13 jun

De kracht van de hefboom – hoe maak je de omslag naar herstel van je eetstoornis?


De kracht van de hefboom miniHoe kun je de omslag maken naar herstel als je boulimia of een eetstoornis hebt? Dat is de vraag die mij al jaren bezighoudt? Is er een knop? Een hefboom? Hoe zet je dan deze dan om? En vooral kun je dit proces ook versnellen? In dit blog vind je het antwoord op deze vraag.

Een eetstoornis is als een trein die maar doordendert

Als je een eetstoornis hebt, lijkt het alsof je in een trein zit die maar doordendert over een spoor waarop je niet meer wilt reizen en naar een bestemming waar je niet wilt aankomen. De enige manier om op een ander spoor terecht te komen is door een wissel om te zetten. Maar dat kost kracht. Veel kracht. Pas als je de hefboom hebt gevonden en deze met alle kracht die in je zit, hebt omgezet, ben je in staat om van spoor te wisselen. En de weg naar herstel te vinden. Een hefboom maakt het zware werk dus lichter. Maar vind ‘m maar eens.

Spoorwissel - een zware wissel

Wat is het keerpunt voor herstel van eetstoornissen?

Mensen vragen mij heel vaak wat mijn keerpunt was naar herstel van boulimia. Zat ik enorm in de put? Zat ik in een kliniek? Was ik depressief? Kon ik niet dieper zinken? Was ik uitgemergeld? Kon ik niet meer functioneren? Nee, niets van dit alles. Gekker nog, ik weet me niet eens precies het moment van de ommekeer te herinneren zoals andere mensen met een eetstoornis soms wel exact kunnen. Bij mij was het in ieder geval geen moment, maar een periode.

Het was alsof er steeds een druppel in de emmer viel. En langzaam druppelde die emmer vol. Het einde was bereikt. Ik wilde niet meer verder op deze manier. Ik wilde niet nog jaren of misschien voor altijd maar half leven, bang zijn voor eten, slecht voor mezelf zorgen en oneerlijk zijn naar mezelf en anderen. En het begon me steeds meer te dagen wat ik dan wel wilde. Namelijk vrij leven. Onbevangen. Eerlijk naar mezelf en anderen. Niet meer in die cocon, die gevangenis van boulimia. Met alle nare dingen als eetbuien, braken e.d. die daarbij horen. Ik was me heel bewust hoe het met me was. Het was erg! Eindelijk kon ik het toegeven aan mezelf.

En …… ik was me heel erg bewust dat ik zelf degene was die moest veranderen. Dat niemand anders dat voor me kon doen. Alleen ik kon keuzes maken over wel of niet eten, over wel of niet doorslaan en over wel of niet overgeven. 

En zo vond ik de hefboom die krachtig genoeg was om de wissel om te zetten en op een ander spoor terecht te komen. De hefboom bestaat uit vier logische stappen:

1. Acceptatie of in ieder geval bewustzijn hoe erg mijn situatie was.

2. Weten wat ik niet meer wilde. Daar wilde ik “weg van”.

3. Weten wat ik wel wilde: mijn doel. Daar wilde ik “naar toe”.

4. Ik had door dat ik zelf degene was die in actie moest komen.

De kracht van de hefboom

De hefboom: 4 essentiële stappen voor  verandering

Jij kunt ook de kracht van jouw hefboom gebruiken om te herstellen van je eetstoornis. En die hefboom activeer je in vier stappen. Deze vier stappen zijn universeel voor iedere verandering die je in je leven doormaakt en ze kunnen niet zonder elkaar. Samen zijn ze de hefboom die grote veranderingen tot stand kan brengen. Je motivatiebronnen voor herstel. Je kunt niet zonder deze vier.

1. Acceptatie

Zolang je geen probleem ervaart, je er niet bewust van bent, zolang je huidige gedrag je meer voordelen dan nadelen oplevert, heb je geen enkele reden om te veranderen. Waarom zou je? Pas als je beseft waar je staat en dat je een probleem hebt, sta je open voor verandering.

2. Weg van

Weten wat je niet meer wilt is een enorm sterke krachtbron, de duwende kracht. Hier wil je je tegen afzetten: “dit nooit meer”. Je hier tegen afzetten geeft energie en kracht richting de toekomst. Als je je niet bewust bent van wat je niet meer wilt, dan mis je dus ook de kracht om in beweging te komen. Dan blijf je onbewust doen, wat je altijd al deed.

3. Naar toe 

Als je niet weet wat je wel wilt, als je niet nadenkt over hoe jij je leven wilt leven in de toekomst (na je herstel), dan blijf je hangen op het kantelpunt van de hefboom en is de kans groot dat je terugglijdt naar af. Weten wat je wel wilt geeft richting aan waar je heen wilt ( de stip aan de horizon). Het doet je verlangen naar hoe mooi het kan zijn. Het doet je weer opstaan op het moment dat je struikelt of bent gevallen. De toekomst lonkt en daarmee is het de krachtigste trekkende kracht die je je maar kunt wensen. Lees ook het blog “5 Tips hoe je doelen stelt” hoe je je doelen scherp kunt formuleren.

4. Zelfregie

De laatste bepalende factor is het besef dat je het zelf moet doen. Hoe vaak je ook verlangt dat iemand ander het van je overneemt, hoe zwaar het soms ook is, welke hulp je ook krijgt. Jij bent steeds degene die zelf weer op moet staan. En dat kun je ook. Met de kracht van wat je niet meer wilt als steuntje in je rug en de lonkende kracht van je toekomstdoel.

Kun je het keerpunt sneller bereiken? 

Wat helpt nou om dat kantelpunt naar herstel sneller te bereiken? Daar heb ik al vaker mijn hoofd over gebroken en het veel met andere hulpverleners en ervaringsdeskundigen over gehad. Mijn knop heb ik in mijn eigen tempo bereikt maar daardoor heeft het wel vijf jaar geduurd voordat ik ging herstellen. En het blijkt dat hoe korter je een eetstoornis hebt, hoe sneller je ook weer herstelt. Dus ik hoop eigenlijk dat jij zo snel mogelijk jouw hefboom kunt activeren. Hoe?

Stel jezelf de volgende vier vragen

(download het invulblad met uitgebreidere instructie hiervoor via deze link).

1. Wil ik altijd op deze manier blijven leven? Zoals het nu is?

2. Wat wil je niet meer?

3. Wat wil je wel? Hoe wil jij je leven leven? Wat is jouw doel?

4. Wat is de eerste stap die je kunt gaan zetten? Wie of wat kan jou hierbij helpen?

Deel jouw antwoorden op de vier vragen in het reactieveld hieronder en je hebt de eerste stap al gezet!

En ben je al hersteld van je eetstoornis, dan help je enorm door te laten weten wat jouw kantelmoment was. Wat maakte dat jij de ommekeer hebt kunnen maken en wat of wie heeft jou hierbij geholpen?

11 thoughts on “De kracht van de hefboom – hoe maak je de omslag naar herstel van je eetstoornis?

 1. Hallo Charlie, Via een vriendin kwam ik op je site terecht!!! Ruim een maand geleden kwam bij mij de ommekeer...........opgenomen in het ziekenhuis!!! Mijn Lichaam was op na 36 jaar boulimia........de hefboom is omgeslagen naar de goede kant. De oorzaken weet ik allang maar zat zo vast in de gewoonten van mijn verslaving en zal zeker nog aandacht besteden aan al die stemmetjes in mij die mij van dienst waren maar eigenlijk steeds meer overbodig zullen worden in de toekomst. Ga nog wel in behandeling........het belangrijkste is dat ondanks ik nu 50 ben en best wel de gevolgen ondervind van een langdurige eetstoornis als boulimia, ik toch vertrouwen heb in mezelf om voorgoed uit die cocon die jij zo mooi beschrijft durf te stappen om de wereld tegemoet te treden en voor mezelf te gaan staan, hoe fragiel en kwetsbaar hier ik ook nog in ben. Dank voor je mooie Web-Site met toegankelijke en motiverende informatie en tips. Groetjes Christine
  • Hi Christine, Wat een heftig keerpunt heb jij bereikt maar wat ontzettend fijn dat je daar nu na zoveel jaar bent gekomen. Ga inderdaad staan voor jezelf met alles dat daarbij hoort en leef. Heel veel succes met je vervolgstappen en ontzettend leuk dat je profijt hebt van de tips en info op mijn site. Groet, Charlie
  • Goh Christine....wat herkenbaar! Ik ben 52 jaar en nog steeds last van m'n eetstoornis. Het laatste half jaar zit ik weer midden in de eetstoornis! Bijna niets te vinden over oudere met een eetstoornis. Hoe is het toch mogelijk dat ik altijd weer in die verdomde eetstoornis valkuil val! Hoe is het jou gelukt? Groetjes, Jos
 2. Hey! Wat een enorm leuke blog heb je. Met goede tips! Ik wou dat ik deze tips ook in de praktijk kon toepassen, maar ik zit helaas nog te diep vast in mijn eetstoornis. Het enige aan wat ik kan denken zijn calorieën, eten en compenseren. Ik weet dat de weg naar herstel bij mezelf begint maar het lukt me niet de weg in te slagen. Ik wil herstel, en weet dat het zo niet verder kan maar kan de controle van sporten en calorieën tellen bv niet los laten, en vanaf ik daar weer op ga focussen begint de vicieuze cirkel weer. Ik lees, en zoek tips, maar weet niet hoe en het is een doodlopend straatje. Je mag trots zijn op jezelf dat je het hebt overwonnen. Ik hoop dat ik dat op een dag ook kan. X
  • Hi B, dat je zoekt, leest en probeert is al een hele stap. En je bent je al heel bewust dat je eetstoornis diep zit. Kan me voorstellen dat je ervan baalt dat je er nog niet bent, maar iedere stap in de goede richting is er één. En die zet je door te onderzoeken. Het is mogelijk dat de voordelen van je huidige gedrag op dit moment nog te groot voor je zijn waardoor je de omslag naar een nieuwe toekomst nog niet kunt maken. Houvast, bescherming, zekerheid, onderliggende overtuigingen? Heb je al eens onderzocht wat het je oplevert? Je huidige gedrag is een overlevingsmechanisme dat ooit ergens in jouw leven is begonnen. Als je dat zomaar loslaat, ben je je houvast, je reddingsboei kwijt. Het is dus heel normaal dat dat niet 1-2-3 gaat. Snappen hoe jouw reddingsboei in elkaar zit, helpt je ook nieuwe oplossingen te zoeken. Waar probeert jouw eetstoornis-deel jou voor te beschermen. Of wat probeert deze voor je te bereiken? In het blog Eetstoornis, Monster of Maatje? lees je hier meer over. Het kan ook zijn dat je nog onvoldoende beeld en gevoel hebt van hoe jouw toekomst (zonder eetstoornis) eruit zou kunnen zien. En als je dat niet hebt, dan mis je de "lonkende kracht" van de hefboom. Is dat het geval dan helpt het om hier tijd in te stoppen en over te dromen. De "Wonder-oefening" kan hierbij helpen: - Neem een half uur tot een uur voor je zelf. - Doe een paar minuten wat rek en strek oefeningen - Ga rustig zitten op een plekje waar je je prettig voelt - Stel je voor dat er vannacht een wonder is gebeurd en dat wat je niet voor mogelijk had gehouden werkelijkheid is geworden. Je bent helemaal vrij. Dat waar je vroeger last van had, is er niet meer. Je kunt alles doen wat je wilt. - Stel jezelf dan de volgende vragen: - Waar zou je zijn en met wie? - Wat zou je dan doen? - En als je dat dan allemaal kunt, welke kwaliteiten heb je dan? - Wat geloof je dan als je zo helemaal vrij kunt leven? Over jezelf en over je leven? Je kunt deze vragen voor jezelf verkennen en beantwoorden. Maar soms helpt het als een vriendin of therapeut of coach (ik weet niet of je hulp hebt) je hierbij begeleidt. Visualiseren door te tekenen, plaatjes erbij te zoeken, kan je toekomstbeeld ook concreter voor je maken. Tijd besteden aan wat je verder nog leuk en belangrijk vindt in het leven, helpen ook hierbij. Meer hierover in Blog "Alles wat je aandacht geeft groeit" Hoop dat je hiermee verder kunt. Weet in ieder geval dat als ik kan herstellen, jij het ook kunt. X, Charlie "Zelfs een reis van 1.000 mijl begint met een enkele stap" (wijsheid - Lao Tse - Chinees Filosoof - 600 jr V.C)
 3. Het was wel even schrikken maar niet onbekend. Gelukkig heb ik het snel in de gaten gehad deze keer en is de 'knop' weer snel om. Ik ga er nu weer gewoon voor!
 4. Wauw wat mooi, duidelijk en overtuigend geschreven. Bij mij was de hefboom er ook wel duidelijk maar afgelopen week helaas na een lange goede periode is de hefboom toch even zijn kracht verloren en is het weer finaal misgelopen en dus echt een duidelijke misstap begaan (helaas meer dan 1 keer .....) Baal echt enorm maar ga er nu gewoon weer voor en weet dat het me gaat lukken! Deze blog gaat daar zeker weer bij helpen. Groetjes jolanda
  • Hi Jolanda, ja vaak gaan de dingen zo. Twee stappen vooruit en dan opeens drie achteruit. Balen en soms ook schrikken. De hefboom helpt je dan om je koers vast te houden en geeft je weer de kracht op te staan en je pad te vervolgen. Fijn dat deze jou ook helpt om de draad op te pakken. Iedere keer een stap verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *