen suiker, dan heeft de insuline er al wel voor gezorgd dat je bloedsuikerspiegel gedaald is. Je voelt je slap en zonder energie. En daardoor ga je dan weer eten of krijgt in het ergste geval een eetbui.

 

Tip 6. Kies vaker voor langzame koolhydraten

Kies zoveel mogelijk voor langzame koolhydraten, daar kan je lichaam prima mee overweg. Een langzaam koolhydraat doet er langer over om opgenomen te worden en geeft al die tijd steeds een beetje suiker af aan je lichaam. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Welke koolhydraten kun je beter vermijden en wat zijn de alternatieven?

Beter vermijden Alternatieven
Suiker, snoep, chocola Liever zo min mogelijk suiker – of met mate suikers uit zuidvruchten of gedroogd fruit. Als extraatje of tussendoortje chocolade met > 70% cacao, noten, fruit, eitje, rauwkost.
Wit en bruin brood Volkoren zuurdesem- spelt- of roggebrood.
Crunchy of ontbijtgranen Havermout, havervlokken, ongezoete muesli met noten.
Witte pasta Volkoren pasta, speltpasta, boekweitpasta, kamutpasta.
Witte rijst Zilvervliesrijst, wilde rijst, gierst, haver, quinoa, amarant.
Witte (tarwe)bloem Volkorenmeel, boekweitmeel, amandelmeel, speltmeel.
Maaltijdsauzen (pakjes, zakjes, potten) Zelf bereiden van sauzen (zonder suiker).
Gewone aardappel Aardpeertjes, pompoen, zoete aardappel (bataat), pastinaak, biologische aardappel.
Frisdranken, vruchtensappen, gezoete zuiveldranken. Water, (kruiden)thee, groentesap, ongezoete zuivel, ongezoete amandelmelk.

 

Tip 7. Combineer met vetten, vezels en eiwitten.

Pure suiker en snelle koolhydraten worden heel snel opgenomen in je bloed, maar combineer je deze met vetten, vezels en/of eiwitten, dan gaat dit een stuk trager. Bijvoorbeeld: (pure) chocolade met noten (bevat ook vet, vezels en eiwitten) of brood met zaden (bevat ook vezels en eiwitten). Maar ook het regelmatig eten van peulvruchten (bonen, linzen, doperwten, kikkererwten) en veel groente en fruit helpt hierbij.

 

Choco-rots2

 .

Tip 8. Kies ook eens andere tussendoortjes

Kies vaker voor een ei, noten, combi noten/zuidvruchten of pure chocolade (>70% cacao) als lekker tussendoortje in plaats van (ontbijt)koek, Sultana’s, zoete mueslirepen of snoep. Of natuurlijk fruit of rauwkost.

 

Tip 9. Bewegen, rust en slaap

Bewegen, op tijd je rust nemen en voldoende slaap dragen ook bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

 

Gerelateerde blogs

 

Welke tip ga jij direct toepassen?

Met al deze tips en tricks, zal je merken dat je bloedsuikerspiegel veel meer in balans komt. Welke 1-2 zijn voor jou het gemakkelijkst direct toe te passen in je leven?

 

2 thoughts on “9 Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Bloedsuikerspiegel deel 2.

  1. Chocolade is niet per se slechts voor je bloedsuikerspiegel, vooropgesteld dat het om zo puur mogelijke chocolade gaat. De allerpuurste chocolade smaakt wellicht heel bitter. De smaakbeleving is echter heel anders wanneer je hem niet knabbelt, maar op de tong laat smelten.
    • Hi Natalie, dat klopt inderdaad. Daarom zie je in het alternatieven lijstje ook chocolade met meer dan 70% cacao staan. Bijkomend voordeel is ook dat de pure, wat bitterder smaak, ook meer smaakbeleving geeft waardoor je ook eerder verzadigd bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *