30 sep

7 Tips om het vol te kunnen houden in drukke tijden

drukke-tijden-vrij-van-eetstoornisHet is vier uur ’s middags. Harald en ik zitten al de hele dag achter zijn computer de laatste correcties van mijn boek door te akkeren. Non-stop. Met ons hoofd bijna in de computer. Hij wrijft pijnlijk over zijn nek en schouder en gaat steeds verzitten. Overbelast dat is duidelijk. Met mij is het al niet veel beter. Hoe komen we hier doorheen? Hoe kom je überhaupt ongeschonden door drukke tijden?

 

Intussen staat Carin de directeur van drukkerij Wedding (die mijn boek gaat drukken) naast ons. Ze heeft een hese stem, is bijna niet te verstaan. “Tja,” zegt ze, “dat evenement van vorige week, dat heeft toch wel veel gevergd van me. En mijn gewone werk gaat natuurlijk gewoon door”. Ik denk terug aan de afgelopen weken. Een steeds nadrukkelijker drukkend gevoel op mijn borst. Het gevoel nooit meer uitgerust te zijn, spieren die in de kramp schieten, snel geprikkeld en zo kan ik nog wel even doorgaan. De rek is er duidelijk uit. Niet alleen bij mij, maar als ik het eens na ga, bij heel veel mensen om me heen.

 

drukke-tijden-computer-boek-bevrijd-jezelf-van-eetbuien-boulimia

 

In mijn geval is de oorzaak van mijn klachten super duidelijk. Ik leg de laatste hand aan mijn boek “Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia” dat in november op de markt komt. Maar voordat het zover is, moeten nog de laatste pagina’s geïllustreerd en vormgegeven worden. Moet de cover gefinaliseerd worden. En alle ruim 300 pagina’s nog één laatste keer gecontroleerd op opmaak, laatste spel- en zinsbouwfouten en consistentie: “Hé hier staan nummers, maar het moeten bullets zijn,” “We zijn hier de punten achter de opsommingen vergeten” en “Oh shit, hier is een stuk tekst weggevallen, waar is die gebleven?” of “Moest dit kopje nu vet, rood of cursief?” Een nauwkeurig werkje waar vele uren werk in zit. En niet alleen doordeweeks, maar ook ’s avonds en in het weekend. Al wekenlang. Geen wonder dus dat ik bekaf ben en dat mijn lijf steeds harder aan de bel trekt.

Herken je dit? Dat je, net als ik, maar door blijf rennen, terwijl je lijf allemaal alarmsignalen afgeeft? Hoe kun je nu het nu volhouden in dit soort drukke tijden en toch ook goed voor jezelf zorgen? Zodat je er niet aan onderdoor gaat.

 

Tip 1. Las regelmatig rust en pauzes in.

Ja, ik weet het. Deze is lastig. Maar doe het toch, hoe kort ook. Meestal heb je deze tip pas door als je al ver over je grenzen heen bent. Daarom laat ik deze tip toch op 1 staan. Als reminder (in ieder geval voor mezelf). Ikzelf heb deze weken:

 • Een paar keer tussendoor 5 minuten voor pampus op de bank gelegen.
 • In de trein niet m’n mobiel gebruikt, maar gewoon uit het raam gekeken.
 • Toch een blokje omgelopen terwijl ik eigenlijk door wilde met m’n werk. De wind door m’n haar, m’n voeten op de grond, de beweging in m’n lijf. Ik voel dat ik er weer ben en dat ik weer een weidse blik krijg.

 

Tip 2. Stel prioriteiten

Zeg dingen af, stel uit, doe dingen niet (als er geen doden vallen), besteed uit of doe alleen het hoogstnoodzakelijke. Deze weken heb ik bijvoorbeeld:

 • (Stiekem) twee weken geleden geen blog geschreven (had je het gemerkt?) Oh, wat een lucht gaf dat op dat moment.
 • Een workshop verzet naar november.
 • In het huishouden alleen het hoogstnoodzakelijke gedaan (wc’s, stofzuigen, aanrecht schoon). De rest komt dan later wel weer.

 

Tip 3. Eet gezond, maar maak het jezelf gemakkelijk.

Hoe drukker je bent, hoe beter je voor jezelf moet zorgen qua eten. Om alles te kunnen doen wat je wilt. Dus veel groente, vezels, eiwitten en gezonde vetten en koolhydraten. Deze weken deed ik dat door bijvoorbeeld af en toe snel-klaar-maaltijden te maken of te halen.

 • Roerbakgroente met een zalmmoot (goed voor de brains) of tartaartje (met wat havermout voor de langzame koolhydraten).
 • Kikkererwtenmeelpannenkoek met geroerbakte spinazie en kaas.
 • Maaltijdsalade van de Albert Heijn (pasta/geitenkaas, gerijpte geitenkaas met rogge, quinoa/noten).
 • Vegetarische roti met veel groente gehaald bij het Surinaams eethuis op de hoek.
 • En ik heb op wat pure chocolade na, alle suikers laten staan (te vermoeiend).

 

Tip 4. Doe wat je doet met aandacht

Ik kan nog weleens gehaast ergens induiken met de druk achter me van alles dat ook nog moet. En eigenlijk fok ik mezelf dan alleen maar op. Als je de dingen met aandacht doet, geeft het meer rust en plezier. Zelf ik daarom deze weken zoveel mogelijk alles gedaan met aandacht. Dus:

 • Eén ding tegelijk en mezelf, hoe verleidelijk ook, niet laten afleiden door anderen, mail, telefoon, etc..
 • Regelmatig te checken of ik vanuit m’n buik ademde of met opgetrokken schouders en gehaast bovenin m’n borst of keel.
 • Het belangrijkste steeds eerst te doen en op het moment dat ik hier nog energie voor heb (meestal ’s ochtends).

 

Tip 5. Houd het opgeruimd en gezellig om je heen

Niets zo erg als dat je al gestrest en druk bent en het om je heen ook nog een puinzooi of ongezellig is. Dan krijg je alleen maar meer stress in je lijf. Dus ook nu, terwijl ik dit blog aan het typen ben heb ik:

 • Gezellig de kaarsjes aan.
 • Staan er bloemen op tafel.
 • Is mijn bureau en de tafel opgeruimd.
 • En heb ik net lekker naast een kop thee ook een glaasje wijn voor mezelf ingeschonken.

 

Tip 6. Plan, ondanks de drukte, tijd in voor inspiratie

Er zijn dingen die energie kosten en er zijn dingen die energie opleveren. Zorg voor een goede balans zodat je ook je batterij zoveel mogelijk weer oplaadt. Hoe ik dat deed deze weken?

 • M’n dagelijks yoga-kwartiertje voor het ontbijt was deze weken megabelangrijk. Om mijn lijf te voelen en mezelf te trainen om in mijn lijf te blijven (ook al dwaalden mijn gedachtes regelmatig ver af).
 • Toch af en toe een kwartiertje of half uurtje naar buiten waar het mooie najaarszonnetje voelt als een cadeau.
 • Samen met m’n lief een hele dag naar het filmfestival. Die dag voelde alsof we een week waren weggeweest.
 • De afspraken met vriendinnen koesterde ik deze weken, net als dat ik ook mijn verjaardag heb gevierd met een borrel (en geen hele maaltijd erbij deze keer).
 • Veel op tijd naar bed en daar lekker met een kop thee erbij een boek lezen (net begonnen in De Dochter van Jessica Durlacher).
 • Ik keek overigens deze weken bijna geen TV want dat levert teveel prikkels op. En die heb ik al genoeg op dit moment.

 .

Tip 7. Zorg dat het tijdelijk is

Laatste, belangrijke tip. Doe dit alleen als je weet dat de situatie tijdelijk is. Dat het niet week in week uit door blijft gaan. Ik weet dat we 10 oktober het boek bij de drukker aanleveren en dat deze hectische fase dan klaar is. Dat maakt dat ik het vol kan houden. Bovendien zie ik iedere dag het boek beter en mooier worden en dat houdt me ook op de been. Dit soort successen moet je hebben om zo’n hectische, drukke fase vol te kunnen houden. Dus heb jij geen uitzicht dat deze drukke fase ooit voorbij gaat en heb je ook geen voldoening van de situatie waar je in zit, krap je dan eens goed achter de oren.

Blog laatst bijgewerkt op 16 december 2022 (van boek is inmiddels al 3e druk verschenen).

 

Wat doe jij om goed voor jezelf te zorgen in drukke tijden?

Ik ben benieuwd hoe deze 7 tips jou kunnen helpen. Maar ik ben nog benieuwder naar hoe jij het overleeft in drukke tijden. Leuk als je jouw ervaringen deelt.

4 thoughts on “7 Tips om het vol te kunnen houden in drukke tijden

 1. Ha Charlie, dit is een kolfje naar mijn hand! Midden in een deadline qua opmaak van een tijdschrift komt er een gedicht bovendrijven dat móet eruit. Leg alles plat, pak mijn opschrijfboek en potlood en schrijf... Daarna met grote grijns weer aan dat tijdschrift. En ja, kaarsjes aan herken ik, en pure chocolade natuurlijk en veel water.. En jouw blog lezen!!! Zo lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *