06 mrt

Help! Hoe kan ik stoppen met eetbuien? 5 tips

Stop eetbuien 2Eetbuien, ik haatte ze en hield van ze. De frustratie van het niet kunnen stoppen en de grote schaamte en walging gingen hand in hand met de geneugten van het ongebreideld kunnen eten en de rust en verdoving die eetbuien met zich mee brengen. Stoppen met eetbuien lukte me niet. Van geen kanten. Ook in mijn praktijk hoor ik dagelijks mensen verzuchten “Stoppen met eetbuien, ik heb al van alles geprobeerd, maar het lukt me niet”. Lees de 5 belangrijkste tips hoe het wel gaat lukken.

 

1. Onderzoek je patronen

Eetbuien zijn er niet zomaar. Er gaat altijd iets aan vooraf. Honger, spanning, stress, een nare situatie, eenzaamheid, verveling, toch al voor je gevoel de fout in zijn gegaan die dag, etc. Er zijn veel situaties die kunnen leiden tot een eetbui. Je bewust worden van de patronen die je hierin hebt ontwikkeld, helpt om steeds eerder door te hebben dat het risico van een eetbui eraan zit te komen. En hoe eerder je het door hebt, hoe gemakkelijker je kunt schakelen en een andere oplossing kunt zoeken dan een eetbui.

 

2. Eet genoeg, gezond en regelmatig

Zolang je eetpatroon grillig en onregelmatig blijft, kan je lichaam nooit van jou op aan. De ene keer te veel eten, de andere keer te weinig of helemaal niet. Dan weer een hele lading eten naar binnengeschoven en vervolgens knal je er laxeermiddelen in of spuug je alles er weer uit. Je lichaam weet zo langzamerhand niet meer waar het aan toe is met jou. Met als risico “eetbuien”. Wil je uit deze vicieuze cirkel stappen en stoppen met eetbuien, zorg er dan voor dat je genoeg, gezond en regelmatig eet. Dit verkleint de kans op een eetbui.

 

3. Durf te voelen

Gevoelens wegdrukken met eten. Tja, je kunt het doen. Het werkt prima. Ik heb het zelf ook jaren gedaan. Helaas geeft het jezelf verdoven met eten maar heel kort rust en bescherming. Het duurt nooit lang. Voordat je het weet knallen de schuldgevoelens je weer om de oren en voel je je alsnog ellendig. Het enige dat op de lange termijn helpt is “durven voelen”. Voel je ellendig, huil je ogen uit je hoofd, stampvoet uit woede of grom of schreeuw het uit van boosheid. Maar voel. Zodra je gevoelens de ruimte gaat geven, neemt de noodzaak tot eetbuien af.

 

4. Bewaak je grenzen

Rekening houden met anderen is heel fijn. Maar als het ten koste gaat van jezelf, dan is het een heel ander verhaal. Sta vaker stil bij wat jij wilt, wat jij nodig hebt, wat voor jou goed is en stel grenzen. Hierdoor blijf jij beter in balans, houd je meer energie over en zit je niet met frustraties die je later weg hoeft te eten. Hoe je dat doet? Door bijvoorbeeld niet direct ja te zeggen als iemand iets van je vraagt, maar er eerst even over na te denken. Of door hulp te vragen als je aan ziet komen dat iets je te veel wordt.

 

5. Accepteer jezelf

Zolang je jezelf niet accepteert, je jezelf niet goed genoeg vindt, val je jezelf altijd tegen. En uit frustratie of boosheid, kun je dan zomaar weer in de zoveelste eetbui belanden. De oplossing ligt echter niet in eten. De oplossing ligt in werken aan jezelf. Niet buiten je, maar binnen je. Ga aan de slag met leren jezelf te accepteren. Bijvoorbeeld door te mediteren of mindfulness of yoga te gaan doen. Of doe de oefening uit deze blog.

 

NIEUW GRATIS E-BOEK Eerste Hulp Set bij Eetbuien

Download direct buttonNog een oplossing voor eetbuien. Mijn nieuwe e-boek. Met maar liefst 21 tips, oefeningen en (wandel) meditaties die direct helpen eetbuien te voorkomen of te stoppen. Is je grootste frustratie die direct dreigende eetbui en wil je weten hoe je deze nog kunt stoppen? Lees dan meer of download direct gratis dit e-boek.

 

Welke tip ga jij oppakken?

Tja, daar zit je dan met 5 superbelangrijke en essentiële tips. Waar zal je beginnen? Relax! Je hoeft niet alles tegelijk op te pakken. Kies er gewoon eentje uit die jou het meeste aanspreekt en concentreer je op deze tip. Die andere komen dan later wel. Welke tip ga jij oppakken? Deel het in het reactieveld hieronder.

 

3 thoughts on “Help! Hoe kan ik stoppen met eetbuien? 5 tips

  1. Pingback: Eetbuistoornis overwinnen - Hoe ik mijn eetbuistoornis heb overwonnen

  2. Hoi Charlie,   Ik heb vanmiddag vol aandacht en bewondering je E-book gelezen en wat een herkenning. Ik had gewild dat ik het had kunnen lezen toen ik nog zo worstelde met de eetbuien. Ik denk dat je op deze manier zeker mensen helpt. Ik moet zeggen dat ik veel dingen herken omdat ik in de moeilijke tijd ook ben teruggevallen op mediteren en yoga en mij dat toen heel erg heeft geholpen (en nog helpt) Gelukkig heb ik het aardig overwonnen en heb ik ondertussen na 4 jaar wel mijn eigen handvatten en manieren gevonden om er mee om te gaan en heb ik het gelukkig bijna niet meer nodig. Ik vond het wel heel fijn om te lezen en de 2 meditaties te beluisteren en ik ben er van overtuigd dat dit echt mensen gaat helpen dit E-book en de meditatie’s (ik heb ze ook op mijn telefoon gezet haha)   Charlie ik lees jouw blogs altijd met veel plezier, soms een traan door herkenning en besef hoe diep ik zat tijdens mijn eetstoornis en mede dankzij jou heb ik het kunnen brengen tot waar ik nu sta. (helaas durf ik nog niet te zeggen dat het over is)
    • Hi Jolanda, Wat ontzettend leuk om te horen. Ik vind het zelf toch ook altijd weer spannend om zo’n e-boek te publiceren en dan vind ik het heel erg fijn om te horen dat je er wat mee kunt en dat het je helpt. Durven geloven dat het over is kan soms ook een tijd duren weet ik uit ervaring. Eerst maar eens ervan genieten dat je al zo ver bent gekomen. Liefs, Charlie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *