06 jan

Waarom een jaarmotto beter werkt dan goede voornemens. En 7 motto’s die mij hadden geholpen toen ik een eetstoornis had.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Hoe vaak begint dat niet met goede voornemens? Minder drinken, X kilo afvallen, meer bewegen of vaker bij tante Greet op bezoek. Maar voor je het weet is de lol eraf en verdwijnt zo’n voornemen in de la met teleurstellingen. Hoe anders is dat als je een jaarmotto gebruikt. Altijd bruikbaar, je bent nooit af en vele malen inspirerender. Ontdek de kracht van een jaarmotto en probeer het uit.

 

 

Wat is een motto?

Tja, goede vraag. Wat is nu eigenlijk een motto en waarin verschilt het met een voornemen?

Een voornemen is een doel. Je wilt iets realiseren. Minder op je mobiel kijken, stoppen met roken, minder werk, meer vrije tijd, afvallen, meer sporten, vaker knutselen met je kinderen. Voornemens ontstaan het meest na de zomer en bij de start van een nieuw jaar. Helaas blijken de meeste voornemens na vijf dagen al te sneuvelen als we weer in de dagelijkse hectiek zitten.

Een motto is meer een inspiratiebron. Het is niet een concreet iets wat je exact kunt meten. Het is een korte zin of woord kenmerkend voor hoe je in het leven staat of wilt staan. Iets wat je raakt en beroert. Wat je motiveert, blij maakt of belangrijk vindt. Wat bij jou past als mens.

 

Zo’n motto kan toch ook sneuvelen?

Nou, eigenlijk niet.

Sinds een paar jaar gebruik ik jaarmotto’s. Natuurlijk heb ik ook plannen en doelen die ik wil realiseren. Zakelijk of privé. En van die plannen en doelen lukt veel maar een deel ook niet. Door onvoorziene omstandigheden. Doordat de planning niet realistisch was. Door andere prioriteiten. Doordat dingen ingewikkeld bleken of meer tijd vergden. Maar ook dingen die ik bij nader inzien niet leuk vond of geen zin in had.

Mijn jaarmotto lukt echter altijd. Het is namelijk meer een intentie en inspiratiebron. Iets waarin ik me wil ontwikkelen en groeien. Als mens. Ik kan er dus altijd stappen in zetten en van leren. Inspiratie uithalen of nieuwe wegen vinden.

Het is dus altijd toepasbaar. Wat je ook doet. Wat er wel of niet lukt. Een basis om vanuit te leven. Steeds weer.

 

Voorbeelden? En hoe kom je eraan?

Hier komen er een paar.

 

Leef & heb lief

Mijn motto op WhatsApp, geïnspireerd door de prachtige film Brozer. Het originele motto was ‘Stel niets uit, leef en heb lief’. Dat ‘stel niets uit’ zat me niet lekker. Ik stel namelijk regelmatig, gewild en ongewild, wél van alles uit. Niet haalbaar dus. Het weghalen luchtte enorm op.

 

Deze is van Lenette van Dongen. I love it!

 

Leven en laten leven

Het motto van mijn ex-schoonmoeder. Niet veroordelen of afdwingen maar ruimte geven aan zichzelf en anderen om te zijn wie ze zijn en te doen wat ze doen.

 

Van Menno Oosterhoff, psychiater met een dwangstoornis. Dwang loslaten is niet het gemakkelijkste, maar wel het beste medicijn.

 

Het ingewikkelde simpel maken

Mijn allereerste motto toen ik in 2006 voor mezelf begon. En nog steeds belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk de dingen te doorgronden en toepasbaar en behapbaar te maken. Dat is ook wat ik in mijn blogs, boeken en coaching probeer te realiseren.

 

Eigen koers varen

Mijn thema voor dit jaar.

In de zin van trouw zijn aan mezelf. Koers varen geeft ook aan dat ik rekening te houden heb met de omgeving (wind, stroming, zeilen, andere boten).

Ik had eerst ‘met plezier eigen koers varen’. Maar dat ‘met plezier’ heb ik weggehaald. Eigen koers varen kan immers ook ingewikkeld zijn of met boosheid, angst of verdriet gepaard gaan. Door m’n motto aan te passen, is het haalbaar geworden en een mooi kompas voor komend jaar.

 

Heb je nog meer voorbeelden van jaarmotto’s?

Ja, zeker. Jaarmotto’s van de afgelopen jaren waren:

2016 – Samenwerken – Niet alleen ploeteren maar anderen opzoeken.

2017 – Verbinden – Met mezelf, cliënten, familie, vrienden en collega’s.

2018 – Ruimte maken – 80% geeft ruimte voor spontaniteit, rust, kansen.

2019 – Met rust – Het hoeft niet allemaal snel-snel, rustig levert meer op.

2020 – Ieder z’n ding – Ieder mens is anders, ik doe mijn ding, jij het jouwe.

2022 – Onbevangen leven – Als het van binnenuit klopt, dan is het oké.

 

 

Welke motto’s hadden geholpen toen ik nog een eetstoornis had?

Ik denk terug aan de tijd dat ik nog boulimia had. Toen eetbuien, compenseren en dieetvoornemens mijn leven overheersten. Welke motto’s hadden me toen kunnen helpen?

Al brainstormend besef ik dat goedbedoelde adviezen toen niet hadden geholpen. Zoals ‘alles komt goed’, ‘mezelf zijn is genoeg’ of ‘je bent mooi zoals je bent’. Ik geloofde dat voor geen meter. Of dacht ‘ja, jij hebt makkelijk praten’ of ‘hoe dan?’.

De motto’s die me wel hadden geholpen zijn die waarin ook erkenning zit van de worsteling. Hierbij mijn top 7. De laatste is een refrein van een oud lied (± 1930) dat mijn zus en ik samen of voor elkaar zongen als het tegenzat of we het niet meer zagen zitten.

  1. It’s not about the food but about learning to live.
  2. Soms is het gewoon ingewikkeld.
  3. Ik ben oké ook als ik me niet oké voel.
  4. Blijf ademen.
  5. Ik mag ook leunen en rusten.
  6. Naar buiten. Hoor de vogels, voel de wind.
  7. Van je hela, hola, houd er de moed maar in.

 

Borrelt er al een eigen jaarmotto bij je op?

Wat inspireert jou? Een motto uit dit blog? Eéntje van Instagram of Loesje? Of die zin die al op de hele tijd op het puntje van je tong ligt?

Schrijf je eerste ingeving op. Laat het een tijdje borrelen en bruisen. Pas aan, stel bij. En maak het visueel als je voelt ‘dit is ‘m’. Als tekst of met een plaatje erbij. In een lijstje, op je mobiel, krijtbord, t-shirt of wat dan ook.

Ik vaar intussen eigen koers en wens je een mooi jaar toe.

12 thoughts on “Waarom een jaarmotto beter werkt dan goede voornemens. En 7 motto’s die mij hadden geholpen toen ik een eetstoornis had.

  1. Toen ik van mezelf begon te houden - wilde ik niet langer in het verleden leven en me geen zorgen - meer maken over de toekomst. - Nu leef ik alleen in het moment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *