18 sep

Hoe doorbreek ik mijn obsessie voor eten?

Doorbreek obsessieEen eetstoornis is niet raar, maar je wordt vaak wel gek van je onbeheersbare gerichtheid op eten en eetbuien. Wat kun je hier nu aan doen? Hoe doorbreek je die ongewenste obsessie? 

In mijn vorige blog ‘Een eetstoornis is niet raar’ schreef ik al hoe eetbuien of een eetstoornis onbewust, maar o zo logisch, je leven in kunnen sluipen. Dat leverde direct reacties op:

 

“Ja, wel verklaarbaar, maar ik zie er nog steeds het nut niet van in”

“Ik blijf schrikken van mezelf, m’n gedachten en gedrag”

“Niet raar inderdaad, wel vervelend en lastig”

“Het is volkomen logisch hoe het erin sluipt, maar het zou ook logisch moeten zijn hoe je er weer af komt”

 

Niet raar, maar duidelijk wel frustrerend. Hoe verbreek je nu die verbinding die zo logisch tot stand is gekomen? Hieronder de belangrijkste tips en inzichten om je obsessie te doorbreken.

 

1. Het is heel logisch hoe patronen erin sluipen

Als je doorhebt hoe logisch patronen zich onbewust kunnen ontwikkelen, ben je al een heel eind. Inzicht geeft een opening voor verandering. Heb je ‘m nog niet gelezen, lees dan het blog “Een eetstoornis is niet raar”.

 

2. Je gedrag heeft een functie

Je hebt niet voor niets eetbuien of een obsessie voor (niet) eten. Deze hebben een functie. Om je bijvoorbeeld goed te voelen, te verdoven, rust te geven, controle te hebben, je te ontladen, emoties weg te drukken of even geen last te hebben van je omgeving, nare situaties, mensen of gedachtes. Je hier bewust van zijn geeft al richting aan de oplossing.

Eetbuien en je gerichtheid op eten hebben dus wel een functie, maar helaas ook een behoorlijk aantal negatieve bijwerkingen. Bijvoorbeeld: een ongezond gewicht, aan niets anders kunnen denken en daardoor jezelf niet op andere vlakken ontwikkelen, niet bewust aanwezig zijn (maar half leven), paniek bij gewichtstoename, schaamte, schuldgevoel, financiële problemen, sociaal isolement, etc. Bijwerkingen die niet zo prettig zijn dus.

 

3. Ontwikkel nieuwe vaardigheden

Als eten dus niet een duurzame oplossing is voor rotgevoelens, eenzaamheid en gebrek aan zelfvertrouwen, dan zul je andere vaardigheden moeten ontwikkelen. Vaardigheden die hetzelfde opleveren als (niet) eten nu doet, maar dan op een gezonde manier. Denk aan:

  • Hoe je rustig wordt of jezelf kunt ontladen
  • Kunnen voelen hoe het echt met je is
  • Om kunnen gaan met emoties en deze uiten
  • Je energie bewaken en beschermen
  • Weten hoe je op kunt komen voor jezelf en hulp kunt vragen
  • Een positief gevoel over jezelf en je lijf hebben
  • Weten hoe je jezelf kunt zijn en blijven in contact met andere mensen

Wat je hieraan kunt doen? Heel specifiek kun je hiermee aan de slag bij een coach of therapeut, maar je kunt ook workshops en trainingen volgen rondom deze thema’s. Bijvoorbeeld: mindfulness, emotie-regulatie, assertiviteit, sociale vaardigheden, yoga, meditatie, tai chi, emotioneel lichaamswerk. Maar hierover praten met anderen helpt natuurlijk ook, net als aan de slag gaan met zelfhulpboeken of ervaringsverhalen.

Mijn gratis e-boek ‘Eerste Hulp Set bij Eetbuien’ kan hierbij ook helpen.

 

4. Doe meer dingen die je leuk vindt en waar je van geniet

Je bent meer dan je eetstoornis. Hoe meer je je richt op wat je leuk vindt en op datgene dat jij wilt ontwikkelen en doen, hoe meer je eetobsessie verdwijnt. Ik schreef hierover een blog ‘Alles wat je aandacht geeft groeit’.

Do more of what makes you happy colour

.

5. Ruim oud zeer en kwetsuren op

We zijn allemaal op de een of andere manier beschadigd of gekwetst in ons leven. Dat kan al komen door schijnbaar onbenullige dingen als speelgoed dat van je afgepakt is als kind. Maar ook door niet gezien worden, pesten, beperkingen, geweld, ziekte, ruzies, overlijden van dierbaren, scheidingen, etc. Deze vaak onverwerkte trauma’s uit het verleden kunnen onbewust gedragspatronen en onbegrepen gevoelens veroorzaken. Met impact op heel veel vlakken van je leven. Zorg dat je onverwerkte, weggedrukte ervaringen uit je leven opruimt. Vaak blijkt daarna dat eetbuien of eetstoornissen ook verdwijnen, net als andere ongewenste gedragspatronen. Een coach, therapeut of psycholoog kan je hierbij helpen.

 

6. Zorg goed voor je lichaam

Neem voldoende slaap, rust en beweging en eet gezond. Als je uitgerust bent en regelmatig een pauze neemt, kun je veel beter omgaan met stress en emoties. Ook frisse buitenlucht en sporten helpen hierbij.

Zorg voor een gezond eetpatroon: eet zo puur en onbewerkt mogelijk, drie maaltijden per dag en voldoende van alle voedingstoffen. Hierdoor neemt de fysieke noodzaak tot een eetbui af. Lastig? Hier vind je het eetpatroon dat mij heeft geholpen en een lijst met boeken die je hierbij kunnen helpen.

 

7. Help jezelf liefdevol overeind als je struikelt

Zit het tegen of heb je een terugval, help jezelf dan liefdevol weer overeind en vervolg je pad naar herstel.

 

Gerelateerde blogs

 

Moet je nu met alles tegelijk aan de slag?

Nee hoor, kies gewoon dat ene onderwerp waar jij het liefste mee aan de slag gaat of dat jou het meest gaat helpen om je obsessie te doorbreken.

Alle goeds,

Charlie dakota

4 thoughts on “Hoe doorbreek ik mijn obsessie voor eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *