27 jun

Alles wat je aandacht geeft groeit – 5 tips om je leven een nieuwe wending te geven

Do more of what makes you happy colour

Ben jij, net als ik toen ik boulimia had, ook hele dagen bezig met eten, gewicht, eetbuien en compenseren? Pas dan op. Want Aristoteles zei heel lang geleden al: “Alles wat je aandacht geeft groeit”.  En als al je aandacht in eten, gewicht, eetbuien en compenseren gaat zitten, dan weet je al wat er gaat groeien………….. Tijd dus om je aandacht en energie op andere dingen te richten. In dit blog 5 inspirerende tips die je leven een nieuwe wending kunnen geven.

 

 

 

Alles wat je aandacht geeft groeit – Aristoteles 384-322 v.C

Dit is een van de universele wetten van het leven. Hoe meer aandacht je aan iets schenkt, hoe meer je hier van zult krijgen. Hoe meer je deelt hoe meer je krijgt. En aan hoe meer mensen je laat weten waar je mee bezig bent, hoe eerder zij jou ook zullen tippen over dingen die hiermee te maken hebben: een artikel dat ze hebben gelezen, een film die hebben gezien, een persoon die jou kan helpen. Alles wat je aandacht geeft groeit.

5 Tips om optimaal te profiteren van deze universele wet

 

1. Richt je op wat je wel wilt 

De universele wet is dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt zowel voor de positieve dingen als de negatieve. Dus pas op: als jij je focust op wat je niet wilt, is dat juist wat je krijgt. Dit is het bekende verhaal van de roze olifant waar je niet aan mag denken (waar denk je nu aan?). Maar let ook maar eens op bij ouders die hun kinderen op deze manier corrigeren “Anne, niet op de trap klimmen” En wat doet Anne? Ja, in een rechte lijn naar de trap.

Dus richt je op wat je wel wilt: formuleer het positief . Dus Anne kun je beter vertellen dat ze bijvoorbeeld met het speelgoed uit de kist mag spelen. En als je “niet wilt vallen met een dienblad vol met glazen” kun je beter tegen jezelf zeggen “Ik breng de glazen veilig naar die tafel”. En in dit kader is “Ik wil geen eetbuien meer” dus ook niet zo’n handige…….

 

2. Maak een “Hier-word-ik-vrolijk-van-lijstje”

Maak eens een lijst van wat je allemaal ontzettend leuk vindt, waar je blij of vrolijk van wordt en waar je van geniet. En vooral waar je nog veel meer van zou willen hebben.

Things I love

Waar ik vrolijk van word is bijvoorbeeld: m’n lief, familie, eten met vrienden, humor, reizen, koken, me afvragen waarom dingen zijn zoals ze zijn, film, design, mensen kijken, fietsen, diepgaande gesprekken, theater, ingewikkelde dingen simpel maken, wandelen, lachen, trainen, coachen, fotograferen, lezen, buiten zijn, nieuwe dingen ontdekken, op een terrasje zitten met een lekker wijntje, in een hangmat liggen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waar word jij vrolijk van? Wat vind jij leuk?

 

 

3. Maak een “Bucket List”

Ken je de film “The Bucket List” met Jack Nicholson en Morgan Freeman? Zo niet, kijk of je er nog een keer naar kunt kijken. Een aanrader. Hoe dan ook, een Bucket List is een lijst met dingen die je ooit in je leven nog wilt doen of beleven. In ieder geval voordat je doodgaat. De naam bucket komt van de uitspraak “Kick the Bucket” wat een Amerikaanse uitspraak is voor doodgaan. Vandaar dat mensen de term “Bucket List” zijn gaan gebruiken. Maar je kunt ook denken dat dit een lijst is met dingen die je zou willen doen als je een miljoen gewonnen zou hebben en nooit meer zou hoeven werken.

Op de mijne staat bijvoorbeeld: New York, Tibet, Pelgrimstocht naar Santiago….

Wat is jouw “Bucket List”?

Maak een lijst met alle gekke, ondeugende, zinvolle, spannende, uitdagende, onverwachte, vreemde, zinloze, nieuwe, creatieve, onbelangrijke, etc. dingen die jij ooit in je leven nog wilt doen en beleven. Inspiratie nodig? Er is zelfs een speciale site waarop je je bucket list kunt zetten en ook duizenden ideeën van anderen vindt.

Sowieso al leuk om te doen. Maar stel je eens voor hoe het zou zijn als je er elke keer een kiest om ook echt te gaan realiseren? Ik zou bijna zeggen “Hoe cool is dat?” wat ik elke dag een keer of wat hoor op televisie, maar dat vind ik zo’n domme opmerking (ja, maar toch gemaakt :-)).

 

4. Maak een lijst van wat je nog wilt leren of onderzoeken

Ja, ik ga nog even door met lijsten van dingen waar je je aandacht op zou kunnen richten. Een van mijn favorieten. Ik ben gek op nieuwe dingen ontdekken, leren en ontwikkelen. Misschien geldt dat voor jou ook. Maak ook een lijst van alles wat je nog zou willen leren of uitzoeken.

Ik zou bijvoorbeeld toch echt nog wel eens vrijuit willen leren zingen (zonder schroom) of zweefvliegen en ergens zou ik ook nog wel een keer viool of saxofoon willen leren spelen.

Wat is jouw lijst van dingen die je wilt leren en ontdekken?

 

5. Wat wil jij aandacht geven? Deel je favoriete top 5.

Je kunt nu al direct profiteren van de kracht van Aristoteles. Deel jouw favoriete top 5 (meer mag ook hoor) van de lijsten die je hebt gemaakt. Hiermee groeit direct de kans dat deze dingen waarheid worden. Want alles wat je aandacht geeft groeit. En alles wat je deelt met anderen groeit nog harder.

Dus waag je kans en deel jouw dromen en doelen via het reactieveld hieronder.

 

3 thoughts on “Alles wat je aandacht geeft groeit – 5 tips om je leven een nieuwe wending te geven

  1. 5 dingen die nog zou willen. *Reis naar India en Nepal maken (dit gaat als het allemaal goed gaat komend jaar gebeuren) *Een nieuwe studie doen. *Studie/cursus (nacht)fotograferen *Leren lekker (Indisch) koken *Een taalcursus volgen (Pools ofzo) gewoon iets anders :-) Maar ook heel graag gewoon doen wat ik wil op een dag zonder na te denken gewoon doen en zeggen wat ik wil zonder schaamte of excuus...... Of gewoon als toen ik kind was lekker buiten spelen, belletje trekken, boompje klimmen enz gewoon lekker kind zijn. Dat zou echt heerlijk zijn denk ik haha Maar het liefste wil ik weer mezelf kunnen zijn zonder na te denken over alles zoals eten en wat mensen van mij denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *