17 dec

Vier kerst alsof je rond het kampvuur zit

Kerst komt dichterbij en na wat onrust bij ons rondom het plannen, kijk ik er dit jaar met een fijne mildheid naar. Vanuit het gevoel rond een kampvuur te kruipen. Met wat er ook is en wat er ook speelt tijdens kerst. Rond een kampvuur krijgt alles een plek en gaat het om delen. Samen het vuur brandend houden. Ik leg er alvast een boomstammetje op. Doe je ook mee?

 

Ik doe graag iets extra’s met kerst. Iets kleins, niets ingewikkelds. Iets dat verbindt, raakt of inspireert. Iets waar we allemaal wat aan kunnen bijdragen. Niet alleen in de vorm van een gerecht, maar juist in iets persoonlijks delen met elkaar. Dan vraag ik mensen een verhaal, gedicht, quote of liedje te delen. Iets dat ze op dit moment of afgelopen jaar heeft geraakt of juist inspireert richting de toekomst. Dit jaar realiseerde ik me pas dat dit voor mij voelt alsof we aan het kampvuur zitten en onze levensverhalen en liederen delen.

Kampvuur momenten zijn voor mij bijzonder. Het kampvuur in Frankrijk waar we rond het vuur liggend met kinderen en vrienden boven onze hoofden vleermuizen zagen vliegen. Het verbroederende kampvuur in Tsjechië met Tsjechische volksliederen waar wij plots konden inhaken met ons eigen Nederlandse Aan de oevers van de Rotte dat exact die melodie had. Maar ook kampvuren met spannende verhalen, kampvuren waar mijn tranen maar bleven stromen. Kampvuren van verbinding, samen liedjes zingen en openhartige gesprekken. De vlammen, de warmte, staren in het vuur. Zijn. Meer heb je niet nodig. Rond het vuur mag alles en iedereen er zijn.

Dit jaar ga ik weer aan onze kerstgasten vragen om iets te delen. Alsof we rond het kampvuur zitten. En op deze blogpagina doe ik hetzelfde. Ik zal beginnen met een eerste boomstammetje op het vuur. Een gedicht: kampvuur. Ik hoop op vele boomstammetjes als reactie op dit blog.

Gedicht bij blog Kerst rond het kampvuur

Mijn boomstammetje ligt. Alsof we samen rond ons kampvuur zitten. Schuif je ook aan? Voeg dan ook jouw boomstammetje toe. Het mag alles zijn. Deel wat je graag wilt delen. Een gedicht, een ervaring, een quote, een lied. Wat je maar wilt.

En wie weet kun jij ook tijdens jouw kerstactiviteiten iets van zo’n kampvuur sfeertje realiseren. Ook daarover kun je je gedachten of vragen delen.

Fijne kerst,

P.S. En mocht je nu nog op zoek zijn naar tips over de kerst, downlaod dan de compassie meditatie om tijdens kerst regelmatig even tot jezelf te komen of lees de 9 tips over hoe je de kerst overleeft met een eetstoornis.

9 thoughts on “Vier kerst alsof je rond het kampvuur zit

 1. Ons kampvuur is rond Kerst mensen te vragen bij ons thuis een middag aan de piano samen Kerstliederen te zingen. Dit jaar echter kan het niet maar toch. Nu zingen we samen. Gewoon oude kerstliederen en ik merk dat ik de behoefte heb'Kerst in Nederland"door te sturen naar vrienden omdat het zo blij en positief is. even geen corona.

  Samen zingen, een gevoel van vroeger.

  Voor iedereen een prachtig vrolijk nieuwjaar
  • Ja fijn is dat hè samen zingen. Wij zongen vroeger ook samen achter de piano. Zowel met Sinterklaas als met kerst. Mijn moeder speelde dan piano en wij zongen mee. Af en toen speelden mijn moeder en ik dan een quatre main wat ons allebei regelmatig deed schateren van het lachen.
 2. Hi Charlie, heerlijk allemaal rond het kampvuur. Ik zie het helemaal voor mij. Maar hoe maak je contact als je elkaar niet kent!? Ik pak mijn gitaar: "Kijk eens om je heen, ja kijk eens naar je buurvrouw, schenk haar eens je lach ja schenk je allermooiste lach. Iedereen denkt he wat is hier aan de hand 't is Kerst 't is Kerst in Nederland" Hier kun je "Kerst in Nederland van de Zingende kerstman" luisteren en zien. Hele fijne feestdagen en wens dat er vele kampvuurmomentjes worden ingebouwd. Gewoon even echte aandacht voor elkaar. Wilhelmus
  • Heerlijk nummer om te luisteren. Had op YouTube al gereageerd met mijn opmerking dat het een ernst en Bobbie geluid heeft ( meen het echt positief) Het maakt me vrolijk en dat is wat het hoort te doen. Samen muziek maken en luisteren is zo mooi, ik doe het op mijn werk met de kinderen. Ze vragen er ook echt om en klinkt het? Nee totaal niet omdat ze alleen maar geluid willen maken maar het is zo leuk om die blije koppies te zien. De muzikanten van de toekomst haha (ze zijn 0-4 jaar)
 3. kleine helden

  er zijn miljoenen kleine helden
  die 's morgens vroeg de deur uit gaan
  niet voor applaus en niet voor rijkdom
  maar voor een doodnormale baan

  er zijn miljoenen kleine helden
  die zich geen illusies maken
  niet voor faam en niet voor roem
  doen zij belangrijke zaken

  er zijn miljoenen kleine helden
  die hard werken, zonder graaien
  het zijn miljoenen kleine helden
  die de wereld laten draaien

  Alle credits zijn voor René Oskam, een dichter die ik volg op Facebook, waar hij af en toe iets publiceert. Heel erg bedankt om te delen! Ik vind het een heel leuk, mooi idee, om een kampvuur momentje in te bouwen tijdens de feestdagen. Wij zullen het alvast doen :-). Een prettig eindejaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *