12 jan

Help, mijn kind heeft een eetstoornis. Wat nu? 7 tips – Tip 4 Zorg eerst voor jezelf

De afgelopen weken heb ik met name stil gestaan bij hoe jij er als ouder kunt zijn voor je kind. Maar hoe is het eigenlijk met jou? En hoe zorg je er nu voor dat je zelf en de rest van het gezin hier niet aan onderdoor gaan? Dat is het thema van deel 3 uit deze serie met het onderwerp “Help, mijn dochter heeft een eetstoornis. Wat nu? 7 tips”.

Het artikel van vandaag gaat over zorgen voor jezelf.

Tip 4. Zorg eerst voor jezelf

Als ouders hebben we de neiging onszelf opzij te zetten voor het geluk van onze kinderen. Maar als je keer op keer voor anderen blijft zorgen, raak je zelf op een gegeven moment uitgeput.

Toen mijn oudste dochter net was geboren, had ze enorm last van darmkrampen (“nog steeds geen idee waarom ze baby’s incompleet afleveren….”). Ze bleef dan heel lang gillen van de pijn en ik wist me geen raad. Wat hielp was buikmassage en met haar rondlopen met haar buik op mijn onderarm of dicht tegen me aan. Urenlang. Zodra ik haar neerlegde, was het weer mis. Soms was het al 22.00 en had ik zelfs nog niet gegeten. Ik was uitgeput en al mijn energie was op. Toen ik zelf een keer, ten einde raad, tegen haar ging gillen dat ze nu gewoon moest gaan slapen, realiseerde ik me dat ik iets verkeerd deed. Ik was ver over mijn eigen grenzen heen gegaan. Ik was vergeten voor mezelf te zorgen. Vanaf dat moment zorgde ik, naast voor mijn dochter, er ook voor dat ik zelf op tijd at (en daardoor weer energie kreeg) en kon daarna met nieuwe energie weer voor haar zorgen.

Als je kind een eetstoornis heeft, wil je er alles aan doen om haar te helpen herstellen. Maar zorg er ook voor dat je zelf voldoende energie krijgt uit andere dingen. Dat betekent naast goed zorgen voor je lijf, ook tijd nemen voor ontspanning, energie opdoen door leuke dingen te doen (in je eentje of juist met je partner of vrienden) of door ook professionele hulp te zoeken voor jezelf.zorg-voor-jezelf

Luchtvaartmaatschappijen hebben dat ‘goed zorgen voor jezelf voordat je een ander kunt helpen’ allang begrepen. Zet eerst zelf je zuurstofmasker op (zorg eerst voor jezelf), dan heb je daarna voldoende energie om je kind in alle rust te helpen.

Denk eens na over de volgende vragen:

 • Hoe is het met jouw energie op dit moment (voel je je fit of moe, in balans of rusteloos)?
 • Zorg jij goed voor jezelf op dit moment (of denk je “dat komt later wel als het weer beter gaat met mijn kind”?)
 • Wat zijn de dingen waar je energie van krijgt, die je leuk vindt om te doen of waar je van ontspant?
 • En doe jij die dingen op dit moment ook?

Deel je mening

Wat vind jij lastig als het gaat om het thema “zorg eerst voor jezelf”? Schroom niet, deel de antwoorden op bovenstaande vragen, je zorgen, frustraties of vragen, ik denk graag met je mee.

Lees ook de andere tips in deze reeks

 1. Vader of moeder zijn is genoeg
 2. Geef je kind de ruimte
 3. Wees oprecht geïnteresseerd
 4. Zorg eerst voor jezelf
 5. Geef je grenzen en wensen aan
 6. Laat de regie bij je kind
 7. Zoek hulp

Liever alle tips lezen op  je iPad of tablet? Download dan de pdf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *