20 feb

De knop naar herstel van je eetstoornis. Hoe vind je die?

knop naar herstel“Stop met braken en dat rare gedoe” of “Joh, gewoon gaan eten, dan komt het vanzelf wel weer goed”. Fijn die adviezen! Maar als je echt diep in je eetstoornis zit en frequente eetbuien hebt, dan krijg je de knop naar herstel vaak niet om. Ook niet met dit soort goedbedoelde adviezen. Hoe moet het dan wel?

Ik sprak hierover met Greta Noordenbos, universitair docent aan de universiteit van Leiden, auteur van diverse boeken over eetstoornissen en senior onderzoeker naar de achtergronden, behandeling en herstel van eetstoornissen.

 

De knop naar herstel van eetstoornissen

Ik interviewde Greta Noordenbos in verband met het zelfhulpboek dat ik schrijf voor mensen met boulimia en eetbuistoornis. Greta Noordenbos en ik hadden al vaker gesproken over “De knop naar herstel” . Een fascinatie die ons beiden bezig houdt. Hoe kun je deze knop sneller vinden? Hoe diep moet je gaan voordat je het tij kunt keren? Moet je bijna suïcidaal zijn voordat je deze knop naar herstel kunt vinden, of kan het ook eerder als de eetstoornis nog niet zo diepgeworteld en destructief is? Moet je überhaupt al gemotiveerd zijn voor herstel voordat je in behandeling gaat? Prangende vragen die Greta Noordenbos gepassioneerd, betrokken en met al haar ervaring duidelijk wist te beantwoorden. Hieronder lees je een paar inzichten uit het interview dat ik met Greta Noordenbos voerde. Meer over het interview vind je binnenkort in mijn boek.

 

Motivatie moet groeien

Een van de dingen die me het meeste is bijgebleven, is dat Greta Noordenbos aangeeft dat motivatie moet en kan groeien tijdens de behandeling. Een goede behandelaar bewandelt met jou dit pad en helpt jou met het laten groeien van je motivatie. Aan de ene kant door je hoop te geven en je perspectief te bieden op een beter leven. Aan de andere kant door je vaardigheden te leren die jou leren om beter om te gaan met allerlei problemen en moeilijkheden in je leven. Dus ook al twijfel je nog enorm of je hulp moet zoeken, dan kun je alvast de eerste stap op weg naar herstel te zetten. Je hoeft niet te wachten tot de knop naar herstel helemaal om is.

 

Leren omgaan met emoties, spanning en stress

Een belangrijk keerpunt naar herstel is het leren omgaan met emoties, spanning en stress. Dit rijtje van drie zijn grote uitlokkers van eetbuien en zolang je nog geen andere vaardigheden hebt ontwikkeld, is het risico groot, dat eetbuien de kop op blijven steken. Essentieel om mee bezig te gaan dus. Werk aan de winkel!

 

Het gaat niet alleen om eten en gewicht

Een van de grote frustraties van Greta Noordenbos is dat er nog steeds behandelingen zijn die uitsluitend gericht zijn op eten en het bereiken van een “normaal” gewicht. Natuurlijk moet er ook aandacht besteed worden aan het verbeteren van het eetgedrag en gewicht. Maar een goede behandeling besteedt juist ook aandacht aan het verkrijgen van meer zelfvertrouwen, een positievere lichaamsbeleving en zelfbeeld en helpt je bij het ontwikkelen van betere vaardigheden om met sociale en emotionele problemen om te gaan.

 

“We stoppen pas met behandelen

als jij tevreden bent met jezelf”

 

De uitspraak van Greta Noordenbos die mij het meest raakte, heb ik voor het laatst bewaard: “We stoppen pas met behandelen als jij tevreden bent met jezelf”. Een uitspraak die ze zelf bijna tussen neus en lippen door uitsprak maar die misschien wel de meest essentiële is die er is. De kern waar het om draait. Zowel voor behandelaars als voor mensen die nu nog worstelen met een eetstoornis. Tevreden zijn met jezelf. Dat is waar het om gaat. Go for it!

 

Meer lezen over de knop naar herstel of over het herstel van een eetstoornis?

Greta Noordenbos heeft al vele publicaties op haar naam staan en heeft diverse boeken gepubliceerd over eetstoornissen. Haar twee meest recente licht ik hier graag uit.

Keerpunt in de motivatie naar herstel van een eetstoornis

Boek-Greta-Keerpunt-in-de-motivatieDe resultaten en conclusies uit een onderzoek onder mensen met anorexia en boulimia naar de keerpunten naar herstel. Over dieptepunten, positieve wendingen en alles wat daaraan ten grondslag ligt. Vol met ervaringsverhalen. Lees de complete review. Je kunt het boek ook direct bestellen via een mail aan Greta Noordenbos zelf (€ 10,00.)

Een eetstoornis overwinnen kan dat?

[bol_product_links block_id=”bol_54e48ba2a4064_selected-products” products=”9200000035844188″ name=”Eetstoornis overwinnen” sub_id=”” link_color=”E60046″ subtitle_color=”646464″ pricetype_color=”646464″ price_color=”E60046″ deliverytime_color=”646464″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Een heerlijk compact en leesbaar boek waarin je alle antwoorden vindt op de meest gestelde vragen over de behandeling en herstel van een eetstoornis. Helder en duidelijk uitgelegd en op basis van de meest recente onderzoeken. De review vind je hier.

Meer weten over haar andere boeken? Kijk dan ook op deze pagina met boeken over eetstoornissen.

Gerelateerde blogs

.

Welk inzicht raakte jou het meest?

Deel je mening in het reactieveld hieronder en praat mee over hoe je de knop naar herstel van een eetstoornis vindt.

5 thoughts on “De knop naar herstel van je eetstoornis. Hoe vind je die?

  1. Herkenbaar, motivatie moet inderdaad groeien maar dat gaat alleen als je een behandelaar hebt die dat stimuleert. Ik ben het zeker eens met dat de behandeling niet alleen op eten, niet eten, braken enz gericht moet zijn maar het moet zeker ook niet andersom. Een behandeling/therapie moet ook niet alleen op de achterliggende oorzaken gericht zijn dat werkt ook niet. Ik ben van mening dat er ook gekeken moet worden naar wat 'ik' als persoon belangrijk vind. Dus als ik het over eetgedrag wil hebben moet dat kunnen en niet afgewimpeld worden en verder gaan op wat anders omdat we de oorzaak aanpakken en het eetgedrag alleen een reactie op de oorzaak is (voelt dan als bijzaak) terwijl dat wel is waar je als client voor komt. Natuurlijk is de oorzaak belangrijk om mee aan de slag te gaan alleen draait het in je gedachten toch echt nog om eten...... De knop vinden is vaak moeilijk maar zo fijn als die dan eenmaal om is!
    • Jolanda, mooi omschreven. Ik ben het helemaal met je eens. Het is een combinatie. Wat was eerst de kip of het ei. Daar is geen antwoord op te geven. Het is een samenspel van oorzaak gevolg en zal beide aangepakt moeten worden.
  2. Hallo Charlie, Wederom een herkenbaar verhaal! Met name het groeien in motivatie is voor mij een inzicht. Hier hebben we dan ook al over gesproken en geeft mij de kracht om door te gaan! Groetjes Audrey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *