26 nov

Leven in het hier en nu, hoe doe je dat? Blog en podcast over leven in het hier en nu.

‘Ik wil meer in het hier en nu kunnen zijn’ zeggen de mensen die ik begeleid vaak. ‘Gewoon aanwezig kunnen zijn bij wat er is’. En het klopt, vaak zijn we inderdaad meer daar en elders dan in het hier en nu. Ik nam daarom een podcast op over hoe je dat kunt leren: leven in het hier en nu.

 

 

Je kunt de podcast (lengte 15 minuten) direct downloaden of beluisteren via deze link of door op het plaatje hiernaast te klikken. Check eventueel je downloadmap als je het bestand niet direct vindt. Als je liever leest, dan kun je ook verder lezen. Of misschien wel allebei doen.

Die podcast opnemen liep overigens niet helemaal soepel want ik bleek niets opgenomen te hebben en kon toen helemaal opnieuw beginnen. Met de nodige frustratie tot gevolg en zo’n gevoel van ik stop ermee. Gevoelens en dingen die natuurlijk ook regelmatig voorkomen in het hier en nu.

En daarbij kom ik gelijk in een belangrijk uitgangspunt van in het hier en nu leven. In het hier en nu leven is namelijk niet altijd gelukkig en blij zijn, maar is zijn met wat er is en wat dat oproept in jezelf. Zoals het is.

 

Hoe kun je meer in het hier en nu zijn?

 

1. Je hoeft nergens heen

Om in het hier en nu te zijn hoef je nergens (anders) heen. Je kunt het doen exact waar je nu bent. Thuis, op je werk, in de natuur, op het station, op het toilet, waar je maar bent.

 

2. Zijn in het moment is simpeler dan je denkt

Eigenlijk is in het hier en nu zijn veel simpeler dan je misschien denkt. Namelijk door iets te doen wat je van nature al kunt: met aandacht kijken, luisteren, ruiken, proeven, voelen wat er op dit moment is. Eigenlijk is dit in hoofdlijn het enige dat je van deze blog of podcast hoeft te onthouden.

 

3. Je zintuigen zijn je fijnste coaches bij in het hier en nu leren zijn

In het hier en nu zijn is vooral een kwestie van aanwezig zijn met al je zintuigen en al je aandacht. Het is dus eigenlijk een oefening in focussen. Opmerken wat buiten om je heen én van binnen gebeurt. Je zintuigen zijn daarbij je fijnste coaches en hulpbronnen. Dus:

 

Kijk met je ogen

Draai je hoofd om je omgeving in je op te nemen en richt je aandacht op de dingen die je om je heen ziet. Misschien zie je mensen, lucht, objecten, kleuren, wat groot of klein is, of het licht of donker is. Misschien kijk je naar de meubels, kunstwerken, vormen die opvallen, patronen, schaduwen of lichtstralen. En van daaruit kun je dan kijken naar overeenkomsten of verschillen, naar wat je leuk of minder leuk vindt, waar je aandacht op valt. Er valt zoveel te zien.

 

Gebruik je oren en luister naar de geluiden

Wat hoor ik om me heen, als ik loop? Welke geluiden hoor ik? Een trein of bus die voorbijrijdt, muziek, vogelgeluiden, stemmen, de wind, een deur die open of dichtgaat, voetstappen, etc. Misschien hoor je wel je eigen ademhaling of je eigen stem als je een liedje zingt. En spits je oren eens. Welke geluiden komen van dichtbij en welke van verder weg? Welke geluiden vind ik interessant en welke minder?

 

Welke geuren ruik ik?

Kijk dan eens wat je opvalt als met aandacht je neus gebruikt. Is het een neutrale geur of zijn er bepaalde geuren die je ruikt? Het zilte van de zee, de geur van schone was, van herfstbladeren op de grond, van bloemen, deodorant of parfum. Wat valt je op, nu je je aandacht hieraan besteedt.

 

Gebruik je tastzin

En dan onze tastzin, daar valt heel veel te voelen. Onze huid is ons grootste orgaan waarmee we contact maken met de buitenwereld, maar ook binnen in je lijf is er van alles voelbaar.

 

Aftasten van de buitenwereld

Wat merk je van waar je bent met je tastzin? De kleding om je huid, het verschil van lucht of wind, warmte, kou, een lok haar op je huid, temperatuur van buiten van de lucht of van de zon of regen.

 • Wat voel ik onder mijn voeten als ik loop en hoe verschilt het lopen op gras van lopen op grind of hout, steen of rotsen?
 • Wat voel ik van de kleding die ik aanheb. Zit deze los of strak, wat voel ik van het materiaal, is het stug, hard of zacht, hoe beweegt het rondom me als ik beweeg?

 

Aftasten van de fysieke binnenwereld

En als ik aanwezig ben, wat merk ik dan eigenlijk fysiek van wat er in mijn lijf is? Welke spieren voel ik werken (benen, armen, schouders, buikspieren, rugspieren)? Hoe bewegen mijn ledematen als ik loop? Wat doet bewegen mij? Hoe is mijn lichaamshouding? Voelt mijn lijf van binnen warm of koud? Is mijn buik gevuld of leeg? Wat merk ik nog meer op nu ik erop let?

 

Hoe is het met mijn ademhaling?

Zit deze hoog of laag, oppervlakkig of diep, tot in mijn longen of tot in mijn buik, adem ik door mijn neus of door mijn mond of wisselt dat? Hoe is het als ik zucht of even diep in en uit adem? Wat vind ik eigenlijk het prettigst?

 

Wat proef ik?

Ik was zelf tijdens het opnemen van de podcast aan het wandelen en proeven beperkte zich daarbij tot voelen dat ik speeksel in mijn mond had. Maar ook als je eet of drinkt, kun je deze oefening doen. Waarbij proeven vaak een combinatie is van smaak en tastzin. Hoe smaakt iets? Hoe smaakt speeksel, hoe smaakt eten of drinken? Zoet, zout, bitter, umami, zuur. Maar denk ook aan de textuur (vloeibaar, korrelig, hard, zacht, rubberig, etc.), het mondgevoel (romig, waterig, rond, bijtend, heet, koud) of hoe het voelt als ik het doorslik. En wat vind ik daar eigenlijk echt van. Wat bevalt me meer en wat bevalt me minder.

 

4. Gevoelens en emoties komen en gaan

Ook gevoelens komen langs. Welke merk je op in dit moment? Kracht, frustratie, blijdschap, verdriet, angst, geluk? En hoe zou het zijn als je deze net als het waarnemen met je zintuigen, alleen waarneemt zonder daar verder iets mee te hoeven. Gewoon met nieuwsgierigheid. Zonder dat het ook hier ergens heen hoeft en vanuit het besef dat ook gevoelens komen en gaan, net als zonneschijn en regen.

 

5. Wat kun je met gedachtes?

Natuurlijk komen er ook in het hier en nu regelmatig gedachtes op. Als je deze focusoefening doet, zullen die gedachtes vooral gericht zijn op dit moment. Op wat je nu waarneemt. Maar geheid komen er ook andere gedachtes langs die helemaal niets te maken hebben met nu, maar misschien gaan over gisteren of morgen. En dat is helemaal prima, dat is ons mensenbrein eigen. Je constateert op zo’n moment ‘Ik was even weg’ en vervolgens leid je je aandacht weer rustig terug naar het hier en nu.

 

In het hier en nu zijn, kun je leren

Wil je meer in het hier en nu zijn, ga er dan mee oefenen. En maak het simpel voor jezelf. Twee tot vijf minuten is al helemaal prima. Gewoon vanuit waar je bent beschrijven wat je opvalt vanuit je zintuigen.

Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het gaat.

 

Tips om het gemakkelijker te maken?

 • Vind je het lastig om te starten. Wacht niet, maar doe het gelijk. Nu, in dit moment.
 • Even vijf keer in en uit ademen (via je mond) kan je hierbij helpen.
 • Je ogen zacht maken (ontspannen) of je tong ontspannen (onderin je mond laten zakken).

 

Ik wens je een hele fijne dag. Geniet van in het hier en nu zijn, waar je ook bent.

 

Ik ben heel benieuwd wat jou het brengt als je je zintuigen laat helpen bij in het hier en nu zijn. Laat je het weten?

6 thoughts on “Leven in het hier en nu, hoe doe je dat? Blog en podcast over leven in het hier en nu.

 1. Wat fijn om deze blog te lezen! De podcast ga ik vannacht in mijn nachtdienst beluisteren, ik ben benieuwd. Leven in het hier en nu wordt naar mijn mening (maar ik werk dan ook als psychiatrisch verpleegkundige en loop dagelijks aan tegen het klinisch model wat er heerst in de GGZ), ontzettend onderschat. Voor mij was en is mijn bewustzijn van het hier en nu, een van de sleutels tot herstel. De handelingen die voortkwamen vanuit mijn eetstoornis kwamen altijd voort uit situaties die in het verleden lagen of situaties die nog moesten komen. Het hier en het nu is alles wat er is en dat leren ervaren en waarderen kan zo bevrijdend zijn. Dankjewel Charlie voor deze mooie blog. Groetjes!
  • Wat fijn te horen Dominique en ja, als je het eenmaal doorhebt dat in het hier-en-nu zijn een belangrijke sleutel is, kun je 'm ook steeds meer toepassen. Dank voor het delen. Ben benieuwd hoe jouw nachtdienst is verlopen met podcast en al.
   • Ik heb ontzettend genoten van je podcast. Stiekem hoop ik dat er nog meer van komen. Ik tijdens mij avondwandeling gisteren ook eens opgenomen wat mij nu opvalt. Ik denk ook dat het kan helpen om terug te luisteren in momenten van onrust en drukte. Heel erg bedankt voor het delen Charlie! Mijn nachtdienst was overigens rustig :)
    • Wat leuk dat je het ook hebt uitgeprobeerd door op te nemen wat je zoal tegenkomt tijdens een avondwandeling. Ik merk keer op keer dat zeker op momenten van onrust en drukte het zo enorm helpt om gewoon maar eens op te merken wat er in het hier-en-nu is. En ik zit inderdaad nog te broeden op meer podcasts. Fijne laatste dagen van het jaar gewenst.
 2. Hoi Charlie, leuk om weer eens iets van je te lezen en letterlijk te horen. Zo herkenbaar dat gevoel dat als het beter met je gaat, je beter in het hier en nu hoop te zijn. Maar ben er achter gekomen dat juist als het minder met me gaat ik tegenwoordig ook veel meer de behoefte heb om in het hier en nu te zijn. Stukje wandelen en dan niet het doelloos wandelen met een blik op oneindig maar wandelen met aandacht voor de geluiden en beweging om me heen. Niet altijd makkelijk en lukt niet altijd maar ben dan zo blij als het wel lukt en ik weer even, al is het maar een paar minuten, even met mijn aandacht bij het nu zijn ben en niet bij wat als verleden/toekomst gedachten. Dank je wel voor de podcast. Moest in her begin wel heel even lachen om het stukje dat je verteld dat je 10 minuten hebt lopen kletsen en niks hebt opgenomen hihi
  • Hi Jolanda, wat leuk dat je dat zegt, dat juist in het hier en nu zijn zo helpt als het wat minder met je gaat. Want dat was precies wat ik ook ervaar en bedoel. Zijn waar je bent, in contact met je omgeving, helpt zo om juist wat rust te krijgen. Want in het hier en nu zijn vaak niet al die gedachtenspinsels (en bijbehorende gevoelens) maar gewoon wat er is daar waar je bent. Als een verademing. En ja, het opnemen ging niet gelijk goed. En zeker als ik vertel dat ik het een half jaar eerder ook een keer had opgenomen toen ik een grote wandeling in de natuur maakte. Toen had ik wel een half uur opgenomen, maar toen was de opname gecrasht. Wel lekker relativerend zoiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *