Boeken eetstoornis algemeen

In dit overzicht “boeken eetstoornis” vind je een greep uit de boeken die ik zelf heb gelezen over eetstoornissen met daarbij mijn review.

Eetstoornissen als Dwaalspoor – Anita Johnston

Voor mij is dit een van de mooiste zelfhulpboeken op het gebied van eetstoornissen. Ik ben erdoor ontroerd, geraakt en geholpen. Anita Johnston, klinisch psychologe met een eigen eetstoornis-centrum op Hawaii, legt de onderliggende patronen bloot die schuilgaan onder een eetstoornis. Aan de hand van metaforen, haar eigen verhalen en inzichten van patiënten, legt ze uit wat er werkelijk aan de hand is.

  • De hooggevoeligheid van mensen met eetstoornis
  • Herkennen en gebruiken van zowel het mannelijke en vrouwelijke in jezelf.
  • Gaan ontdekken dat je obsessie voor voedsel/gewicht geen karakterfout is, maar een beschermend mechanisme dat je je ergens in je leven hebt eigengemaakt (om om te gaan met de emotionele pijn) en vervolgens gaan onderzoeken wat er werkelijk onder schuil gaat.
  • Het fijne aan dit boek is dat het je denkwijzen aanreikt en het je tot nadenken zet en dat het je tegelijkertijd alle ruimte biedt om ermee te doen wat jij wilt doen. Zelfs ik, al 20 jaar hersteld van boulimia, heb er veel aan gehad om nog eens kritisch na te denken over welke oude patronen ik al losgelaten heb en waar ik nog aan wil werken. Aanrader.
  • En het is ook nog eens prachtig en dicht op de huid geschreven.

 .

Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia – Charlie Paludanus

Je kunt zelf herstellen van eetbuien en boulimia met dit praktische boek. Een echt doe-boek waarmee je jezelf bevrijdt van eetbuien, dwangmatig (gezond) eten en sporten, overgeven en laxeren. Stap-voor-stap. Dit boek helpt je op weg naar vrijheid en een leven zonder schaamte en onzekerheid.

Dit is geen boek om alleen maar te lezen. Het maakt je wakker en motiveert om aan de slag te gaan met de vele tips, oefeningen en ervaringsverhalen. Daardoor krijg je meer regie over je leven. Je zit beter in je vel en krijgt meer zelfvertrouwen. Zo verschuift je aandacht van eten en gewicht naar wat je werkelijk wilt in je leven.

In dit boek ontdek je:

  • De oorzaak van je eetbuien en obsessie voor eten en gewicht.
  • Hoe je jezelf kunt bevrijden van je eetbuien en compensatiegedrag.
  • Hoe je een normaal, gezond eetpatroon krijgt.
  • Hoe je je zelfvertrouwen en zelfbeeld versterkt.
  • Hoe je je eigen kracht volledig benut en ontwikkelt.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die zijn/haar eetbuien, boulimia, eetstoornis of verstoorde relatie met eten meer dan zat is en echt wil veranderen. Daarnaast kan dit boek ook psychologen, psychiaters, artsen, coaches, therapeuten, diëtisten en andere hulpverleners helpen in hun werk. Net zoals het de omgeving helpt begrijpen waar je mee worstelt als je last hebt van eetbuien of boulimia. Het boek is ook te gebruiken als steun, naslagwerk en oefenboek naast therapie.

Recensies lezen over dit boek? Klik dan hier.

.

Een emmer kots in de kast – Een bundel verhalen over leven, eetbuien en boulimia – Charlie Paludanus

In deze bundel neemt Charlie Paludanus je op openhartige wijze mee in haar 35 meest spraakmakende artikelen. Kwetsbare verhalen, verfrissende observaties en wijsheden met titels als ‘Gooi die weegschaal het raam uit!’, ‘Het is nu toch al een verloren dag’, ‘Dat stomme perfectionisme’. En natuurlijk over haar grootste schaamte en openbaring ‘Een emmer kots in de kast’.

Zo vormen deze gebundelde verhalen een boek over vrij leren leven en eten. In Charlies blogs blijft niets onbesproken en daarmee is dit boek zowel fijn voor mensen die worstelen met zichzelf en eten als voor ouders, vrienden en familie.

Een bron van herkenning. Een glimlach. De schaamte voorbij. Ontwapenend eerlijk en behapbaar.

 .

Een eetstoornis overwinnen, kan dat? – Greta Noordenbos

Ik had al het Handboek Eetstoornissen dus je zou zeggen “need no more”, maar dit boek is super. Een dijk aan informatie in zeer begrijpelijke taal en in zeer compacte vorm. Alle meest gestelde vragen over de behandeling en herstel van een eetstoornis komen aan de orde.  Compleet met de nieuwste inzichten. Met informatie over de kenmerken van eetstoornissen (volgens de nieuwe DSM-5), hoe vaak eetstoornissen voor komen, risicofactoren en motivatie, behandelmethoden, of herstel mogelijk is en hoe lang herstel duurt. Dus wil je duidelijke en eerlijke informatie, dan is dit boek een absolute aanrader. En waar het Handboek eetstoornissen meer voor professionals is, is dit boek voor alle doelgroepen leesbaar.

.

Gids voor herstel eetstoornissen – Greta Noordenbos

Wat een fijn, helder en overzichtelijk boek is dit. Een aanrader. Gezien de “objectieve schrijfwijze” vooral geschreven voor mensen die werken met mensen met eetstoornissen maar ook zeer verhelderend voor als je nu nog worstelt met een eetstoornis.

  • Goede opbouw boek: alle onderwerpen die van belang zijn komen naar voren: oorzaken, fasen in herstelproces, welke fases je moet doorlopen om te herstellen (zowel lichamelijk als psychisch) en waar je op moet letten bij het zoeken naar hulp.
  • Dit boekt maakt heel helder wat het probleem is, hoe groot het is en welke stappen gezet zouden moeten worden om te kunnen herstellen. Als je dit boek hebt gelezen weet je wat het probleem is en welke stappen je moet zetten om te kunnen herstellen. Het is echter geen zelfhulpboek. Daarvoor zitten er te weinig handvatten in “hoe je dan die stappen moet zetten”
  • Wetenschappelijk onderbouwd maar ook met veel quotes en persoonlijke verhalen van mensen die al hersteld zijn van een eetstoornis (dus succesverhalen) die het boek ook levendig en leefbaar maken.

.

Handboek Eetstoornissen – Greta Noordenbos en Annemarie van Elburg

Een must voor als je werkt met mensen met eetstoornissen of hiervoor in opleiding bent. Het boek richt zich ook specifiek op deze doelgroep van artsen, psychologen, psychiaters, preventiewerkers en zelfhulpbegeleiders. Maar is ook voor hoog geïnteresseerde anderen een aanrader.

  • Compleet overzicht van alle vormen eetstoornissen en wetenschappelijk onderbouwde behandelmethodes en interventies.
  • Ieder onderwerp geschreven door de deskundige die er het meest vanaf weet en geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld van iemand met anorexia of boulimia.
  • Met uitgebreide literatuurlijst en onderliggende wetenschappelijke studies.
  • In 2018 geheel opnieuw uitgebracht. Inclusief waardevolle toevoegingen op basis van de nieuwe zorgstandaard eetstoornissen en meest recente informatie over zelfhulp, preventie, wat je kunt doen als ouders/gezin en de nieuwste inzichten met betrekking tot diagnostiek en behandeling, maar ook aandacht voor de genetische en fysiologische aspecten van diverse eetstoornissen en (neuro-)psychologische en sociale aspecten.

.

Innerlijke kritiek  bij eetproblemen – Op weg naar zelfacceptatie – Greta Noordenbos & Marieke ter Napel

Kritische gedachtes hebben we allemaal weleens. Over anderen of over onszelf. Dat je ergens niet tevreden over bent, of iets anders had gewild of verwacht. Dan helpen ze je om jezelf te ontwikkelen, op te komen voor jezelf of je doelen te realiseren. Maar als kritische gedachtes alleen maar negatief zijn en je er niets van leert dan wordt het een ander verhaal. Zeker als je de hele dag door van de vroege ochtend tot de late avond alleen maar negatief over jezelf kunt denken. Als alles wat je doet, alles wat je eet, ieder dingetje wat niet perfect is aan je lijf onder een vergrootglas wordt gelegd en bekritiseerd door dat innerlijke stemmetje, nou, zeg maar ‘STEM’.

  • “Sla het ontbijt maar over, want als jij eenmaal gaat eten, kun je je toch niet meer beheersen.”
  • “Je ziet er niet uit met je dikke reet”
  • “Je bent echt een waardeloos, stom, vet varken.”
  • “Wat je ook doet, het lukt je toch niet, je ben nu eenmaal een zwakkeling”.

Nou, knappe jongen of dame, die hier enthousiast van wordt. Je zou er eerder van in een hoekje gaan zitten huilen. Of juist nog harder gaan proberen om controle over eten of gewicht te houden. Of misschien wel helemaal het bijltje erbij neer te gooien en je gewoon vol te vreten.

Hoe kun je nu van die kritische gedachtes over jezelf, je eetgedrag of je uiterlijk afkomen of in ieder geval er zo mee omgaan, dat ze je niet meer zo raken? Greta Noordenbos en Marieke ter Napel nemen je in hun boek “Innerlijke kritiek bij eetproblemen” stap voor stap bij de hand. Ze leggen uit hoe kritische gedachtes kunnen ontstaan, maar vooral helpen ze je om te leren gaan met deze kritische gedachtes. Zodat je er weer grip op krijgt en weerbaarder wordt.

In hoofdlijnen is de inhoud:

  • Uitleg over hoe kritische gedachtes ontstaan, waarom ze er zijn en welke vorm ze aannemen.
  • Je leert manieren hoe je met die kritische gedachtes kunt omgaan. Bijvoorbeeld afstand nemen, wegblazen, negeren.
  • Je leert positiever naar jezelf en je lichaam kijken.
  • Je krijgt handvatten hoe je aardiger voor jezelf kunt zijn en jezelf kunt troosten.
  • En je leert ook nog eens hoe je ook positieve gedachtenpatronen kunt ontwikkelen.

Het boek is helder en positief geschreven, barst van de herkenbare voorbeelden en geeft tal van oefeningen die je in de dagelijkse praktijk kunnen helpen. Het boek heeft een fijne opbouw en luchtige vormgeving met illustraties. En je kunt het gebruiken als werkboek voor jezelf.

In mijn praktijk merk ik dat het leren omgaan met kritische gedachtes enorm helpt om van je eetstoornis af te komen, een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen te ontwikkelen en beter in je vel te komen zitten. Ik kan dit boek dan ook van harte aanbevelen.

.

Keerpunt in de motivatie voor herstel – Greta Noordenbos

Boek-Greta-Keerpunt-in-de-motivatie

Wat is nu het keerpunt voor herstel van een eetstoornis? Moet je eerst heel diep zakken? Moet de motivatie 100% zijn om te kunnen slagen? Dit boekje beschrijft een onderzoek naar het keerpunt voor herstel waaruit blijkt dat je eerder de knop om kunt zetten als je grote lichamelijke, psychische en sociale gevolgen ondervindt van je eetstoornis. En dan komt de motivatie om te veranderen vanzelf. Mooi boekje met veel praktijkverhalen, inzichten en aanbevelingen voor als je zelf last hebt van een eetstoornis, maar ook hoe je als familie, vrienden en behandelaar kunt helpen. Te bestellen via een mailtje aan Greta Noordenbos zelf (€ 10,00)

.

Monster & Mo – Nooit meer op dieet – Monique Rosier

Monique Rosier heb ik door haar manier van schrijven direct in mijn hart gesloten. Wat een heerlijk boek. Haar oprechte verhalen als ervaringsdeskundige over haar worsteling met anorexia, boulimia en alles wat daar tussen zit. Met een gezonde dosis zelfspot en humor. Met eerlijkheid en verwondering. Zoveel herkenbare situaties en problemen (als je een eetstoornis hebt gehad en overwonnen zoals ik). En wat een hoeveelheid praktische tips, adviezen en denkwijzen! Ondersteunend. Relativerend. Spiegelend. Praktisch. En vooral ook met een hart dat overduidelijk op de juiste plaats zit. Warm en liefdevol. En ik sta helemaal achter de Monique’s manier van Vrij Eten. Alles mag en in alle hoeveelheden die jij wilt hebben op dat moment. Echt wilt hebben. Alleen al doordat alles mag, kun je ontspannen en leer je ontdekken wat je echt wilt doen, wilt eten en waar je werkelijk behoefte aan hebt. Soms is dat geen eten, maar juist iets anders. Handig om daarachter te komen. De tips en voorbeelden in het boek van Monique zullen je daar zeker bij helpen.

Een klein minpuntje aan dit boek is dat je door de grote hoeveelheid tips die niet in een bepaalde volgorde in het boek staan, op een gegeven moment denkt “heb ik dat niet al een keer gelezen”. Maar goed, soms helpt dat juist om de boodschap nog een keer op een andere manier binnen te krijgen. Dus doe er je voordeel mee.

.

NLP en eetproblemen – Paul Liekens en Henriette Denissen

Met mijn achtergrond als NLP-master vond ik het leuk om te lezen hoe NLP (Neurolinguistich programmeren – een effectieve methode bij gedragsveranderingen) kan helpen bij het herstellen van een eetstoornis.

Om van mijn boulimia af te komen heb ik zelf destijds (onbewust) de stappen gevolgd die je ook doet als je NLP beoefent. Namelijk verkennen wat mijn doel is (gezond en fit zijn), weten hoe het nu is (boulimia) en vervolgens aan de slag gaan om de hindernissen op weg naar het doel op te lossen.

Dit boekje uit de serie van Ankh-Hermes is interessant, maar vooral geschikt voor mensen die werken met mensen met een eetstoornis of mensen met een NLP-achtergrond. Een eetstoornis heeft, naast alle negatieve symptomen en effecten, altijd ook iets positiefs (zie blog Eetstoornis Monster of Maatje). Een eetstoornis wil je namelijk vaak ergens voor beschermen of iets voor jou bereiken.

In dit boek wordt aan de hand van een paar sprekende voorbeelden uitgelegd hoe dit werkt en hoe een eetstoornis langzaam je leven binnensluipt totdat het je leven totaal beheerst. Verder legt het de nadruk op het aanpakken van de oorzaak en het je richten op wat je wel wilt (vrij leven) in plaats van de symptomen (eten/niet eten en compenseren). In het boek vind je ook een paar praktische oefeningen die je zelfstandig kan uitvoeren.

.

Zie mij voor vol aan – Simone de la Rie & Liesbeth Libbers

Als je wilt weten welke behandelingen voor eetstoornissen er zijn en wat mensen er in de praktijk aan hebben gehad, is dit een handig boekje. Van zelf doen tot medicatie en van cognitieve gedragstherapie tot hulp via de diëtiste. Op basis van een landelijk onderzoek onder ruim 300 personen die anorexia nervosa, boulimia nervosa of een vergelijkbare eetstoornis hebben gehad. Zij hebben open en eerlijk antwoord gegeven op de vraag wat hen nu heeft geholpen en wat nu helemaal niet. In het boekje vind je veel korte, herkenbare en verduidelijkende quotes van lotgenoten en ook handige overzichten, checklists en adressen voor hulpverlening. De vragen die in dit boekje worden beantwoord zijn:

  • Wat kun je zelf doen?
  • Waar vind je hulp?
  • Wat kun je verwachten van de verschillende behandelingen?
  • Hoe hebben lotgenoten de behandeling ervaren? Zowel de positieve als negatieve ervaringen worden belicht.
  • Waar kun je op letten als je zoekt naar hulp? In dit blog een korte checklist hierover.

.

De geheime taal der eetstoornissen – Peggy Claude-Pierre

Dit boek is misschien wel een van de meest aangeprezen boeken op het gebied van de behandeling van eetstoornissen. Veel mensen herkennen zich erin en omarmen de behandelwijze. En misschien ben ik wel een rare, maar terwijl ik heb boek las, kreeg ik juist steeds meer weerstand tegen de methode die in het boek beschreven wordt. Dit boek is dus absoluut “Food for thought”. Ik zal het hieronder uitleggen.

Beide dochters van Peggy hebben een eetstoornis gekregen (eerst de een en toen de ander) en in het boek vertelt zij hoe ze samen met haar dochters, tot radeloosheid aan toe, aan het worstelen geweest is wat nu de juiste manier is om van de eetstoornis af te komen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een oplossing: een behandelwijze die in veel klinieken, en naar ik hoor zeer succesvol, wordt toegepast. Juist ook bij mensen die elders zonder succes uitbehandeld bleken.

Wat mooi is in het boek is hoe verschil gemaakt wordt tussen “de negativist of innerlijke criticus” (het deel dat het eetstoornisgedrag doet) en de “gezonde denker” (de persoon zelf). Hiermee sluit dit boek ook aan bij andere stromingen als “voice dialogue” en “NLP” waar ook met delen gewerkt wordt als zeer effectieve behandeling van allerlei gedragsveranderingsprocessen.

Wat mij tegen staat van de methode, is dat alle verantwoordelijkheid weggehaald wordt bij degene met een eetstoornis. Dit betekent dat je 24 uur per dag in de gaten gehouden wordt en dat er voor je bepaald wordt wat je doet, wat je eet, wanneer, hoeveel en hoe. Dit wordt oprecht gedaan vanuit de positieve gedachte dat je ontlast moet worden en weer als een baby opnieuw moet leren leven en eten. Zonder zelf verantwoordelijk te hoeven zijn. Zodat je weer op adem kunt komen. En je kunt voelen hoeveel anderen jou waard vinden doordat in deze periode voor je gezorgd wordt en je gekoesterd en positief bevestigd wordt (mensen met een eetstoornis voelen zich vaak namelijk niets waard en zeker niet waard om hulp te ontvangen).

De intentie vind ik dus goed, echter de conclusie staat haaks op mijn overtuiging dat iemand met een eetstoornis heel veel zelf kan en dus het volste recht heeft op “zelfregie”. Ik had er destijds niet aan moeten denken om deze behandeling te ondergaan (maar ik ben van het “zelf doen”). Je hebt immers al bewezen dat je beschikt over een enorm doorzettingsvermogen en kracht (niet eten is echt niet altijd gemakkelijk), regel en planningsvermogen (tussen alle normale studie en werkzaamheden weet je ook alle eetbuien en compensatietools toe te passen) en creativiteit. En dan heb ik er nog maar een paar genoemd.

Volgens mij krijg je niet meer zelfvertrouwen als je de regie wordt ontnomen. Ik geloof er juist in dat iemand met een eetstoornis heel veel competenties heeft maar dat deze op een destructief doel worden gezet (met succes). Stel je voor wat een succes je zult hebben als je deze op een positief doel richt (een leven vrij van eetstoornis) en wat een zelfvertrouwen dit op zou leveren. Ondanks mijn scepsis weet ik echter dat Peggy heeft bewezen dat haar methode werkt. Mijn conclusie is dus dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden. Net zoals met medicijnen. Het ene medicijn werkt wel voor de ene persoon en niet voor de andere. Het hangt er helemaal vanaf hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jij nodig hebt. Dus vorm vooral je eigen mening.

.

Op zoek naar een specifiek boek?

Niet gevonden wat je zocht? Of juist op zoek naar iets heel anders? Raadpleeg dan de boeken in de andere categorieën hieronder:

Of ga zelf op zoek naar boeken over eetstoornissen via deze deze link

One thought on “Boeken eetstoornis algemeen

  1. Bedankt voor de boekentip (Eetstoornissen als Dwaalspoor). Ik ben het boek nu aan het lezen en denk soms dat het speciaal voor mij geschreven is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *