06 okt

Jezelf kwijt? Gebruik je verticale as voor rust en overzicht. Met meditatie

Lijntekening van zwart wit poppetje staand op de grond. Met een verticale as als stippellijn van kruin tot de grond en in het midden van de buik een centrum van rust. In rood vierkant vlak met afgeronde hoeken.Raak jij jezelf soms ook zo kwijt? In alles wat er op je afkomt, moet of van je gevraagd wordt? Grote kans dat jouw antenne dan te veel afgestemd is op je horizontale as. Maar geen paniek. We hebben ook een verticale as die je helpt weer in te checken bij jezelf. Dat geeft rust en overzicht. En voorkomt eetbuien. Ik deel hoe het werkt en heb een meditatie-oefening voor je ingesproken.

 

In ons lichaam hebben we een horizontale én een verticale as. Waarbij de horizontale as je verbindt met de wereld en alles wat daar speelt. En de verticale as je verbindt met jezelf.

 

Wat is die verticale as?

lijntekening poppetje met daardoorheen een verticale lijn van hoofd naar voeten. Deze lijn geeft de verticale as aan. met in de buikholte cirkels als symbool voor innerlijke rust. Daarbij de tekst 'ik kies wat goed is voor mij', ingecheckt bij zelf, rustig en stabiel, voeten op de grond en ondertitel verticale as.De verticale as verbindt je met jezelf. Deze as loopt vanaf je kruin tot je voeten, precies door het centrum van je lichaam. Ben je verbonden met je verticale as, dan merk je dat doordat je rustig bent en overzicht hebt. Je bent aanwezig in je lijf, staat met beide voeten op de grond. Je kunt emoties, lichaamssensaties (als honger, dorst, pijn, moeheid) en behoeftes van jezelf waarnemen en van daaruit doen wat voor jou goed is. Kortom, je bent ingecheckt bij jezelf.

 

Wat doet de horizontale as?

De horizontale as is onze verbinding met de wereld. Waar de verticale as één duidelijke lijn is van boven naar beneden, is onze horizontale as niet één lijn, maar een surround beleving. Het scant continue alles wat er speelt in het leven. En dat is nogal wat. Dus alle mensen, dieren, verkeer, media, podcasts, series, internet, social media, uitnodigingen, sport, verwachtingen, eisen, etc. En levensgebeurtenissen die zowel leuk als pittig kunnen zijn.

Lijntekening van zwart wit poppetje met daarom heen rode lijnen rondom het poppetje met daarin alles wat druk geeft: groepjes poppetjes als symbool voor sociale prikkels; een oor-oog-neus-mond-hand als symbool voor fysieke prikkels, logo facebook, twitch, spotify, instagram als symbolen voor social media druk, poppetje met gewicht als druk op sporten, een huisje met rood dak en groen boompje als symbool voor druk van thuis en een tekening van gebouw als symbool voor werk.

Onze horizontale as maakt overuren

In deze tijd waarin we overspoeld worden met informatie, verwachtingen en uitdagingen, raken we onszelf nogal eens kwijt. Of krijgen het gevoel van alles te moeten. Het is bijna onmogelijk alles bij te houden en aan alles te voldoen. Super frustrerend. Met grote kans dat we nog wanhopiger aan alles proberen te voldoen. Of onszelf verdoven met eten, drank, drugs of binge watching. Om de druk even niet te hoeven voelen.

Met die horizontale as is niets mis. Het zorgt ook voor levendigheid en inspiratie. Maar je wilt jezelf er niet in verliezen. Daarom is het in deze tijd des te belangrijker dat je steeds contact maakt met je verticale as.

 

Hoe kom je in contact met je verticale as?

Eigenlijk is het trainen van je verticale as eenvoudiger dan je denkt. Als rechtop lopende zoogdieren zijn we daar namelijk helemaal op ingericht. Wij bewegen ons al verticaal. Met onze voeten op de grond en ons hoofd in de lucht. Alleen deze realisatie, helpt je al in te checken bij jezelf.

 

5-minuten meditatie verticale as, inchecken bij jezelf

Button om meditatie 'verticale as - inchecken bij jezelf' te openen. Afbeelding poppetje met verticale as en tekst download verticale as meditatie.

Om je verticale as te versterken, heb ik een meditatie-oefening voor je ingesproken. Deze oefening , die je staand doet, helpt je in vijf minuten weer in contact te komen met jezelf via je verticale as. Zodat je weer overzicht krijgt én kunt voelen hoe het echt met je is en waar je werkelijk behoefte aan hebt. Zie het maar als inchecken en rust vinden bij jezelf.

Je opent de meditatie direct via deze link of bovenstaande afbeelding. De link opent in een nieuw scherm of je vindt het bestand in je downloads (of ‘bestanden’ op je mobiel).

 

Wat kun je doen om meer in je verticale as te komen?

  • Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus zeg tegen jezelf ‘Ik verbind me met m’n verticale as’ en dan gaat het meestal vanzelf. Je lijf weet wat je bedoelt.
  • Laat je dragen door je skelet. We hebben allemaal een skelet dat je dagelijks overeind houdt. Daar hoef je niets voor te doen, het gebeurt vanzelf.
  • Wandelen, yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, hardlopen (zonder tegelijkertijd een podcast te luisteren) en dans als tango en flamenco zijn bewegingsvormen waarbij je ook verbinding maakt met je verticale as.
  • Sta en zit rechtop. Met je schouders omlaag en opgeheven hoofd (alsof er aan je kruin een touwtje zit waar een aardig iemand aan trekt).
  • Rek jezelf uit, met je armen naar boven. Alsof je appels plukt boven je hoofd. En laat dan je armen weer los. Ervaar het effect.
  • Ook natuur helpt. Het groen van de bomen en planten, het blauw van de lucht, de wolken en weidse uitzichten helpen ons weer in contact te komen met onszelf. Vooral bomen zijn net als wij verticaal gericht. Misschien worden we er daarom zo rustig van.

 

Deel je ervaring 

Ik ben benieuwd hoe je de meditatie vindt en wat het effect is voor jou als je meer aandacht geeft aan je verticale as. Laat het me weten.

8 thoughts on “Jezelf kwijt? Gebruik je verticale as voor rust en overzicht. Met meditatie

  1. Hi Charlie, Dank voor het toesturen. Vond jouw ingesproken audio erg helpend deze ochtend! ☺️ Toch fijn van dit soort handvatten, om weer ''overzicht'' te krijgen Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *