04 aug

Hoe pak je na de vakantie de draad weer op? Zonder eetbuien

vakantiegevoelKen je dat? Net ontspannen terug van vakantie en voor je het weet zit je in dezelfde sleur als voor de vakantie. Er moet weer opgeruimd en gewerkt worden. Familie en vrienden willen contact. Er liggen tig klussen te wachten. Het vakantiegevoel is dan al snel ver te zoeken. En slechte gewoontes of eetbuien die weg waren op vakantie, staan opeens weer voor je neus.

Sinds een paar jaar pak ik thuiskomen anders aan. En dat pakt verbluffend goed uit. Ik deel graag mijn 5 Tips voor een fijne landing in het dagelijks leven. Plus extra tips om eetbuien na thuiskomst te voorkomen.


Andere aanpak

Een paar jaar geleden probeerde ik nog wanhopig het ultieme vakantie-hangmat-gevoel vast te houden, maar dat lukte nooit. Na een vakantie schoot ik vaak spontaan in de stress en raakte gefrustreerd en narrig dat het vakantiegevoel zo snel wegebde.

Sinds een paar jaar pak ik het dus anders aan. En dat pakt verbluffend goed uit. Wat zijn mijn 5 Tips?

 

Tip 1. Accepteer dat het dagelijkse leven anders is dan vakantie

Ik heb me er eindelijk bij neergelegd dat vakantie echt wat anders is dan thuis en weer aan het werk. Op vakantie zijn er geen verwachtingen. Iedereen weet dat je weg bent, je hoeft niet te werken en ziet wel waar de wind je waait. Je hebt tijd om op te laden, om je heen te kijken en nieuwe ervaringen op te doen.

Thuis is echt anders. Je hebt je werk, studie, gezin, huishouden, sociale leven, sport en andere verplichtingen. Logisch dat thuis anders voelt dan vakantie. Andere omgeving, andere verwachtingen, andere verplichtingen. Een paar jaar terug realiseerde ik me pas dat het heel raar is om te denken dat ik dat vakantiegevoel thuis ook exact zo kan beleven. Loslaten dus die verwachting. Bereid je maar voor op een pittige omschakeling. Dat scheelt al een hoop.

.

Tip 2. Plan thuiskom- en lummeltijd in

Zorg dat je tussen thuiskomst en weer aan de slag moeten voldoende tijd inplant om de vakantierommel op te ruimen en te landen. Maar ook tijd om:

  • Bij te slapen of uit te rusten van de reis.
  • De post en kranten rustig door te nemen.
  • Een belletje te plegen.
  • Boodschappen te doen.
  • Nog even op een terrasje te zitten.
  • Een beetje te lummelen of rommelen.
  • Nog lekker een boekje te lezen.
  • ….. of wat je ook maar wilt doen als je thuiskomt.

Kortom, zorg voor voldoende oningevulde tijd om nog een beetje te doen waar je zin in hebt.

Nu kan het zijn dat je innerlijke criticus na de vakantie zegt dat je al lang genoeg gelummeld hebt. Mocht dit zo zijn, vertel je criticus dan maar dat lummeltijd geheel wetenschappelijk verantwoord is. Dus nuttig. Als je hersenen namelijk even niet cognitief belast zijn, dan kunnen ervaringen worden verwerkt, informatie opgeslagen en verbanden gelegd. En daaruit ontstaan de beste ideeën en oplossingen. Heel functioneel dus.

 

Tip 3. Schuif sociale verplichtingen nog even voor je uit

Stap niet direct in de valkuil om direct naar familie, buren of vrienden te moeten of direct uitgebreid iedereen te moeten bellen. Natuurlijk is het fijn dat je even laat weten dat je veilig thuis bent, maar parkeer de rest voor een rustiger moment. Geef jezelf wat ruimte om te landen. Die sociale contacten komen wel weer.

Illustratie weekplanning om vakantiegevoel langer vast te houden en eetbuien te voorkomen. Overzicht met per dag vier blokken: ochtend, middag, avond en een blok voor activiteiten samen, rust, inspiratie en lieve dingen voor jezelf

Tip 4. Bekijk thuis je planning met je frisse vakantiebril en pas aan waar nodig

Je kunt niet verwachten dat na thuiskomst gelijk alles weer op rolletjes loopt. Ga er maar vanuit dat het één tot twee weken duurt voordat je je zaakjes weer op orde hebt. Wees dus realistisch in je planning. Ga niet direct met je hele to-do lijst op je nek lopen, maar wees mild naar jezelf en doseer.

  • Kijk in je agenda welke afspraken je hebt staan (privé én werk) de komende twee weken.
  • Kijk met je frisse vakantieblik of iedere afspraak nog steeds relevant is en prioriteit heeft.
  • Verschuif of cancel waar dat logisch is en beter lijkt. Vertrouw op je intuïtie
  • Bepaal op basis van hoeveel tijd je hebt, welke to do dingen de komende twee weken realiseerbaar zijn. Alleen die zet je op je to do lijst voor deze weken. De rest parkeer je.

Ik heb bijvoorbeeld de eerste twee weken na de vakantie vaak drie volle dagen met vier coachafspraken staan. Dat betekent ook 12 reflectie-opdrachten per week doornemen en voorzien van feedback. Daarom heb ik die twee weken geen andere taken op mijn lijst staan.

  • O ja, bedenk ook dat het niet allemaal perfect hoeft en ook niet direct allemaal af moet. Doe het stap-voor-stap, net als op vakantie.

Misschien een goede tip hoe je niet te veel hooi op je vork neemt. Stel je voor dat je jouw to-do lijst aan een collega of vriend(in) zou geven, zou je er dan net zoveel op zetten? Of zou je er dan nog wat vanaf halen? Is dat laatste het geval, doe dat dan ook voor jezelf.

 

Tip 5. De televisie (of Netflix) nog even uitlaten geeft vakantiegevoel

Na de vakantie laten wij trouwens vaak nog zeker twee weken de televisie uit. Wat een rust en extra tijd geeft het als dat apparaat uit staat.

In plaats daarvan lezen we een boek, lopen de stad in, maken een wandeling, halen vakantieherinneringen op, pakken een filmpje of zomeren nog wat na op balkon of terras.

Omdat we niet gelijk onze agenda volgepland hebben, kunnen we ook spontaan afspreken met vrienden of familie. Gewoon omdat we er zin in hebben.

En zo genieten we langer van het vakantiegevoel.

 

O ja, hoe voorkom je terugkerende eetbuien na de vakantie? Twee extra tips.

Veel mensen merken dat ze op vakantie geen last van eetbuien hebben, maar dat deze bij thuiskomst gelijk weer op de loer liggen. Deels is dit een Pavlov reactie. Je komt weer terug in de omgeving waar je eerder eetbuien had. Dan is het ook logisch dat ze weer kunnen opspelen.

Voor een groot deel heeft terugkerende eetbuidrang ook te maken met de onrust van weer van alles moeten na de vakantie. En daar zit dus de kern van de oplossing.

Gebruik de eerste 5 tips uit dit blog en ontdek hoe eetbuien hierdoor al zullen verminderen. Daarnaast is het handig om een paar andere dingen op te pakken.

Infographic van blog over hoe pak je na de vakantie de draad weer op? Zonder eetbuien. Met daarin 5 welkom thuis tips, 6 zelfzorgtips met bijbehorende afbeeldingen en een zegel 'back to reality guide' van vakantie naar huis zonder eetbuien

Extra tip 1. Zorg goed voor jezelf

Pak de draad weer op van een regelmatig en gezond eetpatroon en beweging. Dit zorgt voor structuur en rust. Zorg ook dat je voldoende slaapt en ontspanning pakt. Soms is het immers moeheid waardoor eetbuien weer de kop op steken. Meer last van onrust? Raadpleeg dan mijn blog met tips die je door onrustige tijden slepen.

 

Extra tip 2. Voorkom gewoonte-eetbuien

Tot slot nog twee dingen die helpen Pavlov-gewoontes te veranderen. Gewoonte-eetbuien kun je ook afleren door fysiek in huis iets te veranderen én door eten los te koppelen van andere activiteiten.

 

De eetbuivrije plek 

Misschien een bijzondere oplossing, maar een eetbuivrije plek doet vaak wonderen. Verander de opstelling van je zithoek of bombardeer één plek in huis tot eetbuivrije plek: een lekkere stoel, zitzak of een ander plekje op de bank dan waar je normaal zat. Maak het comfortabel met wat leuke kussentjes, een vachtje of door wat fijne tijdschriften of boeken klaar te leggen.

 

Lekkers op een andere plek

Leg lekkers of eetbui-eten op een andere plek dan normaal. Bijvoorbeeld in een andere la of kastje. Mocht je onbewust naar de oude plek lopen, dan krijg je vanzelf een seintje van ‘o ja, dat zou ik niet meer doen na de vakantie’.

 

Ontkoppel eten van andere activiteiten

Koppel eten los van andere activiteiten zoals netflixen, werken, social media, etc. Hierdoor verdwijnt ook de ongewenste Pavlov-koppeling met eten en snacken. Meer hierover lees je in het blog Eetbuien door multitasken.

 

 

Wat ik dit jaar zelf ga uitproberen

De 5 tips uit dit blog pas ik nu al een aantal jaar toe en dat helpt echt. Natuurlijk is het ieder jaar ook voor mij schakelen om het normale leven weer in te stappen. Toch gaat het me ieder jaar beter af. Ik ben relaxter, vrolijker en ervaar langer een vakantiegevoel.

Dit jaar ga ik wat nieuws uitproberen. Ik ga tip 4 al toepassen vóórdat we op vakantie gaan. Wij gaan zelf pas laat op vakantie dit jaar, maar hebben bewust deze week al gekeken naar onze planning ná de vakantie.

We zorgen dat we op donderdag of uiterlijk vrijdag thuiskomen. Het eerste weekend hebben we verder niets staan behalve tijd om thuis te landen.

De weken daarna is mijn werkagenda helemaal gevuld en hebben we ook in de weekenden afspraken. Een weekendje kamperen met de kinderen, een concert, familiedag en filmfestival. Heerlijk, maar ook vol. Daarom heb ik doordeweeks alle avonden vrijgehouden. Om te relaxen, wat te wandelen en nog een beetje te genieten van het vakantiegevoel met hopelijk mooi nazomerweer.

Het klinkt misschien gek, maar het voelt nu al rustiger dat ik een plan voor na de vakantie heb. Ik ben benieuwd hoe dit gaat bevallen.

En natuurlijk ben ik ook benieuwd hoe jij gebruik gaat maken van de tips.

Ik wens je een goede thuiskomst.

 

Wat zijn jouw thuiskomtips?

Heb jij nog tips die helpen om weer te landen thuis? Ik ben benieuwd hoe jij dat doet: op een ontspannen manier weer omschakelen van vakantie naar thuis. Dus heb je nog tips, laat het weten.

7 thoughts on “Hoe pak je na de vakantie de draad weer op? Zonder eetbuien

  1. Wauw Charlie, Wat een fijne opsomming, naast tekstueel, visueel voorstelling hoe het anders kan. Helemaal geweldig. Bij thuiskomst heb ik inderdaad meerdere van je tips opgevolgd, and it works like a charm. Bedankt voor je motivate en keep it going.
  2. Ja, het sluit aan op een van jouw tips. Met dit mooie weer kan dit ook allemaal. Ik stond een uur eerder op dan mijn familie en ging lekker in de tuin, met koffie en soms een dekentje, een boek lezen. Heerlijk. En s' avonds geen tv, maar weer dat boek. En idd die afspraken tegen een prioriteiten-lamp aanhouden. Toch soms kan je er niet onderuit. De deadline komt te veel in de knel.
    • Klinkt goed! En ja inderdaad, deadlines zijn deadlines, daar ontkomen we niet aan. Ik heb zelf nogal eens de neiging om deze dan zo snel mogelijk (bijna gehaast) deze te gaan afwerken dan, maar merk steeds meer dat stap-voor-stap en rustig ernaar toewerken eigenlijk beter werkt. Het is uiteindelijk prettiger, rustiger en meestal ook sneller dan gehaast iets doen. Maar dat moet ik wel steeds tegen mezelf zeggen: 'rustig aan'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *