22 dec

Hoe overleef je de kerst (met een eetstoornis)? 9 Tips

kerstKerst, het klinkt altijd zo gezellig, maar misschien ben je al weken of maanden in de stress van de kerst. De druk ligt namelijk hoog. Want het moet gezellig zijn, de boom moet prachtig zijn, het eten subliem en overdadig en de familie- en vriendenverplichtingen moeten nagekomen worden. Hoe overleef je nu de kerst zo dat je er ook nog wat van kunt genieten?

 

9 Tips om de kerstdagen behapbaar te maken

Hieronder vind je 9 tips die helpen om de kerst leuker te maken. Zodat je meer kunt ontspannen, genieten en jezelf zijn. Of in ieder geval minder stress ervaart dan je van tevoren had verwacht.

 

1. Neem het heft in eigen hand

Wacht niet tot anderen jou benaderen met de vraag “Wat doen we met de kerst?”, maar neem zelf initiatief. Bedenk wat jij wilt en doe een voorstel.

 

2. Take it easy

Maak het jezelf gemakkelijk deze kerst. Stel jezelf bij alles de vraag “Hoe kan ik het mezelf zo gemakkelijk mogelijk maken?” en doe dat dan ook. Zoek bijvoorbeeld naar recepten met een groots effect, maar die simpel en snel klaar te maken zijn. Of verdeel de taken, maak minder afspraken of kies voor een kerstwandeling in plaats van een kerstmaaltijd.

 

3. Deel je smart

Schrijf eens ongegeneerd op wat je zo verschrikkelijk vindt aan kerst. Houd je niet in. Laat je volledig gaan. Van de allergrootste ergernissen tot de meest lullige details. Vraag ook je partner, vriend(in), buur of collega om zo’n lijstje te maken. Neem ze dan samen door terwijl je alle ergernis nog extra aanzet en overdrijft. Dit brengt geheid wat ruimte en relativering en misschien zelfs wel een aantal oplossingen. Have fun.

10 things I hate about X-mas

TIP. En je kunt natuurlijk ook een lijstje maken met alles wat je juist leuk vindt aan kerst.

.

4. Invloed op eten

Vind je het lastig om de controle uit handen te geven als het gaat om eten? Kijk dan hoe je het zo kunt regelen dat jij het menu kunt bepalen. Dat kan heel gemakkelijk als je de kerst thuis viert, maar ook als je ergens anders kerst viert, kun je dit regelen. Stel voor dat jij een mooi menu samenstelt en de recepten uitzoekt. Deze stuur je dan van tevoren naar de andere deelnemers. Dat scheelt hen veel denk- en uitzoekwerk en levert jou rust op.

 

5. Maak keuzes

Zie jij zo op tegen de kerst dat de moed je nu al in de schoenen zakt? Maak dan keuzes. Kies waar je wel en niet heen wilt en vooral ook hoe lang je ergens wilt blijven.

  • De kerstdagen helemaal volgepland? Kijk of je nog iets kunt afzeggen of verzetten naar een later moment. Verschuif bijvoorbeeld een diner naar het nieuwe jaar zodat je er dan ook meer van kunt genieten
  • Onmogelijk om iets af te zeggen? Bepaal dan hoe lang je ergens wilt blijven. Heb je bijvoorbeeld een brunch-afspraak, kijk dan hoe laat je wilt komen en gaan en communiceer dat ook. Dan weet de ander ook waar deze aan toe is (misschien vind deze het stiekem ook lekker om wat meer tijd voor zichzelf te hebben).
  • Houd je aan de afspraken met jezelf. Wilde je na de brunch op tijd weg om te wandelen, doe dat dan. Hierdoor houd je grip op je dag, bewaak je je grenzen en creëer je meer rust voor jezelf.

 

6. Take a break

Neem tijdens de kerstdagen regelmatig een mini-break voor jezelf. Om even afstand te nemen van alle drukte en rust voor jezelf te creëren. Ga een blokje om, haal een frisse neus in de tuin, blijf gewoon wat langer op het toilet of duik een kamer in om even rustig alleen te zijn. Voel tijdens zo’n pauze alles van je afglijden: van je hoofd, schouders, langs je armen, rug, buik, benen, voeten de grond in. Voel je voeten op de vloer en observeer de ademhaling in je buik. Hoe vaker je zo’n mini-break gebruikt, hoe meer je kunt genieten van de kerst.

 

7. Doe waar jij blij van wordt

Je kunt tegen van alles opzien tijdens de kerst, maar er zijn ongetwijfeld ook dingen waar jij blij van wordt om te doen. Misschien houd jij niet van koken, maar wel van menukaartjes maken of juist andersom. Maar denk ook eens aan de tafelversiering, het organiseren van een wandeling, een mooie tekst of gedicht om te delen, een fijne muziek-afspeellijst, het ophalen van opa of oma met de auto, etc. Kijk waar jij blij van wordt en stel voor dat jij dat organiseert.

 

8. Je mag alles eten (maar het hoeft niet)

Een van de grootste stress-factoren tijdens de kerst is eten, zeker als je een eetstoornis hebt. Vaak ga je tijdens de kerst van het ene eetmoment naar het andere. Nog stress-voller is dat je vaak helemaal geen grip hebt op wat en hoeveel je op je bord krijgt. Hoe ga je hier nu mee om, zonder er een groot drama van te maken?

  • Geef jezelf toestemming om alles te mogen waar je zin in hebt. Je MAG dus alles. Als je alles mag, ontstaat er ruimte in je systeem om een vrije keus te maken. Vanuit wat je werkelijk WILT.
  • Als je namelijk alleen maar kijkt naar wat je allemaal NIET mag eten, dan wil je dat juist (denk maar eens NIET aan een ijsje, geheid dat je deze dan voor je ziet). En is het niet op dat moment, dan wil je achteraf alsnog dat wat je van jezelf niet mocht eten (via een eetbui). Dus laat het niet mogen los en focus je op wat je wel wilt.
  • Eet alleen wat je lekker vindt en laat liggen waar je geen zin in hebt. Lastig richting de kok? Zeg er dan gewoon bij “Ik bewaar nog wat ruimte voor straks”, dat zal iedereen begrijpen op deze dagen.

 

9. Regel een kerst-bondgenoot

Deel je kerstzorgen met iemand anders en spreek af dat jullie elkaar door de kerst heen helpen. Dat kan iemand zijn die bij je is tijdens de kerstdagen, maar bijvoorbeeld ook iemand die je tijdens de kerst kunt appen als je het even moeilijk hebt of juist een hilarisch moment wilt delen.

 

Gerelateerde blogs

 

Heb jij nog kerst-tips?

Deel jouw eigen stress en onrust verlagende kerst tips hieronder. Zo slepen we elkaar door de kerst en maken we er een paar leuke dagen van. Ook leuk als je tijdens of na de kerst laat weten hoe de tips hebben gewerkt.

 

9 thoughts on “Hoe overleef je de kerst (met een eetstoornis)? 9 Tips

  1. Ha lieve Charlie, dank voor je geweldige tips. er even tussenuit gaan ga ik zeker doen.! een mooi concert boeken , een heel grote puzzel kopen. de kleinkinderen verheugen zich ieder jaar op hetzelfde recept dus geen stress van wat eten we. lekker makkelijk en van harte gefeliciteerd met je jubileum. ben trots op je. lieve groet, Els
  2. Het blijft een lastige periode. Overal, altijd en vooral veel ETEN.... Gelukkig heb ik nooit heel veel plannen. Dit jaar kerst 2 avonden eten bij mijn ouders niks geks (zij houden ook niet van uitgebreid en over de top luxe eten) en van de week samen met mijn moeder overleg gehad wat we gaan eten en dus veel inbreng en dat is echt wel heel fijn. Ik weet wat we eten en ik weet dat er wat extra is qua chocolade bij koffie en thee en een extra lekker toetje. Maar alles mag en niks moet bij mijn ouders dus wat ik wil eet ik en wat niet dan niet ? Charlie fijne feestdagen en lekker genieten met je lief en je gezin.
  3. Beste Charlie, Geweldig bedankt voor al jouw tips. Hoe krijg je het steeds weer zo voor elkaar. Je weet de zere vinger op de juiste plek te leggen. Ik blijf jouw mails met plezier lezen. Prettige Kerstdagen en een gelukkig en voorspoedig 2016. Hartelijke groet, Diana Glimmerveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *