29 sep

Twee top tips van Richard Krajicek die helpen bij eetstoornissen en andere problemen

“Wat ik nou heb gehoord…….…” M’n lief is amper thuis of hij steekt al van wal met een bevlogen verhaal van Richard Krajicek op de radio. Over wat toptennissers onderscheidt van middelmatige tennissers. Ik luister vol aandacht en weet gelijk “Daar kan ik wat mee!”. Want zijn twee top tips kunnen het verschil maken tussen blijven hangen in eetstoornisgedrag (of welk probleem dan ook) of de omslag maken.

 .

Over wat toptennissers onderscheidt van middelmatige tennissers

Richard vertelt in het interview dat het op een gegeven moment niet meer gaat om hoe goed je technisch kan tennissen. Je vaardigheden zijn dan goed genoeg. Daar valt weinig meer aan te verbeteren en in principe moet je het dus kunnen. Daarna komt het echter op wat anders aan: je mindset. Hij heeft twee top tips.

 

Tip 1. Leer verliezen

Als jonge, beginnende professional moet je leren omgaan met tegenslagen, vallen, teleurstelling én….. verliezen. Er komt namelijk een tijd dat je als jonge pro per jaar aan zo’n 23 toornooien meedoet. Natuurlijk win je daar een paar toornooien van, maar als je net begint, dan is het heel normaal dat je er ook veel verliest. Als jonge pro win je zelfs vaak maar drie van die 23 toornooien. Dat betekent dus 20 keer verliezen. AU! Ga er maar aan staan met je ego, je drive, je ambitie, je trots. Als je dan iedere keer dat je verliest, vijf dagen uit het veld geslagen bent, blijft piekeren, somberen, hangen in moedeloosheid of denkt “ik ben toch niet goed genoeg”, dan kost je dat 100 dagen per jaar. 100 Dagen per jaar waarin je niets opbouwt maar wel afbreekt.

Krajicek geeft aan dat de kans om top tennisser te worden, enorm toeneemt als je sneller leert te herstellen van een tegenslag. Als je die vijf dagen balen weet terug te brengen tot een halve dag of een paar uur, dan boek je enorme winst. Dan kost het je namelijk nog maar 5-10 dagen per jaar en heb je 90-95 dagen extra om te bouwen aan je veerkracht, conditie, techniek en winnersmentaliteit. Tel uit je winst.

 

Tip 2. Vecht voor iedere punt

De ene wedstrijd of tegenstander is de andere niet en ook je vorm, het weer of de scheidsrechter kunnen een rol spelen. Dan kan het gebeuren dat de wedstrijd slecht begint en je achter komt te staan. Dan kun je twee dingen doen: denken “dit was het dan” of vechten voor iedere punt en iedere bal. Er heeft nog nooit iemand gewonnen met mentaal opgeven. Dus wil je een tennispro worden, dan zul je moeten leren vechten voor iedere punt. Want zelfs de meest dramatisch begonnen wedstrijd, kan omslaan en eindigen in een overwinning voor jou.

“It ain’t over till it’s over”. Dus knokken. Vechten. Rennen. Je hoofd slim gebruiken om te zoeken naar creatieve oplossingen en slinkse ballen en tijdens de pauzes en wissels slimme ideeën opdoen bij je team of trainer. Dan kom je verder. Dan maak je kans op de overwinning. En heb je toch niet gewonnen, dan heb je in ieder geval je tegenstander een poepie laten ruiken en kun je met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Hij geeft hierbij ook aan dat het vertrouwen, die veerkracht en mentale conditie moet groeien. Dat dat ook niet van de een op de andere dag aanwezig is. Maar dat deze er uiteindelijk wel moet komen om meer wedstrijden te kunnen winnen.

 

 

Wat betekent dit voor mij/jou?

Terwijl m’n lief dit verhaal vertelt, komen er gelijk allerlei situaties bij me op. Wat als ik deze inzichten had gebruikt in de tijd dat ik boulimia had? Dan was ik er waarschijnlijk eerder af geweest.

Maar ook nu zijn er nog situaties waarin ik deze tips kan toepassen. De keren dat ik dagen van slag ben van een vervelende opmerking van mijn ex of een nogal boute reactie op mijn blog. De keren dat ik nachten wakker lig van iets dat fout is gegaan. Wat zonde van mijn tijd en energie. Als ik dat nou eens terug weet te brengen tot maximaal een uur. Wat zou dat een verademing zijn.

Of nog korter en gewoon de timer ervoor zetten zoals een cliënte laatst bedacht. In dit soort situaties zet ze de timer op een kwartier en gaat in die tijd voluit piekeren, balen, mopperen, klagen, huilen of stampvoeten. Ongeneerd. Om dan zodra de timer afgaat er acuut mee te stoppen. Het blijkt een succesformule. Daarna is ze het kwijt en gaat vervolgens constructief aan de slag om te kijken hoe ze er die dag nog het beste van kan maken. Topidee.

Food for thought dus dit interview met Richard Krayicek. Ik ben benieuwd wat jij met deze tips en inzichten kunt.

Fijne dag,

6 thoughts on “Twee top tips van Richard Krajicek die helpen bij eetstoornissen en andere problemen

  1. een aantal jaar geleden kreeg ik deze tip van de vrouw van een notaris. Deze man kon zo mopperen en zeuren over van alles wat niet goed ging op kantoor enz. Als hij s, avonds thuis kwam ging de wekker op een half uur en hij mocht hij er alles uitgooien en dan was het klaar .het werkte uitstekend.
  2. Gezien ik net uit weer de vicieuze circel stap is dit natuurlijk een welkome blog extra stimulans en extra inspiratie en merk dat ik eigenlijk al wat veerkracht getraind heb de laatste jaren maar zeker de laatste maanden ook door jouw nuchtere opbouwende niet veroordelende feedback tijdens het traject wat ik ben ingestapt, nog geen dag spijt gehad van mijn springen in het diepe wat dit voor mij was...........zo een blog als deze bovenstaande is weer een voorbeeld hiervan......dus doe er mijn voordeel mee in het weer verder gaan en niet blijven hangen, in als, waarom etc..........het hoort er bij en vormt me.............de zon schijnt al weer stralend door het wolkendek, dank je Charlie. Christine.
    • Ja, dat kan ik me voorstellen Christine, dat dit helemaal past bij de fase waar je uitkomt en het je helpt bij het weer opstaan en doorgaan. Met een warme glimlach naar jezelf en de ingewikkeldheid van het bestaan soms. Laat die zon maar stralen. Charlie
  3. Ik vind dit een fantastische tip. Er gebeuren nu eenmaal dingen in je leven die je zo verdrietig maken en die zoveel inpact op je leven, je denken etc. hebben en waar je totaal geen invloed op hebt maar wel een stuk levensgeluk wegnemen. Het altijd latent aanwezig zijn van gevoel te hebben gefaald. Ik ga inderdaad dat klokje gebruiken om weer eens ongeremd gelukkig te zijn en niet dat gevoel te hebben op de rem te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *