09 dec

Terugblikken maakt ieder jaar bijzonder. Hoe was jouw jaar?

Symbool voor terugblikken op het jaarIk ben niet zo’n dagboekschrijver, maar sinds een paar jaar hebben wij de traditie op één van de laatste dagen van het jaar terug te blikken op het afgelopen jaar. Inmiddels is het een dierbaar moment geworden. Hoe fijn of moeilijk een jaar ook was, terugblikken maakt ieder jaar bijzonder. Ik deel graag hoe ik dat doe. Misschien is het ook wat voor jou?

 

Geboorte van een traditie

Onze traditie is vier jaar geleden geboren in Groningen in hotel Corps-du-Garde waar we de dagen rond oud-en-nieuw doorbrachten.

Op 31 december landen we, na een frisse stadswandeling, in de warme en gemoedelijke brasserie van ons hotel. We spelen loom een potje schaak onder het genot van een speciaalbiertje. Als vanzelf  denken we terug aan vorig jaar oud-en-nieuw. Wat een bijzondere avond was dat. De leuke mensen achter de bar van buurtcafé Averechts in Utrecht, de warmte van de vuurkorf, de persoonlijke gesprekken met wildvreemde mensen, het dansen. We glunderen bij de herinnering. Het voelt als gisteren.

Ik haal mijn notitieboek van onze hotelkamer.  Al herinneringen ophalend, staan we stil bij de bijzondere momenten van het jaar. Hoogte- en dieptepunten, geluk en verdriet vinden zo hun weg naar twee pagina’s in m’n notitieboek. Ik schrijf de woorden, maak er kleine tekeningetjes bij, trek lijntjes en kadertjes. En plots hebben we een dierbaar monument van dit jaar. Een traditie is geboren.

 

Terugblikken doet goed

Sindsdien nemen we ieder jaar tijd hiervoor. Ergens in de week tussen kerst en oud-en-nieuw. Soms in een café aan de bar, soms thuis aan onze eigen stamtafel, soms in een huisje of onderweg. Hoe ingewikkeld een jaar ook was, welke emoties ook bovenkomen, terugblikken maakt ieder jaar voor ons bijzonder. Het doet eer aan alles wat er was, brengt balans en afronding.

Soms noteren we ook op een bierviltje of kaartje een paar verlangens of waarden voor het nieuwe jaar. Fijn om daarmee het nieuwe jaar in te stappen en het jaar daarna weer op terug te blikken.

Hieronder ter inspiratie de afbeelding van onze allereerste jaarterugblik. Misschien ook wat voor jou?

Foto van terugblik 2017_charlie paludanus_vrijvaneetstoornis_terugblikken maakt ieder jaar bijzonder

Eventuele tips

Zoek je nog wat tips of aanknopingspunten voor het terugblikken? Hieronder hoe wij het doen:

  • Iedere plek is goed. Binnen of buiten. Samen of alleen. Thuis of elders.
  • Ik heb een mooi notitieboek voor dit soort momenten. Thuis natuurlijk voor de grijp, maar ik neem het ook altijd mee als we ergens heen gaan.
  • Hoelang duurt het? Wat jij wilt. Alles is goed. Van een paar minuten per dag tot ongebreideld urenlang.
  • Thema’s die bij ons altijd terugkomen: vakanties, uitjes, fijne momenten met anderen, lief-en-leed-momenten, het vervelendste of stomste van het jaar (of van elkaar), dingen die we gerealiseerd hebben of trots op zijn, dingen die we in huis veranderd hebben, leermomenten, persoonlijke ontwikkeling, uitdagingen, frustraties, lekkere etentjes, dingen die we gedaan hebben, mensen of dingen waar we afscheid van genomen hebben, etc.
  • Schrijfblok en plaatjes nodig? Wat jij wilt. Ik hou van schrijven en tekenen en van mooie schrijfblokken met leeslinten, van papier en tekenpennen. Maar je kunt ook een pinterest bord maken of een collagetool gebruiken.
  • Op zoek naar andere decemberrituelen? Lees dan mijn blog van vorig jaar: Vier kerst alsof je rond het kampvuur zit

Ik wens je een mooie afronding van dit jaar toe en een goed begin van het volgende.

Lieve groet,

4 thoughts on “Terugblikken maakt ieder jaar bijzonder. Hoe was jouw jaar?

  1. Wat een prachtige traditie is dit Charlie. Ik verheug me er nu al weer op om samen aan een mooie robuuste tafel te zitten en door alle foto's te scrollen op onze telefoons en zo de momenten weer bewuster een plaats te geven en ze te noteren. Ben wel aan een nieuw schrift toe maar linksom of rechtsom is zo'n bewuste terugblik samen erg fijn!
  2. Leuk! Op een of andere manier deed ik dat altijd in de herfstvakantie, zittend onder een eikenboom in het Mastbos die rond die tijd zijn bladerdek aan het loslaten was. Mijn familie was 500 jaar geleden eikenhouthandelaren, vandaar ;-) En het moment heeft vast en zeker te maken met het Keltisch nieuwjaar dat op 1 november begint. De Kelten beschouwden eiken als heilige bomen. Maar deze manier is ook leuk! En ook een geweldig idee om er een boekje voor te gebruiken. Ik ga het weer oppakken, en ga er mijn zoon ook bij betrekken - zijn jaar - mijn jaar. Ook voor jongeren gebeurt er vaak zo veel in een jaar, dat het goed is er af en toe bij stil te staan, successen te vieren. Er is wat er is, en er is zoveel moois om naar uit te zien. Dank voor deze leuke kattenbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *