09 jan

Brrr….. griezelen van vet

brrrr vet Vette mayo, grote klonten boter, vette vellen aan de kip, een plas olie in de pan, slagroom door een saus, vetparels in de soep, boter op brood. Toen ik boulimia had moest ik daar allemaal niets van weten. Want van vet, daarvan word je …..natuurlijk VET. Moddervet. Vet, daar griezelde ik van, ik werd al misselijk bij de gedachte. Bovendien vet, dat heb je nergens voor nodig had ik bedacht.

Dus ik ging voor mager. Magere yoghurt, het droogste borststukje van de kip, ik bakte vlees (magere tartaartjes) zonder extra vet, at brood zonder boter, maakte dressing zonder olie en ging vette sauzen en gerechten uit de weg. Nergens voor nodig die vette troep. Snapte werkelijk niet waarom andere mensen dat niet zagen. Maar ja, ik had een eetstoornis en zij niet. Dus wie was nu gek?

 

De waarheid over vet

Pas toen ik ging herstellen van mijn eetstoornis, kwam ik achter de waarheid over oliën en vetten en deze was een stuk genuanceerder en ook totaal anders dan ik dacht. Inmiddels heb ik mijn angst voor vetten overwonnen. Ik deel graag wat ik nu weet over vetten. Allereerst maar eens waarom we vet nodig hebben.

 

Je kunt niet zonder vetten!

Je lichaam heeft vetten nodig om te kunnen functioneren. En die moet je voornamelijk uit je voeding halen. Maar dan wel de juiste vetten in de juiste balans, daar gaat het om. Een gezond vetpercentage voor mannen is, niet schrikken hoor, zo’n 10-20% en voor vrouwen 20-35% (afhankelijk van je leeftijd).

  • Vetten vormen een beschermlaagje om je cellen.
  • Je hersenen bestaan voor 60% uit vet. Je stemming, je concentratie, je geheugen, je vermogen om informatie op te nemen en je intelligentie zijn allemaal afhankelijk van vetten.
  • Vetten zorgen ervoor dat je snel kunt nadenken. De zenuwen zijn allemaal bedekt met een dun laagje vet (zoals de plastic huls om een elektriciteitskabel). Hierdoor kun je zo snel denken.
  • De juiste vetten zijn nodig ter ondersteuning van je stofwisseling, immuunsysteem, hormoonhuishouding en je energie.
  • Vetten leveren onmisbare vetzuren (alfa linoleenzuur en linolzuur) en zijn nodig voor de opname van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
  • Vetten leveren energie en zorgen voor een verzadigd gevoel.

 

Het gaat mis als je te weinig (gezonde) vetten gebruikt

Als je te weinig vetten binnenkrijgt gaat het in je lichaam net als met een auto die onvoldoende brandstof of olie heeft. Die gaat sputteren en stotteren en vooral ook overmatig slijten. Je hebt minder energie doordat je hormoonhuishouding niet meer klopt, je kunt minder helder nadenken en je concentreren. Je spijsvertering raakt van slag en je lichaam gaat dan zelf ook alles in het werk zetten om andere voedingstoffen om te zetten in vetten (bijvoorbeeld koolhydraten) waardoor je juist zwaarder wordt. Toen ik na mijn boulimia eindelijk voldoende en gezonde vetten ging gebruiken voelde ik me fitter en sterker, ik at meer maar kwam ook op een gezond en stabiel (zelfs lager) gewicht terecht.

Wil je weten wat nu gezonde vetten zijn, lees dan verder.

 

Waar griezel jij van?

Griezelen van vet. Dat deed ik toen ik boulimia had. Hoe kijk jij naar vetten of andere voedingsmiddelen? Welke voedingsmiddelen ga jij uit de weg? En waar griezel of gruwel jij van? Deel je reactie of vraag in het reactieveld hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *