World Eating Disorders Action Day 2017 – Kom uit de kast met je eetbuien
Zeven jaar van mijn leven had ik last van eetbuien. Ik haatte ze, maar kon ook niet zonder. In verband met World Eating Disorders Action Day 2017 deel ik hoe eetbuien mijn dagen beïnvloedden. In de hoop hiermee het stigma en taboe op eetbuien en eetstoornissen te doorbreken. Lees alles over World Eating Disorders Action Day en help ook mee om eetbuien bespreekbaar te maken. Dus kom uit de kast met jouw verhaal over eetbuien.
World Eating Disorders Action Day 2017
2 juni 2017 is het World Eating Disorders Action Day. Deze dag is in het leven geroepen om wereldwijd samen met meer dan 3.000 organisaties, professionals, ervaringsdeskundigen en betrokkenen aandacht te vragen voor eetstoornissen in welke vorm dan ook. Eetstoornissen kunnen iedereen raken, ongeacht je leeftijd, maat, gewicht, vermogen, ras, nationaliteit, seksuele geaardheid, geslacht of status.
Ook vanuit Vrij van Eetstoornis ondersteun ik deze dag van harte door te delen, bij te dragen en te helpen het stigma te verminderen.
Dit jaar ligt de focus van World Eating Disorders Action Day op het vertellen van de negen waarheden over eetstoornissen.
.
Kom uit de kast met je eetbuien
Als je last hebt van eetbuien, weet dan dat je niet de enige bent. Honderdduizenden Nederlanders hebben namelijk last van eetbuien, vaak zonder dat iemand dat weet of vermoedt. Variërend van meer snoepen of snacken dan ze willen tot dagelijkse, urenlang aanhoudende eetbuien.
Maar liefst 180.000 Nederlanders hebben in zo’n ernstige mate eetbuien dat er sprake is van een eetstoornis: 160.000 kampen met een eetbuistoornis (binge eating) en 22.000 met boulimia. Eetbuien en bijbehorende schuldgevoelens beïnvloeden het sociale en dagelijks leven enorm. Toch weten mensen met eetbuien dit jarenlang (gemiddeld 7 jaar) geheim te houden en zoekt vanuit schaamte slechts 6% van de mensen met eetbuien hulp.
Zoals je misschien weet, worstelde ik zelf ook zeven jaar lang in het geheim met eetbuien. Met mijn blogs en deze World Eating Disorder Action Day pagina wil ik mensen met eetbuien een hart onder de riem te steken. En hiermee het stigma op eetstoornissen en eetbuien doorbreken. Als je last hebt van eetbuien, ben je namelijk niet gek. Je hebt alleen de onhandige gewoonte ontwikkeld om stress, onzekerheid, emoties of gevoelens te verdoven of ontladen met eetbuien. Niet handig, maar wel begrijpelijk. Schaamte hierover is niet nodig.
Ik roep iedereen op, bekend en onbekend, jong of oud, rijk of arm, groot of klein, etc. zijn of haar ervaring met eetbuien te delen. Het delen van ervaringen vermindert namelijk de schaamte en het taboe rondom eetbuien. En dat is nodig om ook de noodzakelijke stap naar hulp te kunnen zetten. Alleen van je eetbuien afkomen is namelijk bijna niet te doen terwijl het met hulp van je omgeving en deskundige hulp wel haalbaar wordt om te herstellen.
Drie jaar geleden deelde ik al mijn allergrootste schaammoment “Een emmer kots in de kast“. Maar ook nu deel ik graag een eigen ‘Kom uit de kast met je eetbuien’ verhaal.
Een dag uit het leven van….
Elke week, soms zelfs elke dag, begin ik met goede voornemens. Morgen is alles anders, neem ik me voor. Morgen neem ik een gezond ontbijt, een minimale lunch en eet ’s avonds niet te veel. Geen tussendoortjes. Zelfdiscipline. Morgen stop ik eindelijk met die vreetbuien. Het liefst wil ik afvallen, maar op z’n minst wil ik niet aankomen. Geen gram. Dik zijn is mijn ‘worst nightmare’. Helaas loopt het iedere dag weer anders. Het ontbijt gaat goed. Ik neem een flinke bak magere yoghurt met wat muesli en fruit. Tussen de middag neem ik alleen een appel en een paprika. Dat moet maar weer genoeg zijn. De hele middag voel ik een beetje hongergevoel in mijn buik. Lekker, dat betekent dat ik goed aan het afvallen ben.
Halverwege de middag voel ik me steeds slapper worden, maar ik houd vol. Streng zijn. Vandaag houd ik me echt aan mijn doel. En dan op weg naar huis, voordat ik het zelf goed besef, zwicht ik toch. Ik parkeer mijn fiets bij de drogist en koop een grote zak zachte zoete drop en chocola. Semi-gezellig met een grote pot thee en een tijdschrift erbij, begin ik met vijf dropjes en dan nog weer vijf. Dan nog meer. En nog meer. Voordat ik het weet is die hele grote zak leeg en ook de chocola is verdwenen. Totaal de controle kwijt. Allemaal naar binnen gepropt. Shit! ……..
Ondanks m’n goede voornemens dus weer niet gelukt. Weer gefaald. Voor de zoveelste keer. Ik voel me ellendig, volgevreten, een mislukkeling. Ik kan wel janken, maar doe het niet want er moet eerst nog wat anders gebeuren. De paniek om dik te worden door deze eetbui slaat toe. Ik gooi nog wat thee en water naar binnen, ga zo snel mogelijk naar het toilet en spuug dan alles uit. Keer op keer. Totdat er niets meer in m’n maag zit. De tranen biggelen over m’n wangen terwijl ik dit doe. Van stress, van walging, van inspanning. Ik kijk naar mijn uitgelopen mascara, opgezwollen ogen en gooi gauw een plens water over m’n gezicht om ervoor te zorgen dat ik er weer toonbaar uitzie. Ik spoel mijn mond met water en borstel minutieus ook het toilet schoon. Zodat niemand wat merkt. Weer niet gelukt. Maar morgen ga ik weer opnieuw beginnen. Met gezond eten. Nooit meer braken. Nooit meer eetbuien. Vanaf morgen”
Charlie Paludanus – 1988
Dit was slechts één dag uit mijn eetstoornis leven. Ik heb er inmiddels vele verhalen over geschreven in mijn boek en in mijn blogs (zie ook ‘Een emmer kots in de kast‘). Ieder verhaal even schrijnend, pijnlijk, eenzaam en ongemakkelijk . Inmiddels kan ik er ook met een glimlach naar kijken, met compassie en begrip voor de persoon die ik toen was en wetend dat 100% herstel mogelijk is. Het opschrijven van verhalen helpt om ze een plek te geven, even afstand te nemen en daardoor ook wat te kunnen ontspannen en ontladen. Ik hoop dat het delen van mijn verhalen ook jou helpt om jouw verhaal te durven delen.
Charlie
.
Help mee door te delen
Heel weinig mensen zijn zich bewust van de enorme impact van eetbuien en eetstoornissen op je leven. Help daarom op deze World Eating Disorders Action Day mee door:
- Jouw ervaring rondom eetbuien te delen. Als eetbui-hebbende, patiënt, professional, cliënt, diëtist, moeder, vader, broer, zus, vriend(in) of betrokkene. In welke vorm je ook te maken hebt (gehad) met eetbuien of een eetstoornis, deel je ervaring (mag uiteraard ook onder pseudoniem).
- Dit bericht te delen op Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn of hoe dan ook.
37 thoughts on “World Eating Disorders Action Day 2017 – Kom uit de kast met je eetbuien”