Post-HBO Opleiding Ervaringsdeskundig Eetstoornistherapeut/coach

Deze opleiding wordt niet meer gegeven

Omdat sommige mensen toch willen zien wat de opleiding inhoudt, hieronder de informatie over de opleiding.

 

Samen meer mensen met een eetstoornis helpen bevrijden 

Combineer jouw vakkennis en overwinning van je eetstoornis met de kracht van een professioneel netwerk van ervaringsdeskundig eetstoornis therapeuten. Zodat we samen zoveel mogelijk mensen helpen zichzelf te bevrijden van hun eetstoornis. En bouw daarmee een bloeiende praktijk waarin je jezelf als professional en mens volledig kunt ontwikkelen.

.

Ben je coach, therapeut, psycholoog of diëtist, heb je ooit een eetstoornis gehad én herken je dit?

 • Zou je het liefst iets met de overwinning van je eetstoornis doen, maar weet je niet hoe?
 • Weet je niet zeker of je zelf (al) voldoende expertise in huis hebt om mensen met een eetstoornis te begeleiden?
 • Twijfel je of gangbare methodes voor de behandeling van eetstoornissen wel voldoende werken?
 • Zie je een eetstoornis ook slechts als symptoom van iets dat daaronder schuilgaat?
 • Ben jij er ook van overtuigd dat je 100% kunt herstellen van een eetstoornis?
 • Zoek je voor je praktijk een effectieve en holistische behandelmethode voor mensen met een eetstoornis die echt werkt?
 • Wil je jezelf, je eigen kennis, ervaring en persoonlijkheid inzetten in je werk?
 • Vind je het leuk om zelfstandig een praktijk te voeren, maar wil je niet álles alleen doen of zie je op tegen alles wat je moet ontwikkelen en regelen?
 • Heb je ook behoefte aan collega’s, professionele samenwerking, inspiratie en ontwikkeling?

 

Veel mensen die ooit een eetstoornis hadden, willen anderen graag helpen, maar weten vaak niet hoe te starten. Ze twijfelen over hun eigen kunnen, piekeren over de juiste aanpak, zien op tegen wat er allemaal moet gebeuren of weten niet hoe je van een eigen praktijk kunt leven. Zo blijven ze zitten waar ze zitten in plaats van te gaan voor waar hun hart ligt en waar veel mensen mee geholpen zouden kunnen worden.

Wil je dat doen waar je hart ligt, dan is aansluiten bij het Vrij van Eetstoornis netwerk van ervaringsdeskundig eetstoornis therapeuten mogelijk iets voor jou.

 

94% van de mensen met eetbuien, boulimia of eetbuistoornis wordt nog niet geholpen

Alleen al in Nederland heeft meer dan een half miljoen mensen last van eetbuien. Waarvan 180.000 mensen met binge eating disorder (eetbuistoornis) en 22.000 mensen met boulimia. Ook 30% van de mensen met obesitas heeft last van eetbuien. Dat zijn maar liefst 540.000 mensen. Zelfs mensen met anorexia (5.500) hebben soms eetbuien, net als normale mensen die tot hun grote schaamte regelmatig meer snaaien dan ze lief is.

Ondanks dat zoveel mensen worstelen met eetbuien, wordt slechts 6% van de mensen met eetbuien behandeld. Dat betekent dat 94% alleen aanmoddert.

.

Mijn missie en waarom ik mensen opleid

Mijn missie is zoveel mogelijk mensen helpen zichzelf te bevrijden van hun eetbuien, boulimia en/of verstoorde relatie met eten, sporten en hun lichaam. Zodat ze helemaal zichzelf kunnen zijn en voluit kunnen leven. Ik vind dit het mooiste werk dat er is. Mensen mogen begeleiden, samen kijken wat werkt, stappen zetten in het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het loslaten van destructieve gewoontes. De vrijheid die dat oplevert. Er is niets mooiers dan dat.

De afgelopen jaren is mijn praktijk zo gegroeid dat mensen soms lang moeten wachten voor een eerste afspraak. En dat is nou nét wat ik niet wilde. Want als je eindelijk de moed hebt gevonden om hulp te zoeken voor je eetstoornis, dan wil je zo snel mogelijk aan de slag. Daarom leid ik vanaf 2019 mensen op.

Foto training ervaringsdeskundig eetstoornis therapeut

 

De voordelen van samenwerken & aansluiten bij het Vrij van Eetstoornis netwerk

 • Een 7-daagse opleiding waarin je je specialiseert als eetstoornis therapeut en leert werken met de LEVEN-methode en het drie-maanden-programma ‘Bevrijd jezelf’.
 • Een complete aanpak om cliënten op te kunnen begeleiden van eetstoornis naar vrijheid.
 • Online beschikbaarheid van de meest recente materialen, hand-outs en trainingsmateriaal.
 • Je weet precies welke stappen je kunt zetten om je praktijk tot een succes te maken.
 • Je maakt deel uit van een netwerk van gelijkgestemde professionals.
 • Doorverwijzing naar jouw praktijk door collega’s en vanuit Vrij van Eetstoornis.
 • Jaarlijks drie intervisie- en bijscholingsdagen zodat je je professioneel blijft ontwikkelen en steeds gevoed wordt met nieuwe technieken en inzichten.

.

Hoe kan ik me aansluiten bij het netwerk en gebruik maken van de voordelen?

Mijn intentie van samenwerken is een sterk netwerk te vormen van zelfstandig werkende ervaringsdeskundige therapeuten die zich specialiseren op het gebied van eetstoornissen. Met als doel steeds effectievere, laagdrempelige en menselijke methodes te ontwikkelen en samen zoveel mogelijk mensen te helpen bevrijden van hun eetstoornis. De samenwerking berust op basis van vertrouwen en respect. Met oprechte aandacht voor elkaar en de mensen die we begeleiden.

Je kunt gebruik maken van alle voordelen van samenwerking door het volgen van de opleiding Ervaringsdeskundig Eetstoornis Therapeut én aansluiting bij het netwerk.

.

1. Deelname aan de post-HBO-opleiding Ervaringsdeskundig Eetstoornis Therapeut/Coach 

Een 7-daagse training in een groep van 6-10 deelnemers. Het doel van de opleiding is dat je na afloop zelfstandig aan de slag kan met:

 • Een breed scala aan intensieve methoden en technieken*. Hierdoor kunnen de mensen die je begeleidt sneller vanuit innerlijke kracht en motivatie de omslag maken.
 • De LEVEN-methode uit mijn boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia.
 • Het succesvolle drie-maanden-programma Bevrijd Jezelf waarin alle facetten aan bod komen die de basis vormen voor herstel.
 • Aanvullende maatwerkmodules en technieken die je naar behoefte kunt integreren in of toevoegen aan het drie-maanden-programma.
 • Alle bouwstenen, succesfactoren en tips voor een goedlopende praktijk. Met handige en tijdbesparende professionele tools voor je praktijk, inzicht in wet- en regelgeving rondom je praktijk, tips hoe je een goedlopende praktijk kunt opbouwen en ook zelf in balans blijft.
 • Een uitgebreide syllabus waarin alle stappen beschreven staan en je alle formats, hand-outs, achtergrondinformatie en reflectie-opdrachten voor je cliënt en jezelf kunt terugvinden.
 • Naast de trainingsdagen oefen je in oefengroepen aan het eigen maken van de methodieken.
 • De opleiding wordt afgesloten met een certificeringsopdracht.
 • Na certificering krijg je het recht op gebruik van de leidraad (syllabus) en alle formats, hand-outs, modellen, technieken en huiswerkopdrachten die horen bij het drie-maanden-programma – door jou in je eigen praktijk.

*De methodes en technieken die in de opleiding gebruikt worden zijn gebaseerd op best practices uit verschillende therapie-, coachings- en trainingsmethodes. De basis is NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Daarnaast wordt gebruik gemaakt van o.a. ACT (Acceptance and Committance Therapy), CGT (Cognitieve Gedragstherapie), CFT (Compassion Focussed Therapy), lichaamswerk, MSP (Mental Space Psychology), mindfulness, neuropsychologie, Sociaal Panorama, RET (Rationeel Emotieve Therapie), vergevingsmodel, voice dialogue.

  

2. Aansluiting bij een professioneel netwerk van eetstoornis coaches/therapeuten

Tijdens de opleiding leer je werken met de door mij ontwikkelde programma’s, technieken en materialen. Als je gecertificeerd bent, mag je aan de slag met de Vrij van Eetstoornis methodieken en kun je je aansluiten bij een netwerk van ervaringsdeskundig eetstoornis therapeuten/coaches. Dit heeft de volgende voordelen en voorwaarden:

 • Een samenwerkingsverband van zelfstandig eetstoornis coaches/therapeuten met een eigen community pagina om elkaar met raad en daad te steunen.
 • Vermelding van jouw praktijk als samenwerkingspartner op vrijvaneetstoornis.nl (na certificering).
 • Je hoeft geen aanvullende kosten of commissie te betalen voor mensen die door mij of via mijn site doorverwezen worden.
 • Deelname aan drie intervisie- en bijscholingsdagen per jaar waarin je met en van collega’s kunt leren (hier betaal je een bijdrage in de kosten).
 • Samen optimaliseren en ontwikkelen van effectieve methodes voor het behandelen van eetstoornissen.
 • Naar behoefte back-up van elkaars praktijk tijdens ziekte of vakantie.
 • Korting op de inkoop van mijn boek, dat je in je praktijk kunt gebruiken en verkopen.

.

.

Wat zeggen deelnemers over de opleiding? 

.

“Niet iedereen begrijpt iets van eetstoornissen of waar je mee zit als je dat hebt. Tijdens deze opleiding merkte ik hoe ongelofelijk fijn het is om met gelijkgestemden eens even helemaal vrijuit vanuit onze eetstoornis bubbel te kunnen klankborden, leren en werken”.

 

“Charlie als trainer is professioneel. Ze weet waar ze het over heeft, kan goed de technieken overbrengen en vertelt vanuit haar eigen beleving zonder dat op te dringen. Ze kan ook goed uitleggen hoe je de technieken kunt gebruiken in je eigen praktijk.”

 

“Ik kan het direct toepassen op mijn klanten. Veel structuur. Ik heb nog nooit zo’n goede cursus gekregen met duidelijke uitleg en een syllabus waarin ik alles nog op mijn gemak nog een keer kan nalezen.”

 

“Charlie is fijn, spontaan, authentiek, open en eerlijk – ook over haar eigen business/bedrijf en hoe je klanten krijgt. Ze heeft echt alles met ons gedeeld. Dat geeft een vertrouwd gevoel.”

 

“Ik ga zeker en vast deze opleiding aanbevelen. Dit is de beste opleiding die ik ooit heb gehad. Ik ben toch al een tijdje bezig. Als dit eerder op mijn pad was gekomen, dan had mij dit heel veel geld bespaard.”

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal bedoeld voor mensen die zelf hebben ervaren hoe een eetstoornis je gevangen kan houden. En die als coach/therapeut met compassie en betrokkenheid andere mensen professioneel en effectief willen helpen om zich te bevrijden van hun eetstoornis en/of een dwangmatige relatie met eten, gewicht of sporten.

Wanneer kun je je aansluiten en deelnemen aan de opleiding?

 • Je bent (opgeleid als) coach, therapeut, psycholoog, diëtist, vitaliteitsprofessional of praktijkondersteuner (GGZ).
 • Je wilt je specialiseren in het begeleiden van mensen met eetstoornissen die gepaard gaan met eetbuien of dwangmatig gezond willen leven: boulimia, eetbuistoornis, eetstoornis NAO (niet anderszins omschreven), emotie-eten, orthorexia.
 • Je bent ervaringsdeskundig én minimaal twee jaar geheel van je eetstoornis af: je kunt ook in ingewikkelde tijden op een constructieve manier voor jezelf zorgen.
 • Naast een relevante vooropleiding en ervaring in het begeleiden van mensen, heb je ook minimaal een afgeronde en gecertificeerde NLP-practitioner opleiding (met theorie- en prakijkexamen en certificaat).
 • Het is een pré als je beschikt over andere aanvullende technieken als systemisch werk, lichaamswerk, transactionele analyse, NLP master, hypnotherapie, voice dialogue, regressietherapie, EMDR, mindfulness, etc.
 • Je beschikt over zelf reflecterend vermogen en wilt jezelf persoonlijk en professioneel verder ontwikkelen als therapeut/coach op het gebied van eetstoornissen.
 • Je bent zelfstandig ondernemer of wilt een eigen praktijk starten (geregistreerd bij de KvK Nederland of KBO België).

.

Het drie-maanden-programma – vrij leven & eten

Dit programma is speciaal voor mannen en vrouwen die helemaal klaar zijn met hun eetstoornis en/of een dwangmatige relatie met eten, gewicht of sporten. En toe zijn aan een rigoureuze verandering in hun leven. Mensen die zich NU willen bevrijden en daar ook drie maanden lang intensief mee aan de slag kunnen en willen gaan.

In het programma komen alle facetten aan bod die de basis vormen voor herstel. Het programma bestaat uit zeven individuele coach-sessies van 1,5 uur aangevuld met acht inzicht gevende en diepgravende huiswerkopdrachten om tussen de sessies in mee aan de slag te gaan. En e-mail coaching tussen de sessies in. Meer informatie over het programma vind je hier.

.

Over de leven-methode

Er zijn allerlei boeken en therapieën voorhanden over eetstoornissen. Toch miste ik daar wat in. Het motiveerde mij om de LEVEN-methode te ontwikkelen. In de praktijk werkte ik daar al mee en ik beschrijf deze uitgebreid in mijn boek.

Bij het ontwikkelen van de LEVEN-methode waren drie uitgangspunten belangrijk: de methode moest effectief zijn, gebruik maken van de eigen kracht van de cliënt én de werkelijke oorzaak aanpakken. De spil van de LEVEN-methode is Vrij Kiezen. De vaardigheid te kunnen kiezen voor vrijheid en wat je werkelijk wilt. Zonder spijt of schaamte achteraf. Kiezen voor je doel in plaats van de gewoontes uit je verleden.

.

De effecten van de LEVEN-methode

 • Je weet hoe je de knop kunt omzetten naar herstel: jouw persoonlijke sleutel tot vrijheid.
 • Het helpt je obsessie voor eten en gewicht om te zetten in een gezonde relatie.
 • Je dromen en doelen worden helder en haalbaar en je weet hoe je ze kunt bereiken.
 • Helpt je onderliggende problemen op te lossen.
 • Zorgt dat je vrij kunt leven en kunt genieten van wie je werkelijk bent.

.

.

Praktisch: deze opleiding wordt niet meer gegeven

In verband met andere prioriteiten heb ik besloten voorlopig geen opleiding meer te geven.

.

De opleiding wordt gegeven door Charlie Paludanus

Charlie Paludanus is oprichter van Vrij van Eetstoornis, ontwikkelaar en eigenaar van de LEVEN-methode en bijbehorende programma’s én auteur van het boek Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia. Als therapeut, opleider, blogger, spreker en (ervarings)deskundige op het gebied van eetbuien en boulimia draagt zij bij aan het doorbreken van het taboe op eetstoornissen en motiveert zij mensen om hulp te zoeken.

Charlie staat bekend om haar verfrissende, positieve aanpak van eetstoornissen. Met de focus op persoonlijke ontwikkeling in plaats van eten en gewicht. En een grenzeloos vertrouwen in de veerkracht en het verandervermogen van de mens.

Ook weet zij als geen ander hoe je als ondernemer je praktijk kunt opbouwen. Hierbij maakt ze gebruik van haar kennis en ervaring als marketeer en (project)manager in het bedrijfsleven.

.