27 mei

Even aan de oplader. Mijn top 3 inspiratiebronnen

Inspiratie_oplader_vrijvaneetstoornisKen je dat? Dat je zo moe bent dat je wel aan de oplader zou willen. Even bijtanken, tot jezelf komen. Even niets hoeven, maar inspiratie of een energieboost krijgen. Ik had dat laatst ook. Totdat ik me opeens bewust werd van mijn eigen top 3 inspiratiebronnen.

.

 

.

Zon, een briesje, vogelgeluiden. Ik zit buiten op een ligstoel, heerlijk gewikkeld in een dikke badjas. Een tijdschrift ongelezen op m’n schoot. Ik kijk een beetje voor me uit en al dromend is er opeens ruimte voor andere gedachten. Ik zie beelden voor me van vakantiereizen, TV-uitzendingen die me raken en mensen die me inspireren. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Het lijkt of ik aan de oplader lig. Ik voel energie binnenstromen. M’n glimlach wordt steeds breder en ik voel me plotseling tevreden, gelukkig en blij. Dat is wat inspiratie blijkbaar doet. Instant.

En toen kwam de volgende vraag bij mij op.

Wat is de Top 3 van mensen die mij inspireren?

Ik was er vrij snel uit. Ik deel graag mijn top 3 en ook waarom deze mensen mij zo raken en inspireren. Ik ben benieuwd wat ze jou doen en ben natuurlijk ook razend benieuwd naar jouw toppers.

 

1. Antoni Gaudi – “Het onmogelijke mogelijk maken”

Het werk van Gaudi. Wat word ik daar blij van. Park Güell, Casa Milà, maar vooral de Sagrada Familia ontroert mij enorm. Een kerk zoals een kerk bedoeld is. Het is er licht en ik voel me er licht (dit in tegenstelling tot het gevoel dat ik krijg in vele andere kerken).

Sagrada Familia, inspiratie

In de Sagrada Familia mag ik zijn wie ik ben. En ik kan me er verwonderen over het mooie in het leven. Genieten van het spel van lijnen, kleuren, materialen, vormen en licht. Het onmogelijke blijkt daar mogelijk te kunnen zijn. Wat mij helemaal ontroert is dat Gaudi’s gedachtegoed zelfs zo inspireert, dat sinds zijn dood in 1926 iedereen alles op alles zet om zijn levenswerk ‘De Sagrada Familia’ te voltooien. Ondanks tegenslagen en gebrek aan geld, maar dankzij gepassioneerde bouwers en een grote schare ‘believers’. Dan doe je toch wel iets goed.

De Sagrada Familia nadert z’n voltooiing (in 2026) na 144 jaar bouwen. Dat dit kan, sterkt mij in m’n overtuiging dat het onmogelijke inderdaad soms mogelijk is.

 

2. Herman en Candelaria Zapp – “Begin gewoon!”

“The secret to realize a dream is to start it”. Deze uitspraak van Herman en Candelaria Zapp is me bijgebleven sinds ik de aflevering van Floortje naar het einde van de Wereld keek over deze bijzondere familie. De Argentijnse Herman en Candelaria Zapp reizen dan al veertien jaar non-stop de wereld rond in een geweldige auto uit 1928. Samen met hun vier kinderen die ze onderweg hebben gekregen.

inspiratie, floortje dessing, spark your dreams

Ze hadden nog niet het geld voor elkaar om te gaan reizen en vlak voordat ze zouden vertrekken, bleek Candelaria zwanger. Maar dat alles hield ze niet tegen om hun droom gewoon te starten.

Neem een kijkje op hun site (ze hebben ook een boek Spark your dreams), of laat je inspireren door hun verhaal in de aflevering van Floortje.

 

3. Victor E. Frankl – “De menselijke vrijheid om te kiezen”

Als mens heb je altijd een keus. Op ieder moment van de dag kun jij bepalen wat je doet of wat iets je doet. De persoon die mij hiervan het meest heeft overtuigd is Victor E. Frankl, psychotherapeut, hoogleraar neurologie en psychiatrie van Joodse komaf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij (en zijn hele familie) opgepakt. Hij kwam in Auschwitz terecht. Daar heeft hij, net als iedereen die daar heeft gezeten, verschrikkelijke dingen meegemaakt. Gemarteld, uitgehongerd, afgestraft en vernederd. Frankl heeft gezien en ervaren wat dat met mensen doet. Met hem en met anderen.

In die gruwel ontdekte hij de essentie van mens zijn. Datgene wat mensen onderscheidt van dieren. In dat kamp ontdekte hij dat wat je ook aangedaan wordt, hoe ellendig de omstandigheden ook zijn, hoe miserabel je je ook voelt, je altijd de vrijheid hebt te kiezen. Je hebt namelijk een keus hoe je op al deze omstandigheden reageert in denken en doen.

“Tussen stimulus en respons staat de menselijke vrijheid om te kiezen” – Victor Frankl 

Wil je hier meer over weten, lees dan zijn boek De zin van het bestaan of bekijk de documentaire Viktor & I. Indrukwekkend.

 

Misschien denk je nu:

“Ja, lekker, als ik een dagje naar de sauna ben (daar was ik dus toen ik deze top 3 bedacht), dan heb ik ook van die idyllische gedachten, maar in de dagelijkse hectiek……… onmogelijk!”.

Maar ik heb het net uitgetest. Ik zit namelijk in een mega-heftige, drukke fase op dit moment. Overvolle werkweken met ook avond- en weekendwerk, een takenlijst van hier tot Tokyo die nooit lijkt af te komen, een gezinsleven en ook nog allerlei mensen die ik dringend wil gaan bellen, maar waar het nooit van komt. Vanwege de drukte dus. En toch, terwijl ik in al deze hectiek, dit blog schrijf over de mensen die me inspireren, gebeurt het weer. Ik kom tot rust, krijg een glimlach en voel de inspiratie en energie toenemen. Zomaar. Voor niets. Heerlijk!

 

Gerelateerde blogs:

 

Deel jouw inspiratie top 3

Wie zijn de mensen die jou inspireren? Deel jouw top 3 en laat ons meegenieten van de inspiratie die dat brengt.

6 thoughts on “Even aan de oplader. Mijn top 3 inspiratiebronnen

  1. Eigenlijk gewoon: jij. Je blogs nemen me helemaal mee in de sferen die je beschrijft en deze is daar ook weer ontzettend in geslaagd. Heel inspirerend om te lezen!
  2. mensen die mij inspireren... Daar ben jij er één van! Ik vind het heerlijk om jouw stukjes te lezen en dan even 'naar binnen' te gaan, introspectie heet dat geloof ik. Heleen Bosma is dichter en geeft heerlijke sessies 'Dichter bij de dichters', daar kan ik helemaal van opknappen. En lopen langs de IJssel en helemaal effe niks voelen en denken. Da's voor mij ook opladen. Dank je wel! BB
  3. Mooie blog Charlie. Ik zit zelf ook volop in de hectiek: werk, gezin, anderen helpen die het moeilijk hebben, deadlines, op school helpen bij de groep 8 eindmusical. En tot mijn verrassing heb ik tijd gemaakt om je blog te lezen terwijl ik verder zoveel mogelijk mails weggooi als ze niet per se gelezen hoeven te worden.... en het was de moeite waard: even herinnerd worden aan wat mij ook alweer inspireert en wat me helpt rustig te worden. Straks werkpauze in mijn achtertuin. Groet, Jacqueline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *