30 sep

Wat is Vrij Eten en wat heb je eraan?

Hoe leer ik gezond, normaal en liefst intuïtief eten? Dat is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Of het nu gaat om mensen met overgewicht, een verstoorde relatie met eten, emotie-eten, boulimia, eetbuistoornis of anorexia. Ik ben voorstander van het principe Vrij Eten. Maar wat is Vrij Eten eigenlijk en wat heb je eraan?

 

Vrij Eten als basis voor een vrij leven

Sinds mijn bevrijding van boulimia eet ik alles waar ik zin en trek in heb. Dit noem ik Vrij Eten. Ik mag alles van mezelf en geniet van zowel van smaakvol gezond als soms ranzig lekker, minder gezond eten. Toch heb ik sinds ik Vrij Eet een gezond gewicht dat al 30 jaar aardig stabiel is. Ik voel me fit en krachtig.

Ook de mensen met boulimia, emotie-eten of eetbuistoornis die ik begeleid merken dat Vrij Eten een opluchting is en hen eindelijk helpt te leven zoals ze willen. Met focus op de dingen die ze belangrijk vinden, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling én een ontspannen relatie met eten en gewicht. Dit is voor jou ook mogelijk.

 

Wat is Vrij Eten?

Ik zal eerst uitleggen wat ik bedoel met Vrij Eten. Vrij Eten is eigenlijk een vorm van Vrij Kiezen. Kiezen voor die dingen die op dit moment goed voor je zijn én waar je morgenochtend ook nog blij mee bent. Vrij Eten betekent daarom eigenlijk niets meer of minder dan kiezen voor wat jij werkelijk wilt.

.

Vrij Eten is alles mogen en kiezen voor wat jij wilt

En dat betekent:

 • Je mag alles eten waar jij zin in hebt.
 • Je mag genieten van alles wat je eet.
 • Je mag eten zoveel je wilt.
 • Je mag eten in je eigen tempo.
 • Je mag eten waar, met wie en wanneer jij wilt.
 • Je mag opscheppen en kiezen wat je maar wilt.
 • Je mag laten liggen wat je maar wilt.
 • Je mag ja zeggen tegen al het lekkers dat je wordt aangeboden.
 • Je mag ook nee zeggen tegen alles wat je wordt aangeboden.
 • Je mag alles wat je maar wilt.

 

Vrij Eten betekent ook de consequenties aanvaarden die horen bij je keuzes  

Dus de consequenties voor:

 • Je energieniveau.
 • Je fitheid.
 • Je gewicht.
 • Je zelfvertrouwen.
 • Je portemonnee.
 • Je gezondheid.
 • Je lijf.
 • Je tevredenheid.
 • Je humeur en stemming.
Illustratie Vrij Eten

Deze illustratie komt uit mijn boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia. Je kunt ‘m ook printen en je eigen invulling eraan toevoegen. 

.

Wat zijn de voordelen van Vrij Eten?

Nou, dat zijn er best veel. Vrij Eten zorgt er namelijk voor dat:

 • Eten steeds meer een normale gewoonte wordt, net als douchen en tandenpoetsen.
 • Je steeds meer op je lijf en jezelf durft te vertrouwen.
 • Je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft.
 • Je steeds beter leert luisteren naar je lichaam en wat het nodig heeft.
 • Je de energie hebt om te kunnen doen wat jij wilt in het leven.
 • Je in een gezond tempo op een passend goed gewicht komt.
 • Je bewust kiest voor voeding als je honger hebt óf iets lekkers als je smaak wilt proeven.
 • Je ook weet wanneer voeding niet de oplossing is én wat dan wel nodig is.
 • Je geen eetbuien meer krijgt vanuit een fysieke behoefte.
 • Je lichaam (en daardoor ook je geest) in balans komen.
 • Je je angst om aan te komen achter je kunt laten.
 • Je zonder zorgen uit eten kunt of bij mensen kunt mee-eten.
 • Je meer ruimte krijgt voor ontspanning, verbinding met anderen, werk, studie, persoonlijke ontwikkeling en genieten.

 

Wat vind je van het concept Vrij Eten?

Aantrekkelijk? Of voel je je beknot omdat je ook de consequenties moet accepteren die erbij horen? Toch is dat wat hoort bij vrije keuzes maken.

Als ik vroeg naar bed wil omdat ik moe ben, dan is de consequentie dat ik soms een gezellige avond met vrienden mis. Maar ook dat ik me de dag daarna fitter en krachtiger voel. Heb ik zin om een avond door te zakken met vrienden, veel drank en lekkere hapjes? Dan kan ik de volgende dag tevreden terugkijken op een super gezellige avond waarop ik mezelf helemaal heb laten gaan. De consequentie is ook dat ik me wat brak voel.

Dit is hoe vrij kiezen werkt. Met je volle bewustzijn en met alles wat je in je hebt, kiezen voor het één of het ander. Zo is het met eten niet anders. Geniet van de keuzes die je maakt en aanvaart de consequenties. Kun je dat laatste niet, maak dan een andere keuze.

Nu snap ik zelf ook wel dat dat gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Toch is Vrij Eten te leren. De komende tijd zal ik er dan ook vaker een artikel over schrijven.

 

Wil je direct meer weten?

Wil je nu al alles lezen over Vrij Eten en hoe je dat kun leren, dan is mijn boek ‘Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia’ een aanrader. Hierin vind je uitgebreide informatie over hoe het nu kan dat eten zo’n ding is geworden en alle stappen die nodig zijn om te komen tot een ontspannen relatie met eten en gewicht. Of maak een afspraak voor een startsessie, dan kijken we samen waar je staat en wat je nodig hebt.

Andere artikelen die hierover gaan zijn onder andere:

.

Hoe kijk jij naar het concept Vrij Eten?

De komende tijd zal ik regelmatig een artikel schrijven over hoe je vrij kunt leren eten. Voor nu ben ik benieuwd welke gedachtes, vragen of gevoelens Vrij Eten bij jou oproept. Wat je ervaart, waar je naar verlangt of misschien wel wat weerstand of vraagtekens oproept. Het kan allemaal. Laat het weten, stel je vragen en ik denk met je mee.

4 thoughts on “Wat is Vrij Eten en wat heb je eraan?

 1. Mooi blog Charlie, vrijheid ontstaat pas als je ook verantwoordelijkheid neemt. Wanneer je de consequenties van keuzes aanvaard. Inderdaad niet altijd gemakkelijk, maar voor mij een zeer helpende overtuiging als ik keuzes maak. En als je kiest, dan gaat het erom dat de weegschaal naar positief doorslaat (of in balans blijft). Je hoeft dus niet altijd blij te zijn met alle consequenties van je keuzes, als de balans er maar is en bij voorkeur dat je er blij van wordt, meer dan als je het niet gedaan zou hebben.
 2. ik voel weer de emotie en opluchting en ben zo dankbaar dat ik vrij kan eten. ik had nooit gedacht dat het mogelijk zou zijn. jaren zonder patat chips pizza. Doodsangst had ik ervoor.nu mag ik alles eten. ik heb geen weegschaal. ik ben energieker. ik mag van mezelf S nachts eten als me lichaam vertelt dat het oké is. En dat betekent niet dat het automatisch zo is dat dat iedere nacht zo is als voorheen. wat een rust om daarop te kunnen vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *