19 aug

Eetbuien door multitasken

MultitaskenDe krant lezen tijdens het eten, voor de TV met het bord op schoot, snel staand eten terwijl je tussendoor wat anders doet, Netflix aanzetten en intussen grote hoeveelheden snacks of zoetigheid wegwerken. Naast dat het voor de vertering van je voeding minder goed is, is multitasken ook een grote risicofactor voor het ontstaan van eetbuien.

 

Snaaien door multitasken

Niet kunnen stoppen met eten, door blijven eten en eetbuien gaan schrikbarend vaak samen met andere activiteiten. Met multitasken dus. En laat dat nu net iets zijn dat we met z’n allen steeds meer zijn gaan doen. Van afspraak naar afspraak, zappen, iets opzoeken op internet, Netflix series kijken, spelletje op je mobiel, Snappchat, Instagram, Facebook, Twitter, etc. En daar tussendoor gaan we dan eten en snacken.

Als je andere dingen doet tijdens het eten, heb je niet meer door hoeveel je hebt gegeten. Je bent meer bezig met andere dingen dan met voelen of je lichaam verzadigd is. En daardoor blijf je dooreten. Gedachteloos.

Ook snel of gehaast staand eten terwijl je intussen al bezig bent met je tas inpakken, in gedachten al onderweg bent naar een afspraak of werk, hebben dat effect

 

Onrustig op zoek naar eten

Je spijsvertering en je verzadigingsgevoel beginnen in je mond. Met kauwen, proeven, ruiken, voelen, verteren. Als je je eten naar binnen propt, gedachteloos eet of nauwelijks kauwt, krijgt je systeem geen kans om te proeven, verteren en zich verzadigd te voelen. Zodra er zich dan een rustiger moment voordoet (onderweg of op je werk), komt de behoefte aan eten en prikkeling van je zintuigen dan alsnog naar boven. En dan wordt je onrustig, gaat kastjes en laden open trekken op zoek naar wat te eten.

Bovendien kan er onbewust een ongewenste koppeling ontstaan tussen eten en andere activiteiten. Als je keer op keer snackt of eet op de bank, dan wordt het een gewoonte. En als iets een gewoonte wordt, gaat je lichaam erop rekenen (Pavlov-reactie). Zo kan het zomaar gebeuren dat je lichaam alvast insuline gaat aanmaken als je op de bank gaat zitten. Zodat het voorbereid is op de suikers die binnen gaan komen. Komen die suikers dan niet direct, dan voel je dat doordat je wat zweverig en onrustig wordt. En vanuit dat rusteloze gevoel ga je dan aan het snaaien.

Een enkele keer wat lekkers eten als je in het weekend heerlijk een film zit te kijken, kan natuurlijk geen kwaad. Als je echter merkt dat je een eetbehoefte krijgt zodra je bijvoorbeeld de televisie aanzet, dan is het oppassen geblazen.

 

Minder eetbuien door stoppen met multitasken. 10 Tips

Wil je van je eetbuien af, wil je beter voelen of je verzadigd bent en je eten beter verteren zodat je buik ook rustiger is, begin dan met goede eetgewoontes. Doe vanaf vandaag geen twee dingen meer tegelijk, stop met multitasken en splits eten van andere activiteiten:

  1. Je hoofd nog vol als je thuiskomt? Maak eerst je hoofd leeg en ga dan pas eten. Maak bijvoorbeeld eerst een wandeling, kleed je om, neem een douche, ruim wat op, etc. Daarna heb je meer rust en aandacht voor de maaltijd.
  2. Eet aan tafel en dek deze sfeervol ook als je alleen bent.
  3. Eet met aandacht. Gebruik mes én vork.
  4. Een goed gesprek (tussen de happen door dus) doet ook wonderen om je dag te verteren en je nieuwe energie te geven.
  5. Prikkel je zintuigen en maak een feestje van het eten op je bord.
  6. Proef bewust wat je eet en stop even als je merkt dat je weer naar de ‘gedachteloos’ modus zakt.
  7. Kijk ook eens naar het eten op je bord, vork of lepel voordat je het in je mond stopt.
  8. Leg tijdens het eten mobieltjes en tablets uit het zicht en zet ze op stil.
  9. Eet eerst en lees daarna pas de krant. Dan neem je van beide meer op.
  10. Iets lekkers tussendoor of ’s avonds? Zet de TV en andere apparaten op pauze en geniet eerst bewust van de smaak van wat je eet.

 

Best even wennen

Het kan best zijn dat dit de eerste dagen best lastig is om jezelf aan te leren. Maar als je dit een paar weken doet, zul je merken dat de gewoonte van snacken en snaaien al een stuk minder is geworden. De ongewenste koppeling van eten met andere activiteiten wordt verbroken. Bovendien proef je meer, kun je eerder stoppen en je krijgt ook meer rust in je lijf.

Ik zou zeggen, probeer het uit de komende week en laat me weten hoe het je vergaat.

Succes,

Charlie dakota

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *