03 okt

Muziek om te huilen

muziek om te huilenGevoelens en emoties. Hoe vaak druk je ze niet weg. Verstop je ze omdat het even niet uitkomt. Verdoof je ze met niet eten of juist eetbuien, met drank, drugs of hard werken. Omdat de emoties en gevoelens je verwarren of van slag brengen. Omdat je er geen raad mee weet. Wat zou het fijn zijn als je ze wel een plek kunt geven, als je ermee zou kunnen leren omgaan en ze kunt gebruiken om voluit te leven.

In dit blog gaat het over een oplossing die hierbij kan helpen: muziek. Lees waarom, laat je tranen stromen bij negen tranentrekkende nummers en deel jouw eigen muziek om te huilen.

Muziek

Ik ben nogal aan het treinen de laatste weken en naast werken, lezen, whatsappen, twitteren en facebooken heb ik in de trein ook weer de magie van muziek ontdekt. Terwijl landschappen en steden aan me voorbij trekken, luister ik naar muziek. Ik ervaar hoe anders de treinreis wordt als opeens Franse chansons klinken, opzwepende ritmes zich vermengen met de cadans van de trein of als ik luister naar de teksten van muziek die me raakt. Muziek van nu of juist van vroeger. Muziek die me vrolijk maakt, melancholiek, me tot nadenken stemt, me ontspant, ontroert en soms aan het huilen brengt. En al luisterend naar die muziek op mijn iPod, besefte ik wat een grote rol muziek in mijn leven speelt bij het inslaan van nieuwe wegen, belangrijke keuzes in mijn leven en het verwerken van emoties.

Muziek om te huilen

Afgelopen week realiseerde ik me dat op cruciale momenten in mijn leven muziek me bewust maakte van situaties, verlangens, emoties en keuzes die ik te maken had. In die periodes draai ik eindeloos achter elkaar bepaalde liedjes. repeat – repeat – repeat. Omdat ik niet genoeg kan krijgen van de melodie, de tekst of een combinatie ervan. Soms zo geraakt, boos, bang of verdrietig dat ik soms zelfs niet meer in staat was mee te zingen van de brok in mijn keel en de niet te stelpen stroom tranen. Verdrietig, mooi en zo waar tegelijk. Nu realiseer ik mij hoe muziek mij door mijn leven heen heeft geholpen.

Mijn muziek om te huilen

1. “Ik wil terug naar de kust” – Maggie Magneal (1976)

Mijn absolute douche favoriet. Als puber stond ik dit al eindeloos te zingen en neuriën en nog steeds schieten hiervan de tranen in mijn ogen vooral als Maggie Magneal zingt “Ben me niet bewust van de dreiging dat daar mijn jeugd voorbij ging”.

2. Edelweiss – De Sound of music

De kinderen verklaren me voor gek. Vinden het een suf nummer maar mijn ogen schieten vol zodra ik de eerste noten hoor. Misschien jeugdsentiment. Maar ik denk eerder het besef van de grote omwenteling in het leven van de Von Trapp’jes (afscheid van Oostenrijk en een onbekende toekomst tegemoet) en dat herinnert me aan de cruciale wendingen in mijn eigen leven.

3. Tchaikovsky: Violin Concerto i De major op.35

Ik zal een jaar of 20 zijn geweest en liep door Amsterdam. Op de Dam stond een megagroot scherm met daarop een Japanse die dit vioolconcert van Tchaikovsky speelde. Het greep me, ontroerde me en dat doet het nog steeds. Deze versie wordt ook gespeeld door een Koreaanse violiste. Prachtig!

4. Morgen is ze Weg – Acda en de Munnik

De tekst slaat op een relatie, maar hielp mij mijn baan op te zeggen en voor mezelf te beginnen toen ik me gevangen en zeer ongelukkig in mijn werk voelde. “Ze is van buiten nog zo sterk maar zo moe van binnen” en “Morgen is ze weg”. Weken achter elkaar gedraaid in de auto voordat ik het besluit nam. Met alle tranen die daarbij hoorden.

5. When winter comes – Chris de Burgh

Het lied van mijn bevrijding in het weekend dat ik leerde van mezelf te houden van het album “Road to Freedom” van Chris de Burgh. En vrijheid bracht het.

6. Tegen de tijd – Huub van der Lubbe

Het liedje dat mij (overigens ook in de trein) liet beseffen dat mijn huwelijk over was. Dat het voorbij was en dat het niet meer te repareren was. En bij “Geen boom is zo oud dat geen tak een keer splijt” dacht ik elke keer “Dat is waar”. God, wat heb ik gehuild met hulp van dit lied.

7. Lef – Karin Bloemen

Regelmatig draai ik dit lied op moeilijke beslismomenten. “Iedere dag heb je opnieuw de keus. Ren je door of gooi je rigoreus je bestaan overhoop….” en zo is het ook. Het helpt mij om te doen wat voor mij goed is.

8. In your light – Jon Allen

En dan opeens is daar die woest aantrekkelijke man in mijn leven die me laat beseffen hoe mooi echte liefde is. “I did’nt know that I could feel this way”.

9. Take your time girl – Niels Geusebroek

De tranen biggelden over mijn wangen toen ik in de auto op weg naar een intervisieweekend dit nummer hoorde net op het moment dat ik Vrij van Eetstoornis begon. “Take your time girl and hold on to love” representeert alles van hoe ik kijk naar hulp bieden bij eetstoornissen. Op jouw eigen moment, in jouw eigen tempo, ik ben er voor je als en zo lang je me nodig hebt.

Muziek in plaats van eetbuien 

Ik was me eerlijk gezegd tot afgelopen week niet helemaal bewust van de emotie-regulerende kracht van muziek. Had ik dat maar geweten toen ik een eetstoornis had! Wat had het gescheeld als ik toen muziek had gebruikt in plaats van diëten en eetbuien om te leren omgaan met mijn emoties, stress, angsten, frustraties, onzekerheid en onvermogen om met de wereld om te gaan. Muziek in plaats van eetbuien. Dat klinkt goed. Ik zou zeggen, probeer het eens uit.

Deel jouw muziek om te huilen

Heb jij ook van die muziek die jou liet of laat huilen en die jou door moeilijke momenten helpt? Ik ben heel benieuwd. Deel jouw muziek in het reactieveld hieronder. Ik weet zeker dat jouw muziek ook anderen kan helpen.

28 thoughts on “Muziek om te huilen

 1. Ik zat vanmorgen op mijn fiets, angstig en gespannen op weg naar een afspraak. Kom binnen en ga zitten in de wachtruimte en welk nummer hoor ik?... juist deze. Even een traantje maar het gaf ook moed :-) ik moest vanmorgen dus ook meteen aan deze blog denken.
 2. Procol Harum - A Whiter Shade of Pale, live in De…: http://youtu.be/St6jyEFe5WM Mooi allemaal. Voor mij triggert deze uitvoering van Whiter Shade of Pale een combinatie van weemoedigheid en rust. De tekst is nog steeds onnavolgbaar, maar je wordt er in ieder geval niet vrolijker van.
 3. Thema Onedin Line Hier moest ik ineens aan denken dit laat mij huilen. (Luisterde ik met mijn opa en is op zijn uitvaart ook gedraaid) Ong namo gurudev namo - Gabi Cepariu En dit is een van de mantra's waarbij voor mij veel emotie vrij komt en wat mij tijdens de afgelopen 2jaar in mijn strijd tegen de eetstoornis heeft geholpen om rust te vinden en mijn emoties te leren voelen.
 4. Schitterende nummers Charlie! En nu ik toch met tranen in mijn ogen zit voeg ik er aan toe; Stef Bos en Amanda Strydom, Die taal van my Hart De Dijk, Kan ik iets voor je doen Simon and Garfunkel, The Boxer Karin Bloemen Geen kind meer
 5. Mooi geschreven en mooi om te luisteren, heerlijk even geen woorden maar muziek. Laat de tranen maar stromen. Het nummer van Claudia de Breij. Mag ik bij jou?
 6. Zo herkenbaar: muziek ontroert en helpt verwerken. Bij dit nummer ben ik nog iedere keer geraakt. Het is een nummer dat gedraaid werd op de begrafenis van een goede vriendin. Verdrietig maar dankbaar: Gracias a la vida van Mercedes Sosa.
 7. Bevlogen als vogels - 3J's Het is een nummer dat ik echt heel graag hoor. Het geeft mij op op een bepaalde manier rust maar soms ook kracht om door te gaan. Ik heb niet echt nummers waar ik bij moet huilen maar ik luister heel graag naar 3js en Nick en Simon vooral op de fiets of in de trein. Wat mij wel heel veel emotie geeft is muziek van yoga mantra's die kunnen mij behoorlijk raken op sommige momenten. Dit soort muziek luistert ik ook regelmatig. Maar mijn tranen laten gaan blijft een lastig punt hoor, ook al ben ik alleen op zo een moment, het gebeurt bijna niet.
  • Leuk die inspiratie. Kende dit nummer nog niet. En tranen, bij de een stromen ze gemakkelijk en bij de ander niet. Is ook geen must. Maar als je graag zou willen kunnen huilen en het lukt je niet, dan is het het onderzoeken waard om te kijken wat je tegenhoudt. M'n lief heeft 47 jaar lang niet kunnen huilen en hij had het gevoel te kunnen vliegen toen de tranen eindelijk doorbraken. Een bevrijding. Lees zijn verhaal in het blad Psychologie.
   • Wauw wat mooi om te lezen. Ik kon altijd heel makkelijk huilen en huilde om alles dus ja..... De huilebalk. Ik kan nog regelmatig huilen om dingen en dan gaat het heel makkelijk vooral als ik boos ben of bij angst maar huilen om echte emotie bij muziek of film nee dat dus niet. Vanmorgen was ik bij mijn maandelijkse meditatie workshop en daar kwam wel weer het gevoel van tranen tijdens een meditatie met mooie mantra en muziek maar het lukt me dan niet om de tranen te laten gaan en loop dan nog uren met een emotioneel gevoel. (Het is wel eens gebeurd dat de tranen wel komen)
 8. Zeer herkenbaar en leuk om te lezen en te luisteren! Graag deel ik ook mijn "tranentrekker": "Casta Diva" uit opera Norma. Prachtig, melancholiek, opzwellend tot bijna irritant en dan weer rustig. In periodes dat ik bezig was met allemaal onverwerkt verdriet gaf dit nummer ruimte aan al mijn wisselende gemoedstoestanden en kon ik dit nummer soms wel 10 x achter elkaar draaien. Had ook een cd gemaakt waar die 5 x achter elkaar opstond om zo in de auto te luisteren. Zie mijzelf ook nog in de schommel van een hele grote boom op een Franse camping luisterend naar dit nummer op mijn Ipod toen daar mijn grote Liefde kwam aangelopen. Dat is inmiddels alweer ruim 5 jaar geleden, samen zijn we een keer een weekend speciaal naar de Hongaarse Staats Opera in Boedapest gevlogen om daar de Opera Norma te bekijken en nu kan ik gewoon vanuit blijdschap hiernaar luisteren. "Casta Diva" uit opera Norma / Uitvoering Angela Gheorghia Ben benieuwd naar jullie muziek! Fijne dag, Wilhelmus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *