Boeken gezond en lekker eten

Als je een eetstoornis hebt (gehad) weet je soms niet meer hoe je nu normaal, gezond en lekker moet eten. Ik help je hierbij graag op weg. In dit overzicht “boeken gezond en lekker eten” vind je een greep uit mijn favoriete boeken over gezond en lekker eten en ook een aantal links naar websites met lekkere en gezonde recepten. 

Boeken over gezond eten

Weg met de weegschaal – Meijke van Herwijnen

Dit boek is een aanrader als je weer wilt leren “normaal” en vooral gezond en heel erg lekker te eten.

Dit boek las ik een aantal jaar geleden op advies van een vriendin die boulimia had gehad. De titel sprak me al aan. Want van die weegschaal wordt je alleen maar onzekerder. Het boek is heerlijk praktisch.

Stap voor stap legt Meijke uit hoe voeding op je lijf werkt. Wat je nodig hebt. En ze maakt een onderscheid tussen buikhonger, smaakhonger en emotiehonger. De eerste twee zijn te stillen met voeding. De laatste niet. Ik moest me eerlijk gezegd behoorlijk heen worstelen door de term “buikhonger” (ik voelde gelijk weerstand en een gevoel van betutteling opkomen) maar heb tot nu toe ook nog geen betere term gevonden. Ik snap nu precies wat buikhonger is, zeker omdat Meijke heel duidelijk in haar boek uitlegt waar deze in je buik zit en hoe je deze kan leren voelen. En dat is voor veel mensen met een eetstoornis iets wat handig is om onder de knie te krijgen.

Verder vind ik het heerlijk hoe Meijke duidelijk maakt dat we allemaal heel vaak dingen eten die we eigenlijk niet lekker vinden en dat als je “smaakhonger” hebt, je alleen genoegen moet nemen met het allerlekkerste dat je kunt krijgen. En daar sta ik helemaal achter. Daardoor kun ik  heel gemakkelijk eten afslaan waar ik eigenlijk helemaal geen trek in heb en ontzettend genieten van het lekkerste eten dat er bestaat.

De vormgeving van het boek is ook prettig. Lekker overzichtelijk. Mooie afbeeldingen, fijne quotes en ook nog een 10-stappenplan om de methode onder de knie te krijgen.

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig – Amber Albarda

Een boek dat je kan helpen op weg naar weer gezond en normaal eten.

De titel sprak me niet zo aan (beetje commercieel en heel erg op slank gericht terwijl slank zijn geen doel op zich is en mooi van binnenuit komt). Maar “gelukkig” spreekt me aan, “mooi als mens” en de inhoud van het boek is helemaal de moeite waard.

Ik ben behoorlijk kritisch als het gaat om denkwijzen over wat gezonde voeding is. Ik weet er veel van en heb ruim vijf jaar gewerkt in de natuurvoedingsbranche waar ik veel geleerd heb over de natuurlijke kracht van voeding. En dat het niet gaat om calorieën, maar of eten je lichaam daadwerkelijk voedt. Het boek van Amber Albarda sluit hier echter goed bij aan.

Amber vertelt in dit boek kort over hoe zij van ongezond en moe veranderde in krachtig en gezond en hoe voeding daarin een cruciale rol speelde. En vertelt vervolgens op frisse en overtuigende wijze hoe je gezond kunt leren eten, waar je op kunt letten, welke voeding waardevol is en waarom en welke invloed wat je eet heeft op hoe je je voelt. Alle voedingsgroepen komen uitgebreid aan de orde.

Ook Amber is over het algemeen van de stroming “voelen wat je nodig hebt” in plaats van rigide richtlijnen wat niet mag of wat moet. Met tevens aandacht voor “verslavende werking” van voeding als suiker en geraffineerde koolhydraten. Zeker als je een eetstoornis hebt (gehad) is het zinvol hier voorzichtig mee te zijn.

Mijn enige twijfel over dit boek zit bij wat richtlijnen t.a.v. geen melk bij maaltijden, geen koolhydraten na 18.00 uur ’s avonds en eet maar de helft van wat je denk nodig te hebben. Ik zou zeggen, kijk zelf wat je ervan vindt en ontdek wat goed voor jou voelt.

Het boek is fijn vormgegeven (als een magazine met aantrekkelijke foto’s, leuke quotes als “Afvallen met eierkoeken? Ammehoela”, testjes en opdrachten) en heeft ook veel praktische overzichten, lijsten en ook nog een aantal lekkere recepten. Ze heeft overigens ook een aantal kookboeken, maar die heb ik zelf niet gelezen. Je kunt ze eventueel vinden via de zoekfunctie onderaan deze pagina.

 

Internet tips voor lekkere recepten

Ik haal zelf heel veel recepten van internet. Meestal google ik op een gerecht dat ik wil maken of een ingrediënt dat ik wil gebruiken.  Favoriete sites waar ik dan terecht kom zijn zijn:

  • Allerhande  Erg handig en gemakkelijk. En je kunt je favoriete recepten opslaan in een kookschrift.
  • Allrecipes met recepten en kooktips voor thuiskoks
  • NRC-next met soms bijzonder eigenzinnige recepten
  • Okoko met lekkere recepten, tips voor kookboeken, instructie video’s.
  • De vegetariër met zo’n 2.000 lekkere en vegetarische recepten
  • Thuis afgehaald als je geen zin hebt om zelf iets klaar te maken, maar wel super lekker en gezond wil eten. Site met maaltijden die je in jouw buurt gewoon kunt afhalen van kookliefhebbers die niets liever doen dan jou verwennen met wat zij met liefde en plezier voor je klaarmaken.

 

Boeken lekker eten

Fastfood – Gordon Ramsey

Houd je van gezond en lekker eten, maar wil je er geen uren aan besteden? Dit boek biedt uitkomst. Heerlijke, eenvoudige recepten die je binnen zo’n 20 minuten kunt klaarmaken. Echt alle recepten zijn lekker en de foto’s zijn prachtig. Favoriete recepten van mij uit dit boek zijn: op de huid gebakken heek (wijting) met tomatenrelish, gemarineerde mozzarella, artisjokken in kruiden met citroendressing, mediterrane zalm met zongedroogde tomaat, basilicum en knoflook en als toetjes gemakkelijke tiramisu en een goddelijke cheesecake met bastogne kruimels en bosvruchten.

Plenty – Yotam Ottolenghi

Het lijkt wel of ik vegetariër ben vanwege de hoeveelheid vegetarische kookboeken op deze pagina, maar ik ben meer een flexetariër. Maar goed. Dit boek bevat ook weer uitsluitend vegetarische recepten. Ik heb het vorig jaar aangeschaft omdat ik zoveel goede verhalen hoorde over Ottolenghi.De recepten in dit boek zijn zo ontzettend lekker. Soms wel wat meer voorbereidings- en snijwerk, maar dat is voor mij geen straf. Ik kom altijd helemaal tot rust tijdens het koken. En zeker als het resultaat zo goed is. Pure ingrediënten, verrassende combinaties en zonnige mediterrane smaken. Enkele voorbeelden: courgettesalade met hazelnoten, pakketjes uit de oven gevuld met wilde paddestoelen, gecaramelliseerde knoflooktaart (met 3 middelgrote bollen knoflook erin – heerlijk!). Ook de kinderen vinden de gerechten heerlijk. Vooral de Puy-linzen (met spinazie, verse munt en yoghurt) op bladerdeegflapjes en de preikoekjes (soort drie-in-de-pan) met kruidensaus zijn favoriet.

Het kookboek – Ottolenghi en Sami Tamimi

Nog een boek van Ottolenghi, maar dan een kookboek waarin ook vlees- en visgerechten staan. NRC zei hierover al “Als je aan Ottolenghi denkt, denk je aan spattende kleuren. En aan spattende smaken. Dit eten is het  vrolijkste ter wereld”. En dat klopt ook. En niet alleen door de gerechten die allemaal alle zintuigen prikkelen. Elk recept wordt ingeleid met het verhaal erachter. Over de familie waar het recept uit komt. Over het bijzondere van de smaak of eigenschap van het hoofd ingrediënt. De recepten vergen tijd en aandacht en soms moet je even op zoek naar ingrediënten in natuurvoedingswinkels of mediterrane winkels. Tijdens het bereiden dus een mooie gelegenheid om gelijk mindfullness te oefenen. Het resultaat is altijd heerlijk. Een paar mooie voorbeelden aardperentaart met snijbiet – gegrilde makreel met salsa van groene olijven, bleekselderij en rozijnen –  maar ook simpele gerechten als kalkoengehaktballetjes. En een hele sectie met de lekkerste taarten, tartelettes en andere toetjes.

Vegalicious – Alice Hart

Toen ik een aantal jaar geleden meer vegetarisch wilde gaan eten, was dit een van de eerste kookboeken die ik heb aangeschaft. Ontzettend lekkere recepten voor zowel dagelijks als voor feestelijke diners. Wat te denken van een salade van camembert met sterrenkers, gemarineerde vijgen en walnotensaus. Of pittige pompoentaartjes met feta. Favoriet hier is de “Pissaladiere” een vegetarische variant van een authentiek recept uit Nice (soort pizza met tomaat, zongedroogde tomaat, ui en zwarte olijven – ik voeg er zelf altijd nog wat schapenfeta aan toe en dan is ‘ie helemaal goddelijk). In het boek ook gezonde ontbijtvarianten en superlekkere toetjes.

Koken met Jamie Oliver

Ik word helemaal blij van Jamie Oliver. Zowel van zijn recepten als van hoe hij iedereen probeert te inspireren tot gezond en lekker eten. Hij brengt het vol enthousiasme en maakt koken simpel en leuk. Ik heb zelf veel gekookt uit het boek Jamies Dinners, maar volgens mij bevatten al zijn boeken de lekkerste recepten.

De natuurlijke keuken – De nieuwe manier van gezond koken

Prachtig boek over natuurlijk, biologisch en puur eten. Helaas alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar, maar ze zijn er nog. Met eerlijke en duidelijke uitleg over de voedingswaarden van ingrediënten en heerlijke recepten. Fascinerend om te lezen. Van oude graansoorten als spelt en quinoa, gezonde oliën tot vissoorten als brasem of bliek. En van artisjok, Puy-linzen en schapenkaas tot biologische wijn. Maar het boek blinkt vooral uit door z’n prachtige foto’s, achtergrondverhalen en recepten waarvan het water je door de mond spoelt. Zeer compleet boek waar zelfs alle keukentechnieken aan bod komen en je ook tips vind over een eigen moestuin.

De natuurlijke keuken - De nieuwe manier van gezond koken

 

Culinaria

Ook de andere kookboeken uit dezelfde reeks als “De natuurlijke keuken” zijn likkebaardend lekker en mooi. Ik heb zelf de Franse, Italiaanse en Spaanse variant, maar er zijn er nog veel meer (ook alleen tweedehands nog verkrijgbaar). De boeken zijn behoorlijk groot van formaat, maar wat een heerlijkheden. En wat een mooie foto’s. Alleen al prachtig om open op tafel te leggen of op een kastje en af en toe in te bladeren. Maar nog fijner om authentiek uit te koken. Want van iedere streek van een land, geven ze de originele recepten: van verfijnd haute cuisine tot de landelijk en pure streekrecepten.

De snelle vegetariër – Jacinta Bokma

“De Snelle Vegtarier” bevat verleidelijke vegetarische recepten die allemaal heel simpel klaar te maken zijn in maximaal 30 minuten. Van leuke dips voor op toastjes (humus, tomaten-cashewdip, tonijnsalade zonder tonijn) tot heerlijke kokos-quinoasalade met gecaramelliseerde groente en granaatappelpitjes. Het boek bevat grappige oude Hollandse gerechten als arretjescake en hutspot, maar ook mediterrane en aziatische recepten als “creamy curry” en vegetarische sushi. Het leuke is dat Jacinta ook tips geeft hoe je met restjes van de vorige dag weer, de dag daarna weer een compleet nieuwe variatie op tafel kunt zetten zodat je niet elke dag weer hoeft te bedenken wat je gaat maken. Ik heb deze tips zelf nog niet toegepast, maar vind het in ieder geval een leuke insteek.

Naast de snelle vegetariër, heb je ook de “Dikke Vegetarier” met meer dan 2.000  vegetarische recepten.

De Zilveren Lepel

Houd je van Italiaans eten, dan is dit kookboek onontbeerlijk in je keuken. Je vind er alle traditionele en moderne recepten en hoe je die maakt met zorg en aandacht. En dat proef je terug. Verse pasta’s, bijzondere frittata’s, een keur aan risotto recepten, prachtige en rijke groentegerechten en ook alles op het gebied van vis en vlees. En Italiaans eten is slow cooking, gerechten die soms heerlijk staan te pruttelen zodat de geur en smaak zich langzaam kan ontwikkelen (de echte pasta bolognese  is zo’n echt heerlijk slow cooking recept en dan proef je pas echt hoe een pasta bolognese zou moeten smaken). Aan het einde van het boek vind je bovendien nog 23 menu’s van internationaal bekende chef-koks. Het ene menu nog heerlijker dan het andere. Om jezelf en je familie/vrienden mee te verwennen als je een keer zin hebt om uitgebreid te koken.

Op zoek naar een specifiek boek?

In dit overzicht “boeken gezond en lekker eten” niet gevonden wat je zocht? Kijk dan eens in de andere categorieën.

Of juist op zoek naar iets heel anders? Ga dan zelf op zoek via onderstaande zoekfunctie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *