30 okt

Ik ben er even niet. En jij?

StilteZondagavond 20.30. Ergernis, irritatie die het afgelopen uur steeds meer toenam. Onrust in mijn lijf. Inwendig woest op iedereen die pontificaal ruimte in zat te nemen in huis, de rommeltjes, de vragen. “Nee, ik heb geen zin in samen TV kijken! Ik wil even niks!”. Nog net niet stampvoetend pakte ik wat spullen bij elkaar en vertrok naar boven. 

.

 

Ik hol mezelf nogal eens voorbij

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hol mezelf nog weleens voorbij. Een drukke werkagenda, gezinsleven, samenzijn met m’n lief, een boek schrijven, trainingen ontwerpen, vakliteratuur lezen, afspraken met vrienden, nog wat tv kijken, bijscholing, mail, facebook, twitter. En voordat ik het weet zit mijn hele week van begin tot eind volgepland met heel veel doen en bergen prikkels. Niets doen en op m’n gat zitten, zit niet in mijn systeem. Als een soort geoliede machine en op de automatische piloot ga ik maar door. Totdat ik dan weer eens een keer door m’n hoeven zak. Op ben. Overprikkeld.

 

Die zondag was het weer eens zover. Inmiddels was het 20.45 uur en ik zat in bed met een kopje thee en een tijdschrift. Voordat ik ging lezen keek ik een paar minuten om me heen. Naar de witte muren, gordijnen en dekbedhoes, het houten stoeltje en het rustige schilderij in onze slaapkamer. Ik voelde de onrust van de afgelopen week en vooral de ergernis van de afgelopen uren uit me wegzakken. Voelde me los komen van mijn gevoelens en emoties. Ik was er weer. Ik keek om me heen en het was goed. Rust. Stilte.

.

schilderij

.

15 minuten is al genoeg

Het was pas een kwartier verder en ik besefte “15 minuten is dus al genoeg om tot rust te komen” en nu was ik al behoorlijk ver heen. Kun je nagaan hoe het werkt als je regelmatiger een paar minuten voor jezelf pakt. Of een uur. Of een dag. Of een week. Gewoon tijd voor jezelf. Even nee zeggen tegen alles en iedereen. “Ik ben er even niet”

Wat zou dat opleveren? Even afstand tot jezelf en waar je allemaal mee bezig bent. Even rust. Stilte. En vanuit die rust en stilte beseffen hoe het echt met je is en laten komen waar je nu echt behoefte aan hebt in je leven.

En dat is precies wat ik op dit moment aan het doen ben.

 

Ik ben er even niet

Meestal ben ik er dus wel. Helemaal. Bereikbaar, betrokken en direct in actie als er een beroep op me wordt gedaan. Gevraagd of ongevraagd. Maar nu ben ik er even niet. Maar liefst tien dagen lang. Ik ben even weg. Niet bereikbaar. Geen telefoon, geen mail, geen communicatie. Helemaal niets.

Dit blog schreef ik vorige week en als je dit leest ben ik al twee dagen weg. Een half jaar geleden besloot ik een al lang gekoesterde wens van mezelf in vervulling te laten gaan: een meditatie-retraite. Niet zomaar voor een avond, een dag of een weekend wat ik wel vaker heb gedaan. Maar langer en intenser zodat er geen ontkomen aan is dat het me wat gaat doen. Zonder dat ik nog hoef te weten wat dat is. Met de behoefte om eens stil te staan in plaats van altijd maar door te rennen. Een periode van rust, bezinning en tot mezelf komen. Ik zie het als een soort reset van mezelf nu ik net 50 ben geworden.

 

Vipassana

En nu zit ik dus in België voor een Vipassana stilte-meditatie van ruim tien dagen. En wat voor eentje. Tien dagen niet praten, geen muziek, geen yoga, niet schrijven (oei, dat vind ik misschien nog wel het moeilijkste), niet lezen, niet gebaren. Dus ook geen knipogen, begrijpende knikjes of afkeurende gebaren. Om 4.00 uur opstaan (ai, ai, ai), tien uur mediteren per dag en om 21.30 uiterlijk naar bed.

Tien dagen focus op mezelf, m’n eigen gevoelens, lichamelijke (on)gemakkelijkheden (ik kan niet eens in kleermakerszit zitten), misschien tevredenheid of plezier en waarschijnlijk ook frustraties. Zonder deze te kunnen of mogen delen met mede-cursisten of de mensen die me lief zijn uit de buitenwereld. Mijn mobiel lever ik in aan het begin van deze tien dagen. Dus ook tien dagen geen contact met m’n lief of kinderen, geen mail, geen telefoon, geen social media of het reageren op reacties op mijn blogs, tweets en mails. Totale stilte.

Ik verheug me op deze stilte dagen voor mezelf en vind het tegelijkertijd reuze spannend. Ben benieuwd wat het me gaat brengen.

Vanuit de stilte een groet voor jou.

 

Charlie-handtekening

 

En jij?

Hoe vaak neem jij tijd voor jezelf? Zeg jij even nee tegen alles en iedereen? Of hol jij, net als ik meestal, gewoon maar door? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen op dit gebied. Leuk als je het deelt in het reactieveld hieronder (het kan dus alleen even duren voordat ik reageer want ik ben er nu even niet ).

 

 

6 thoughts on “Ik ben er even niet. En jij?

  1. lieve Charlie, Wat weet je het mooi te verwoorden. Dat is iets wat ik niet goed beheers (gelukkig heb ik andere kwaliteiten) maar het overkomt mij ook allemaal wat je schrijft. Ik ga regelmatig over mijn grenzen heen en afgelopen zomer was de maat vol zelfs zo vol dat het op huilpartijen uitdraaide. Het enige dat ik wilde was me terugtrekken en boeken lezen. Dat het eerst zover moet komen om iets te veranderen. Ik heb vijf weken aan zee gestaan in de caravan en alleen maar gelezen en veel met Joep gepraat om alles op een rijtje te krijgen en ben er weer. Met de kinderen uitgesproken wat me dwars zat en heel veel op stapel gezet met wat ik wil: zingen, zangworkshops en lezingen. Dank voor je heldere verhaal. liefs, Els
    • Wat fijn dat je er herkenning in vindt. Tja, we gaan dan af en toe een beetje te ver over onze grenzen heen, maar gelukkig lukt het ook weer om de draad weer op te pakken. Mijn ervaring is dat je iedere keer eerder door hebt dat je over een grens bent gegaan, zodat je ook steeds eerder actie kunt ondernemen. En dan komt waarschijnlijk ook op een geven moment de tijd dat we voorkomen dat we over een grens gaan. Ik verheug me erop.
  2. Ik ben er weer hoor. Het niet praten was 'the easy part'. Het was een zeer intensieve meditatietraining (en dat is nog een 'understatement'). Maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Na een rustige thuiskomdag gisteren heb ik vanochtend gemediteerd en mijn ervaringen op zitten schrijven. Zo langzaamaan ben ik weer aan het opstarten. Dus mocht je willen reageren, dan kun je van mij ook weer een reactie verwachten.
  3. Dank je wel Charlie. Ik ben er weg van, van jouw blog. En los van het herkennen, heb ik ook 'geleerd' gehoor te geven. Een a twee keer per jaar trek ik me terug in een klein 'plaggenhutje' op de grens van Fr. en Dr. een midweekje, geheel alleen (+ zwerfkatje). Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *