16 okt

Er moet meer gezucht worden

ZuchtenHèhè….terwijl ik uit de trein stapte begon het al. Nee, zelfs in de trein was het al gaande…. en bij het uitstappen ……..en helemaal tijdens het wandelen. Hèhè…..in het bos ….over de hei ……langs zandverstuivingen……op het bankje tijdens een boterham. Wat was er aan de hand? 

 

.

Iedere 10 minuten een zucht

Tja, wat gebeurde er? Ik liep samen met m’n lief de NS-Utrechtse Heuvelrug-wandeling van Driebergen-Zeist naar Maarn. En zo’n iedere 10 minuten slaakte ik een zucht. Niet een klein zuchtje. Geen pfff, geen huh, maar een luid en duidelijke, ongegeneerde, ongecensureerde hèhè. Waarbij m’n zucht niet alleen vanuit m’n longen kwam, maar compleet vanuit m’n buik. Misschien zelfs vanuit m’n tenen. Hèhè.

Bij elke zucht leken m’n m’n schouders een paar centimeter te zakken. Bij elke zucht werd m’n hoofd leger en lichter. En bij iedere zucht viel me meer op. Ik rook de sparren waar we langs liepen, de vochtige bladeren op de grond. Ik hoorde de vogels fluiten, de spechten tikken en voelde wind en zon op m’n huid. Hèhè. Bij iedere zucht verdwenen zorgen en moeilijke gedachten en werd ik meer mezelf. Gewoon zoals ik ben. Vrolijk, licht, speels en nieuwsgierig.

 

Dat was er weer één

Eerst had ik niet eens door dat ik het deed. Maar hoe meer ik het door had, hoe meer lol ik in het zuchten kreeg. Zei dan tegen m’n lief “Dat was er weer één”. Onze wandeling was zo’n 14 kilometer dus dat is best een pittig aantal uur wandelen. Zeker met zo’n zuchtende vrouw naast je. Maar m’n lief had geen klachten en begon op een gegeven moment zelf ook lekker te zuchten. Geen hèhè, maar op zijn eigen ‘huh’-zuchtmanier. Ja, we zijn wel een gezellig stel…….haha (ook lekker na al die hèhè’s).

 

Hei

 

Ik kan me voorstellen dat je je nu afvraagt “Was het wel leuk die wandeling?” of “Hebben jullie het wel gezellig samen?”. Op beide vragen kan ik volmondig ja zeggen. Ik hebt de liefste lief die ik me kan wensen en de wandeling was goddelijk heerlijk. De wandeling was zelfs mijn idee omdat ik enorm de behoefte had om naar buiten te gaan en mijn lijf te voelen. Maar dat het zo lekker zou zijn om te zuchten, dat had ik van tevoren niet bedacht.

 

Laten we meer zuchten

Hoe dan ook, ik roep hierbij iedereen op om meer te zuchten.  Hoe meer hoe beter. Gewoon lekker luidruchtig, met heel je hebben en houden ‘zuchten’. Als je moe wordt van je zelf of juist van een ander. Als je iets dwars zit. Als je vol opgekropte emoties zit. Als je (schoon)moeder weer eens iets lulligs heeft gezegd. Als je iets verprutst hebt. Als je een zware week hebt gehad of juist als je helemaal niets van dit alles hebt. Gewoon zuchten. Hou je niet in. Gooi het eruit.

Het is niet voor niets dat ze zeggen “Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart”. Maar misschien is deze zelfs beter: “Ik zucht dus ik besta”.

 

Ontdek je ultieme zucht

O ja, experimenteer vooral met wat voor jou het beste werkt. Als ik zucht, adem ik diep in door mijn neus en dan komt mijn hèhè er voluit achteraan. Maar misschien vind jij het lekkerder om hèh, hee, huh of pff te zuchten. Of zelfs ook nog je tong erbij uit te steken, dan wordt het meer een soort ‘pfluh’. Ontdek wat jou het meeste oplucht en have fun

Charlie dakota

 

Deel je ‘zucht-experience’

Ik ben super benieuwd wanneer en waarover jij nou eens heerlijk heb zitten zuchten en wat jou ultieme zucht-beleving is. Leuk als je ervaring deelt in het reactieveld hieronder.

 

Ook leuk in dit kader “Muziek om te huilen” – Een hele lijst met tranentrekkers om lekker bij te janken. Dat lucht ook op.

.

8 thoughts on “Er moet meer gezucht worden

  1. ha Charlie, Ja ik zucht en puf heel wat af. Heb zelfs een adem- zuchttraining gevolgd en dat lucht op. Kan me zelf in slaap ademen. En mijn kleindochters die ook op zangles zitten doen al aan "brummen met de lippen". Leuk hè? Mij lukte het al maar een paar mensen op mijn koor niet en toen ik Femke vroeg hoe ze dat had geleerd zei ze: "heel gemakkelijk hoor oma, gewoon zo en dat is met je knuisten je wangen optillen en dan gaat je onderkaak hangen en dan gaat het vanzelf." Een heel goede en ontspannende manier om je stem te warmen. Ik zucht dus ik besta! Dank weer, liefs, Els
  2. Hoi, leuke blog, ik zie me zo nog niet wandelen maar vaker diep zuchten en als een oud mens hé, hé zeggen doet goed. Ik was het al weer vergeten, ik ga het weer vaker doen. Dank je wel.
  3. Herkenbaar Charlie. Lekker zuchten, mijn schouders losgooien en met geluid uitademen waarbij ik mijn lippen laat mee-flubberen. Dat klinkt dan als Brfrfrfrfrfrffrfrrrr. Die heb ik al wel 20 jaar geleden tijdens een anti-stress-op-het-werk training geleerd om de spieren in je gezicht los te schudden. Lucht ieder keer weer op!
    • Ha, een nieuwe vorm. Leuk. Ik heb 'm gelijk uitgeprobeerd. Duurde even voordat mijn lippen ook mee konden flubberen (zonder spetteren) en ik heb al flink gegrinnikt om deze methode. Het blijft bij mij echter te veel op hoofdniveau hangen zonder de diepe ontspanning/ontlading in mijn lijf. Zo zie je, zoveel mensen, zoveel zuchten. Lekker experimenteren dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *