03 nov

5 Tips hoe je doelen stelt om te herstellen van je eetstoornis

Over durven dromen van een toekomst zonder eetstoornis schreef ik al in mijn blog “Wat hielp mij van mijn boulimia af?” Maar hoe doe je dat nu in de praktijk?

1. Als je niet weet waar je naar toe gaat, leidt iedere weg daar naartoe!

Ken je het verhaal van Alice in Wonderland van Lewis Carol? Waarin Alice die in Wonderland verzeilt raakt, vol verwondering rondkijkt en op een gegeven moment de weg vraagt aan Kat.

‘Kunt u mij alstublieft de weg wijzen?’
 vraagt Alice aan Kat
‘Dat hangt er nogal vanaf waar je heen wilt’, zei Kat.

‘Dat kan me niet zoveel schelen ..’, zei Alice.

‘Dan doet het er ook niet toe welke weg je neemt’, zei de Kat.

‘…Als ik maar ergens kom’, legde Alice uit.
‘Oh, dat lukt zeker’, zei de Kat, ‘Als je maar lang genoeg doorloopt’.

Zolang je niet weet waar je naar onderweg bent, leidt iedere weg je daarnaar toe. Als je dat fijn vindt, geniet er dan van. Als je echter iets wilt veranderen of bereiken, begin dan eens met te bedenken wat je zou willen.

2. Droom als een kind.

De meeste kinderen durven vrijuit te dromen zonder zich te laten weerhouden door praktische bezwaren en onmogelijkheden. Van reizen naar de maan, van kastelen en avonturen, van miljonair zijn en alles kunnen doen wat ze maar willen. Kijk eens met de onbevangenheid als een kind en stel je voor hoe je leven eruit zou zien als niets je in de weg staat. Als alles mogelijk is, inclusief een leven zonder eetverslaving. Durf te dromen!

3. Je hindernissen zijn niet je doel.

WildwaterIk heb een aantal jaren aan wildwaterkajakken gedaan. Op woeste rivieren met smeltwater in het vroege voorjaar, gevoed door machtige regenbuien in de herfst of in de zomer met bergen water uit stuwmeren. Waarbij ik in zo’n klein gekleurd bootje mijn weg moest banen door heftige stoomversnellingen, langs megagrote plotseling opdoemende rotsen en afdalend over soms gevaarlijk steile passages met kolkende watermassa’s. Met de adrenaline en angst soms gierend door mijn lijf!

Soms lukte het me moeiteloos en heelhuids door zo’n heftige passage te varen. Maar vaak zat ik ook midden op een rots, draaide om mijn as, ging achterwaarts de stroomversnelling af of kiepte om in de woeste golven en kwam pas na tientallen meters al adem happend weer boven water. Totdat ik doorhad wat ik deed. Terwijl ik de rivier afdaalde was ik namelijk alleen maar gericht op wat ik NIET wilde. Ik wilde NIET op de rotsen en ik wilde NIET omslaan. En wat gebeurde er? Juist. Ik ging midden op de rotsen en sloeg om.

Pas toen ik mij ging richten op wat ik WEL wilde, kreeg ik grip op het kajakken en werd het spel met de elementen leuk. Waar ik me op richtte? Op de ruimte met voldoende water tussen de rotsen, op het rustige water na de rotsen of het keerwatertje aan het einde van de woeste passage. En het werkte! Kicken!

Het overwinnen van een eetverslaving lijkt af en toe wel wat op wildwater kajakken zowel qua heftigheid als qua hindernissen. Als je je eetverslaving wilt overwinnen, ga je dan richten op wat je WEL wilt en niet op wat je niet wilt. Want zo lang je je blijft richten op NIET aankomen, NIET eten, NIET compenseren, weet je dat dat is wat je wel gaat realiseren. Tijd om te gaan bepalen wat je wel wilt!

 4. Succesvol doelen stellen

Hoe je een doel formuleert bepaalt ook hoe (gemakkelijk) je het kunt bereiken. Daarom geef ik je graag wat praktische tips om je doel nog scherper te formuleren.

a. Formuleer positief

Geef een formulering van wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt (net als wat ik bij het kajakken deed).

Voorbeeld: “Ik heb geen eetbuien meer” voldoet niet aan deze voorwaarde “Ik ben fit en gezond” wel.

b. Formuleer het zo alsof je het al bereikt hebt.

Zet de zin in de tegenwoordige tijd en beschrijf het eindresultaat.

Voorbeeld: “Ik heb zelfvertrouwen” in plaats van “Ik wil zelfvertrouwen hebben”

c. Binnen jouw controle?

Omschrijf het doel zo dat het van jou afhangt dat of het lukt.

Voorbeeld: “Ik zeg duidelijk wat ik nodig heb van mijn partner” in plaats van “Ik wil dat mijn partner rekening met mij houdt”

5. Leef je in!

Je hebt nu misschien al een doel voor ogen. Ik moet je helaas echter teleurstellen. Want het stellen van doelen is maar zo’n 20% van het werk. De kans op succes wordt namelijk voor 80% bepaald door je ook echt voor te stellen dat je je doel hebt bereikt (visualiseren). Dat is wat ik tijdens spannende afdalingen bij het kajakken ook deed. Ik focuste me op de succesvolle wildwaterafdaling en zag en voelde in gedachte al hoe het zou zijn als ik dat aan het doen was. En dan ging ik pas echt varen. En met succes. Deze methode wordt ook door veel topsporters gebruikt.

Er zijn veel manieren om je in te leven in het bereiken van je doel. Hieronder heb ik er een paar uitgelicht.

  • Het wonder: stel je voor dat er vannacht een wonder gebeurt. Je wordt morgenochtend wakker en je hebt je doel al bereikt. Waaraan merk je dat er een wonder is gebeurd?
  • De film: doe je ogen even dicht en kijk in je hoofd naar een filmpje van je droom. Deze vragen kunnen je daarbij helpen.
    • Waar ben je (hoe ziet het er daar uit? Met wie ben je daar? Wat zie/hoor je om je heen? Welke kleuren, geluiden, geuren, smaken ervaar je er? Etc.
    • Hoe zie jij er uit in je droom? Hoe is je lichaamshouding, hoe staan je ogen en gezicht? Wat ben je daar aan het doen en hoe doe je dat?
    • Hoe voel je je daar? In welke stemming ben je? Waar geloof je in? Wat vind je belangrijk?

Van droomhuis naar realiteit

  • Maak een tekening of een collage van hoe jouw leven eruit zou zien. Deze manier heeft mij zelf ook regelmatig geholpen. Bijvoorbeeld afgelopen jaar toen wij twee huizen moesten verkopen voordat wij onze toekomstdroom “samenwonen” konden realiseren. Inmiddels is deze droom werkelijkheid geworden. Je kunt dit doen door zelf te knippen en te plakken of bijvoorbeeld via een virtuele tool op internet.
  • Of als je meer van het schrijven bent, schrijf eens voor jezelf op hoe jouw droom er dan uit zou zien? Bijvoorbeeld alsof je een brief schrijft aan je beste vriendin.

Deel je reactie

Ik ben benieuwd hoe deze tips jou helpen bij het bepalen en bereiken van jouw doelen of dat je nog andere tips hebt. Laat het me weten!

One thought on “5 Tips hoe je doelen stelt om te herstellen van je eetstoornis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *