26 dec

Zit jij (nog) op het juiste pad?

Het juiste padSoms kun je opeens twijfelen of je wel met de juiste dingen bezig bent. Of je je werk of studie nog wel zo leuk vindt. Of je nog wel blij bent met je man of vrouw. Of erger nog of je jezelf nog wel zo leuk vindt en het leven dat je leidt. Ik vraag me dat in ieder geval regelmatig af. Hoe is dat voor jou? Zit jij (nog) op het juiste pad? Of is het dringend tijd voor wat anders. Ga op onderzoek.

 

Het juiste pad

Misschien ben ik wel een romanticus, maar ik geloof dat ieder mens wat te brengen heeft in het leven. Ieder mens heeft iets unieks, een talent of een kracht waarmee je andere mensen (en vaak ook jezelf) blij maakt, mee verrast, inspireert of ontroert. Heb je jouw uniekheid gevonden, dan is niets je te veel, je barst vaak van de energie en hebt vertrouwen in jezelf. Je zit op het juiste pad. Nou kan het natuurlijk ook zijn dat je jezelf helemaal niet zo geweldig vindt of dat je niet durft te geloven dat je iets unieks te brengen hebt. Of je weet het wel, maar kunt er nog niet bij omdat iets anders je nog in de weg zit. In deze gevallen, zit je duidelijk nog niet op jouw juiste pad. Hoe kom je nu achter wat jou uniek maakt en hoe kom je dan wel op het juiste pad?

 

Hoe weet je dat je niet op het juiste pad zit?

Nou, daar hoeven we niet zo moeilijk over te doen. Als je niet op het juiste pad zit, ben je vaak oververmoeid, prikkelbaar, ongelukkig, eenzaam en alles wat je doet kost onwijs veel energie. Je zit niet lekker in je vel, de dingen gaan niet vanzelf en lopen ook nog eens vaak helemaal fout. Herkenbaar? Een paar voorbeelden dat ik duidelijk niet op het juiste pad zat:

 • Toen ik als student door had dat ik niet met de juiste studie bezig was. Ik voelde me ellendig, had onverklaarbare hevige rugpijn en was extreem moe. Ik was er letterlijk ziek van en sleepte me iedere dag naar colleges toe waar ik de zin niet meer van in zag.
 • In de periode dat ik boulimia had en me geen raad wist met mezelf, met mijn eetbuien, mijn schaamte, mijn lijf en hoe mezelf een houding te geven richting anderen.
 • De jaren dat ik ongelukkig was in mijn relatie, niet wist wat ik hier nu mee aan moest, maar ook niet de beslissing kon nemen om ermee te stoppen. Ik had hartkloppingen, viel regelmatig bijna flauw en was doodmoe.
 • Diverse periodes in mijn leven dat ik uitgeleerd was in een baan, ik mezelf ging afzetten tegen het werk, mijn baas, de regels en ik iedere avond geïrriteerd of uitgeput thuis kwam. Duidelijk niet meer op het juist pad.

Begint er al wat te dagen? Hoe is dat voor jou op dit moment? Zit jij op het juiste pad of heb je twijfels?

 

Hoe weet je dat je wel op het juiste pad zit?

Ook dat is eigenlijk heel simpel. Je merkt het en je voelt het als je op het juiste pad zit. Je hebt er zin in, je bruist van energie en ideeën, je kunt er honderduit over vertellen aan anderen, de dingen lijken (soms) vanzelf te gaan, er komen dingen vanzelf op je pad en je krijgt heel veel voor elkaar.

 

Gaat er dan nooit iets mis als je op het juiste pad zit?

Nee, zo is het ook niet. Ook als je op het juiste pad zit, kunnen er tegenslagen zijn, kunnen er dingen mislukken, mensen het niet met je eens zijn, is het soms hard ploeteren om te bereiken wat je wilt bereiken. Maar het rare is dat je je op dat moment niet laat weerhouden om door te gaan met waar je mee bezig bent. Je hebt op de een of andere manier diep van binnen het geloof dat dit het juiste pad is en ook al val je, je staat weer op en gaat verder.

Voor mij voelt waar ik nu mee bezig ben, Vrij van Eetstoornis, als het juiste pad. Alles wat ik in mijn leven geloof en heb gedaan komt hiermee bij elkaar. Ik voel dat ik in mijn kracht zit. Ik geniet van de groei die de mensen, die ik begeleid, doormaken en wat bevrijding voor hen betekent. Ik barst van de ideeën die ik allemaal nog wil neerzetten (m’n boek dat komend jaar gepubliceerd wordt, (online) trainingen waarvan de grove lijnen al klaar staan, een hele lijst blogonderwerpen en allerlei ideeën over aanvullende thema’s en workshops waar ik nog op zit te broeden. Kortom, ik zit op het juiste pad.

 

Wat is jouw juiste pad?

Wil je ook weten of je op het juiste pad zit of wat jouw levenspad is? Via deze link vind je een oefening die je helpt ontdekken wat jij te brengen hebt op deze wereld. Ik ben benieuwd wat het jou gaat brengen. Have fun!

 

Inspiratie

Toen ik weer een keer op een kruispunt van mijn leven stond en een doodenge stap moest gaan nemen, las ik dit gedicht van Bram Vermeulen. Mij hielp het om de juiste stappen op mijn pad te zetten. Hoop dat het jou ook inspireert.

 

Het pad

Uiteindelijk sta ik dan stil

en kijk waar ik nu ben.

Deze boom herken ik

of dan toch net zo een.

 

Hier onderbreek ik dan mijn reis

en kijk ik ken het hier.

Het warme, late, gele licht

en ik zag al net zo’n steen.

 

Hoe kwam ik hier terecht?

Is dit hier dan precies

de reden dat ik liep?

Dat wat ik in gedachten had?

 

Of had ik er zelf geen hand in,

liet ik mij zelf maar gaan?

De kronkels, obstakels, het op en af.

Volgde ik gewoon het pad?

 

Ten slotte ben ik hier beland

en zie ik achter mij het pad

dat mij hier bracht.

Daar kom ik dus vandaan.

 

Ik zie het ver terug gaan

en verdwijnen om een bocht.

En dan is er opeens de vraag:

zal ik zo verder gaan?

 

Volg ik de weg weer verder?

Het is alsof die eist

dat ik voor altijd doorga

langs zijn ingesleten baan.

 

Maar door hier stil te staan

verliest het pad zijn macht

die het zo vanzelfsprekend acht.

Kan ik hier weg vandaan.

 

Dan loop ik recht het bos in,

wijk ik van de baan.

En laat ik alles achter

dat van mij werd verwacht.

 

Natuurlijk ben ik bang.

Waar kom ik nu terecht?

Maar dan hoor ik mij lachen.

Eindelijk leef ik echt.

.

En? Zit jij op je juiste pad?

Ik ben heel benieuwd of jij jouw pad al gevonden hebt, nog onderweg bent of juist wilt ontdekken wat jij te brengen hebt. Deel het in het reactieveld hieronder.

12 thoughts on “Zit jij (nog) op het juiste pad?

 1. Ha dierbare Charlie, Lekker lezen zo'n blog van jou. Op mijn leeftijd (jaja) ga je zachtjesaan terug kijken op je leven. En ik herken heel veel in wat je schrijft. En ook dat ik tot rond mijn 50e met m'n balast heb moeten sjouwen voor de juiste weg vond, een heerlijk ongebaand pad dat ik nog steeds met veel elan en power volg. Dank voor het laten terugzien op mijn levensweg en de daaruit volgende dankbaarheid. Ik hoop tot gauw! En van harte een mooi nieuw jaar.
  • Ja, het scheelt een hoop sjouwen als de ballast weg is, Jee, wat mooi dat terugkijken ook veel dankbaarheid oplevert. Bij mij werkte dat ook zo: ontroering over de weg die ik was gegaan en vreugde, gezonde spanning en opgetogenheid over mijn toekomst.
 2. Mooie blog, ik vind het eind van het jaar- en bijna een nieuw jaar een mooi moment om de balans op te maken en te kijken of ik nog op mijn pad zit. Energie is voor mij zeker een goede graadmeter- hoewel, af en toe pauze nemen op het juiste pad ook (voor mij) belangrijk is.
 3. Mooie blog, stof tot nadenken en dat kan nooit kwaad en vooral niet zo aan het einde van het jaar. Ook ik vraag me echt wel eens af of het werk dat ik doe echt wel is wat ik wil en soms denk ik dan wel is dit nou echt alles en is het ook echt wat ik wil. Ik heb een leuke baan alleen de sector loopt slecht dus vaak gedoe en gezeur maar als ik dan bezig ben haal ik er wel echt voldoening uit en dat vind ik belangrijk. Qua eten gaat het echt een heel stuk beter en hoop ik ook gewoon dat dat zo blijft. Ben nu (meestal) gelukkig met wie ik ben en dat is wel anders geweest tot voor kort. Echt een mooie blog, heeft me weer even tot denken gezet en mij in laten zien dat ik tevreden kan en mag zijn. Ik zou best eens een sessie met jou willen afspreken om eens te hebben over hoe nu verder als je tussen wel, niet en misschien toch nog wel eetstoornis zit..... Charlie voor jou, je gezin en ieder die je liefhebt fijne dagen en een goed 2015 en ik ben heel benieuwd naar je boek.
  • Hi Jolanda, wat fijn dat je je hierdoor realiseert dat je tevreden kan en mag zijn. Jij ook een heel mooi 2015 gewenst en van harte welkom voor een afspraak. Wil je deze in januari, maak dan gebruik van mijn eindejaarscadeau. Via de link bovenaan de pagina, kun je direct boeken.
 4. Deze blog komt als geroepen Ik liep van morgen met mijn hond om half 6 in het park en dacht toen is dit mijn leven? Straks eindje fietsen om zo langs mijn opa te gaan om zijn pap te maken Dan mijn oefeningen dan weer met Goofy etc Tja Ik weet het niet ? De ene dag denk ik er bijna niet bij na maar er zijn van die dagen dat ik me wel afvraag IS DIT MIJN LEVEN? Nu kan ik die oefening wel proberen te doen maar ik heb nooit iets gedaan dus kan ik niet weten of ik iets anders leuker vind Geen school (althans tot 5 atheneum, moet zeggen dat deed ik graag alleen ging het niet meer door de anorexia), geen werk, geen vrienden, geen man en kinderen. Dat maakt het moeilijker om te weten wat leuker is of wat mijn pad is. Zo heb ik het ook met eten. Eet nu meer en varieer, althans dat probeer ik, maar ik kan niet alles in huis halen om te proberen. Moet ik het weg gooien als het niet bevalt? En is variatie wel nodig? De meeste eten toch vaak hetzelfde. Wel vind ik keuzes maken moeilijk en laat ik het bij het oude, dat is veilig en vertrouwd. Wat kan ik doen denkt u?? Hoop dat u me hierbij misschien toch wilt helpen? M.A
  • Hi M.A., leuk dat de blog je tot nadenken zet. Ik moest gelijk denken aan een uitspraak van een van onze dochters "Mam, je kunt toch nooit niets doen, dan ben je toch ook al iets aan het doen?" en zo is het ook. Je doet altijd wat. Denken, wandelen, lezen, ontspannen, inspannen, keuzes maken. Zelfs als je gewoon op de bank zou zitten doe je iets, namelijk zitten en mijmeren of .... Dus ik denk dat jij ook veel meer doet dan waar je je bewust van bent. Je noemt zelf al: wandelen met de hond, bij je opa langs, oefeningen, school, kiezen wat je gaat eten, etc. En bij al deze dingen heb je waarschijnlijk ook gevoelens. Van het een word je misschien blijer dan van het ander. Van de ene persoon krijg je meer energie dan van een ander, in de ene winkel voel je jezelf gelijk thuis en uit de andere winkel wil je direct gillend weglopen. Denk er nog maar eens over na in welke situaties jij je prettiger voelt dan andere. Ontdek de rode draad. Ik weet zeker dat het jou gaat lukken. Succes, Charlie
 5. Mooi Charlie; en niet alleen voor mensen met een eetstoornis. Het einde van het jaar is een mooi moment om bewust even stil te staan om te kijken of je nog op het juiste pad zit. De allerbeste wensen voor 2015 voor jou, al je dierbaren en iedereen die dit leest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *