22 jul

Lekkere trek? Geef jezelf het allerbeste

Lekkere trekWat eet jij als je lekkere trek hebt? Kies jij dan wat je echt het allerlekkerst vindt? Precies dat eten of die smaak waar jij enorm blij van wordt? Of kies je iets dat gemakkelijk voorhanden is? Doe je het eerste? Vooral doorgaan daarmee. Doe je het laatste, verander dan je gedrag. Het mag namelijk veel lekkerder. Echt waar. En daarmee voorkom je eetbuien.

 

.

Het mag veel lekkerder

Kies als je lekkere trek hebt, voor het aller aller allerlekkerste dat er is. Precies datgene waar jij behoefte aan hebt en niets minder. Het moet super zijn, geweldig, heerlijk, “alsof de engeltjes……” zo lekker. Zoiets waarvan je smaakpapillen gaan jubelen. Waarvan je een klein hapje neemt en dan genietend langzaam de smaak in je opneemt. Doorslikken zou dan bijna zonde zijn.

Het allerbeste

Als er niets lekkers is

Is jouw echte smaakvoorkeur niet voorhanden, dan kun je maar beter niets eten op zo’n lekkere trek moment. Zolang je namelijk niet eet wat je echt super lekker vindt, dan raakt je behoefte niet bevredigd en blijf je dooreten. Dus kies niet iets dat er toevallig ligt, of iets dat goedkoper is of iets dat oké is. Als er niets is dat jouw smaakbehoefte kan bevredigen, eet dan gewoon niets. Hiermee voorkom je gedachteloos dooreten en eetbuien. En de lekkere trek? Die trekt op een gegeven moment vanzelf weer weg.

 

Hoe zit het met jouw lekkere trek?

Denk eens na over wat jij normaal eet als je lekkere trek hebt. Is dat wel het allerlekkerste dat je wilt hebben? Of doet het je eigenlijk niets? Zit er eigenlijk kraak nog smaak aan? Tja, als dat zo is, dan weet je nu dat je er helemaal niets aan hebt. Dus voel wat je nodig hebt en maakt de juiste keuze. Kies dat lekkers dat precies barst van de smaak die jij lekker vindt en laat de rest liggen.

Er is één maar. Deze ‘kies-het-allerlekkerste-wat-je-kunt-vinden-regel geldt alléén als je pure smaaktrek hebt. Komt jouw lekkere trek voort uit dingen als onrust, emotie of verveling, dan werkt deze regel niet. Bij dit soort gevoelens is eten niet de goede oplossing. Ook van het allerlekkerste blijf je dan namelijk gewoon dooreten. Heb je dus last van deze gevoelens, dan kun je beter gebruik maken van deze tip. Weet je niet precies waar jouw eetbehoefte vandaan komt, doe dan de oefening “Laat je lijf je antenne zijn“.

Mocht je zowel honger als lekkere trek hebben, zorg er dan wel eerst voor dat je honger gestild is. Je lichaam heeft immers allereerst echte voeding nodig met waardevolle voedingstoffen. Mocht je daarna nog lekkere trek hebben, kies dan weer het allerlekkerste dat je nodig hebt om je smaakbehoefte te bevredigen. Je kunt natuurlijk ook een combinatie van beiden maken: iets eten dat zowel voldoet aan de criteria van waardevolle voeding als van jouw smaak. Dat is een win-winsituatie.

Als je trouwens iets eet vanuit lekkere trek, kan het ook zomaar zijn dat je na één of een paar happen denkt “nou, ook niets aan” of “ik heb al genoeg gehad” (denk bijvoorbeeld aan taart of hapjes op feestjes). Schroom dan niet, maar laat de rest gewoon staan. Zodra je behoefte is bevredigd mag je stoppen. Het is jouw leven, jouw keus. En heb je wel nog zin om het op eten, blijven je smaakpapillen volop genieten, dan zal je daar wel behoefte aan hebben.

Veel eetplezier,

Charlie dakota

 

Hoe wil jij voortaan met jouw lekkere trek omgaan? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *