Boeken boulimia, eetbuistoornis, binge eating

In dit overzicht “boeken boulimia, eetbuistoornis, binge eating” vind je een greep uit de boeken die ik zelf heb gelezen over boulimia en de eetbuistoornis,  met daarbij mijn review.

Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia – Charlie Paludanus

Ik kan natuurlijk geen review geven over mijn eigen boek, dus laat ik dat over aan de lezers.

“Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia is een eerlijk boek over erkenning en herkenning. Het is geen verhaal dat over iedereen behalve jezelf gaat, het boek is aan en voor jou geschreven. Als lezer word je in stappen begeleid in het ontdekken van je eigen leef- en eetpatronen. Met behulp van eigen ervaringen, handige informatie en goede metaforen zet de schrijfster je binnen een paar hoofdstukken al op het juiste spoor. In dit boek kom je moeilijkheden én talenten tegen waarvan je niet wist dat je ze had. Op een praktische manier helpt het boek je daarmee zelf op (de) weg naar herstel. In “Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia” zitten opdrachten die je wél wil uitvoeren. Hierdoor sta je niet langer vanaf de zijlijn naar jezelf te kijken, maar doe je weer mee. Dit is het eerste ‘zelfhulpboek’ dat tijdens mijn herstelperiode van boulimia een verschil heeft gemaakt. En verschil moet er zijn.”
– Judith, 28 jaar – in herstel van boulimia.

“Was dit boek er maar geweest toen onze dochter midden in een eetstoornis zat…”
– ouders van een dochter die inmiddels hersteld is van boulimia.

“Dit is het mooiste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven. Het is een fantastisch hulpmiddel voor iedereen die, in welke mate dan ook, te maken heeft met eetbuien en daar niet meer meer door wil gaan. Ik heb het boek nog lang niet uit, er staat veel stof tot nadenken in, en het staat ook bol van oefeningen (die je graag wilt doen, dat in tegenstelling tot de oefeningen in veel andere ‘zelfhulp’ boeken waar ik meestal sceptisch tegenover sta. Trouwens, dit voelt niet als ‘zelfhulp’, Charlie praat tegen je, zij leidt je rustig door de pagina’s, bladzijde na bladzijde, je hebt totaal niet het idee dat je alleen aan het werk bent, nee, je doet het samen met haar!). Op iedere pagina ontdek ik wel een juweeltje: een mooie uitspraak, vergelijking, treffend voorbeeld, goed schema of helder advies. Een waarheid, een tip, een handvat, een beeld… Ik gun iedereen die eten gebruikt voor iets anders dan om jezelf te voeden en om van te genieten, dit boek. Zodat je weet dat het anders kan. Ik weet nu dat het mogelijk is.”
– Michèle, 46 jaar – in herstel van binge eating.

 

Een emmer kots in de kast – Charlie Paludanus

Ook hier omdat het over een boek van mij gaat, de recensies van anderen.

Stichting Weet – Nederlandse Patiëntenvereniging voor Eetstoornissen

Een emmer kots in de kast….in haar studententijd had Charlie Paludanus er eentje, stiekem natuurlijk. Het hoe en waarom lees je in haar blogs, gebundeld in een boek met gelijknamige titel. Paludanus heeft als twintiger zelf zeven jaar te maken gehad met boulimia nervosa en is inmiddels al weer jaren hersteld.

De afgelopen jaren schreef Paludanus korte artikelen over haar ervaringen van toen en nu, haar route naar herstel en voluit leven in plaats van overleven. Ze staat daarin ook stil bij de werking van een eetstoornis. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in je lichaam en in je brein? En hoe ontstaan eetbuien? Het boek staat boordevol praktische tips, adviezen en oefeningen. Variërend van negen tips om de kerstdagen door te komen, een yoga-oefening, omgaan met dwangen en elf redenen om de weegschaal de deur uit te doen.

Herkenbaar voor mensen met boulimia maar zeker ook lezenswaardig voor iedereen die in meer of mindere mate worstelt met eten. De blogs zijn uitstekend los van elkaar te lezen. Paludanus schrijft vlot, met de nodige zelfspot en weet de lezer positief te raken en te motiveren. Een fijn boek om in de kast te hebben, zeker in plaats van een emmer kots!

 

Stichting ANBN – Belgische patiënten- en familieorganisatie die zich inzet voor iedereen met vragen of zorgen rond eetstoornissen.

Boulimia en eetbuien, een ziekte waar heel veel mensen aan lijden maar er bestaat nog steeds een groot taboe om erover te praten. Niet in het minst omdat er veel schaamte is om ervoor uit te komen maar er is ook de angst voor onbegrip van mensen die er niet mee te maken hebben.

Charlie Paludanus kampte van haar 20ste tot haar 27ste met een eetstoornis waarvan de laatste 5 jaar met boulimia, een ernstige eetverslaving die het leven volledig kan beheersen. Toch is zij erin geslaagd om er vanaf te geraken en startte ze, na jaren in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, met haar praktijk ‘Vrij van eetstoornissen’. Ze schreef er ook een boek over. Ondertussen schreef ze ook talrijke blogs en het zijn die blogs die nu gebundeld werden in dit boek.

Het zijn echter niet zomaar gewone, dagdagelijkse blogs, integendeel. Deze blogs staan vol met tips en ervaringen om de eetstoornis vaarwel te zeggen. Geen enkel onderwerp dat betrekking heeft op deze ziekte wordt uit de weg gegaan. Het zijn ook ervaringsverhalen waarin iedereen die kampt met een eetstoornis zich zal herkennen. Geen saai boek dus met wetenschappelijke uitleg en dergelijke, maar een boek dat men altijd en overal kan inkijken op momenten dat men het moeilijk heeft.

Iedere blog geeft aan waarover het gaat en hoe men hier het best mee omgaat. De lay-out is mooi en duidelijk en nodigt uit om te lezen. Niet alleen voor diegene met een eetstoornis maar ook voor hun familie en omgeving, is dit boek een manier om meer inzicht te krijgen in de gedachten en handelingen van hun geliefden. Het is immers niet gemakkelijk om je als buitenstaander te kunnen inleven in hun (denk)wereld.

Ontwapenend, eerlijk en vooral moedig, zo kan je dit boek omschrijven. Met andere woorden, een echte aanrader!

.

Big Brother – Lional Shriver

Wat doe je als je je broer na vier jaar terugziet en hij is 110 kg zwaarder dan de laatste keer dat je hem zag. Zeg je dan dat je schrikt of doe je net of er niets aan de hand is en wil je koste wat kost laten zien dat je van hem houdt ongeacht zijn postuur en schranspartijen. Ga je het gesprek aan? Durf je vragen te stellen over hoe het zover gekomen is? Pas jij jouw eet- en leefpatroon aan zodat hij zich minder ongemakkelijk voelt of ga je angstvallig jouw grenzen bewaken? In hoeverre kun je hem kwalijk nemen dat hij niet wil afvallen, als jij zelf ook ruim 10 kg te zwaar bent? Als het jou al een opgaaf lijkt, wat moet het dan voor hem zijn? En als hij dan al wil werken aan zijn overgewicht, moet hij het dan zelf doen of ga jij hem helpen als ‘jouw broeders hoeder’? Wie is er dan eigenlijk verantwoordelijk?

Big Brother is een indrukwekkend en bij tijden ook benauwend, misselijk makend en confronterend boek. Over het totale verlies van controle tijdens de enorme eetbuien van broer. Maar ook over angst voor eten en het dwangmatig vasthouden aan controle, wegen en afmeten van eten. En over teleurstellingen als het bereiken van een doel je niet oplevert wat je had verwacht. Een boek niet alleen over eten en gewicht, maar ook over ingewikkelde familie- en relatiebanden, verwachtingen en ongewenste bemoeienissen tussen broers, zussen, ouders en kinderen. Goed geschreven, food for thought.

Lionel Shriver schreef dit boek naar aanleiding van haar broer Greg die op zijn 55ste aan de gevolgen van morbide obesitas overleed. Dit stelde Lionel voor de vraag en worsteling of zij zijn overlijden had kunnen voorkomen.

 

Boulimie en eetbuien overwinnen in 10 stappen – Johan Vanderlinden

Een veelbelovende titel van een zeer ervaren psycholoog-psychotherapeut op het gebied van eetstoornissen.

Ik houd van praktische boeken en qua stappenplan is dit er absoluut eentje. Alle belangrijke onderdelen komen in dit boek aan de orde. Naast een uitleg over boulimia, de symptomen, mogelijke oorzaken en vervelende gevolgen, is het vooral een praktisch boek met veel opdrachten en testen om zelf aan de slag te gaan. Hieronder de 10 stappen op een rijtje:

  1. Word je bewust van je probleem
  2. De lichamelijke gevolgen en risico’s uitsluiten
  3. Verken je motivatie en kies je doelstellingen
  4. Geleidelijk stoppen met eetbuien, braken en/of laxeren
  5. Tussentijdse evaluatie en het kiezen van nieuwe doelen
  6. Verkeerde opvattingen over jezelf bijsturen
  7. Je zelfvertrouwen vergroten
  8. Je lichaam positief leren waarderen
  9. Emoties leren herkennen, beheersen en communiceren
  10. Terugval voorkomen.

Praktische stappen dus en inhoudelijk goed. Helaas is de manier van schrijven wat afstandelijk. In de beschrijving van de eetstoornissen gaat het over “men” en wordt gesproken over “de patiënten”. Hierdoor lijkt het eerder een boek voor hulpverleners dan een zelfhulpboek. Terwijl dat wel de bedoeling is. Maar misschien is dat persoonlijk. Ik houd ervan om me direct aangesproken te voelen. Andere mensen vinden het misschien fijner om het meer van een afstandje te beschouwen. Verder is de vormgeving soms niet heel prettig en zijn er soms wel heel veel lijstjes en vragenlijsten die je door moet werken in de opdrachten. Opdrachten staan over meerdere pagina’s verdeeld waardoor het wat onoverzichtelijk/rommelig oogt en worden de opdrachten ingewikkelder dan volgens mij nodig zou zijn.

Maar de inhoud is praktisch en goed dus laat je niet weerhouden om dit boek te lezen en vooral te gebruiken in je weg naar herstel.

.

Die eetbuien – Judith Lagerwaard

Openhartig boek over het herstellen van een eetbuistoornis. Judith Lagerwaard, ervaringsdeskundige en ook jarenlang groepsbegeleidster bij Stichting JIJ beschrijft hier zonder terughoudendheid wat wel en niet helpend was in haar weg om zich hiervan te bevrijden. Met veel humor en eerlijkheid beschrijft Judith haar jarenlange gejojo, haar worsteling met eten én haar kledingkast die meer een kledingwinkel lijkt omdat alle maten er wel in te vinden zijn.

Tussen neus en lippen door vertelt ze ook over hoe gewicht haar sociale en liefdesleven beïnvloedt en hoe ze door jarenlang crashdiëten en eetbuien, niet alleen de controle over eten kwijtraakt, maar vooral zichzelf en haar eigenwaarde. Totdat ze beseft een andere weg te moeten gaan bewandelen. En ook die weg beschrijft ze in alle eerlijk- en openheid. Over het leren omgaan met triggers en junkfood. Over het loslaten van diëten en goed zorgen voor zichzelf. Over leren genieten van lekkers en ook gezond eten. Kortom, over helemaal zichzelf leren worden en zichzelf te leren waarderen voor wie ze is als mens.

Was in één keer de knop om? Had ze het licht gezien en ging het toen vanzelf? Nee, ook deze periode ging met vallen en opstaan. Judith beschrijft alles waar ze tegenaan liep en hoe ze hier doorheen is gekomen. Hard werken, maar met steeds meer de voldoening en een groeiend zelfvertrouwen. Ze beschrijft ook het 10-stappenplan dat haar hierbij heeft geholpen.

Aanrader dus dit boek. Het is helaas niet meer als nieuw boek te koop, maar ligt wel bij de bibliotheek en is regelmatig via verschillende media tweedehands te koop. Op de website van Judith kun je ook een groot deel van het boek lezen, net als informatie over de lezingen die ze geeft en gastblogs die ze schrijft.

 

Ik eet als niemand het weet – Jaap Spaans

Een compact (140 pag.) en praktisch boek speciaal over boulimia nervosa en wat je hier zelf kunt doen. Handig als je boulimia hebt of denkt te hebben, maar minstens zo handig voor de mensen om je heen om te snappen wat het is. Wat ik zo fijn vind aan dit boek is dat het duidelijk is, to the point is en tegelijkertijd ook ruimte geeft er een andere mening over te hebben of om ermee te doen wat voor jou werkt. Jaap Spaans doet dat op een hele vriendelijke, rustgevende, bijna liefdevolle manier waarbij ook gevoelens als onzekerheid, schaamte en walging er gewoon mogen zijn. De hoofdstukken die ik zelf het meest aansprekend vindt zitten in de tweede helft van het boek:

  • Wat zijn jouw doelen en motivatie om te herstellen?
  • Wat kun je doen (stap voor stap) om je gedrag te veranderen?
  • Wat kun je doen aan die rare gedachtes die je je hebt als je boulimia hebt?

Daarnaast wordt ook aandacht besteed over hoe je als gezin, vriend of vriendin iemand met boulimia kunt helpen. En bevat het boek allerlei praktische tips en oefeningen die je zelf kunt doen om inzicht te krijgen in je eetstoornis boulimia en hoe je je gedrag kunt veranderen.  

Het boek is ook verkrijgbaar als e-book.

 .

Liefde in plaats van chocola – Sara van Grootel & Judith van Gennep

Dit boek is niet specifiek voor mensen met een eetstoornis geschreven, maar kan je wel helpen om van je eetbuien af te komen en een stabiel eetpatroon en gewicht te bereiken.

Ben je een emotie-eter? Of meer zo’n type die helemaal los gaat als er hapjes op tafel staan (verleidings-eter of Bourgondier)? Of eet je juist vanuit gewoonte en moet er bijvoorbeeld altijd iets lekkers bij de televisie? Fenna Janssen legt in dit boek helder, overzichtelijk en met handige voorbeelden uit hoe deze patronen werken en waar ze vandaan komen. En helpt je vervolgens ook hoe je hiervan af komt. Door te leren voelen wat er met je is en waar je werkelijk behoefte aan hebt.

Daarnaast geeft ze inzicht in de vicieuze cirkel van lijnen en aankomen en praktische tips om hieruit te komen. Hierbij gebruikt ze heel mooi een model uit de transactionele analyse. Vaak kruipen we onbewust in de verongelijkte kindrol (“ik mag toch best wel wat lekkers?”) of juist in de veroordelende kritische ouderrol van onszelf (“dat was niet zo slim om weer te snaaien”). Terwijl juist je volwassen positie (verzorgend, bemoedigend, zoekend naar de oorzaak van en oplossingen voor problemen) je beter helpt om goede keuzes te maken.

Dit boek laat zien dat eetbuien onder controle krijgen, het meest effectief is om op een gezond stabiel gewicht te komen. Daarnaast helpt een stabiel eetpatroon dat je je hele leven vol kunt houden, vele malen beter dan het volgen van mode- of crashdiëten (je vind de voors en tegens van de bekendste diëten in dit boek). Fenna adviseert zelfs emotie-eters nooit meer te lijnen want dat roept juist eetbuien op.

Tot slot geeft dit boek fijne tips, voorbeelden en alternatieven hoe je het gezellig kan maken met vrienden of tijdens feestjes, zonder dat je hiervan aan hoeft te komen.

Het enige minpuntje van dit boek vind ik het tellen van calorieën wat juist controledrang en een obsessie kan oproepen. Maar als je hier overheen leest en vooral Fenna’s kwalitatieve eet- en leef adviezen opvolgt, dan heb je aan dit boek een geweldig boek wat je kan helpen om goed voor jezelf te zorgen, op een stabiel gezond gewicht te komen en je eetbuien achter je te laten.

.

Monster & Mo – Nooit meer op dieet – Monique Rosier

Monique Rosier heb ik door haar manier van schrijven direct in mijn hart gesloten. Wat een heerlijk boek. Haar oprechte verhalen als ervaringsdeskundige over haar worsteling met anorexia, boulimia en alles wat daar tussen zit. Met een gezonde dosis zelfspot en humor. Met eerlijkheid en verwondering. Zoveel herkenbare situaties en problemen (als je een eetstoornis hebt gehad en overwonnen zoals ik). En wat een hoeveelheid praktische tips, adviezen en denkwijzen! Ondersteunend. Relativerend. Spiegelend. Praktisch. En vooral ook met een hart dat overduidelijk op de juiste plaats zit. Warm en liefdevol.

En ik sta helemaal achter de Monique’s manier van Vrij Eten. Alles mag en in alle hoeveelheden die jij wilt hebben op dat moment. Echt wilt hebben. Alleen al doordat alles mag, kun je ontspannen en leer je ontdekken wat je echt wilt doen, wilt eten en waar je werkelijk behoefte aan hebt. Soms is dat geen eten, maar juist iets anders. Handig om daarachter te komen. De tips en voorbeelden in het boek van Monique zullen je daar zeker bij helpen.

Het enige minpuntje aan dit boek is dat je door de grote hoeveelheid tips die niet in een bepaalde volgorde in het boek staan, op een gegeven moment denkt “heb ik dat niet al een keer gelezen”. Maar goed, soms helpt dat juist om de boodschap nog een keer op een andere manier binnen te krijgen. Dus doe er je voordeel mee.

.

Op zoek naar een specifiek boek?

Niet gevonden wat je zocht? Of juist op zoek naar iets heel anders? Raadpleeg dan de boeken in de andere categorieën hieronder:

Of ga zelf op zoek naar boeken over eetstoornissen via deze deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *