10 jun

Onrust, weinig zelfvertrouwen, eetbuien? Zet je juiste rol aan!

zet-de-juiste-rol-aan-vrijvaneetstoornisOnzeker, eetbuien, jezelf vergelijken met anderen, steeds onrustig en denken aan eten? Grote kans dat je vergeten bent je juiste rol aan te zetten. Ontdek hoe je met meer zelfvertrouwen en plezier in het leven kunt staan.

.

 

 

Er zijn nogal wat situaties in je leven waarin je onzeker kunt zijn.

Een paar voorbeelden:

Angela weet zich tijdens een borrel geen houding te geven ten opzichte van haar hoogopgeleide, zeer welbespraakte collega’s. Ze voelt zich onzeker en klapt volledig dicht in dit gezelschap. Gelukkig staan er nootjes en zoutjes, waar ze dankbaar gebruik van maakt. 

Peter is uit met vrienden. Hij is de enige die niet drinkt. Iedereen lijkt het naar z’n zin te hebben, maar Peter voelt zich een buitenstaander. Zijn vrienden zullen hem wel een saaie vent vinden, een spelbreker. Hij besluit eerder naar huis te gaan. Wat een rotavond.

Ik moet in m’n eentje voor een volle zaal zingen en de angst hiervoor overmant me nu al. Wat als ik de tekst niet meer weet? Wat als ik vals zing of van de zenuwen m’n keel is dichtgeknepen? Ik voel me als een klein kind dat beoordeeld wordt.

Irene heeft beloofd foto’s te maken van haar lievelingsneef tijdens een hockeywedstrijd. Er is echter één probleem. Ze is flink aangekomen de laatste tijd en voelt zich wanstaltig dik. Ze heeft nu al stress over die fotoshoot. Heeft het idee dat iedereen naar haar zal kijken en zal denken “Haal die dikke van het veld af”. Ze denkt erover om af te zeggen. Maar ja, het is wel haar lievelingsneef.

 

Herkenbaar?

Wat gebeurt er nu eigenlijk?

 • Angela voelt zich de minder opgeleide of de minder ontwikkelde op de borrel.
 • Peter voelt zich de niet-drinker of spelbreker.
 • Ik voel me een klein kind.
 • Irene voelt zich de dikke.

Kun je je voorstelen dat het mis gaat als je jezelf dit soort rollen geeft? Als je je de mindere voelt of als een klein kind, zal je niet heel overtuigend overkomen. Als je jezelf de rol van de dikke of de spelbreker geeft, dan zal je je daar ook naar gedragen.

Ook als je de verkeerde rol aanzet in de verkeerde situatie kan het misgaan. Als je bijvoorbeeld als trainer je rol als geliefde aan hebt staan, dan kan dat zomaar leiden tot  zoenen met deelnemers. Hilarisch, maar totaal ongepast natuurlijk. Of als je gaat moederen over je man. Of de beste vriend wilt zijn van je kind. Of de leiding overneemt van je baas.

En wat te denken van de rol van overeter of eetverslaafde die je, als je een eetstoornis hebt, vaak overal mee naar toe neemt? Tja, dan ben je maar half aanwezig en zijn eetbuien of overeten bijna onontkoombaar. Op je werk, bij feestjes en partijen, alleen thuis, etc.

 

Zet de juiste rol aan

De rol die je jezelf geeft, bepaalt hoe je je gedraagt en wat je uitstraalt. En dit heeft weer effect op je succes, je omgeving en daarmee uiteindelijk ook op je zelfvertrouwen en het plezier dat je hebt.

Wil je het vanaf nu anders? Zet dan de juiste rol aan in situaties waarin je normaal gesproken onzeker bent of vervalt in gedrag waar je later spijt van hebt.

 

Hoe je dat doet? Volg deze 4 stappen

1. Wat is de situatie waar het om gaat? (waar ben ik, met wie?)

2. Welke rol heb ik of welke rol zou mij helpen in deze situatie?

3. Zet deze rol aan met alles wat daarbij hoort:

 • Focus je op het gedrag dat hierbij hoort. Doe wat je te doen hebt.
 • Neem de lichaamshouding aan die hierbij hoort.

4. Vervul je rol met verve dus ga er volledig voor.

 

Wat is het effect?

 • Angela zet tegenwoordig op dit soort gelegenheden haar collega-rol aan en praat met andere collega’s (hoog of laag opgeleid) over dingen die haar bezighouden in haar werk of privé. De borrels zijn daarmee een stuk gezelliger geworden.
 • Ik zette op het podium mijn zangeres aan en heb me er doorheen geslagen.
 • Peter ziet zichzelf nu vooral als vriend en praat en doet gewoon mee met de rest (ook zonder alcohol).
 • Irene zette haar fotograaf en lievelingstante rol aan en heeft een hele leuke middag gehad met mooie foto’s op de koop toe.
 • Onrustig op je werk? Zet je werknemers- of functierol aan en doe wat je te doen hebt. Met focus op je werk en af en toe een collegiaal moment. Dat geeft een hoop rust.
 • Wil je ontspannen op de bank vanavond, zet dan je ontspannen-zelf-rol aan en doe wat er werkelijk bij deze rol hoort qua gedrag en lichaamshouding (de onrust-eter-rol mag dan met vakantie).
 • Zet altijd die rol aan die het beste werkt of nodig is in die situatie. Je kunt kiezen uit vele rollen: ouder, kind, geliefde, werknemer, ondernemer, presentator, verzorger, sporter, vakantieganger, filmliefhebber, vriendin, zus, kok, etc. Maar denk ook eens aan: de ondeugende, het feestbeest, de femme fatale, de flierefluiter, de kunstenaar, etc.

 

Gerelateerde blogs

 

Welke rol zet jij aan vandaag?

Wat is een situatie die jij lastig vindt de komende dagen? En welke rol ga jij dan aanzetten? Deel je ervaringen. Lastig om te bedenken wat je rol zou kunnen zijn in sommige situaties? Ik denk graag met je mee. Deel je situatie en stel je vraag hieronder en ik geef feedback.

 

10 thoughts on “Onrust, weinig zelfvertrouwen, eetbuien? Zet je juiste rol aan!

 1. Heel herkenbaar! Vooral als ik moe ben of te druk ben in mijn hoofd, neem ik altijd een 'kleinere' rol aan dan passend is bij de situatie. Dit is een fijne herinnering dat ik de regie heb over welke rol ik 'aan' zet. Dank je!
 2. Ja, idd de student aanspreken, de mogelijkheden zijn zo eindeloos hè. Wanneer ik een 'ander ikje' heb geactiveerd bv de 'poetsvrouw' kan ik er ook mee praten, per slot is ze een deel van mijzelf en vind ik het leuk als ik en al mijn andere ikjes niet genegeerd worden.Dus negeer ik ook niet mijn in het leven geroepen rollen. Dus lekker kletsen en een kopje thee samen drinken maakt het er gezelliger op. Een schouderklopje aan het eind. Dat maakt alle dingen lichter, het poetsen, het minder serieus nemen van rollen die ons minder goed passen. Humor is vaak de reddende engel.
 3. Echt heel herkenbaar voor mij. Ik kan mezelf zo hard in de weg zitten doordat ik een verkeerder rol aanneem. Vind het echt een mooie uitleg. Dan voel ik me heel onzeker en verlegen terwijl ik me heel anders zou willen gedragen. Ik merk dat ik ook echt verschrikkelijk ga snaaien op feestjes als ik het niet zo naar mijn zin heb. Ik heb ook nog een vraagje. Ik kan me in grote groepen altijd heel makkelijk zo'n 'vergeten' rol aanpassen. En ze zeggen dan, dat is niet erg, sommige mensen zijn nou eenmaal heel erg op de achtergrond. Accepteer het. Maar als ik me op zo'n moment totaal niet mezelf voelt zijn, dan ben ik toch niet zo? Of moet ik dan echt nog leren accepteren dat ik wel zo ben? Ik heb er geen vrede mee dan zeg maar.
  • Hi Jolien, ik zou zeggen dat als jij er geen vrede mee hebt, dat het niet de rol is die bij je past. Een vergeten rol is ook lastig in te vullen lijkt me. Ik weet natuurlijk niet wat de groepen zijn waar je dan bent, maar kijk eens wat je rol zou kunnen zijn. Ben jij misschien daar 1 van de ..... of netwerker, collega, vriendin, belangstellende, student, genodigde, ...... Je kunt er ook mee spelen door jezelf de vraag te stellen: wie wil ik hier vandaag zijn of wat wil ik hier vandaag doen of brengen of halen. Ook dat helpt.
 4. Oh wat een herkenning weer. ik benoem voor mezelf al die rollen als 'mijn andere ikjes' Zo acteer ik, maar wel vanuit mijn eigen persoonlijkheid en ben ik de acteur bezien vanuit alle delen in mijzelf. Zo is bv. huishoudelijke arbeid niet een bezigheid waar ik dansend en zingend mijn bed voor uit kom. Toch als ik mijn 'andere' ikje > de 'poetsvrouw' in mijzelf aanspreek dan wordt het doen van die taken vele malen lichter. Dank je voor het in herinnering brengen.
  • Mooi om het je andere ikjes te noemen en die poetsvrouw klinkt voor mij ook gelijk leuker dan schoonmaker (maar dat is natuurlijk subjectief). Ik zet zo heerlijk mijn student aan tijdens bijscholingscursus Bram Bakker over 'mentale massage'. Ben benieuwd wat me dat weer gaat brengen.
 5. Wat een mooi stuk, heel herkenbaar ook. Wat ik wel eens ingewikkeld vind is dat je enerzijds een rol speelt om in verbinding te blijven, anderzijds ook authentiek blijft en geen acteur wordt. Ik blijf daarin oefenen. Je uitleg vind ik erg leuk. Goed om in je agenda te kijken waar je heen gaat, vervolgens voor je kledingkast te gaan staan en passende kleding uit te zoeken en te besluiten wat je rol is die je bij de bijeenkomst hebt. Ga ik zeker nog actiever uitproberen, dus dank je wel!
  • Ja, jezelf blijven in alles wat je doet en welke rol je ook hebt, is het allerbelangrijkste. Dan sta je ook in je kracht en verlies je geen energie. Leuke toevoeging die kledingtip. Helpt ook vaak om jezelf nog krachtiger te voelen in je rol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *