03 jul

Corona is één ding, maar wat wil ik met die bijkomende Corona gewoontes?

Afbeelding bij blog over Corona gewoontesAls je op een dag tegen je lief zegt “Alsjeblieft even geen wijntje”, dan is er blijkbaar een wijntje (of meer) te veel gedronken. Uhm, ….. ja, dit gaat over mij. Afgelopen weken stond ik stil bij Corona gewoontes die ik de afgelopen maanden heb ontwikkeld en of ik die nog wel wil houden.

.

Het leven vieren

Ik kan nou niet zeggen dat mijn drankpatroon echt problematisch was. Ik kan er namelijk niet meer zo goed tegen sinds ik 50+ ben dus drink er meestal één tot twee en max drie tot vier. Ik liep ook niet lallend over straat, viel geen mensen lastig en was nog volledig toerekeningsvatbaar. Maar tijdens het Corona tijdperk en alles wat er speelde in ons leven, leken we opeens als tegenhang ook van alles te willen vieren. Het mooie weer, dat we weer gezond zijn, het weekend, het afronden van een klus, de maandag weer doorgekomen, de woensdag weer gehaald, eindelijk weer eens iemand op bezoek, picknick in het park, een stuk gewandeld, etc.

En bij een drankje hoort een hapje. En ook al waren de hapjes best verantwoord (zoals nootje, rauwkost, olijfje) en is het werkelijk beter voor je lever om er een hapje bij te eten, toch kwamen die borrelhapjes vaker voor dan normaal. Bovendien slaap ik minder diep en goed als ik drink en voelde me ook steeds minder fit. Het ging me gewoon tegenstaan. Ik had er geen zin meer in.

.

Het roer om

Dus gooiden we het roer weer om. Door de weeks even geen alcohol en in het weekend met nog meer mate. En ook vaker mineraalwater met zo’n smaakje (gember-citroengras of munt-limoen). Deze nieuwe gewoonte volgen we nu inmiddels drie weken. Ja, ik weet het, drie weken is natuurlijk nog niet heel substantieel, maar het voelt goed. Wel eerlijk om even te melden dat we de eerste week nog wel een mid-week-flesje wijn geopend hebben om iets te vieren, maar dat was een heel bewuste afweging en niet de gewoonte die er eerder in was geslopen.

Nu na drie weken raken we alweer gewend aan deze nieuwe routine. We slapen beter, voelen ons helderder en fitter en zijn ons steeds bewust van wat we doen. Dat voelt goed.

Al denkend over gewoontes die er zomaar insluipen, moest ik ook denken aan andere Corona gewoontes en welke ik daarvan wel of niet zou willen houden als Corona weer voorbij is.

.

Corona gewoontes die ik graag wil houden

 • De regelmatige ommetjes en wandelingen in de buurt en dan opeens dingen zien en horen die we nog nooit hadden gezien of gehoord. Een mooie afwerking van een huis, een beeld dat we nog nooit hadden gezien, het vele groen, fluitekruid, vogelgeluiden, etc. Utrecht en Nederland is zo ongelooflijk mooi. Heerlijk.
 • Het handen wassen bij thuiskomst. Deed ik nooit, maar het zorgt echt dat ik heel bewust land in ons eigen huis.
 • De zorg voor elkaar. Zo fijn hoe er zomaar hulp kwam voor ons toen wij in quarantaine zaten i.v.m. corona. En ook hoe fijn het is om zelf voor een buur een boodschap te doen, een kaartje te sturen, een liedje op te nemen, een tekst of opbeurende afbeelding te sturen naar iemand die het moeilijk heeft. Deze zorgzaamheid voor elkaar zou ik graag willen houden.
 • De tijd die we overhouden voor andere dingen als je niet naar kroeg, film, anderen kunt. Het lijkt of er opeens ’s avonds meer uren beschikbaar zijn.
 • Het handen schudden of zoenen (buiten m’n lief) mis ik trouwens ook helemaal niet. Dat zoenen vond ik toch vaak al een beetje een gedoe (hoe vaak, welke kant eerst, wil ik dit wel, etc.?).
 • Een beetje ruimte om me heen vind ik overigens best fijn zo in een supermarkt, park, strand, terrasje, dus wat mij betreft mag dat wel blijven.

 

Corona gewoontes die ik graag kwijt wil – en wat ik ervoor terug wil

foto van Corona hug met mijn moeder van 82

Corona hug met mijn lieve moeder (82) met regenjas achterstevoren (14 juni 2020)

 • De belangrijkste gewoonte die ik graag direct kwijt wil is het afstand houden van mensen die me lief zijn en waarmee ik me verbonden voel. Laat mij maar weer huggen en aanraken, schouder aan schouder staan, een steunend klopje of plagend tikje geven. Een beetje spelen met elkaar. Dat mis ik zo.
 • Het moeten reserveren in plaats van op de bonnefooi ergens heen kunnen gaan (kroeg, restaurant, terrasje, camping, etc) wil ik ook graag kwijt. Het wordt allemaal zo gepland nu en ik houd van wat lossigheid en speelsheid.
 • Het spastische schoonmaken van boodschappenkarretjes of -mandjes vind ik ook zo’n ding. Zeker als er een rij staat voel ik me erg opgejaagd en worstel ik altijd met wat ik nu eerst pak en hoe qua fles, papier, mandje, nog een papier, weggooien.
 • Het paranoia op straat mensen omzeilen en dan vooral die mensen die zelf geen stap opzij doen. Ik verheug me op wat meer relaxedheid.

Heb ik nog iets gemist?

Misschien schiet me binnenkort nog wel wat anders te binnen wat ik wil houden of wegdoen, maar dan vul ik het wel aan. Ik ben ook super benieuwd naar jouw Corona gewoontes en wat jij daarmee zou willen, dus laat maar weten.

7 thoughts on “Corona is één ding, maar wat wil ik met die bijkomende Corona gewoontes?

 1. Wat een mooie blog! Leuk om te lezen, zeker omdat ik het ook herken. Mijn persoonlijke toevoeging zou zijn wat ik graag kwijt wil: - Het gebruik van mondkapjes op het werk zodat ik mijn patiënten weer recht aankijken kan. - de 1.5 m cultuur. Wat ik graag houden wil: - de mogelijkheid je handen overal te desinfecteren in de stad en winkels. (Erg handig!) - de mogelijkheid om thuis te werken (voor de mensen voor wie dit mogelijk is) omdat het beter is voor het milieu. - door het filteren van afspraken en meetings door de coronacrisis heb ik gemerkt dat heel veel afspraken en meetings voor mijn werk onnodig zijn. Die minder volle agenda hoef ik ook niet persee kwijt.
 2. Ha, leuke vraag Charlie. Ik heb net een yogales gedaan met een video. Dat deed ik nooit. Nu ik zelf les geef vanuit huis, volg ik vaker lessen van collega's en oefen ik nu zelfs met een video van youtube. Ook goed: minder vaak naar de winkel, dan is er vanzelf minder snaaiwerk in huis. dat is nl vaak na 1-2 dagen op. En zeker in de begintijd van de quarantaine accepteerden we dat gemakkelijker dan voorheen. tegelijkertijd ook gemengde gevoelens over het online gebeuren. net een mooi training gegeven, ontwikkeld in quarantainetijd en toch een beetje onbevredigend gevoel over het contact met de deelnemers. Graag terug naar live. Samen dansen mag weer :)
  • Wat een mooie mix van nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen en besef van waar je weer naar verlangt. Herken het verlangen naar weer meer live. Zeker in trainingen werkt samen zijn werkt qua energie en gevoel van verbinding heel anders dan via beeldscherm.
   • Ha allemaal, winkelwagentjes schoonmaken doe ik al lang niet meer. Tijdens de boodschappen niet aan je gezicht komen en bij het verlaten van de winkel cq inleveren van het wagentje even de handen desinfecteren. Lekker schoon in de auto en naar huis ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *