19 feb

Ik houd geld over nu ik geen boulimia meer heb

geld-over-vrij-van-eetstoornis“Ik heb geen geld meer deze maand. Ik heb mijn bankpasjes aan mijn moeder gegeven. Ik kan nu even geen therapie betalen. Ik heb zelfs geen geld meer voor de reparatie van mijn auto.” Geldproblemen door je eetbuien en boulimia is zo’n onderwerp waar je het liever niet over wilt hebben. Toch is het vaak een ‘fact of life’ als je kampt met een eetstoornis.

 

Eetbuien en boulimia kosten handenvol geld

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het hebt over eetstoornissen. Toch zijn financiële problemen aan de orde van de dag als je kampt met eetbuien, boulimia en in sommige gevallen ook anorexia. En dat maakt het hebben van een eetstoornis nog vele malen zwaarder en beschamender voor jezelf dan het eigenlijk al is.

Over financiële gevolgen wordt bijna nooit gesproken als het gaat om boulimia en eetbuistoornis. Vreemd eigenlijk. Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat ik hier eigenlijk ook nooit over begin bij de mensen die ik coach. De enige momenten dat het aan de orde komt, is wanneer er geen geld blijkt te zijn om coachsessies te betalen. Misschien een taboe? Terwijl het toch een wezenlijke consequentie is van boulimia en eetbuistoornis. Er gaan soms kapitalen zitten in het eten dat we allemaal naar binnen werken (en vaak zo snel mogelijk weer uit ons lijf willen hebben).

 

Eetbuien kosten algauw € 1.000 tot € 1.500 per jaar

Heb je daar al eens over nagedacht? Al eens berekend? Als je elke dag een eetbui hebt waarin je voor 3-5 euro aan voeding naar binnen werkt. Dan is dat toch al gauw zo’n 1.000 tot 1.500 euro per jaar. Niet mis denk ik. Kun je nagaan als je meer dan een tientje dagelijks weg eet. Of meer! Als je niet zoveel inkomsten hebt per maand, dan is dat zeker een belasting. Voor je eigen of voor je gezinsbudget. Stel je eens voor wat je daar allemaal voor leuke dingen mee zou kunnen doen.

Voor mijn eigen beeld ging ik even rekenen wat mijn zeven jaar boulimia mij heeft gekost. Ik had niet elke dag eetbuien, soms zelf een paar weken niet. Maar als ik ze had, dan was het vaak wel meerdere keren op een dag. Dus voor het gemiddelde ga ik er maar even vanuit dat ik zo’n vijf eetbuien per week had. Ik kocht dan een zak harlekijntjesdrop (€ 2,25) bij de drogist en een zak Engelse drop (€ 1,85) en een dubbelrol Maria biscuitjes (€ 0,79) bij de Albert Heijn. Of ik kocht bij de snackbar drie megamarsen (die had je vroeger) voor zo’n €4,50. Eén eetbui kostte mij dus zo’n 4 tot 5 euro. Als je dat even doorrekent, heeft mijn boulimia mij dus zo’n 8.000 euro gekost. Schrikbarend!

 

Maar er zijn nog meer kostenposten en financiële risico’s

 • Laxeermiddelen (als compensatie voor eetbuien) kosten handenvol geld, zeker omdat je vaak steeds meer gaat gebruiken om nog een werking te voelen (gebruik van laxeermiddelen wil ik overigens ernstig afraden omdat het a. niet echt werkt en b. ontzettend schadelijk is voor je lichaam).
 • De kosten van het gebruik van maaltijdvervangers en dieetproducten lopen ook vaak enorm op (kan ik trouwens ook afraden – beter is het om gewone voeding te eten).
 • Als de psychische en lichamelijke klachten van je eetstoornis zo ernstig worden dat je niet meer kunt werken en dus geen inkomen meer hebt, wordt het probleem helemaal groot.

Leven met boulimia en eetbuistoornis zorgt dus vaak voor financiële problemen wat soms zelfs leidt van kwaad tot erger. Bijvoorbeeld als je geld op is omdat je je maandinkomen er al in een week doorheen hebt gejast. Dan kun je jezelf er zo maar op betrappen dat je geld leent van vrienden en familie en dat nooit meer terug betaalt. Of dat je misschien zelfs stiekem geld pikt, een lening afsluit die vervolgens ook op gaat aan eten of dat je eten of laxeermiddelen steelt uit pure wanhoop.

Hmmm, niet zo’n vrolijk blog dit he?

 

Er is echter één troost

Laatst sprak ik vriendin A die vertelde dat haar van boulimia herstelde dochter steeds roept “Ik houd zoveel geld over nu ik geen boulimia meer heb”. En zo is het ook. Als je eetstoornis voorbij is, houd je niet alleen bakken met tijd over, maar ook bakken met geld. Als je namelijk herstelt van je eetstoornis, weer in je kracht komt, gezond gaat eten, geen eetbuien meer hebt, geen laxeermiddelen of dieetproducten meer gebruikt, dan ontstaat er opeens ruimte.

En misschien kunnen ook juist financiële problemen het zetje zijn dat je nodig hebt om hulp te zoeken.

 

Hoe speelt dit financiële taboe bij jou?

Heb jij weleens financiële problemen door je eetstoornis? Hoe ga jij hier dan mee om? Deel je frustraties, worstelingen, vragen in het reactieveld hieronder.

15 thoughts on “Ik houd geld over nu ik geen boulimia meer heb

 1. Wat grappig om hier nu een blog over te lezen. Ik heb toevallig laatst uitgerekend hoeveel ik uitgaf aan eten en kwam tot het schrikbarende bedrag van 200 euro per week! Ja, dat is geen typefout. Dat is dus 800 euro per maand! Ik heb mij dit eerder nooit gerealiseerd en klaagde altijd dat ik niet genoeg verdiende. Op dit moment probeer ik mijn eetbuien onder controle te houden en volg ik een speciaal dieet. Dat kost ongeveer 100 euro per week (je eet alleen biologisch en alles vers), dat is heel veel geld. Totdat ik er achter kwam dat ik daarmee dus de kosten die ik uitgaf aan eten hiermee halveerde! Na dit dieet wil ik overigens wel biologisch blijven eten, maar wel kijken of het wat goedkoper kan. Ik kan niet wachten tot ik halverwege de maand niet mijn spaargeld meer hoef aan te spreken en aan het eind van de maand eindelijk weer eens iets aan mijn spaargeld kan toevoegen!
 2. Lees dit nu en realiseer me dat het idd een hoop geld (heeft)gekost. Ik denk dat ook ik gemiddeld 5 euro per dag uitgaf aan voedsel voor mijn eetbuien. Er is door mijn behandelaar ooit wel een keer gevraagd hoe het financieel met me was, maar ik stond er toen niet bij stil wat hij daarmee bedoelde. Dit besefte ik pas later. Ik merkte op een gegeven moment dat ik met minder geld per week uit kon komen toen ik bijna geen eetbuien meer had. Buiten dat ik voedsel moest kopen voor mijn eetbuien heb ik tijdens mijn behandeling ook wel een hoop geld uit moeten geven. Gelukkig krijg je veel vergoed maar ook niet alles. Tel deze bedragen op bij alle voedsel bedragen en kom dus tot de conclusie (kwam ik een jaar geleden achter) hoeveel een eetstoornis eigenlijk kost.... Kan je veel leuke dingen voor doen besef je later.
 3. Ik heb een studieschuld opgebouwd van 47.000 euro, waarvan een heel groot deel is opgegaan aan eetbuien tijdens de 8! jaar die ik erover heb gedaan om een studie af te ronden. Dat ik toen een eetstoornis had die ook de lange studietijd in de hand werkte (ik was immers meer bezig met eten en niet eten dan met studeren). Daar had ik geen idee van. Daar kwam ik jaren later pas achter. Gelukkig heb ik nu een redelijk goed betaalde baan waardoor ik de maandelijkse aflossing best kan betalen, maar het is wel ironisch dat die rond de 300 euro per maand ligt. Dat is ongeveer het bedrag dat ik per maand uitgaf aan eetbuien. Ondanks dat ik nu de eetbuien redelijk onder controle heb (helaas nog steeds niet helemaal), zal ik nog lang betalen voor eetbuien van jaren geleden.
  • Dat is inderdaad ironisch en misschien ook wel een bizarre herinnering aan die tijd. Zit net te denken aan de symboliek van een lening in brede zin. Dat wat je geleend hebt, geef je terug waarmee je stap-voor-stap weer meer je eigen vrijheid krijgt.
  • Fijn dat de tips en blogs je helpen. Lastig lijkt me dat 'eetbuien' door medicijngebruik. Is dat een bijwerking? Wat kun je eraan doen? Andere medicijnen mogelijk of op ander moment innemen? Geen idee, maar lijkt me lastig. Hoop dat je hier gauw vanaf bent.
 4. Hoeveel geld en tijd je over houdt als je geen eetbuien meer hebt? Geld kosten die eetbuien inderdaad! En tijd ook. Lange tijd heb ik geen eetbuien gehad, en dacht ook helemaal er vanaf te zijn! Zeeën van tijd en geld over! Door omstandigheden grijp ik nu toch steeds vaker terug naar veel eten (kennelijk op de een of andere manier een ingesleten 'coping' mechanisme). Klinkt misschien raar dat ik dit nu zeg: wat me nu volgens mij ook tegenhoudt te stoppen met eten is dat ik dan zoveel tijd heb die ik met andere dingen moet/kan vullen! Wat moet je doen als je 's avonds (of overdag) niet gaat zitten eten? Breien, borduren, tv kijken? Ik ben 'bang' dat ik niet voldoende kan verzinnen en dan toch maar weer ga eten. Eten is tenslotte, kortdurend weliswaar, ook fijn en het geeft enigszins ontspanning.. Het is continu die tweestrijd... zo vermoeiend....
 5. Financiële problemen zijn hier inderdaad bekend in het verleden door de eetstoornis. Moet wel zeggen dat het nu weer goed gaat op financieel gebied. Maar wat een geld heb ik er doorgejaagd. Koekjes, snoepjes, gebakjes. Ik was zeker zo'n 8euro per dag kwijt. Een pakje laxeertabletten van 1.39 erbij op.. kom ik op €9.39... Wat had ik veel leuke dingen kunnen doen van dat geld... Gelukkig eetbuien redelijk onder controle nu...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *