21 apr

Waarom je niet faalt als je eetgedachtes en eetdrang hebt, maar wél je filter moet trainen

Afbeelding doorsnede hoofd met daarin het brein en allemaal eetgedachtes en eetdrang in de vorm van chocolade, ijs, friet, taart, lollie, snoepjes en bliksemflitsen. Heb je ook het gevoel dat je al faalt als eetgedachtes of eetdrang zomaar op-ploppen? Dat dan de vertwijfeling toeslaat en je denkt ‘Zie je wel, het gaat toch nooit lukken’ of ‘Het is nu toch al verpest’?

Laat je er niet door leiden. Je faalt echt niet. Er is niets mis met jou. Alleen je filter heeft wat training nodig. De cirkel van invloed en betrokkenheid helpt je hierbij.

 

Eetgedachtes en eetdrang die zomaar op-ploppen

Ik weet het nog goed, mijn boulimiatijd in mijn twintiger jaren. ’s Morgens was ik meestal nog oké. Na een nacht slapen zag de wereld er vaak beter uit. De nieuwe dag voelde als een nieuw begin. Na een ontbijt volgde dan gewoon studie of werk.

Maar ’s middags, dat was een heel ander verhaal.

Moe, overprikkeld, een onbestemd gevoel of nergens zin in. En plop! Ineens was daar die gedachte ‘Ik ga een grote zak drop halen. Of twee!’ of ‘Ligt er niet nog een rol koekjes in de kast (van mijn huisgenoten)?’ Zag ik de dropjes of koek eenmaal voor me, dan spoelde het water me al door de mond. Dan leek het of ik geen keus meer had. Ik moest het wel doen. Al was het maar om het gevoel van weer gefaald hebben niet te hoeven voelen. Alleen de gedachte aan eetbuien vond ik namelijk al verwerpelijk.

 

Eetgedachtes en eetdrang ontstaan ook zomaar

Tja, eetgedachtes en eetdrang. Soms hebben ze een reden: te weinig gegeten, uitgeput, hormonen, rotdag gehad. Maar vaak ontstaan ze gewoon random. Opeens is het er. Op een onbewaakt moment. Als een gedachte of impuls die op-plopt. Zonder dat je weet waarom.

Eigenlijk maakt het ook helemaal niet uit waar eetdrang of eetgedachtes vandaan komen. Het probleem is dat we ze te serieus nemen. Ervan in de kramp schieten (‘Nee, niet weer’). Ons erdoor uit het veld laten slaan. Het zien als een persoonlijk falen. En dat is niet terecht.

We hebben duizenden impulsen en gedachtes per dag. Wetenschappers zijn het er nog niet helemaal over eens hoeveel het er zijn, maar het schommelt tussen 6.000 tot 60.000 per dag. Dat betekent dat je minimaal 6,25 gedachtes per minuut hebt. Of meer dan 62! Pfff, stel je voor dat je die allemaal even serieus zou nemen en ernaar zouden handelen.

 

Een paar voorbeelden, uit mijn leven gegrepen

Ik denk van alles. De hele dag door. Hieronder een paar voorbeelden van impulsen en gedachten die ik weleens heb. Stel je eens voor dat ik daar serieus naar zou handelen?

‘Wat een pedant kereltje ben jij!!!’ denk ik over m’n baas en floep het er gelijk uit.

Zodra ik voel dat ik moet plassen, laat ik het ter plekke ongegeneerd lopen.

Ik zeg luid ‘Kan dat kind uit’ als een kind in de supermarkt met keihard krijsen mijn rust verstoort.

 

Nee, natuurlijk doen we dat niet. Althans ik niet. Want voordat je het weet raak je je baan kwijt, word je opgepakt voor wildplassen of krijg je mot met de vader van dat kind in de supermarkt.

We kunnen dus echt dingen laten, die we wel denken of voelen.

Als ik denk over die voorbeelden, schaam ik me er trouwens ook niet over. Ik heb niet het gevoel dat ik faal. Word niet gefrustreerd of boos dat ik die gedachten heb. Denk weleens ‘Och, ze moesten eens weten’, maar zie ze ook als een soort ‘guilty pleasure’ waar ik over moet gniffelen. In mezelf. Dat ik gewoon dit soort dingen mag denken, zonder er iets mee te hoeven.

Nee, als we al onze gedachten en impulsen serieus nemen, dat is geen doen. Waarom dan wel die gedachtes of impulsen die over eten gaan?

 

Hoe zit het dan met die eetbuigedachtes en eetdrang?

Je denkt misschien ‘die eet gerelateerde gedachtes, dat is andere koek’. Maar nee, dat is niet. Het is allemaal hetzelfde. Ik licht het toe aan de hand van de cirkel van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey (vooral bekend van zijn boek The 7 habits of highly effective people).

De cirkel van invloed

Ons denken, gevoel en gedrag wordt door van alles en nog wat beïnvloed. Op sommige dingen hebben we direct invloed: de dingen die we zelf kiezen of doen. Hoe laat je opstaat, welke kleding je aantrekt, de shampoo die je koopt, waar je op solliciteert, welke partner je kiest, etc. De dingen die je kiest of doet vallen onder je cirkel van invloed.

 

De cirkel van betrokkenheid 

Op veel andere dingen hebben we weinig of geen of invloed. Zoals het weer, ziektes, complimenten, kritiek, verwachtingen van andere mensen of dingen die in het verleden zijn gebeurd (zowel prettig als naar).  Maar ook of je de baan waar je op solliciteerde echt krijgt, of de ander net zo verliefd is op jou als jij op hem of haar, etc.

Dit zijn de dingen die je raken en waar je emotioneel, mentaal of praktisch bij betrokken bent. Je hebt er alleen weinig of geen invloed op. Deze dingen vallen onder de cirkel van betrokkenheid. Of ‘circle of concern’ wat ik zelf mooier vind klinken omdat er zorg uit blijkt.

.

Dus ik faal toch als ik steeds denk aan eten?

Ja, je zou denken dat gevoelens, gedachtes, impulsen en dus ook eetgedachtes en -drang horen bij je cirkel van invloed. Jij bent immers zelf degene die die gevoelens, gedachtes en impulsen heeft. Maar niets is minder waar. Het zijn geen dingen die je zelf actief kiest. Ze ploppen zomaar op. Ongevraagd. Deze op-ploppende gevoelens, gedachtes en impulsen horen dus bij je cirkel van betrokkenheid. Het is niet jouw schuld dat je ze hebt. Dat ze zomaar in je opkomen. Je faalt niet. Ze horen gewoon bij die 6.000 tot 60.000 gedachtes en impulsen die per dag langskomen.

 

De cirkel van invloed en betrokkenheid geeft overzicht

Ik vind het zelf een stuk overzichtelijker om het leven in te delen naar waar ik wel of geen invloed op heb.

Als ik toch geen invloed heb op die buitenste cirkel, dan heeft het niet zoveel zin me daar druk over te maken. Dan kan ik me beter richten op de dingen waar ik wel invloed op heb. Waar ik wat te kiezen heb. En dat is ook precies de boodschap die Stephen Covey met dit model voor ogen had: focus je op je cirkel van invloed in plaats van op de cirkel van betrokkenheid. Dat geeft meer grip, resultaat, voldoening, energie en zelfvertrouwen.

 

Hoe? Verfijn je filter en verleg je focus

Oké, je kunt er dus niet aan doen dat eetgedachtes en eetdrang ontstaan. Die vallen onder je cirkel van betrokkenheid. Nu gaat het erom dat je jouw cirkel van invloed gaat versterken. Allereerst door te beseffen dat gedachtes en impulsen weliswaar bij je opkomen, maar dat jij altijd nog degene bent die bepaalt wat je ermee doet. Dat je jezelf gaat trainen in regie nemen. Net zoals je ook al doet met al die andere op-ploppende gedachtes en impulsen waar je ook niets mee doet. Jij bepaalt of je erop ingaat of ze voorbij laat gaan.

 

Zie het maar als het trainen van een filter

Hoe je dat kunt leren is door het filter in je hoofd te verfijnen. Ons brein bevat van zichzelf al een filter. Niet alles wat er aan indrukken en impulsen op een dag langskomen, komt immers in ons bewustzijn. Dat zou geen doen zijn.

Als we op straat lopen zien we veel wel, maar veel ook niet. Soms zie je dat iemand een zakdoek verliest én soms gaat het langs je heen. We horen niet alles en we zien niet alles. Zo is het ook met gedachten en impulsen. Veel gedachtes en impulsen komen niet eens in ons bewustzijn. Soms zijn we bijvoorbeeld zo gefocust op ons werk, dat we vergeten te plassen.

Dat we niet alles doorhebben, komt door het ingebouwde onbewuste filter in ons brein. Dit zorgt ervoor dat we meestal redelijk gefocust de dag doorkomen en niet steeds afgeleid worden.

We hebben ook een ‘bewust filter’. En om dat bewuste filter gaat het hier. Dat moet je dus trainen.  Door een tijdlang bewust te kiezen waar je je wél op wilt richten. Op je cirkel van invloed.

Zie het maar als een soort koffiefilter waar niet behulpzame gedachtes en impulsen als drab achterblijven en drinkbare heldere koffie voor jou beschikbaar komt.

Toen ik zelf in herstel was van mijn boulimia, heeft het mij zo’n 10 maanden gekost om mijn filter te trainen. Daarna heeft mijn ‘onbewuste filter’ deze taak van me overgenomen. Met af en toe wat hulp van mijn ‘bewuste filter’. Vertrouw er maar op dat dat bij jou ook zo kan werken.

 

Meer inspiratie?

Zoek je inspiratie of ideeën voor je cirkel van invloed en meer grip, lees dan deze blogs:

.

Hoe ga jij je cirkel van invloed vergroten?

Hoe zit het bij jou? Wat valt onder jouw cirkel van betrokkenheid? Wat zijn de dingen die je zelf kunt doen of kiezen vanuit je cirkel van invloed? En hoe ga je jouw filter trainen?

Ik wens je een mooie training toe,

9 thoughts on “Waarom je niet faalt als je eetgedachtes en eetdrang hebt, maar wél je filter moet trainen

  1. Wat een prachtige blog heb je weer geschreven. Je inspireert Charlie! En ja, als we beter weten met elkaar hoe filters werken, dan helpt dat al een heleboel! Ik kijk uit naar je volgende blog
      • je slaat de spijker op z'n kop. ik herken goed die paniek/kramp die al komt als je slechts een gedachte krijgt, en dat je dan inderdaad gaat eten om dat niet te voelen. door de jaren ben ik rustiger geworden en kan ik steeds vaker gedachten gedachten laten, en gevoelens er laten zijn. maar ik vind het fijn om nog steeds je blog te lezen want het houdt me bewust van waar ik aan kan blijven werken, en het geeft een stukje erkenning dat wat ik vroeger veel had niet gek was.
        • Fijn is dat hè Mirte, dat je beseft hoeveel meer overzicht en bewustzijn je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Dat je hebt leren leven met die ingewikkeldheden en dan toch steeds een vrije keus kunt maken. Mooie terugblik en inderdaad erkenning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *