25 jul

Alles wat je wilt weten over gezond eten en eetstoornissen

Gezond eten?Ik heb een duidelijke mening over gezond eten en een visie over hoe je kunt herstellen van je eetstoornis. Toch heb ik nog weinig inhoudelijks op mijn blog geschreven over gezond eten. Tot nu toe.

 

 

 

 

Goed bedoelde adviezen

Er is een reden waarom ik het tot nu toe niet heb gedaan. Ik word namelijk zelf een beetje gek van allerlei mensen en instanties die me vanuit alle goede bedoelingen overstelpen met informatie over wat gezond eten is. De een roept nog harder dan de ander en de onderzoeken over wat nu echt gezond is, spreken elkaar behoorlijk tegen:

Schijf_van_Vijf

Het voedingscentrum heeft de aloude vertrouwde schijf van vijf opgefrist en aangevuld en zegt dat dat gezond eten is. Maar er wordt ook beweerd dat het voedingscentrum zich behoorlijk laat beïnvloeden door de voedingsindustrie. Wat is waarheid?

 

 

 

 

Je hebt het  Paleodieet met de belofte van “Wordt zo fit als de oermens” en z’n “lovers” en “haters”: een soort reconstructie van het voedingspatroon van jagers en verzamelaars uit de oertijd met vooral groenten, fruit, vlees, vis en zaden, maar geen zuivel, granen en peulvruchten (koolhydraten). Ik heb zelf geen idee hoe fit die oermens nou eigenlijk was. Who knows?

De Voedselzandloper, waarvan al meer dan 300.000 boeken zijn verkocht, waar de een mee weg loopt en waarvan de ander roept “lariekoek”.

 

 

Raw Food waarbij je alleen voedsel eet dat niet wordt verhit boven de 48 graden en dat vooral bestaat uit rauw, ongekookt voedsel als groente, (gedroogd) fruit, zaden, noten, gekiemde groente en peulvruchten. Waarover in 2007 de documentaire “Rauw” van Anneloek Sollart verscheen en in 2012 het veelbesproken vervolg “Rauwer”.

En nu op dit moment in het nieuws: Super Foods, echt gezond of geld-uit-de-zak-klopperij?

 

43% Nederlanders weet niet hoe gezond te eten

Dit zijn er nog maar een paar, maar er zijn nog veel meer nieuwe, oude of herleefde voedingsleren. Waarbij ik zelf alleen nog maar kijk naar manieren van eten die je echt je hele leven vol zou kunnen houden en niet een of ander (tijdelijk) dieet. Kun je nagaan als ik die er ook nog bij zou betrekken. Je raakt dus algauw het spoor bijster. Niet zo gek dus dat 41% van de Nederlanders wel gezonder wil eten, maar dat 43% niet weet hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.

 

Ga ik daar nog wat aan toevoegen?

Toevoegen ga ik niet, ik ga wel de komende maanden meer over gezonde (en lekkere) voeding schrijven in relatie tot eetstoornissen als boulimia en eetbuistoornis. Ik help graag door de dingen weer simpel en overzichtelijk te maken. Zodat het ook praktisch wordt, het te doen is en je het ook echt kunt gaan gebruiken. Niet alleen een korte periode, maar gewoon altijd. Behapbaar is misschien wel een aardig woord daarvoor.

Maar voor dat ik dat ga doen, heb ik een vraag aan jou. Ik ben heel benieuwd wat jij nou wilt weten over gezond eten: wat jouw vragen zijn, waar je twijfels of angsten liggen, of je informatie wilt hebben of recepten? Kortom, ik ben benieuwd waar jij behoefte aan hebt en waar niet. Dus deel je mening en de komende maanden ga ik de vragen die jij hierover hebt integreren in mijn blogs over gezond eten bij herstel van eetstoornissen.

Gerelateerde blogs

Wat wil jij weten over gezond eten? 

1. Wat is jouw grootste frustratie met betrekking tot eten?

2. Wat wil jij weten over voeding?

(bijvoorbeeld welke voedingsmiddelen, hoeveel je nodig hebt, wanneer of hoe vaak je het beste kunt eten, welke tussendoortjes, gezonde of lekkere recepten of misschien iets heel anders ……..).

3. Welke voedingsmiddelen wil je liever niet eten omdat je er angst of weerstand tegen hebt?

4. Welke situaties rondom eten vind je lastig?

(bijvoorbeeld in gezelschap eten, naar een feestje gaan, uit eten gaan, bij andere mensen eten, omgaan met traktaties, etc.)

5. Wat vind je verder nog belangrijk?

 

Deel het in het reactieveld hieronder.

11 thoughts on “Alles wat je wilt weten over gezond eten en eetstoornissen

 1. Wat is jouw grootste frustratie met betrekking tot eten? 1. Niet meer weten waardoor je op gewicht blijft. Geen goed beeld van koolhydraten meer hebben door al die mensen die het afraden. 2.Ik zou graag willen weten wat ik ongeveer per dag nodig heb. 3. Welke voedingsmiddelen wil je liever niet eten omdat je er angst of weerstand tegen hebt? Koolhydraten (snelle koolhydraten zoals koek en snoep). 4. Welke situaties rondom eten vind je lastig? Ik heb helaas een eetstoornis. Combinatie van boulimia en annorexia. Dit wisselt zich af. Dus eten is altijd lastig de hele dag door. Het maakt niet uit waar ik ben.Ik krijg nu Hulp en het wordt nu iets minder en ik kan soms wel iets qua lekkers eten allowel ik nog steeds heel bang ben om aan te komen en daardoor dus nog vaak compenseer. 5. Wat vind je verder nog belangrijk? Ik vind het belangrijk weer te kunnen genieten van het leven rondom eten. Daarnaast niet meer de hele dag er mee bezig hoeven zijn. En als toppunt weer lekkers kunnen eten zonder angst. Ook niet aankomen of afvallen meer en tevreden kunnen zijn met mij lichaam.
  • Dankjewel voor het delen van jouw grootste frustraties en vragen rondom eten. Ik kan me voorstellen dat het een hele worsteling voor je is zeker als periodes van boulimia en anorexia met alle gedachtes en gevoelens die daarbij horen zich afwisselen. Slopend voor je lichaam en je geest waarschijnlijk. Hieronder gelijk een paar antwoorden op je vragen of verwijzing naar blogs waar je het antwoord kan vinden. 1/2. Je lichaam is hoogstwaarschijnlijk sterk uit balans. Belangrijkste om mee aan de slag te gaan is te zorgen dat je regelmatig, waardevol (echte voeding voor je lijf) en voldoende eet. In dit blog "De vicieuze cirkel van boulimia en eetbuien" vind je er meer over. Door dit patroon te volgen komt je lichaam tot rust en kan je gewicht zich stabiliseren. 3. Ja, die koolhydraten. Mensen worden er steeds huiveriger voor. Door de gedachte dat je er dik van wordt, dat het een verboden groep is (want snelle koolhydraten en suikers) of omdat in tarwe bijvoorbeeld gluten zitten waar je gevoelig voor kunt zijn. Daardoor ga je bijna denken "skippen die groep uit mijn eetpatroon". En daar gaat het vaak mis. Want koolhydraten heb je wel degelijk nodig. Als brandstof, maar ook als bouwstof. Want in de goede koolhydraten zitten ook andere waardevolle stoffen als eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. En die heb je ook allemaal nodig. Dus kies vooral voor goede koolhydraten zoals deze zitten in: granen en zaden als quinoa, amarant en haver - peulvruchten als linzen, doperwten, bonen, kikkererwten - knollen als aardpeertjes, pompoen, (zoete) aardappel, pastinaak - of fruit. Meer hierover vind je in dit blog Fijn dat je trouwens hulp krijgt en stap-voor-stap leert weer normaal te eten, te genieten en je thuis te voelen in je eigen lijf. Waarschijnlijk ben je hierbij ook bezig met de onderliggende oorzaken die schuil gaan onder je anorexia/boulimia. Natuurlijk levert dat angst op en onzekerheid. Maar als je je doel voor ogen houdt, dan gaat het je lukken.
 2. Eetstoornis & wat vind je verder nog belangrijk m.b.t. eten? Binnengekregen reactie via facebook/mail. Het zou fijn zijn dat er niet overal vet groot staat en hoeveel kcal iets is. Dit is wel fijn voor de eetstoornis maar niet voor mij.
 3. Eetstoornis & welke situaties rondom eten vind je lastig? Binnengekregen reactie via Facebook/mail. Als ik alleen ben thuis, vooral ‘s avonds want dan krijg ik dus echte vreetbuien en alles wat er maar in me op komt prop ik letterlijk naar binnen. Alles met mensen erbij, alleen niet bij mijn familie.
 4. Eetstoornis & welke voedingsmiddelen wil jij liever niet eten? Binnengekregen reactie via Facebook, mail. Poffertjes met boter en suiker Ik vind dit een lastige vraag want ik heb mia (boulimia) en eet dus in ieder geval heel vaak ongezonde dingen in vreetbuien. Echter eet ik bijna nooit vlees omdat ik er niet van houd, nooit gedaan ook. Ook jus vind ik ontzettend smerige vette zooi. Mijn moeder heeft nu recepten voor haar dieet waar ze jus maakt op basis van water en zowaar vind ik dit nog lekker ook. Aardappels, pasta, ijs alles qua snoep en koek en e nummers.
 5. Eetstoornis & wat wil jij weten over voeding? Binnengekregen reactie via Facebook/mail. Ik weet aardig wat over voedsel en leer hierover ook op school i.v.m. verzorgen van cliënten. Echter dan is dit niet goed en dan dat weer niet goed etc etc het komt er haast op neer dat je beter niet kunt eten want overal krijg je wel wat van... Hoeveel je nodig hebt en de hoeveelheid kcal. Ik zie dingen die verschillen van wat ik heb geleerd. Ik heb geleerd dat noten bijvoorbeeld onbeperkt mogen zolang ze niet gezouten zijn, etc. en in combinatie met fruit juist heel gezond is... en andere keren zie ik dat je die soms mag. Ik raak er een beetje van in de war want ik leer mezelf juist 2 keer per dag fruit met noten aan te leren om af te vallen en geen eetbuien te krijgen. (ik heb overgewicht, geen ondergewicht)
 6. Eetstoornis & wat is jouw grootste frustratie met betrekking tot eten? Binnengekregen reactie via Facebook/mail. Dat het er is en dat er wordt verwacht dat je mee eet, zoals op verjaardagen en andere gelegenheden: altijd taart, chocolade, toastjes etc etc... Iedereen voelt zich dan verplicht die ongezonde dingen in huis te halen maar ook om het te pakken... Dat als je wel eet, mensen het goed vinden en mijn eetstoornis niet en ik dan boos en verdrietig ben, maar als ik niet eet dan is mijn eetstoornis blij en mijn familie niet en dan ben ik nog steeds boos en verdrietig dus het is nooit goed.
 7. Ik heb een aantal reacties binnengekregen via andere kanalen (Facebook, twitter). Allemaal ontzettend bedankt voor de input. Ik plaats ze hieronder als reactie en zal de komende maanden steeds een thema uitlichten in mijn blogs. Vul in de tussentijd gewoon de reacties aan met jouw vragen en dilemma's dan pak ik deze ook mee. Charlie
 8. Lastig onderwerp maar ook wel heel leerzaam denk ik. Als je al een tijd aan een eetstoornis lijd is het inderdaad moeilijk om er achter te komen en te beseffen wat nou 'normaal' en 'gezond' eten is. Ook ik ben echt de kluts kwijt (geweest). Gelukkig heb ik een hele lieve en goede dietiste die mij helpt en begrijpt en dat is voor mij echt heel belangrijk. Mijn moeilijkste momenten zijn uit eten met bekenden die dus weten van mijn eetstoornis en traktaties en verjaardagen en ben ik erg bang om 'teveel' te eten dus probeer ik meestal maar niks te eten......
  • Hi Jolanda, heel herkenbaar die momenten waar anderen bij zijn, die (naar je gevoel en in het echt) heel erg op je gaan letten. Dat zijn niet de meest ontspannen momenten. Wat fijn dat je trouwens een goede diëtiste hebt die je helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *